Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Prawosławie 10 pytań albo i więcej. 
Autor Wiadomość

Post Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
1. Jak wygląda chrzest dorosłego w prawosławiu? Pokropienie, polanie czy zanurzenie?
2. Czy to prawda, że osoba chcąca zostać prawosławnym musi wyspowiadać się z całego życia?
3. Czy osoba chcąca być prawosławnym musi pobierać jakieś nauki od księdza?
4. Czy istnieje kult Maryji w prawosławiu?
5. Czy prawosławni się modlą do świętych?
6. Czy prawosławni spowiadają się przed przyjęciem Komunii i czy jest to obowiązkowe?
7. Czy prawosławni wierzą w transsubstancjację?
8. Jak się zostaje księdzem prawosławnym?
9. Czy macie wodę święconą i święcicie przedmioty?
10. Czy ikony są święte i należy modlić się do nich?
11. Czy wierzycie w charyzmaty Ducha Świętego? Języki, proroctwa itd.
12. Czy polscy prawosławni to głównie Rosjanie i Ukraińcy?

Pt paź 08, 2010 9:10
Post Re: Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
Na forum mamy wielce przydatna wyszukiwarke:
search.php
Ktora znalazla mi min to:
viewtopic.php?f=6&t=25890&p=541026&hilit=prawoslawie#p541026
A tu:
http://www.cerkiew.pl/index.phpid=prawoslawie

Oraz to:
viewtopic.php?f=7&t=69&hilit=prawoslawie

Pt paź 08, 2010 9:14

viewtopic.php?f=6&t=25890&p=541026&hilit=prawoslawie#p541026 Nie działa link w środku.
http://www.cerkiew.pl/index.phpid=prawoslawie nie działa link w środku.

Pt paź 08, 2010 9:33
http://www.cerkiew.pl/index.php?id=prawoslawie

Pt paź 08, 2010 9:35

1. 3-krotne zanurzenie zazwyczaj.
2. Istnieje kilka różnych sposobów konwersji do Kościoła prawosławnego.
3. Tak. Nazywa się to katechumenat.
4. Tak.
5. Nie, modlimy się do Boga przez świętych.
6. W Polsce jest taki zwyczaj, ale są również inne podejścia.
7. Kościół prawosławny wierzy, że chleb i wino przemieniają się w Ciało i Krew. Nie wnika, jak.
8. Biskup wyświęca.
9. Tak.
10. Należy się modlić do Boga, ikony pomagają się skupić.
11. Nie.
12. Głównie spolonizowani Białorusini i Ukraińcy.

N kwi 17, 2011 20:10
Mam inne pytania do Prawosławnych:
1. Jaki jest Wasz storunek do Papieża?
2. Czy uznajecie czyściec?
3. Jak Prawosławni postrzegają Matkę Boską?
4. Jest u Was różaniec?

Wt maja 03, 2011 14:48

1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego ciała, które się odłączyło od Kościoła niecałe 1000 lat temu.
2. Prawosławni nie mają zdogmatyzowanej eschatologii, generalnie odrzucana jest jednak "czasowość" piekła, i możliwość uzyskania zbawienia po śmierci czyli coś, czym jest czyściec.
3. Zaprawdę godnym jest wielbić Cię, Bogurodzico, zawsze Błogosławioną i Najczystszą i Matkę Boga naszego. Czcigodniejszą od Cherubinów i bez porównania chwalebniejszą od Serafinów, Któraś bez zmiany zrodziła Boga Słowo, Ciebie, prawdziwą Bogurodzicę, wysławiamy.
4. http://orthodoxwiki.org/Rosary

Wt maja 03, 2011 20:55
pudlasz napisał(a):
1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego ciała, które się odłączyło od Kościoła niecałe 1000 lat temu.

Jest raczej na odwrót. To Konstatynopol odrzucił zwierzchnictwo Biskupa Rzymu będącego następcą św. Piotra

Śr maja 04, 2011 14:35
Cytuj:
Jest raczej na odwrót. To Konstatynopol odrzucił zwierzchnictwo Biskupa Rzymu będącego następcą św. Piotra

Papiestwo uznało, że Kościół jest dla niego za ciasny i nie realizuje ambicji monarchii watykańskiej, więc dodało parę rzeczy i założyło swój własny kościół z siedzibą w Rzymie. Podobny ruch wykonał Luter kilka wieków później.

Śr maja 04, 2011 14:56
Fuchs napisał(a):
Papiestwo uznało, że Kościół jest dla niego za ciasny i nie realizuje ambicji monarchii watykańskiej, więc dodało parę rzeczy i założyło swój własny kościół z siedzibą w Rzymie. Podobny ruch wykonał Luter kilka wieków później.

Należy odróżnić działania M. Lutra od Focjusza czy M. Celuriasza.Ten pierwszy to widział pewne nadużycia w Kościele Rzymskim i chciał dokonac pewnej odnowy.Nie miał zamiaru zrywać z Rzymem. Niestety doszło jednak do kolejnego rozłamu w Kościele. Natomiast w przypadku np Focjusza - chciał on uniezależnić Konstantynopol od Rzymu

Śr maja 04, 2011 16:35

trymet napisał(a):
pudlasz napisał(a):
1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego

Rzym odrzucił łączność z biskupami, którzy są następcami św. Piotra i reszty Apostołów. - możemy się tak przekomarzać bez końca.

Skąd tylko Kolega wytrzasnął, że Konstantynopol "był pod zwierzchnictwem Rzymu"? Jakieś fakty historyczne, cokolwiek?

Śr maja 04, 2011 19:48
pudlasz napisał(a):

Skąd tylko Kolega wytrzasnął, że Konstantynopol "był pod zwierzchnictwem Rzymu"? Jakieś fakty historyczne, cokolwiek?

Stąd że Biskup Rzymu (papież) jest następcą św Piotra który miał prymat wśród apostołów
" Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr czyli Skała, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt 16, 15-19
"A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje. I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie? Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje. Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie? Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie? I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje." J 21 ,15-17

Śr maja 04, 2011 20:53

Ja nie pytam, na podstawie jakich błędnych interpretacji Ewangelii Watykan uzurpuje sobie zwierzchnictwo nad Kościołem. Ja się pytam o historyczne przykłady "zależności" Konstantynopola od Rzymu.

Śr maja 04, 2011 21:23
To powoli staje się nudne. Argumentacja KRK przypomina zasadę protestantów sola scriptura, albo w skrajnej formie "biblijność" świadków jehowy. Można ją streścić: jeśli poprzemy dowolną bzdurę cytatem z Pisma Świętego, to automatycznie staje się to prawdą. Ewentualnie walniemy parę faktów, które zinterpretujemy też na swoją modłę, bez żadnego ładu i składu i ... gotowe! W ostateczności po prostu mówimy, że papież jest nieomylny i koło się zamyka.
Problem zniknąłby, gdyby Rzym po prostu zrezygnował z heretyckich nauk, które wciąż radośnie głosi.

Śr maja 04, 2011 23:10
To nie "Sola Scriptua", nie ja tak sobie wymysliłem tylko Jezus - który Piotrowi i Apostołom powierzył swój Kościół. Rzym niczego nie uzurpuje sobie.Ja nie cytuję sobie Pisma Śwkiętego po swojemu , mówię o tym co Nieomylne Urząd Nauczycielski Kościoła naucza

Cz maja 05, 2011 18:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona