Powtórka z Potopu /biblijnego/
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt sie 04, 2009 15:17 |
|
|
|
 |
Kancermeister
|
ekimmu napisał(a): Może masz rację, ale nie wynika to z twego postu. "Liczba określa wielkość jakiegoś zbioru". Jest tam mowa o dniach. Możesz ew. starać się redefiniować słowo dzień. Myślę że 7 dni oznacza 7 dni, a jeśli dzień po hebrajsku to nie dzień, to oznacza to 7 czegoś. Zapis liczb w postaci liter jest jak dla mnie tu nieistotny. Są to rzeczy, które, aby rozumieć, trzeba widzieć niejako podwójnie. W naszej rzeczywistości także są tego rodzaju przypadki. Np. 11 listopada jest świętem państwowym, rocznicą konkretnych wydarzeń, a może być także dniem randki i po prostu datą w kalendarzu. Dla człowieka, realnie, jest po prostu tym ostatnim. Nadawanie tej dacie wyższej rangi wynika po prostu z umowy społecznej. Niemniej jednak, mówiąc 11 listopada, mamy na ogół na myśli właśnie tę rangę.
Przyrównując to do opisu stworzenia świata, można powiedzieć, że istnieje tradycyjna opowieść mówiąca o 7 dniach stworzenia, ale tak naprawdę, ile ich było, jest nieistotne, bo o wiele ważniejsze jest podniosłe skojarzenie z ową siódemką, wyrażające doskonałość boskich oddziaływań na ludzkość. To oddziaływanie jest nie tylko chwalebnym wspomnieniem, ale i protologiczną¹ zapowiedzią eschatologicznej² przyszłości.
Ten post jest opublikowany na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska.
|
Cz sie 06, 2009 10:23 |
|
 |
On
|
 Re: Powtórka z Potopu /biblijnego/
|
So sty 09, 2010 17:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyznam, że nie mogę sobie poradzić z Utnapisztimem. Czy ktoś trafił na jakieś przekonujące wyjaśnienie czemu historia Noego jest wtórna ?
|
So sty 09, 2010 18:20 |
|
 |
On
|
A może legenda o Utnapisztim jest wtórna do Noego? Trudno wyciągać jednoznaczne wnioski ze szczątkowych danych sprzed kilku tysięcy lat. Od czasu odkrycia ruin Troi nie mam zaufania do naukowców zajmujących się starożytnością.
|
So sty 09, 2010 18:57 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
Teresse napisał(a): Przyznam, że nie mogę sobie poradzić z Utnapisztimem. Czy ktoś trafił na jakieś przekonujące wyjaśnienie czemu historia Noego jest wtórna ? Myślę że dużo więcej jest takich "wtórnych" historii w Piśmie. Autorzy natchnieni traktowali zarówno rzeczywistość, jak i legendy istniejące we współczesnym im świecie jako pretekst do "haggady" - opowieści przekazującej Prawdy Objawione. Stąd historyczne relacje biblijne czasem są identyczne z historią, a czasem nie. Podobnie zapożyczenia z legend innych ludów czasem są identyczne, czasem zmienione - zależy co im tam pasowało. Bo Bibia jest od przekazywania Prawd "teologicznych" a nie historii czy innych takich.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
So sty 09, 2010 21:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Barnaba napisał(a): Teresse napisał(a): Przyznam, że nie mogę sobie poradzić z Utnapisztimem. Czy ktoś trafił na jakieś przekonujące wyjaśnienie czemu historia Noego jest wtórna ? Myślę że dużo więcej jest takich "wtórnych" historii w Piśmie. Autorzy natchnieni traktowali zarówno rzeczywistość, jak i legendy istniejące we współczesnym im świecie jako pretekst do "haggady" - opowieści przekazującej Prawdy Objawione. Stąd historyczne relacje biblijne czasem są identyczne z historią, a czasem nie. Podobnie zapożyczenia z legend innych ludów czasem są identyczne, czasem zmienione - zależy co im tam pasowało. Bo Biblia jest od przekazywania Prawd "teologicznych" a nie historii czy innych takich. No to właśnie wyjaśnienie czytałam i nie jest dla mnie przekonujące. Historia z pogańskiego eposu ma służyć jako przekazanie prawdy o Jedynym Bogu ? W takim wypadku potop musiał być przenośnią. Albo faktycznie Noe był najpierw. Albo potop miał miejsce i różne ludy niezależnie wplotły go w swój repertuar. 
|
So sty 09, 2010 23:35 |
|
 |
Barnaba
|
Teresse napisał(a): Historia z pogańskiego eposu ma służyć jako przekazanie prawdy o Jedynym Bogu ? W takim wypadku potop musiał być przenośnią. Albo faktycznie Noe był najpierw. Albo potop miał miejsce i różne ludy niezależnie wplotły go w swój repertuar.  Stawiałbym raczej na legendę o Potopie - być może inspirowaną jakąś lokalną katastrofalną powodzią. W świecie Zachodu prawda jest pojmowana "po grecku" - jako dokładne odwzorowanie zdarzeń. Hebrajczycy myśleli ( i często do dziś myślą) inaczej. Hebrajskie słowo "Prawda" (emet) oznacza raczej "niezawodność" - coś na czym się można w życiu oprzeć. Starożytny hebrajczyk słysząc lub czytając opowieść nie zadawał sobie pytania "jak było ?" (jak to robi współczesny mieszkaniec Zachodu) lecz raczej rozważał kwestię "co to znaczy ?".
|
So sty 09, 2010 23:45 |
|
 |
mazli
|
Barnaba napisał(a): Stawiałbym raczej na legendę o Potopie - być może inspirowaną jakąś lokalną katastrofalną powodzią. Też nie mam wątpliwości, iż jest to legenda niosąca jednak ważne przesłanie: Bóg pozwala grzesznikom ponieść konsekwencję swych czynów nie zapominając jednak o każdym sprawiedliwym.
|
So sty 09, 2010 23:53 |
|
 |
Barnaba
|
Dokładnie tak
|
N sty 10, 2010 0:38 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
A teraz dajcie sobie buzi.  Jest wielu rzetelnych katolikow ktorzy w potop wierza. Najnowsze odkrycia znawcow tematu, podkreslaja mus czytania przeslan ST przez osobe Jezusa. Gdzie w Waszym "starozydowskim" wniosku ta osoba? O czym mysli Jezus w przeddzien potopu? Czy wie jakie owoce da ta gigantyczna praca wymordowania wszystkiego co sie rusza? Po stworzeniu "barachla" musial odpoczywac, a jak po potopie? Jeszcze kilka innych znakow zapytania i dopiero wtedy wolno Wam, tymi poteznymi mozgami ludzi nadajacych cechy Bogu, mowic o tym jaki On jest a jaki nie, co mamy przeslane a co wymyslem wyobrazni.
|
N sty 10, 2010 14:58 |
|
 |
Barnaba
|
Wiesz, trudno mi z Tobą dyskutować, bo dla Ciebie śmierć to coś ostatecznego, a dla mnie nie. Nie ma wspólnego gruntu.
|
N sty 10, 2010 15:21 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Blad. Ty, w swojej zyczliwosci, nie pozbawiasz mnie zycia wiecznego. Ty wspanialomyslnie przepowiadasz jedynie nieco odmienne miejsce pobytu. 
|
N sty 10, 2010 15:39 |
|
 |
Barnaba
|
Dural napisał(a): Blad. Ty, w swojej zyczliwosci, nie pozbawiasz mnie zycia wiecznego. Ty wspanialomyslnie przepowiadasz jedynie nieco odmienne miejsce pobytu.  Dlaczego tak uważasz ? Natomiast istotne jest (dla dyskusji) co Ty myślisz o tych którzy zginęli w Potopie - jeśli uważasz że to dla nich koniec (lub Piekło...) to dla Ciebie Potop może się wydawać tym co napisałeś. Dlatego moja uwaga nie ma na celu zdeprecjonowanie Ciebie, a jedynie wskazanie na trudne do przezwyciężenia trudności w dogadaniu się (ze wględu na inne założenia wstępne).
|
N sty 10, 2010 15:43 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Dlaczego tak uważasz ? Staram sie, choc nieporadnie, wyciagac wnioski z tego co piszecie. Potop (znaczy Ten Potop) to wymysl majacy na celu ugruntowanie wiary w Boga Wszechmogacego. Kazde dumanie nad wyporem arki, wiekiem Noego i innych dziwnych rzeczy, mija sie z celem. Twierdzenie o uratowaniu sprawiedliwych mozna smialo poddac w watpliwosc. Kreacjonisci zachlystuja sie obliczaniem jak malo prawdopodobne jest powstanie bialka. Niech "potopowcy" oblicza jaka jest szansa na to aby wszyscy czlonkowie jednej jedynej rodziny w wielomilionowej spolecznosci byli tymi sprawiedliwymi, a inni nie.
|
N sty 10, 2010 21:34 |
|
|
|