Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
 proszę o rade.... [modlitwa na leżąco] 
Autor Wiadomość

Post proszę o rade.... [modlitwa na leżąco]
Witam.
Wczoraj racze dzisiaj wieczorem bo było po północy przed pójściem spaść miałem problem z modlitwa. Na początku leżałem na łóżko i sobie ,,marzyłem,, myślałem ze zaraz wstanę i się pomodlę w innym pokoju żeby nikt nie widział i nie słyszał, lecz rodzice wstali i zgasili telewizor ja nie wiedziałem gdzie mam się pomodlić żeby nikt nie słyszał i gdy położyłem się na łózko zacząłem się modlić na leżąco. czy taka modlitwa jest spełniona ???

Wt lip 27, 2010 12:55
Post Re: prsze o rade....
Jestem pewna, że Bóg i tak cie słuchał.=)

Wt lip 27, 2010 12:58

Post Re: prsze o rade....
to modlitwa jest ,,spełniona,, nie muszę sie wyspowiadać.

Wt lip 27, 2010 13:44

Post Re: proszę o rade.... [modlitwa na leżąco]
Zobacz:

Fragment tematu o tym czy można się modlić na leżąco
viewtopic.php?p=430275#p430275

"W jakiej pozycji mam się modlić?"
viewtopic.php?f=15&t=6897

Wt lip 27, 2010 15:01
Zobacz profil WWW

jumik dzięki za linki tylko w jednym piszą o różańcu i koronce miłosierdzia, a w drugim o LG i gdy ktoś jest zmęczony.

W moim problemie to mi nie pomogło - pewnym sensie.
Bo ja nie byłem zmęczony, mogłem się pomodlić wcześniej lecz uważałem ze potem tez zdarzę...
To czy popełniłem grzech odmawiając pacierz i dziesiątkę różańca na leżąco.??

Wt lip 27, 2010 21:36

A dlaczego uważasz że popełniłeś grzech? Co jest takiego w postawie leżącej co sprawia że jest to bardziej grzeszne, niż klękanie, czy siedzenie? Modliłeś się w postawie wygodnej dla Ciebie i nie ma w tym nic złego. Traktuj to jako coś co w modlitwie pomaga, lub przeszkadza nie jakiś wymyślony grzech. Jeśli postawa leżącą sprawia że zasypiasz na modlitwie to nie jest grzech, to jest po prostu nieodpowiednia pozycja. Jeśli leżenie jednak odpręża, pozwala skupić się tylko na modlitwie, bonie zwracasz uwagi na niewygody np klęczenia, to co w tym złego?

Śr lip 28, 2010 8:50

Zgadzam się z WISTem w sprawie grzech/niegrzech, jednak odradzam postawę leżącą jako stałą praktykę w życiu duchowym. I nie chodzi nawet o grzech/niegrzech, ale o to, że (moim zdaniem) jest po prostu nieodpowiednia. Co innego oczywiście myślenie o Bogu (lub dopowiedzenie w modlitwie czegoś, czego zapomnieliśmy, co nam się przypomniało), gdy zasypiamy - to jest jak najbardziej dobre.

blush napisał(a):
nie wiedziałem gdzie mam się pomodlić żeby nikt nie słyszał

Nie musisz się modlić na głos, możesz też w myślach.

Śr lip 28, 2010 10:55
Zobacz profil WWW

blush

Podstawowe pytanie na które winienes poszukać odpowiedzi to... czym jest modlitwa. Skoro brakt treści (nie rozmmiesz istoty) dalsze wyjaśnienia nt pozycji i "spełnienia" (w ogóle dziwne stwierdzenie) jest bezcelowe.

Śr lip 28, 2010 12:09
nie, nie musisz się spowiadać.;)

Śr lip 28, 2010 21:47

dziekuje za odpowiedzi. ;D

Cz lip 29, 2010 10:23

W seminarium większość kleryków różaniec mówi na spacerach po ogrodzie. I ja również wykorzystują wszelką sytuację na różaniec. Jak idę do Kościoła po Mszy, w drodze do sklepu, kolegi. Warto właśnie tego wypróbować:) Pozdrawiam!

Pn sty 03, 2011 19:44
Zobacz profil WWW

Każda pozycja, sytuacja, czynność jest okazją do modlitwy! Jak już pisałam w innym temacie: 1 List do Tesaloniczan 5:(17) "nieustannie się módlcie". Nieustannie czyli wszędzie na leżąco, stojąco, siedząco i nie ważne jak jeszcze. Bóg bada serce!:)

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Wt sty 04, 2011 19:18

„A sam [Jezus Chrystus] oddalił się od nich na odległość jakby rzutu kamieniem, upadł na kolana i modlił się” (Łk 22,41)
Po usunięciu wszystkich, Piotr upadł na kolana i modlił się. Potem zwrócił się do ciała i rzekł: Tabito, wstań! A ona otwarła oczy i zobaczywszy Piotra, usiadła.” (Dz 9,40)

„[św. Paweł] Po tych słowach upadł na kolana i modlił się razem ze wszystkimi." (Dz 20,36)

„Po upływie tych dni wybraliśmy się w drogę, a wszyscy z żonami i dziećmi odprowadzili nas za miasto. Na wybrzeżu padliśmy na kolana i modliliśmy się”.(Dz 21,5)

„Dlatego zginam kolana moje przed Ojcem, od którego bierze nazwę wszelki ród na niebie i na ziemi, aby według bogactwa swej chwały sprawił w was przez Ducha swego wzmocnienie siły wewnętrznego człowieka.”(Ef 3,14)

„Gdy przyszli do tłumu, podszedł do Niego pewien człowiek i padając przed Nim na kolana, prosił: «Panie, zlituj się nad moim synem!” ( Mt 17,14)

„Wtedy przyszedł do Niego trędowaty i upadając na kolana, prosił Go: Jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić.” (Mk 1,40)

„Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne”(Mk 10,17)

jak widać biblia naucza właściwą pozycja to klęcząca
i nie tylko ale i podczas komunii sie klęczy bo wierzymy w realną obecność Jezusa w hostii

Cz sty 06, 2011 15:36

A kto powiedział, że to jest jedyna, odpowiednia pozycja modlitwy? Dawid modlił się raz biegając nago! Tak podaje Biblia! Cz Bóg był zgorszony? Nie przyjął takiej modlitwy? NIE!
Ap Paweł często pisząc listy dodawał fragment w którym zwracał się do Boga, myślisz, że wtedy wstawał z krzesła i padał na kolana? Gdy ludzie pytali się Chrystusa jak mają się modlić, Chrystus nie wspomniał nawet słowem o "pozycji" w jakiej mamy być, ale za to mówił o obłudnikach dla których to miejsce i sposób było najważniejsze. Gdy On sam wołał do Ojca o wskrzeszenie Łazarza to klęczał? nie! Czy zatem zgrzeszył? Nie.
Później są osoby, które tak jak autor tego tematu ze strachem chodzą, ponieważ boją się, że Bóg ma do nich jakąś pretensje. Bóg nie jest tyranem, który krzyczy "na kolana bo jak nie to..!" To nasze serca mają należeć do Pana. Bóg nie patrzy na ciało, ale na SERCE.
Jeżeli twoje SERCE czuje, że masz być na kolanach - zrób to. Ta samo ze staniem, leżeniem, skakaniem, lataniem. Uczynki to prawo, a my pod łaską jesteśmy.
Cytaty, które podałaś nie są stanowiskiem Biblii co do "postawy modlitewnej". Mówią między innymi w jaki sposób ludzie okazywali swój szacunek do Boga. Modlitwa to rozmowa, dlatego nie zawsze klęczymy, bo nie zawsze celem modlitwy jest oddanie hołdu, czci.

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Cz sty 06, 2011 16:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 14 ]