Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 6:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Głupota, opętanie, czy zła wola? 
Autor Wiadomość
Alus, w tym linku nie ma słowa na temat papieża czy jego wypowiedzi. Może do mnie dotrze, jeśli ktoś znajdzie źródło, czyli czarno na białym wyłożone wcześniej stanowisko Benedykta lub Jana Pawła? Będą konkrety - będzie dyskusja bo póki co to ja widzę tylko narzekanie na media. Modne ostatnio, ale nudnawe już cokolwiek...

Mały Kwiatku, postaram się prościej, bo ewidentnie masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem mianowicie:

"Watykanistów, ale również osób związanych z organizacjami walczącymi z AIDS," I dalej: "widać według Ciebie oni też się nie znają." A w artykule źródłowym przytoczono konkretnie nazwisko Michela Sidibe, jako szefa organizacji UNAIDS oraz ogólnie nazwę Kenya Treatment Access Movement. To mnie dziwi właśnie, że osoby z taką działalnością związane mają nie znać nauczania papieży do tego stopnia, żeby dziwić się oczywistościom. A Ty dalej trąbisz we własną trąbkę... Co mają do tego "kremlinolodzy"? Ja nie o watykanistów się pytałem.

N lis 21, 2010 15:27
Post Re:
liam napisał(a):
Alus, w tym linku nie ma słowa na temat papieża czy jego wypowiedzi. Może do mnie dotrze, jeśli ktoś znajdzie źródło, czyli czarno na białym wyłożone wcześniej stanowisko Benedykta lub Jana Pawła? Będą konkrety - będzie dyskusja bo póki co to ja widzę tylko narzekanie na media. Modne ostatnio, ale nudnawe już cokolwiek...

Owszem nie ma :) ....zauważ jednak kto czynnie uczestniczy w propagowaniu metody ABC - pośród wielu organizacji, kościołów, także KK - oczywiste, że nie bez akceptacji Vatykanu.
Benedykt XVI tak w Afryce, jak i aktualnie, nie odrzuca prezerwatywy, uznaje ją jako jeden z elemantów profilaktyki.....ale nie jako główny, jedyny, co usiłują firmy farmaceutyczne wcisnąć światu.
Stąd poniekąd wzniecanie takiego szumu medialnego wokół wypowiedzi papieża.
Cytuj:
W tvn też zdaje się pracują jacyś księża, na co zwracają uwagę dyskutanci.
Nie należą oni chyba do Postępowego Kościoła "We are the Church", co nie zmienia faktu, że głoszą w TVN rzeczy, za które TVN chce płacić.

Nie jacyś, TVN nie jest narzędziem szatana, bo i Jemu służyłby kardynał Nycz wypowiadając się o czynnym udziałe w dziele charytatywnym i budowie świątyni Opatrzności Bożej przez śp. J. Wejcherta.
Duchowni w TVReligia nie sa sługami głoszącymi coś na zlecenie wrażych sił.
Zanim wyrazisz tak negatywną opinię powinieneś zapoznac się co nieco z programemt, treściami przekazywanymi w tym kanale.
Do tych, którzy "mówią na zlecenie TVN" zaliczyć musisz także bp A. Długosza, siostrę Chmelowską...oboje prowadzą interaktywyt program "Rozmównica" - biskup o wychowaniu dzieci, siostra o pomocy charytatywnej.

N lis 21, 2010 15:44
zbanowany na stałe

Post Re: Głupota, opętanie, czy zła wola?
Usiłowanie dyskredytowania dyskutantów jest też metodą dyskusji. Ja jej nie stosuję.

Nie znam zawiłości walki z AIDS w Afryce i nie znam działaczy tej walki.
Nie sądzę, by ten działacz miał informacje o tym, co Papież mówi na temat walki z AIDS - z ust Papieża. Wie on o tym z mediów, czyli odkąd pamiętam, ma zapewne dostęp tylko do informacji zafałszowanych niechętnymi Kościołowi komentarzami.

Pozwól, liam, że nie będę się wypowiadał w sprawie AIDS w Afryce, bo ten temat jest nie o tym, a ja się po prostu na tym specyficznym temacie po prostu nie znam.

Alus,
ktokolwiek pracuje w TVN i nie występuje tam na żywo, podlega określonej linii kulturowo politycznej, kreowanej przez właścicieli. To samo jest w koncernie Berlusconiego do którego należy Il Giornale. Nie widzę w tym nic dziwnego, a tym bardziej godnego moich wątpliwości.

Zobaczcie sobie na przykład na serwisy informacyjne www.wiara.pl .
Mają one zupełnie inny charakter niż serwisy TVN.
Bo maja innych właścicieli.
Czy po 20 latach funkcjonowania w Polsce ustroju kapitalistycznego, to ciągle budzi w kimś niezrozumienie i zdziwienie?

N lis 21, 2010 15:52
Post Re: Re:
Alus napisał(a):
Owszem nie ma :) ....zauważ jednak kto czynnie uczestniczy w propagowaniu metody ABC - pośród wielu organizacji, kościołów, także KK - oczywiste, że nie bez akceptacji Vatykanu.

Tym więc dziwniejsza jest dla mnie reakcja osób, które powinny być dokładnie poinformowane o stanowisku Watykanu na tę wypowiedź papieża. Nie interesuje mnie plucie na media czy koncerny. Zastanawiam się skąd takie niezrozumienie tych "oczywistych oczywistości" wśród tych, którzy od dawna z Kościołem współpracują właśnie.

N lis 21, 2010 15:54
zbanowany na stałe

Bardzo dobre, uczciwe i profesjonalne podejście do prezentowania i komentowania bieżących wydarzeń ma od pewnego czasu środowisko Gościa Niedzielnego.
Zamiast się męczyć z watykanistami z całego świata, proponuję czytać regularnie serwis wiara.pl, który ci dziennikarze obsługują. Omawiany na forum temat jest tam też opisany i skomentowany.

http://info.wiara.pl/doc/675004.Przelom ... wa-papieza

N lis 21, 2010 16:24
Dokładnie tymi samymi słowami jak to brzmiało w podawanym przeze mnie wcześniej linku do TVN... Gratuluję braku uprzedzeń i samodzielności myślenia! :D

A propos, tu są nowsze komentarze: http://www.tvn24.pl/-1,1683293,0,1,epis ... omosc.html

N lis 21, 2010 16:31
zbanowany na stałe

Post Re:
liam napisał(a):
Dokładnie tymi samymi słowami jak to brzmiało w podawanym przeze mnie wcześniej linku do TVN... Gratuluję braku uprzedzeń i samodzielności myślenia! :D

Dziękuję. Tobie proponuję wziąć lupę, lub okulary i przyjrzeć się obu tekstom, by dostrzec subtelną grę cudzysłowów.

liam napisał(a):
A propos, tu są nowsze komentarze: http://www.tvn24.pl/-1,1683293,0,1,epis ... omosc.html

W jakimś tam kontekście to niby prawda i racja w tej wypowiedzi.
Tylko, że nikogo ta wypowiedź nie satysfakcjonuje.
Więcej dobrego w sprawie zrobiliśmy chyba tu na forum, niż ksiądz Kloch w swojej wypowiedzi.

N lis 21, 2010 16:43
Cóż, dla mnie ewidentnie zbyt subtelna ta gra. ;)

A co do wypowiedzi księdza Klocha to potwierdza jakby moją tezę. Gdyby rzecz była tak totalnie oczywista, to nie trzeba byłoby owijać w bawełnę i wymigiwać się od komentarza. Można byłoby wprost powiedzieć to, co nam tu usiłujesz zasugerować. Że przecież to nic nowego, że papieże tak zawsze mówili, itd. Sam nie wiem, czy to bardziej śmieszne czy żałosne...

A tutaj (ale to już komentarz odredaktorski więc nie wiem na ile wiarygodny): http://www.tvn24.pl/12691,1683232,0,1,p ... omosc.html napisano, że w Afryce tylko niektórzy biskupi dopuszczali dotąd stosowanie prezerwatyw, natomiast Kościół jako całość był zdecydowanie przeciw.

Co do mojego apelu o podanie wcześniejszych wypowiedzi papieża, to sam znalazłem tutaj: http://www.tvn24.pl/12691,1591174,0,1,p ... omosc.html Faktycznie subtelne. Skoro trzeba publicznie tłumaczyć co poeta miał na myśli: http://www.tvn24.pl/12691,1683298,0,1,p ... omosc.html

N lis 21, 2010 16:56
zbanowany na stałe

Nie jestem Papieżem i w nosie mam fałszowanie interpretacji moich słów. Ponadto, wokół moich wypowiedzi nie kłębi się tyle nienawiści wobec Kościoła, co wobec wypowiedzi Papieża. Mogę więc wypowiadać się jako katolik, swobodniej niż Papież.

I powiem wprost, dosadnie:

Człowiek współczesny, łaknący miłości, nie oczekuje zasypywania go tonami darmowych, czy płatnych prezerwatyw, on oczekuje miłości !!

Poczęte dziecko, nie oczekuje zabijającego skalpela, czy morderczej trucizny, ono oczekuje miłości ludzi, którzy powołali je do życia, oczekuje miłości ludzkości, złożonej z jego braci i sióstr !!

N lis 21, 2010 17:13
No to maly_kwiatku, kogo juz dzis obdarzyles ta miloscia, ktorej laknie caly swiat?

N lis 21, 2010 17:15
zbanowany na stałe

Liama i Papieża i jedną panią jeszcze

N lis 21, 2010 17:17
I myslisz, ze to wystarczy? Po tym jak wielkimi kolorowymi literami przypomniales wszystkim, czego naprawde oczekuje Czlowiek wspolczesny i Poczęte dziecko?

A jak z miloscia do dzieci poczetych?

Mam nadzieje, ze sie nie gniewasz, ale na mnie takie puste hasla zle dzialaja.

N lis 21, 2010 17:20
zbanowany na stałe

Kamala,
chcesz być strażnikiem zawartości cudzych słów?
Przeanalizuj ile w tym ego, a ile prawdziwej miłości?

N lis 21, 2010 17:34
maly_kwiatku, to po co piszesz takie hasla i to wielkimi literami? Zebysmy my ich nie przeoczyli? Nie wolno zapytac jak ty je realizujesz?

N lis 21, 2010 17:38
zbanowany na stałe

Widzę, że rani Cię Kamala coś w tych hasłach, coś wzrusza, porusza...
Więc warto było je napisać i to na niebiesko.
Pozdrawiam

A hasła są moim osobistym ujęciem stanowiska Kościoła w sprawie dyskusji o prezerwatywach, czy o zabijaniu poczętych dzieci.
Napisałem to przecież, tylko pewnie nie przeczytałaś, bo nie było na niebiesko.

N lis 21, 2010 17:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona