Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: Genialne miejsce w sieci
Elbrus napisał(a): Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. (Rdz 1:1)
Na początku, to na początku. Po pierwsze, od dawna wiadomo, że nie należy brać Księgi Rodzaju zbyt dosłownie. Sądzę, że nawet kreacjoniści to rozumieją. Chociaż zakładam, że mogą być zupełnie oderwane od rzeczywistości przypadki (to jak w tym dowcipie: "Babciu widziałaś może moje tabletki z napisem LSD? - Pier..ol tabletki! Widziałaś tego smoka w kuchni?!"). Po drugie, początek istnieje z perspektywy ludzkiej (istot, które żyją w czasie), a Biblia jest pisana dla ludzi (odpowiedni język, symbolika, kontekst historyczny). Natomiast Bóg, ze swojej perspektywy, ogarnia całą czasoprzestrzeń. Jeśli zatem wyobrazimy ją sobie jako czterowymiarową kulę to nie ma ona początku ani końca, więc punkt stworzenia (jeśli założymy jego istnienie) może być zupełnie dowolny.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 23, 2011 16:48 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Natomiast Bóg, ze swojej perspektywy, ogarnia całą czasoprzestrzeń. Jeśli piszesz o perspektywie boskiej, to używaj boskich a nie ludzkich określeń. Soul33 napisał(a): Jeśli zatem wyobrazimy ją sobie jako czterowymiarową kulę to nie ma ona początku ani końca, więc punkt stworzenia (jeśli założymy jego istnienie) może być zupełnie dowolny. "Czas" taki możemy przyporządkować do wieczności (związanej z wydarzeniami przed stworzeniem wszechświata). Nie odnosi się to jednak do czasu jaki jest związany z powstaniem i trwaniem wszechświata. Wydarzeń przed powstaniem wszechświata nie można umieszczać w czasie, bo wtedy czasu nie było. Odsyłam do ciekawych rozważań: viewtopic.php?f=47&t=17804 - Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum? Soul33 napisał(a): Wtedy wszechświat łącznie z całą historią staje się jakby czterowymiarową kulą. A kula z każdego miejsca wygląda tak samo. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas#Koncepcje_czasu"W mechanice relatywistycznej czas stanowi czwartą współrzędną czasoprzestrzeni, jego upływ zaś zależy od obserwatora i jest różny dla różnych obserwatorów." Stosowanie pojęcia czasu poza granicami wszechświata, poza sensem fizycznym jest niepoprawne i mylące (chyba że koniecznie chcesz próbować udowodnić, że Syn jest n milionów lat młodszy od Ojca).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lut 23, 2011 17:42 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Gdzie ja zastosowałem pojęcie czasu poza granicami wszechświata? Wręcz przeciwnie. Pisałem o czasoprzestrzeni jako całości, bez brzegów - dla ułatwienia przedstawiając ją w formie kuli (porównanie to nie jest zresztą moje, jak już wspomniałem ale wydaje mi się, że dobrze to obrazuje).
Rozmawiamy o tym, kiedy powstał świat, a ja zasugerowałem, że to może być bez znaczenia jeśli potraktować czasoprzestrzeń tak, jak to wyżej przedstawiłem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 23, 2011 19:14 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Rozmawiamy o tym, kiedy powstał świat, a ja zasugerowałem, że to może być bez znaczenia jeśli potraktować czasoprzestrzeń tak, jak to wyżej przedstawiłem. Czy sugerujesz, że Bóg mógł najpierw stworzyć czas/czasoprzestrzeń, a dopiero potem wszechświat? Nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr lut 23, 2011 19:20 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Teoria ta mówi, że wszechświat nie ma początku ani końca, a postrzegany przez nas początek i koniec czasu to w rzeczywistości tylko odpowiedniki biegunów kuli.
Ponadto w takim ujęciu sam czas należałoby przedstawić nie jako prostą (do czego jesteśmy przyzwyczajeni) ale jako okrąg. Wtedy to obojętne, który punkt wybierzemy na początek. Moglibyśmy nie wybierać żadnego ale dokonujemy tu odgórnego założenia, że taki musi istnieć, bo tak mówi Pismo (skoro już ktoś ma jakiś kompulsywny nawyk brania dosłownie tego, co tam jest napisane - zwykle do czasu aż nauka zmiesza to z błotem i trzeba przyjąć, że był to tylko jakiś symbol).
|
Śr lut 23, 2011 21:04 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Teoria ta mówi, że wszechświat nie ma początku ani końca Nie chodzi mi o początek w sensie przestrzennym, tylko o początek w sensie quasi-czasowym, w sensie "daty" powstania. A może to o czym piszesz, wiąże się pośrednio z tym: viewtopic.php?f=47&t=25183&p=524820#p524820 - Czy świat postał? ? Soul33 napisał(a): Moglibyśmy nie wybierać żadnego ale dokonujemy tu odgórnego założenia, że taki musi istnieć, bo tak mówi Pismo (skoro już ktoś ma jakiś kompulsywny nawyk brania dosłownie tego, co tam jest napisane - zwykle do czasu aż nauka zmiesza to z błotem i trzeba przyjąć, że był to tylko jakiś symbol). Włączając tą znaną, zbyt dosłownie braną frazę 'Bóg stworzył...' .
|
Śr lut 23, 2011 21:13 |
|
 |
ulsulka
|
Po przeczytaniu 3 stron.
Dla mnie ateistki. Biblia faktycznie opisuje stworzenie świata, ale skąd wiadomo, że nie opisuje tego groteskowo czy bądź w formie opowieści i skraca wiele setek bądź miliardów lat, w których powstawała ziemia, albo jej klimat (i inne) do jednego dnia? Ludzie nie byli głupi i wiedzieli dużo na temat powstania ziemi, czemu zatem nie mieli by przekazywać tego z pokolenia na pokolenie, albo opisywać tego chociażby w biblii.
|
Cz mar 03, 2011 8:31 |
|
 |
Elbrus
|
ulsulka napisał(a): Biblia faktycznie opisuje stworzenie świata, ale skąd wiadomo, że nie opisuje tego groteskowo To by miało sens. ulsulka napisał(a): czy bądź w formie opowieści i skraca wiele setek bądź miliardów lat(...) do jednego dnia? Danej epoce nie może odpowiadać jeden dzień z Genesis, ponieważ nie są one przedstawione poprawnie - po kolei. ulsulka napisał(a): Ludzie nie byli głupi i wiedzieli dużo na temat powstania ziemi Nie trzeba być głupim, żeby tego nie wiedzieć. ulsulka napisał(a): czemu zatem nie mieli by przekazywać tego z pokolenia na pokolenie Ależ mogli. I przekazywali. ulsulka napisał(a): albo opisywać tego chociażby w biblii. Niestety w Biblii mamy tylko wycinek tych opowieści przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
|
Cz mar 03, 2011 10:02 |
|
 |
ulsulka
|
Drugie: nie dokładnie rozumiem o co ci chodziło z tymi epokami, chyba, że masz na myśli prekambr, paleozoik, mezozoik itd, gdy powstawały sama ziemia oraz organizmy żywe. Nie twierdziłam, że dana epoka opisuje jeden dzień, chodziło mi raczej o sam opis stworzenia świata, a nie o epoki nowożytne. Za daleko poleciałeś do przodu. Chyba, że ja coś źle zrozumiałam. Poza tym myślę. że ludzie w tamtych czasach nie byli by w stanie dokładnie poukładać co i kiedy z naukowego punktu widzenia, więc fakty w biblii także mogą być pomieszane.
Trzecie: co do tego zdania masz rację, hehe.
Czwarte: to było tylko przypuszczenie, nie napisałam wprost, iż nie przekazywali.
|
Cz mar 03, 2011 11:48 |
|
 |
Elbrus
|
ulsulka napisał(a): Nie twierdziłam, że dana epoka opisuje jeden dzień, chodziło mi raczej o sam opis stworzenia świata, a nie o epoki nowożytne. Za daleko poleciałeś do przodu. No właśnie o te etapy stworzenia mi chodziło - nie epoki prehistoryczne. ulsulka napisał(a): Poza tym myślę. że ludzie w tamtych czasach nie byli by w stanie dokładnie poukładać co i kiedy z naukowego punktu widzenia, więc fakty w biblii także mogą być pomieszane. Tak, ale jeśli w jakiś sposób coś (cokolwiek) w Biblii zgadza się z naukowego punktu widzenia (lub można to tak interpretować, że się zgadza), to już biblijni fanatycy przedstawiają to jako przekonujący dowód na nieomylność Pisma Świętego nawet na polu nauki: viewtopic.php?f=27&t=27550&p=582130#p582130 - Witam! Pytanie o wiare. viewtopic.php?f=27&t=27526&p=581431#p581431 - Pomóżcie mi się odnaleźć w tych całych wiarach i niewiarach viewtopic.php?f=46&t=27500&p=581424#p581424 - zarzuty na nieistnienie Boga viewtopic.php?p=580578#p580578 - Życie z niewierzącym - czy ja wymyślam problemy?
|
Cz mar 03, 2011 12:43 |
|
 |
ulsulka
|
Dokładnie, zgadzam się z tobą. Z przyjemnością zerknę później na podane tematy.
|
Cz mar 03, 2011 13:14 |
|
 |
awaryjan
|
Wątek trochę odbiegł od głównego nurtu, czyli genialnych miejsc w sieci. Ja znalazłem coś, co mi daje sporo do myślenia. Najpierw wstępny opis dla chętnych: Jan Lewandowski otwiera wątek o książce „Kłamstwo ewolucji” by Hans Joachim Zillmer, następnie podaje kilka przykładów z tejże pozycji wytykających błędy w TE. Nieco niżej wkleja nawet fragmenty, aby było wiadomo o czym się dyskutuje. I dyskusja się toczy, początkowo o jednej z metod datowania. I teraz tak: polecam pierwsze dwie strony, szczególnie wymianę zdań Jana z użytkownikiem neko. Potem jest kilka stron rozważań filozoficznych (można ominąć - szkoda czasu), po czym mniej więcej od strony 7 zaczyna się dalszy ciąg dyskusji, tym razem o znaleziskach dziwnych morskich stworów. Tam już dyskutuje Wujzbój. Pytanie do Was: argumentacja którego z interlokutorów była bardziej sensowna i bardziej trzyma się kupy. W sprawie 1: JL czy neko, w sprawie 2 JL czy Wój? Odpowiedź proszę krótko uzasadnić. Oto link: http://www.sfinia.fora.pl/genesis,36/no ... ,1435.html
|
Pt mar 04, 2011 11:54 |
|
 |
Rutus
|
Może jestem jakimś "odkrywcą" intelektualnego betonu, ale proszę poczytać, co za ... wypisują w tym miejscu. Porażające!
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Pn paź 31, 2011 13:03 |
|
 |
andrzejantoni
|
Witam! Żeby kogoś krytykować trzeba samemu mieć nie tylko wiedzę ale też tę wiedzę rozumieć. Dlatego proszę sobie przeczytać jakie totalne ASTRONOMICZNE bzdury wypisuje pan RUTUS na temat telomerów na forum katolik.pl w temacie „Ewa czy Lilith” pod datą Pn sie 15, 2011 7:59 am i adresem: http://www.dyskusje.katol...=19395&start=30Cytuję kopię fragmentu tej wypowiedzi: MJ napisał(a): Przez ponad dziewiecset lat Adam mogl wierzyc, ze to jednak waz mial racje, gdy powiedzial "nie umrzecie". Bo przez ponad dziewiecset lat- sprawdzalo sie slowo weza, a nie Boga Tak, oczywiście... Rutus napisał: Dzięki nauce zwanej genetyka wiemy już wiele na temat przyczyn umierania komórek, a co za tym idzie przyczyny tzw. śmierci ze starości organizmu. Wiąże się to z ucinaniem się nieodrastających białek telomerowych zamykających końce nici DNA. Kiedy białka te są za krótkie, następuje koniec funkcjonowania komórki. Białko telomerowe dzieli się na pół przy każdym podziale komórki. Ciało człowieka wymienia "bagaż komórkowy" średnio co 5 lat. Tak więc podczas 80-letniego życia każda komórka w ludzkim ciele przechodziła przez 80/5= 16 podziałów. W chwili zapłodnienia, telomer ma długość ok. 10 kpz (tysięcy par zasad). Do chwili narodzin skraca się do 5 kpz (osiemset powtórzeń sekwencji TTAGGG stanowiących treść telomeru, która nie koduje żadnego genu). Obszar subtelomerowy i telomerowy mają łącznie w chwili zapłodnienia 15 kpz, a w chwili narodzin dziecka – 10 kpz. Średniej wielkości chromosom zawiera 130 milionów par zasad (130 Mpz, to dla nas dana kluczowa), a gen zawiera około 120 tysięcy par zasad (120 kpz). Porównanie to pokazuje, jak niewielki fragment chromosomu stanowi telomer. Telomery "obliczone" są na biologiczny czas trwania życia do ok. 120 lat. 960 lat (tyle mniej więcej żył mityczny Adam) to konieczność wydłużenia telomeru do: 10k*2^((960-120)/5)=3.7E54 co daje długość telomeru: 3.7E45 Gpz (miliardów par zasad). 1 komórka ludzkiego ciała (statystycznie) waży 1E-7 g. W tym jądro komórkowe ok. 1% (1E-9 g.). Aby pomieścić powyższy zwiękoszy telomer należy zwiększyć masę jądra komórkowego przynajmniej: (3.7E45G*92)/(130M*46)=57E45 razy. Oznacza to, że samo jądro komórkowe takiego tworu powinno ważyć: 57E45*1E-9 g. = 57E36g. = 57E33 kg. To 9661016949 (ponad 9 mld) razy więcej, niż masa Ziemi (obliczyliśmy na razie masę jednego jądra jednej komórki!). Jak się podoba rzeczywistość w konfrontacji z mitem? To oczywiście obliczenia przybliżone i zawierające liczne błędy. Wynik wskazuje jednak na absurd pewnych założeń stojących u podstaw obliczeń. Innym rozwiązaniem jest założenie, że organizm "Adama" zawierał system aktywujący stale enzym telomerazę, ale wtedy cały jego organizm byłby jedną wielką bryłą komórek rakowych (w ich początkowej formie, stadia końcowe niektórych nowotworów nie zawierają telomerazy). Po wcześniejszym kilkukrotnym pisaniu o „bimbrowniach metanolowych” i napisaniu takich jak ostatnio bezsensownych bzdur pan Sylq1972 vel Rutus powinien spalić się ze wstydu i już nigdy i nigdzie pod dotychczasowymi nickami nie wypowiadać się. Nie mówiąc że wreszcie powinien zrozumieć jak dziurawa jest jego wiedza, i pozbyć się wreszcie chyba patologicznej manii pouczania innych. A.A.
|
Pn paź 31, 2011 16:23 |
|
 |
Alchemik
|
hm.... Rutus takie pytanie tylko, bo jestem tu nowy i zaczynam czytać dopiero Twoje wypowiedzi. Ty o tych telomerach na serio rozważasz, czy to była ironia? Co mają telomery do jakiejś tam postaci biblijnej, która w zasadzie jest postacią fikcyjną? Poza tym, czy aktywna telomeraza od razu oznacza komórkę nowotworową? I co to są te nieodrastające białka telomerowe zamykające końce DNA i co one mają do skracania się telomerów? Może o czymś nie wiem.
|
Pn paź 31, 2011 17:03 |
|
|
|