Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
Autor |
Wiadomość |
Wise
|
 Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
1. Jak wygląda chrzest dorosłego w prawosławiu? Pokropienie, polanie czy zanurzenie? 2. Czy to prawda, że osoba chcąca zostać prawosławnym musi wyspowiadać się z całego życia? 3. Czy osoba chcąca być prawosławnym musi pobierać jakieś nauki od księdza? 4. Czy istnieje kult Maryji w prawosławiu? 5. Czy prawosławni się modlą do świętych? 6. Czy prawosławni spowiadają się przed przyjęciem Komunii i czy jest to obowiązkowe? 7. Czy prawosławni wierzą w transsubstancjację? 8. Jak się zostaje księdzem prawosławnym? 9. Czy macie wodę święconą i święcicie przedmioty? 10. Czy ikony są święte i należy modlić się do nich? 11. Czy wierzycie w charyzmaty Ducha Świętego? Języki, proroctwa itd. 12. Czy polscy prawosławni to głównie Rosjanie i Ukraińcy?
|
Pt paź 08, 2010 9:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
|
Pt paź 08, 2010 9:14 |
|
 |
Wise
|
viewtopic.php?f=6&t=25890&p=541026&hilit=prawoslawie#p541026 Nie działa link w środku. http://www.cerkiew.pl/index.phpid=prawoslawie nie działa link w środku.
|
Pt paź 08, 2010 9:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt paź 08, 2010 9:35 |
|
 |
pudlasz
|
1. 3-krotne zanurzenie zazwyczaj. 2. Istnieje kilka różnych sposobów konwersji do Kościoła prawosławnego. 3. Tak. Nazywa się to katechumenat. 4. Tak. 5. Nie, modlimy się do Boga przez świętych. 6. W Polsce jest taki zwyczaj, ale są również inne podejścia. 7. Kościół prawosławny wierzy, że chleb i wino przemieniają się w Ciało i Krew. Nie wnika, jak. 8. Biskup wyświęca. 9. Tak. 10. Należy się modlić do Boga, ikony pomagają się skupić. 11. Nie. 12. Głównie spolonizowani Białorusini i Ukraińcy.
|
N kwi 17, 2011 20:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam inne pytania do Prawosławnych: 1. Jaki jest Wasz storunek do Papieża? 2. Czy uznajecie czyściec? 3. Jak Prawosławni postrzegają Matkę Boską? 4. Jest u Was różaniec?
|
Wt maja 03, 2011 14:48 |
|
 |
pudlasz
|
1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego ciała, które się odłączyło od Kościoła niecałe 1000 lat temu. 2. Prawosławni nie mają zdogmatyzowanej eschatologii, generalnie odrzucana jest jednak "czasowość" piekła, i możliwość uzyskania zbawienia po śmierci czyli coś, czym jest czyściec. 3. Zaprawdę godnym jest wielbić Cię, Bogurodzico, zawsze Błogosławioną i Najczystszą i Matkę Boga naszego. Czcigodniejszą od Cherubinów i bez porównania chwalebniejszą od Serafinów, Któraś bez zmiany zrodziła Boga Słowo, Ciebie, prawdziwą Bogurodzicę, wysławiamy.4. http://orthodoxwiki.org/Rosary
|
Wt maja 03, 2011 20:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pudlasz napisał(a): 1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego ciała, które się odłączyło od Kościoła niecałe 1000 lat temu.
Jest raczej na odwrót. To Konstatynopol odrzucił zwierzchnictwo Biskupa Rzymu będącego następcą św. Piotra
|
Śr maja 04, 2011 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jest raczej na odwrót. To Konstatynopol odrzucił zwierzchnictwo Biskupa Rzymu będącego następcą św. Piotra Papiestwo uznało, że Kościół jest dla niego za ciasny i nie realizuje ambicji monarchii watykańskiej, więc dodało parę rzeczy i założyło swój własny kościół z siedzibą w Rzymie. Podobny ruch wykonał Luter kilka wieków później.
|
Śr maja 04, 2011 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fuchs napisał(a): Papiestwo uznało, że Kościół jest dla niego za ciasny i nie realizuje ambicji monarchii watykańskiej, więc dodało parę rzeczy i założyło swój własny kościół z siedzibą w Rzymie. Podobny ruch wykonał Luter kilka wieków później. Należy odróżnić działania M. Lutra od Focjusza czy M. Celuriasza.Ten pierwszy to widział pewne nadużycia w Kościele Rzymskim i chciał dokonac pewnej odnowy.Nie miał zamiaru zrywać z Rzymem. Niestety doszło jednak do kolejnego rozłamu w Kościele. Natomiast w przypadku np Focjusza - chciał on uniezależnić Konstantynopol od Rzymu
|
Śr maja 04, 2011 16:35 |
|
 |
pudlasz
|
trymet napisał(a): pudlasz napisał(a): 1. Chodzi o Benedykta XVI? Jest zwierzchnikiem schizmatyckiego Jest raczej na odwrót. To Konstatynopol odrzucił zwierzchnictwo Biskupa Rzymu będącego następcą św. Piotra Rzym odrzucił łączność z biskupami, którzy są następcami św. Piotra i reszty Apostołów. - możemy się tak przekomarzać bez końca. Skąd tylko Kolega wytrzasnął, że Konstantynopol "był pod zwierzchnictwem Rzymu"? Jakieś fakty historyczne, cokolwiek?
|
Śr maja 04, 2011 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pudlasz napisał(a): Skąd tylko Kolega wytrzasnął, że Konstantynopol "był pod zwierzchnictwem Rzymu"? Jakieś fakty historyczne, cokolwiek? Stąd że Biskup Rzymu (papież) jest następcą św Piotra który miał prymat wśród apostołów " Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr czyli Skała, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt 16, 15-19 "A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje. I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie? Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje. Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie? Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie? I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje." J 21 ,15-17
|
Śr maja 04, 2011 20:53 |
|
 |
pudlasz
|
Ja nie pytam, na podstawie jakich błędnych interpretacji Ewangelii Watykan uzurpuje sobie zwierzchnictwo nad Kościołem. Ja się pytam o historyczne przykłady "zależności" Konstantynopola od Rzymu.
|
Śr maja 04, 2011 21:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To powoli staje się nudne. Argumentacja KRK przypomina zasadę protestantów sola scriptura, albo w skrajnej formie "biblijność" świadków jehowy. Można ją streścić: jeśli poprzemy dowolną bzdurę cytatem z Pisma Świętego, to automatycznie staje się to prawdą. Ewentualnie walniemy parę faktów, które zinterpretujemy też na swoją modłę, bez żadnego ładu i składu i ... gotowe! W ostateczności po prostu mówimy, że papież jest nieomylny i koło się zamyka. Problem zniknąłby, gdyby Rzym po prostu zrezygnował z heretyckich nauk, które wciąż radośnie głosi.
|
Śr maja 04, 2011 23:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nie "Sola Scriptua", nie ja tak sobie wymysliłem tylko Jezus - który Piotrowi i Apostołom powierzył swój Kościół. Rzym niczego nie uzurpuje sobie.Ja nie cytuję sobie Pisma Śwkiętego po swojemu , mówię o tym co Nieomylne Urząd Nauczycielski Kościoła naucza
|
Cz maja 05, 2011 18:55 |
|
|
|