Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
A ja jestem za zapraszaniem księdza Żarskiego do telewizji i do radia aby dać mu możliwość patriotycznych wspaniałych wypowiedzi dla społeczeństwa. Naprawdę mało mamy świetnych kaznodziejów, a tu jak jest brylant, to od razu go wyrzucono poza nawias.
Podatki na Kościół hmm, jest to rozwiązanie. Tylko, żeby nie było to więcej niż na służbę zdrowia. A zniesienie dotacji do partii zaskutkuje straszliwą nie nadającą się do zapanowania nad nią korupcją. Przerabialiśmy to na początku lat 90tych i właśnie dlatego wszyscy szybko się zgodzili, że najlepiej takie dotacje wprowadzić.
Dziś zniesienie tych dotacji postuluje PO, gdyż ona dzierży całą władzę w Polsce. Taka decyzja polityczna oznacza odebranie możliwości finansowania działalności politycznej oprócz PO, bo ta żywiłaby się tak jak władza - na zajmowanych stanowiskach.
Z początku skutkiem tego byłoby utrwalenie władzy PO na wiele lat. Na końcu byłaby rewolucja bolszewicka w Polsce i wzajemne wyrzynanie się.
Liam, dobrze, że jesteś z nami.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 15, 2010 10:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): A ja jestem za zapraszaniem księdza Żarskiego do telewizji i do radia aby dać mu możliwość patriotycznych wspaniałych wypowiedzi dla społeczeństwa. Naprawdę mało mamy świetnych kaznodziejów, a tu jak jest brylant, to od razu go wyrzucono poza nawias. Bo władza woli miernych, ale wiernych (władzy, nie powołaniu) Cytuj: Podatki na Kościół hmm, jest to rozwiązanie. Tylko, żeby nie było to więcej niż na służbę zdrowia. Beznadziejny pomysł. Stanie się to co z religią w szkołach. Cytuj: A zniesienie dotacji do partii zaskutkuje straszliwą nie nadającą się do zapanowania nad nią korupcją. Przerabialiśmy to na początku lat 90tych i właśnie dlatego wszyscy szybko się zgodzili, że najlepiej takie dotacje wprowadzić. A dotacje na to pomogły ? Cytuj: Dziś zniesienie tych dotacji postuluje PO, gdyż ona dzierży całą władzę w Polsce. Taka decyzja polityczna oznacza odebranie możliwości finansowania działalności politycznej oprócz PO, bo ta żywiłaby się tak jak władza - na zajmowanych stanowiskach. To Prawda - niemniej gdyby PO mówiła to na poważnie, wsparłbym ich. To jedyna szansa na wyjście z kazamatu 4 partii "na zawsze" w Sejmie. Tyle że PO zgłaszając to (nie po raz pierwszy) wie dobrze ze to nie przejdzie. A afekt medialny jest 
|
Śr gru 15, 2010 11:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tylko że cała ta dyskusja nie toczy się wokół rzekomej niesprawiedliwości dziejowej, a kwestii tego, że ów x Żarski był forsowany jako idealny kandydat na biskupa polowego. A że, na szczęście, w tym kraju niektórzy choć trochę na oczy przejrzeli, i widzą co wyprawiają biskupi pokroju i fasonu Głódzia - poszli po rozum do głowy, i biskupem polowym został bp Guzdek. Problem się rozwiązał, i dalsza dyskusja chyba nie ma sensu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 15, 2010 13:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co wyprawiają biskupi "pokroju Głodzia" ?
|
Śr gru 15, 2010 13:42 |
|
 |
ToMu
|
Budują niepotrzebne kościoły w miejscach, gdzie jest ich za dużo. Niszczą zabytki w imię przebudowy dla własnego widzimisię. Mają dziwaczne pomysły odnośnie stawiania różnych dziwnych rzeźb w miejscach, gdzie nijak nie pasują, nikomu się nie podobają. Specjalizują się w samowolkach budowlanych. Swoje kazania publikują na diecezjalnej www zanim zostały wygłoszone (a raczej miernie naprawdę odczytane).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr gru 15, 2010 13:44 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re:
ToMu napisał(a): Tylko że cała ta dyskusja nie toczy się wokół rzekomej niesprawiedliwości dziejowej, (...) Ja mam wrażenie, że dla niektórych  każda dyskusja toczy się wokół rzekomej niesprawiedliwości dziejowej.
|
Śr gru 15, 2010 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Budują niepotrzebne kościoły w miejscach, gdzie jest ich za dużo. Niszczą zabytki w imię przebudowy dla własnego widzimisię. Mają dziwaczne pomysły odnośnie stawiania różnych dziwnych rzeźb w miejscach, gdzie nijak nie pasują, nikomu się nie podobają. Specjalizują się w samowolkach budowlanych. Swoje kazania publikują na diecezjalnej www zanim zostały wygłoszone (a raczej miernie naprawdę odczytane). Może tak konkrety ? Bo zarzut przeciw biskupowi z "budowania kościołów" albo że coś "nikomu" (komu ?) się nie podoba nie brzmi poważnie.
|
Śr gru 15, 2010 14:09 |
|
 |
ToMu
|
Marku - z Gdańska, jak się domyślam, nie jesteś. Nie wiesz, ile jest kościołów w Śródmieściu, Starym Mieście, gdzie Generał wymyślił sobie jakiś czas budowę... kolejnego kościoła. Prawda jest taka, że parafii jest tam połowę mniej niż kościołów - i jest w samej parafii św. Brygidy (słynnej z powodu + prałata Jankowskiego) pięć (!) kościołów rektorskich zakonnych - http://www.diecezja.gda.pl/modules.php? ... ia&par=320 Faktycznie - zbudowanie tam kościoła to paląca i podstawowa potrzeba, co? Dalej - mżonki odnośnie postawienia pomnika św. Wojciecha w Oliwie - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kon ... 43335.html Dalej - dramatycznej wręcz brzydoty szkaradek wciśnięty do Bazyliki Mariackiej jako upamiętnienie tragedii Smoleńskiej... - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ods ... 43272.html Rozbieżność pomysłów Głódzia z tym, co w ramach ich realizacji wydziwia - pokazuje bardzo ładnie przykład (nawet z obrazkami) tego tekstu - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mie ... 42866.html Nie znoszę prostactwa. A cała jego osoba to właśnie takie prostactwo, nieliczenie się z nikim i z niczym + straszne bezguście.
|
Śr gru 15, 2010 14:22 |
|
 |
Gita2
|
ToMu! Ciekawe sprawy o gdańskich kościołach podajesz, ale co to ma wspólnego z tematem wątku? Na temat ks.Sławomira Żarskiego i reprymendy Komorowskiego wypowiada się ks.kardynał Stanisław Nagy: http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=wi04.txt
|
Śr gru 15, 2010 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2, to ma wspolnego z tematem watku, ze biskup Zarski nalezy do pewnej grupy biskupow w Kosciele o pogladach (politycznych) wspolnych np z bp.Glodziem.
Czyli problem jest szerszy, a nie dotyczy tylko jednego wydarzenia z konkretnym biskupem.
|
Śr gru 15, 2010 14:39 |
|
 |
ToMu
|
Absolutnie nic nie ma z tym wspólnego  co już chciałem napisać. Marek zapytał - odpowiedziałem wyczerpująco. I kontynuować nie zamierzam tego off-topa. ps. Nie wierzę!  Generał nie doczekał się własnego, imiennego topiku na tym forum? search.php?keywords=g%C5%82%C3%B3d%C5%BA&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj Granda Ad rem - dokładnie to, co napisała Kamala - to, od czego dyskusja się zaczęła. Żaden spisek PO, żydomasonów, lewaków i komunistów. Po prostu uniknięcie kolejnego biskupiego wcielenia Generała.
|
Śr gru 15, 2010 14:42 |
|
 |
Gita2
|
Kamala napisał(a): Gita2, to ma wspolnego z tematem watku, ze biskup Zarski nalezy do pewnej grupy biskupow w Kosciele o pogladach (politycznych) wspolnych np z bp.Glodziem.
Czyli problem jest szerszy, a nie dotyczy tylko jednego wydarzenia z konkretnym biskupem. Dziękuję za uświadomienie mnie sedna sprawy. ToMu natomiast jeszcze raz dziękuję za przybliżenie Archidiecezji Gdańskiej do której należę od momentu jej powstania.
|
Śr gru 15, 2010 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Marku - z Gdańska, jak się domyślam, nie jesteś. Pudło ! Właśnie że jestem (choć ostatnio mieszkam w Gdyni). Cytuj: Nie wiesz, ile jest kościołów w Śródmieściu, Starym Mieście, gdzie Generał wymyślił sobie jakiś czas budowę... kolejnego kościoła. Prawda jest taka, że parafii jest tam połowę mniej niż kościołów - i jest w samej parafii św. Brygidy (słynnej z powodu + prałata Jankowskiego) pięć (!) kościołów rektorskich zakonnych - http://www.diecezja.gda.pl/modules.php? ... ia&par=320 Faktycznie - zbudowanie tam kościoła to paląca i podstawowa potrzeba, co? Nie wiem o który kościół Ci chodzi. Bo jesli ten na Jaworzniaków, to akurat tam jest daleko do jakiegokolwiek innego A co masz przeciwko ? I już wiemy co kogo boli  Ja byłem bardzo zbudowany że to powstało - bez "warszawskich kłótni" - sprawnie. Miałem obawy gdy przychodził do naszej diecezji (słyszałem nistworzone bajki z Wawy). A on okazał się być świetnym organizatorem i znakomitym biskupem diecezjalnym. Po rozpolitykowanym, a przy tym nie umiejącym dopilnować diecezji Gocłowskim (afera Stella Maris) to prawdziwy prezent. Jaaasne. Jeszcze z Gazety Wyborczej podaj "na dowód" Cytuj: Nie znoszę prostactwa. A cała jego osoba to właśnie takie prostactwo, nieliczenie się z nikim i z niczym + straszne bezguście. No proszę. Jakbym takie coś napisał na akruka (napadającego na Kościół w sposób niewybredny na tym forum) to bym dostał reprymendę od Moderatora. Na biskupa zapewne można gadać co ślina na język przyniesie , nie ? JEST TU MODERATOR ?
|
Śr gru 15, 2010 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po prostu Komorowski nie chce mieć kapelana, który byłby wierniejszy powołaniu niż Władcy. Ot i cała tajemnica
|
Śr gru 15, 2010 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): Po prostu Komorowski nie chce mieć kapelana, który byłby wierniejszy powołaniu niż Władcy. Ot i cała tajemnica Czy to aby nie atak na Kościół?
|
Śr gru 15, 2010 15:19 |
|
|
|