Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
 Trudne czasy dla odważnych księży. 
Autor Wiadomość
Post Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Cytuj:
A jeśli to prawda? Nie można mówić prawdy? A prawda jest taka, że za śmierć Prezydenta i pozostałych osób, za zaniedbania /to jest pewne!/ odpowiada Tusk i jego rząd. I to jest zbrodnia! Mogło to wszystko wynikać z ich niechęci, która jest przecież oczywista.
Czepiać się można jednego. Mianowicie stwierdzenia, że brali oni udział w przgotowaniu do zamachu. Ale jestem ciekaw co ma na ten temat do powiedzenia ks. Małkowski.
A jeżeli szanowny Alusie nie odczuwasz faktu śmierci Prezydenta w rządowym samolocie, pod rządową opieką i rządowymi przygotowaniami jako zbrodnie, cóż? Być może wynika to z faktu, iż nie dotknęło to Ciebie osobiście. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
O standardach takich wizyt trochę już wiemy. To co powinno być zrobione na okoliczność wylotu Prezydenta, generałów, ect, a czego nie zrobiono, kwalifikuje w moim najgłębszym przekonaniu Tuska i jego ekipę na długie lata odsiadki.
A gość ma się dobrze, wybraliśmy Komorowskiego na prezydenta - kumpla Palikota. Dziś w Moskwie traktat gazowy być może zapanie.
Zbrodnicze rządy wobec Polski sobie rządzą, a my oceniamy jedno zdanie ks. Małkowskiego i jego potępiamy, a nie sprawców nieszczęść.
Miejcie rozsądek, jakieś poczucie proporcji i wagi problemów.

Ano miejcie rozsadek i poczucie proporcji, bo argument w rodzaju "a jeśli", nigdzie i nigdy nie stanowi dowodu.
Jest tylko przyczynkiem do pomówień...a "według słów twoich".... droga do potepienia.
Te wieczne ubolewania na niedociągnieciami organizacyjnymi wizyty, nie wiem czy to zauważacie, ale sprowadza prezydenta i pracowników kancelarii do bezwolnym marionetek zdanych na los jaki im zgotowali inni.
Najlepszy w historii Polski prezydent, ze swoją świtą niezdolną zorganizowac podróż :o :o

Cytuj:
Znalazłem informację, że liczba cywili zabitych z rąk amerykańskich wynosi 30 tyś. Proponuję, żeby ktoś jeszcze sprawdził czy to prawda, że irakijczycy za każdego zabitego członka rodziny przez siły koalicaji dostawali od 25 do 50 tyś dolarów.
Jeśli to prawda... Wstrzymam się z komentarzem Twoich porównań Amerykanów do ruskiej dziczy do czasu wyjaśnienia tej kwestii.

Tak, bo prawdomówni amerykanie podadzą dokładne liczby :D ...adekwatnie jak wyliczyli ile głowic nuklearnych jest w posiadaniu Iraku.
Dzicz niezależnie od przynależności narodowej zawsze jest dziczą.

So wrz 18, 2010 11:01

Taa, można pisać o BOR, a Alus stwierdzi, że w ten sposób insynuuje się nieudolność Prezydentowi.. matko :/

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 18, 2010 11:10

Cytuj:
Te wieczne ubolewania na niedociągnieciami organizacyjnymi wizyty, nie wiem czy to zauważacie, ale sprowadza prezydenta i pracowników kancelarii do bezwolnym marionetek zdanych na los jaki im zgotowali inni.
Najlepszy w historii Polski prezydent, ze swoją świtą niezdolną zorganizowac podróż

Z człowiekiem który nie zna zakresu kompetencyjnego nie ma chyba co gadać. A premier świetny, zrobił wszystko co trzeba. W zakresie Mirosławic także i powodzi też, pękniętego wału w Niedowie również, a o śmierci prof. Dulinicza wiemy wszystko. Brawo Alus, widzę, że zależy Ci by Polska rosłę w siłę, a prezydenci latali bezpiecznie.
Cytuj:
Tak, bo prawdomówni amerykanie podadzą dokładne liczby :D ...adekwatnie jak wyliczyli ile głowic nuklearnych jest w posiadaniu Iraku.
Dzicz niezależnie od przynależności narodowej zawsze jest dziczą.

Można prosić niektórych o liźnięcie choć ciupinki historii - groch o ścianę.
Jeśli już to nie głowic nuklearnych, tylko broni chemicznej, ale dla Ciebie pewnie nie ma to znaczenia. Alus nie będę z Tobą rozmawiał jesli nie przeczytasz czegoś o Rosji i komuniźmie. Jak byś poczytał, miałbyś skrupuły przed powównywaniem USA do "Imperium zła" /pewnie nie wiesz co to jest/. Z totalnymi ignorantami nie będę rozmawiał.
A tak z Ciekawości się zapytam. Wiesz kto to "chemiczny Ali"?

So wrz 18, 2010 12:15

Tak szczerze mówiąc nie wydaje mi się możliwe by amerykanie płacili 25 tyś za zabitego cywila w Iraku, ale np. w Afganistanie płacą 2 tyś dolarów. Mało, prawda? A ile płacą ruscy Czeczenom?
O rozmiarach zbrodni nie rozmawiajmy, bo z tym ma chyba tylko Alus kłopoty.

Nie trawię tej gazety kłamliwej, nawet w tym felietoniku czuć jad "antyimperialistyczny", ale garść faktów jest. Proszę:
http://wyborcza.pl/dziennikarze/1,84008 ... olaka.html

So wrz 18, 2010 12:31
Cytuj:
Z człowiekiem który nie zna zakresu kompetencyjnego nie ma chyba co gadać.

Udowadniasz to.
Wielokroć odpowiedzialność, kompetencje z zakresie organizacji podróży prezydenta, premiera, były opisywanie.....ale nie znaczy to, że wszyscy przyjmą to do wiadomości.

Cytuj:
A premier świetny, zrobił wszystko co trzeba. W zakresie Mirosławic także i powodzi też, pękniętego wału w Niedowie również, a o śmierci prof. Dulinicza wiemy wszystko. Brawo Alus, widzę, że zależy Ci by Polska rosłę w siłę, a prezydenci latali bezpiecznie.

Nie wymieniłeś jedynie współudziału z ukrzyżowaniu Chrystusa...
Cytuj:
Można prosić niektórych o liźnięcie choć ciupinki historii - groch o ścianę.
Jeśli już to nie głowic nuklearnych, tylko broni chemicznej, ale dla Ciebie pewnie nie ma to znaczenia. Alus nie będę z Tobą rozmawiał jesli nie przeczytasz czegoś o Rosji i komuniźmie. Jak byś poczytał, miałbyś skrupuły przed powównywaniem USA do "Imperium zła" /pewnie nie wiesz co to jest/. Z totalnymi ignorantami nie będę rozmawiał.
A tak z Ciekawości się zapytam. Wiesz kto to "chemiczny Ali"?

Dziwne już drugi po Liamie ignorat....nie uchybia Ci rozmowa z takimi ciemniakami?????

So wrz 18, 2010 12:49
zbanowany na stałe

A ja bym wrócił i zachęcał wrócić do tematu.
Księża - około 30tysięcy w Polsce naprzeciw 40 milionowego Państwa - nierzadko współpracującego z potężnymi sojusznikami, takimi jak Związek Radziecki czy USA.

Po co jest potrzebna księdzu odwaga?
Ano, stanąć naprzeciw takiemu państwowemu molochowi z jego zapleczem i odważnie głosić Ewangelie... Pozwolę sobie zauważyć do tego, że w akcie odwagi ksiądz w Polsce zazwyczaj nie ma wsparcia Kurii czy innych kapłanów. Kiedy były czasy zabijania odważnych kapłanów, takich jak ks. Popiełuszko, ks. Zych, ks. Suchowolec, to byli oni sami.

Państwowe służby bezpieczeństwa na państwowe zlecenie usiłowały zastraszyć księży głoszących Ewangelie, zniszczyć ich dobytek, a gdy to "nie pomagało" organizowały morderstwo. Nie zawsze są dowody, że ksiądz został zamordowany za wiarę i faktycznie na państwowe zlecenie. Księdzu Popiełuszce "udało się" w pewnym sensie, bo było tych dowodów mnóstwo. Ksiądz był popularny, nagrywany, jego homilie kopiowane i rozpowszechniane.

Ludzie byli atakowani poprzez media propagandowym stanowiskiem władz państwowych, które są odpowiedzialne za to morderstwo, że ksiądz zginął za politykę. To złudzenie sprzed 30 lat generowane przez realnie istniejące, a nie wymyślone służby bezpieczeństwa rozpowszechniło się w społeczeństwie, nawet wśród kapłanów.

Czy coś się zmieniło w tej relacji obywatel, ksiądz, odważnie głoszący prawdy trudne dla Państwa, obnażające państwowe wady, przestępstwa i zbrodnie a silne Państwo ze swymi finansowanymi przez wszystkich obywateli służbami?

W sensie układu sił niewiele się zmieniło. Obywatel jest nadal praktycznie bezbronny wobec ogromnej machiny państwowej.
Państwo ma na zapleczu nie tylko sojusznika takiego jak USA. Państwo dysponuje mediami, ma ogromny wpływ na niektóre media komercjalne.

To wszystko sprawia, że jeśli Państwo wpadnie na taki pomysł, to za kilka dni Rotunda PKO w Warszawie może zostać wysadzona w powietrze a ludzie czytający gazety i słuchający radia i telewizji zostaną przekonani ze to zrobił nienormalny terrorysta, ukrywający się na forum wiara.pl pod pseudonimem mały kwiatek. To oczywiście może dotyczyć dowolnego obiektu i dowolnej osoby.

Zamiast kłócić się nad tym co ksiądz Małkowski powiedział i czy miał prawo to powiedzieć (nie biorąc pod uwagę skąd to wiemy, jakie są nasze źródła informacji) zastanówmy się czy my naprawdę chcemy takie Państwo, w którym:
- księża i inni ludzie powinni uważać, by nie mówić prawd trudnych, bo grozić im mogą represje,
- sympatyczny pan czy pani, który zbliża się do nas, wydawałoby się, w celu romantycznym i sprawia po miesiącach i latach, że kochamy tą osobę - okazuje się płatnym przez Państwo agentem, którego celem jest namówienie nas do zrobienia przestępstwa pod ukrytą kamerą?
- za nasze pieniądze finansuje się media w których ukrywa się prawdę, bądź ją przeinacza?
- w sytuacji tragicznej śmierci Prezydenta Państwa i blisko stu najwyższych funkcyjnie osób w Państwie, a wcześniej tragicznej śmierci ważnych funkcyjnie dla obronności kraju generałów, Państwo zachowuje się, jakby się nie stało nic ważnego, a gdy ludzie domagają się rzetelnego śledztwa i zapobiegania kolejnym tego rodzaju wypadkom, nazywa się oszołomami?
- prowadzi się wojny z innymi Państwami, wojny agresywne, a nie obronne?

Pozdrawiam
mały kwiatek

So wrz 18, 2010 13:31
Cytuj:
A ja bym wrócił i zachęcał wrócić do tematu.
Księża - około 30tysięcy w Polsce naprzeciw 40 milionowego Państwa - nierzadko współpracującego z potężnymi sojusznikami, takimi jak Związek Radziecki czy USA.

Po co jest potrzebna księdzu odwaga?
Ano, stanąć naprzeciw takiemu państwowemu molochowi z jego zapleczem i odważnie głosić Ewangelie... Pozwolę sobie zauważyć do tego, że w akcie odwagi ksiądz w Polsce zazwyczaj nie ma wsparcia Kurii czy innych kapłanów. Kiedy były czasy zabijania odważnych kapłanów, takich jak ks. Popiełuszko, ks. Zych, ks. Suchowolec, to byli oni sami.

Przesadzasz - czytałeś np biografię ks. Popiełuszki?....nigdy nie był osamotniony.
Tak inni duchowni, jak i hierarchowie nieśli mu pomoc.

So wrz 18, 2010 13:48
maly_kwiatku, mi by wystarczylo panstwo, w ktorym za niczym nie uzasadnione (poza rzekoma wolnoscia slowa) pomowienia i to wszystko jedno przez kogo: prasy, osob prywatnych, przedstawicieli Kosciola czy partii politycznych, mozna w sensownym czasie uzyskac skazujacy wyrok sadu z wysokim odszkodowaniem.

Nawet, gdyby doszlo do setek procesow, i choc czesc zakonczylaby sie skazaniem obywateli ktorym geba sie nie zamyka, bo bronia, badz oskarzaja, jak im slina na jezyk przyniesie, to mnie by to usatysfakcjonowalo. A niektorzy moze nauczyliby sie, ze wolnosc slowa to nie oskarzenia bez pokrycia (bo mi sie tak wydawalo), to nie plucie na przeciwnikow osobistych i politycznych, ale to odpowiedzialne korzystanie z tej wolnosci, jak i z kazdej innej.

Na razie dziala ta wolnosc na zasadzie: "jak ty mnie cegla, to ja tobie kamieniem". I wygrywaja ci, ktorzy glosniej i czesciej swoje klamstwa rozprzestrzeniaja.

A co do panstwa jakie mamy, to wspolwinni jestesmy wszyscy, wybierajac tych, ktorzy :
1- daja sie wybierac, co juz ogranicza grono z ktorego wybrac mozna
2- nie patrzac na konkretne programy, a na wyznanie, mily wyglad, maniery, osobiste animozje i sympatie
3- siedzac na tylku i czekajac na cud, ze jednak ktos za nas porzadek zrobi. Bo przeciez my do wladz? Nawet lokalnych? Skad! to ktos powinien robic, tak jak ja tego sobie zycze, ale samemu??
Demokracja to rzady ludu, ale i odpowiedzialnosc ludu, a nie spychorobota na tych nienormalnych (?) ktorzy z roznych powodow kandyduja do Sejmu, wladz lokalnych, czy nawet Rady Parafialnej.

So wrz 18, 2010 13:49
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Cytuj:
Pozwolę sobie zauważyć do tego, że w akcie odwagi ksiądz w Polsce zazwyczaj nie ma wsparcia Kurii czy innych kapłanów. Kiedy były czasy zabijania odważnych kapłanów, takich jak ks. Popiełuszko, ks. Zych, ks. Suchowolec, to byli oni sami.

Przesadzasz - czytałeś np biografię ks. Popiełuszki?....nigdy nie był osamotniony.
Tak inni duchowni, jak i hierarchowie nieśli mu pomoc.

Biografię księdza? Czy hagiografię piszących to dzieło i ich znajomych?
Czy Ty Aluś byłaś kiedyś na celowniku tajnych służb, które miały na celu Cię zabić? Czy uświadomiłaś sobie, co napisałaś?

Polscy księża nie giną (jak na razie) przy ambonach z rąk snajperów, jak arcybiskup Romero. Giną samotnie, otoczeni przez oprawców.

A to, w jaki sposób Kardynał Biskup Glemp "niósł pomoc" księdzu Popiełuszce i Małkowskiemu - starczy posłuchać księdza Małkowskiego - który wciąż żyje i może mówić i mówi.
Wystarczy chcieć.

Kamala napisał(a):
A co do panstwa jakie mamy, to wspolwinni jestesmy wszyscy, wybierajac tych, ktorzy :
1- daja sie wybierac, co juz ogranicza grono z ktorego wybrac mozna
2- nie patrzac na konkretne programy, a na wyznanie, mily wyglad, maniery, osobiste animozje i sympatie
3- siedzac na tylku i czekajac na cud, ze jednak ktos za nas porzadek zrobi. Bo przeciez my do wladz? Nawet lokalnych? Skad! to ktos powinien robic, tak jak ja tego sobie zycze, ale samemu??
Demokracja to rzady ludu, ale i odpowiedzialnosc ludu, a nie spychorobota na tych nienormalnych (?) ktorzy z roznych powodow kandyduja do Sejmu, wladz lokalnych, czy nawet Rady Parafialnej.

Oczywiście, Kamala, oczywiście.

Jaki Naród - takie Państwo.

Właśnie dlatego możemy zmienić Państwo, zaczynając od zmiany samych siebie.

I między innymi po to tu chyba piszemy, by mieć okazję aby się czegoś nauczyć, aby dać innym taką możliwość i abyśmy się tu uczyli i zmieniali.

I na przykład dzień po wyborach nie krzyczeli, ze wybrana władza to złodzieje.

So wrz 18, 2010 14:05
Chwala Bogu, gdzies sie jednak zgadzamy.

So wrz 18, 2010 14:15
zbanowany na stałe

Nie zdawałem sobie sprawy przed powstaniem tego tematu, że odwaga w życiu współczesnego polskiego księdza nadal jest i potrzebna i bardzo droga.

Obejrzałem video na których ksiądz St. Małkowski odnosi się właściwie do wszystkich zarzutów, które tu na forum zostały przyniesione.

Zachęcam do uważnego obejrzenia wszystkich 4 części tego wywiadu z księdzem, dopóki mamy jeszcze możliwość.

http://www.youtube.com/watch?v=xq0dBjbxIk8
http://www.youtube.com/watch?v=5OY88CyeJ-c
http://www.youtube.com/watch?v=vgtYAmrFjnY
http://www.youtube.com/watch?v=8zXMXaE8Btw

Niezwykłe jest, że ksiądz odniósł się do zarzutów stawianych dziś w wywiadzie udzielonym rok temu. Bardzo ciekawie i logicznie odnosi się m.in. do zarzutu nienawiści.
Ksiądz wyjaśnia jakie były różnice w podejściu do systemu komunistycznego jego i księdza Popiełuszki. Ksiądz przypomina, że w Kościele w Polsce nie było lustracji i zwraca uwagę, że ten fakt jest wykorzystywany i nadal może być wykorzystywany przez Państwo i jego rozmaitych funkcjonariuszy.

So wrz 18, 2010 16:32
Cytuj:
Biografię księdza? Czy hagiografię piszących to dzieło i ich znajomych?

Wybacz, ale bardziej wierzę kilkunastu osobom, którzy obcowali z ks. Jerzym na codzień bezpośrednio, wspominającymi, opisującymi,tamte wydarzenia i historykom niż ks Małkowskiemu ogarniętemu manią śledzenia agentury.
Pierwszy którego oskarzył ks Małkowski był kierowca ks. Jerzego....tylko mimo wysiłków wielu, nie znaleźli nigdzie w IPN, WSI, potwierdzenia pomówienia.

So wrz 18, 2010 16:43
zbanowany na stałe

No cóż, Aluś,
możesz wierzyć komu chcesz.

Znalazłem w internecie materiały, w których napisano:
Cytuj:
Prezes IPN Janusz Kurtyka dość jednoznacznie określił kontakty kierowcy kapłana-męczennika. - W świetle materiałów, jakie znajdują się w IPN można powiedzieć, że Waldemar Chrostowski był TW SB – powiedział w 2006 r. w TVN rozmawiając z Bogdanem Rymanowskim.

http://www.traditia.fora.pl/szukajac-pr ... ,3205.html

Natomiast ksiądz Małkowski o roli kierowcy księdza Jerzego dowiedział się - jak mówi - z książki Wojciecha Sumlińskiego. Nie mam powodu by Mu nie wierzyć, bo ani razu nie zauważyłem, by ksiądz Małkowski kłamał.

Janusz Kurtyka zginął tragicznie pod Smoleńskiem a w IPN są ludzie powołani przez aktualną władzę.

So wrz 18, 2010 17:12
maly_kwiatek napisał(a):
No cóż, Aluś,
możesz wierzyć komu chcesz.

Znalazłem w internecie materiały, w których napisano:
Cytuj:
Prezes IPN Janusz Kurtyka dość jednoznacznie określił kontakty kierowcy kapłana-męczennika. - W świetle materiałów, jakie znajdują się w IPN można powiedzieć, że Waldemar Chrostowski był TW SB – powiedział w 2006 r. w TVN rozmawiając z Bogdanem Rymanowskim.

http://www.traditia.fora.pl/szukajac-pr ... ,3205.html

Natomiast ksiądz Małkowski o roli kierowcy księdza Jerzego dowiedział się - jak mówi - z książki Wojciecha Sumlińskiego. Nie mam powodu by Mu nie wierzyć, bo ani razu nie zauważyłem, by ksiądz Małkowski kłamał.

Janusz Kurtyka zginął tragicznie pod Smoleńskiem a w IPN są ludzie powołani przez aktualną władzę.

Ja wolę wierzyć sądom, które odrzuciły oskarżenie o agenturalność W. Chrostowskiego.

So wrz 18, 2010 19:50

@Alus
Jeśli mieszkasz w diecezji lubelskiej , to powinnaś uważać na swojego ordynariusza - TW Filozofa.
//ręka rękę myje, a lustracji jak nie było tak nie ma :(
Niewielu jest odważnych księży, którzy nie boją się mówić prawdy - nawet tej bolesnej.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So wrz 18, 2010 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona