Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona
 Neopoganie 
Autor Wiadomość

A co jest złego w chrześcijanach zielonoświątkowych?
Bo nie wiem.

Wt lut 01, 2005 10:41

Nie chcę się tu rozwodzić na ten temat bo to raczej troche dalekie od neopoganstwa. Napomknę tylko, że to co działo się w ostatnich latach w USA i Kanadzie, a co niby miało związek z Duchem Świętym bardzo mnie zaniepokoiło i wtedy właśnie zrozumiałem, że ci tzw. "chrześcijanie" zielonoświatkowi są raczej opętani przez jakiegoś złego ducha (wystarczy tu nadmienić, chociażby błogosławieństwo z Bostonu czy skads tam, rozne tam naśladowanie zwierzat, ryczenie jak lew i takie tam)

Wt lut 01, 2005 20:05

wystarczy tu nadmienić, chociażby błogosławieństwo z Bostonu czy skads tam, rozne tam naśladowanie zwierzat, ryczenie jak lew i takie tam)

Arronax -- jako że nie mam pojęcia o chochodzi z tym błogosławieństwem -- mogłbyś kwestię rozszerzyć? Mimo że to offtop...

Śr lut 02, 2005 10:26

No to mamy mały offtopic. Pomyliłem się, bo chodzilo mi o blogoslawienstwo z Toronto (Toronto Blessing). Ogolnie wiele mamy ostatnio takich przykladow "wylania Ducha Świetego". Ja osobiscie nie podchodze do tego sceptycznie, ale wrecz z przerazeniem, bo to co sie tam dzieje od Boga na pewno nie pochodzi. Jakieś "padanie w Duchu", szalony śmiech, no i oczywiscie wielkie pieniadze, ktore sie za tym kryją.

So lut 05, 2005 12:15

a gdzie tu ekumenizm wsteczny? Dla mnie oko w trójkącie nie różni wiele od faceta z czterema twarzami (Światowida jednego z głównych bogów). Z punktu wiedzenia pisma świętego takie samo bałwochwalstwo i chyba sybolizuje podobne sprawy.

pokornie dziękuję chciałem pozbyć się obaw, a uzyskałem ośmieszenie w zamian za ufność

Ps. Koło Warny całkiem straciłem głowę (nie pamiętam przez kogo) tak że niepotrzebnie się potem wybrałem pod Wiedeń.

Pt lut 18, 2005 0:04

Pt lut 18, 2005 0:07
Mnie najbardziej martwi mieszanie religii z wróżbiarstwem. Widziałam wróżkę, która powoływała się na Jezusa Miłosiernego ( którego obraz wisiał nad szklaną kulą) :(

Bończy napisał(a):
Konia z rzędem temu kto znajdzie w słowiańskich wierzeniach rządanie złamania choćby jednego przykazania.

Proszę bardzo ;) Chociażby pierwsze przykazanie.

1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną .

Słowianie czcili wielu bogów... to były wierzenia politeistyczne. Bóg wyraźnie nakazuje czcić tylko Jego.

5. Nie zabijaj

Cytuj:
Zwłoki zmarłych palono, a prochy grzebano w grobach ziemnych lub w kurhanach, często też umieszczano w popielnicy stawianej na kurhanie lub na słupie; często wraz ze zmarłym mężczyzną grzebano uśmiercaną po jego zgonie żonę lub zastępującą ją niewolnicę; w skład ceremonii pogrzebowej wchodziły igrzyska na cześć zmarłego (tryzna) i stypa (strawa)

Także w ofierze bogom czasami oprócz zwierząt składano jeńców.

Poproszę o siwego arabka :D

Pt lut 18, 2005 12:02

No właśnie, drudzi, szamani, wróżki... Wszystko się u nich łączy z magią. A to prosta droga wiodąca do Szatana. A mi się wydaje, że poza tym to oni są głupsi od nas, chrześcijan. Po co walić w bęben jak można pójść na msze i doznać dotknięcia Jezusa? Poza tym magia podobno prowadzi do obłędu. Ale czy my możemy im pomóc tylko przez dawanie przykładu albo modlitwę?
tu widac postawe klasycznego(ale nie kazdego) chrzescijanina "kto nie znami to przeciwko nam", moze rozpetacie inkwizycje i bedziecie ich palic ?? satanizm odnosi sie do innych religi w nastepujacy sposob "niemasz nic do nas my nie mamy nic do ciebie" i ta prawda sie kieruje przez zycie

mysle ze nikogo nie urazilem jezeli tak to przepraszam

So lut 26, 2005 8:07
Zobacz profil WWW

Druidzi może składali ale za przewiny Celtów nie obwiniajmy Słowiean.Wątpię żeby Polanie składali ofiarę z ludzi ja przynajmniej o tym nie słyszałem. Ja w Kajku i Kokoszu nic o tym nie przeczytałem.

Wyprawy krzyżowe Kościoła były chyba wywyołane przez Antychrysta.

Popratrzcie na siebie drodzy Katolicy czy wy nie modlicie się już więcej do NMP? Światowida możemy z powodzeniem nazwać odpowiednikiem Dudcha świętego, ale Wy wolicie szukać różnic niż podobieństw. Jeżeli nie umiecie odnajdywać podobieństw między wami i waszymi przodkami to jak możcie rozpoczynać ekumenizm.

A tak nawiasem mówiąc to nie rozumiem dlaczego uważacie różnice za coś złego. Naprawdę nie widzicie, że różnice są wielkim błogosławieństwem? Nie bez powodu Wieża Babel została zniszczona.

Wt mar 01, 2005 11:08

W dawnych latach (epoka Odrodzenia) była taka instytucja jak Inkwizycja. Podbnie jak dzisiejszy Kościół rozpętywała histerię tak mocno jak to tylko było możliwe. To nie Kościół palił i torturował to współczesna policja przez niego inspirowana. Dzisiaj znowu zaczyna się rozpętywanie histerii chciałem się uspokoić i usłyszeć:

"Nie już nigdy więcej nie dopuścimy, aby z naszego powodu płoneły książki i ludzie"

Ale jedyne co słyszę to wyśmiewanie się ze mnie.

Ps. Palenie książek, a potem ludzi jest naturalnym następstwem. Jeżeli chcemy zniszczyć jakąś ideologię musimy zniszczyć ludzi, którzy w nią wierzą. Wiem, że ludzie są na tą katolicką histerę zaszczepieni, bo pamiętają do czego ona prowadzi. Ale wszystko na to wskazuje, że wielu zależy, aby pamięć o tym zaginęła.

Wt mar 01, 2005 11:25
Druidzi może składali ale za przewiny Celtów nie obwiniajmy Słowiean.Wątpię żeby Polanie składali ofiarę z ludzi ja przynajmniej o tym nie słyszałem. Ja w Kajku i Kokoszu nic o tym nie przeczytałem.

Polanie to tylko jedno z plemion słowiańskich. Wierzenia Słowian były przesiąknięte wpływami innych kultów pogańskich- np. na północy Polski swoje wpływy zaznaczyli Wikingowie.

Zacytowany przeze mnie fragment o grzebaniu żywcem ludzi pochodzi z ofiacjalnej strony Koła Naukowego Slawistów:

http://www.slawistyka.ath.bielsko.pl/hi ... nie01.html

Nie sądzę, żeby wiarygodnym źródłem informacji historycznych były komiksy ( Kajko i Kokosza czytałam) :?

Bończy napisał(a):
Popratrzcie na siebie drodzy Katolicy czy wy nie modlicie się już więcej do NMP?

Nie. Modlimy się do Jezusa za pośrednictwem Maryi.

Bończy napisał(a):
Światowida możemy z powodzeniem nazwać odpowiednikiem Dudcha świętego(...)

Nie możemy.

Bończy napisał(a):
Jeżeli nie umiecie odnajdywać podobieństw między wami i waszymi przodkami to jak możcie rozpoczynać ekumenizm.

Podobieństwa między przodkami lubimy odnajdywać i często ich szukamy.. zwłaszcza oglądając stare albumy z fotografiami ;)

Problem leży także w błędnym rozumieniu ekumenizmu jako tolerancji religijnej - w ekumenizmie :

ks.Edward Staniek napisał(a):
Chodzi w nim o znalezienie dróg wiodących do wspólnego spotkania wszystkich wyznawców Chrystusa.

Bończy napisał(a):
A tak nawiasem mówiąc to nie rozumiem dlaczego uważacie różnice za coś złego. Naprawdę nie widzicie, że różnice są wielkim błogosławieństwem? Nie bez powodu Wieża Babel została zniszczona.

Masz rację. Każdy z nas jest niepowtarzalny, ma jakieś cechy indywidualne, dzięki czemu możemy odkrywać się nawzajem i być dla siebie darem. :)

Wieża Babel także została zburzona z konkretnego powodu:

ks.Józef Majka napisał(a):
Budowa wieży Babel jest symbolem utrwalenia się i rozszerzenia społeczeństw bezbożnych i zarazem skłóconych, co stwarza sytuację zagrożenia dla niewielkiej zresztą garstki ludzi, poszukujących Boga i pragnących ocalić własną godność.

Wieża Babel została zburzona, ponieważ dla budujących ją ludzi stawała się bożkiem, przesłaniającym Boga. :(

Współcześnie obserwuje się nurt neopogaństwa- powrót do oddawania czci dawnym bóstwom :( lub też całkowicie nowe kulty, nawiązujące do okultyzmu.

Czasami chciałoby się "wrzucić do jednego worka" rozmaite koncepcje- np. New Age.

To jest budowla zbudowana bez fundamentu i wcześniej lub później podzieli los wieży Babel.

Wt mar 01, 2005 18:37

Wyprawy krzyżowe Kościoła były chyba wywyołane przez Antychrysta

Tak?
A ciekawe przez kogo była wywołana inwazja Arabów na NIE ICH ZIEMIĘ ? Wyrzynanie w pień rodzimej ludności Ziemi Świętej ? Profanowanie miejsc świętych ? To było Boże dzieło, że krucjaty były anty-chrystowe ?

Wt mar 01, 2005 18:45
Grupie neopogańskich studentów studiujących na Uniwesytecie Bostońskim władze uczelni przyznały oficjalny status mniejszości religijnej. Studenci ci należą do zajmującej się kultem czarownic grupy Wicca.

Wraz z uznaniem za mniejszość religijną grupa neopogan zyskała pewne przywileje, m.in. możliwość organizacji spotkań ze studentami w pomieszczeniach uczelni. :sciana:

( za Ekumeniczną Agencją Informacyjną)

Śr mar 09, 2005 18:52
Na temat "wypraw krzyżowych" i Inkwizycji" było tu już co nieco napisane.
Polecam zatem:
viewtopic.php?p=38708#38708
viewtopic.php?p=29714#29714
Tyle na teraz ;) :P

Śr mar 09, 2005 19:09

A czy neo-poganami, nie można nazwać wszystkich tych w Kościele, co chodzą do magów wróżek i innego diabelstwa, a przesądy w które wierzą tak na wszelki wypadek?. Czyż to nie jest neopogaństwo i do tego obecne w Kościele?

So mar 12, 2005 13:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona