Po co są praktyki religijne?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Po co są praktyki religijne?
rybeczka napisał(a): @ Elbrus Ta konieczność praktyk wynika ze spisanego lub ustnego Objawienia Bożego.To podaj cytat (jestes w tym dobry) z Biblii że JHW chce aby Katolik przyszedł na mszę w niedzielę(ale że musi przyjść na Matkę Boską Zielną też bym chciał cytat), przeżegnał się wodą święconą, wrzucił na tacę, wysłuchał kazania, pościł w piątek od mięsa (ale ryby już mu wolno zjeść) i paciorek też bym z Biblii chciał cytat.  O święceniu dnia świętego: - W dzień szabatu udał się swoim zwyczajem do synagogi i powstał by czytać (Łk 4,16). woda święcona - Następnie naleje kapłan wody świętej do naczynia glinianego (Lb 5,17) - służyła do rytualnych oczyszczeń. Datek na tacę - Jezus płacił na świątynię (Mt 17,24-27) Wysłuchał kazania - a co innego czynił Jezus jak nie głosił kazań? "Paciorek" - cała Biblia non stop mówi o modlitwie. "Paciorek" - tak mówią małe dzieci, i Twoje pytania kwalifikują się właśnie na poziom maluszków.
|
N sie 14, 2011 18:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): A dlaczego człowiek wierzący ma wznosić te myśliw określone dni i w ściśle określony sposób?Jeśli te praktyki są potrzebne człowiekowi to dlaczego Bóg stawia warunki? To trochę tak jakbyś miał dziewczynę w której byłbyś zakochany( wracając do analogii Wista z zakochaniem) i ona zażądała by od Ciebie np.spotkań w określone przez nią dni ,w określonym miejscu, określonej godzinie, na każde spotkanie byłbyś zobowiązany ubrać się w określony przez nią strój i przynieść upominek za min 200zł.Jeśli nie zgodziłbyś się na jej warunki to by cię zostawiła-byłbyś usatysfakcjonowany takim rozwiązaniem? Eeee,troche nieswojo sie poczułam..pozwól że zmienie sobie na chłopaka tę dziewczynę Gdy jestem zakochana to przychodze na spotkanie w okreslonym przez ukochanego miejscu,czasie.Co w tym dziwnego?Z tym ubiorem to nie do końca wiem o co Ci chodzi,ale na randkę(tak jak do kościoła)raczej się ładnie ubieram,bo jest to dla mnie ważne aby sie mu podobać,poza tym idąc w wyciąniętym swetrze na jakieś umówione spotkanie nie okazujesz szacunku osobie z ktorą się umawiasz(tym bardziej jeśli chodzi o spotkanie z Nim).A o co Ci chodzi z tym upominkiem za200 zł ?
|
N sie 14, 2011 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biskupi nie mogą nakazać dowolnej decyzji,tylko zgodną z Pismem i tradycją wiary.
|
N sie 14, 2011 18:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): O święceniu dnia świętego: - W dzień szabatu udał się swoim zwyczajem do synagogi i powstał by czytać (Łk 4,16). Ale szabat to sobota.Z resztą w tym cytacie jest mowa o zwyczaju -a nie o nakazie. Cytuj: woda święcona - Następnie naleje kapłan wody świętej do naczynia glinianego (Lb 5,17) - służyła do rytualnych oczyszczeń. A bez wody by się dało? Cytuj: Datek na tacę - Jezus płacił na świątynię (Mt 17,24-27) No i ? Cytuj: Wysłuchał kazania - a co innego czynił Jezus jak nie głosił kazań? Co innego słuchać o co innego samemu mówić  . Mariel napisał(a): Gdy jestem zakochana to przychodze na spotkanie w okreslonym przez ukochanego miejscu,czasie. tak bezwarunkowo?On Ci dyktuje: masz być dzisiaj na rynku o 17, jak nie- to się rozstajemy-czy tak? Czy może raczej wspólnie ustalacie dogodny termin i miejsce spotkania? Cytuj: Z tym ubiorem to nie do końca wiem o co Ci chodzi,ale na randkę(tak jak do kościoła)raczej się ładnie ubieram,bo jest to dla mnie ważne aby sie mu podobać Ale czy on Ci dyktuje w co masz się ubierać, a ty się temu bezwględnie podporządkowujesz? Dlaczego tak usilnie próbujesz zmieniać reguły gry?-czyżby Ci one jednak nie odpowiadały? Ubiór to analogia do wszystkich rytuałów magicznych w religii typu: polanie głowy wodą święconą,namaszczenie olejkami, wszelkie słowne formuły religijne: chrzcielne, formuła przeistoczenia, formuła rozgrzeszenia itd. Cytuj: A o co Ci chodzi z tym upominkiem za200 zł ?
Można to potraktować zarówno jako analogię dosłowną... jak i przenośną, czyli "co zwiążecie na ziemi będzie związane w niebie". Cytuj: Biskupi nie mogą nakazać dowolnej decyzji,tylko zgodną z Pismem i tradycją wiary. A co to oznacza : zgodną z Pismem i tradycją wiary. ?
|
N sie 14, 2011 19:48 |
|
 |
rybeczka
|
@Alus O święceniu dnia świętego: - W dzień szabatu udał się swoim zwyczajem do synagogi i powstał by czytać (Łk 4,16).
Świetny cytat. Jezus ma w zwyczaju chodzić do synagogi. Powinniśmy go chyba naśladować?
Datek na tacę - Jezus płacił na świątynię (Mt 17,24-27)
na 100% nie była to katolicka świątynia ale Żydowska. Czemu więc płacisz na katolicką?
"Paciorek" - cała Biblia non stop mówi o modlitwie.
Jasne. Nie mówi natomiast, że musisz zmówić paciorek pod karą grzechu którą musisz wyznać na klęczkach obcemu facetow.Bo to wymysł aby kontrolować i zastraszać ludzi.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
N sie 14, 2011 20:31 |
|
|
|
 |
VOSS
|
apriori napisał(a): Cytuj: woda święcona - służyła do rytualnych oczyszczeń. A bez wody by się dało? [/i]? Eldian napisał(a): Katechizm Kościoła Katolickiego: 2117 Wszystkie praktyki magii lub czarów, przez które dąży się do pozyskania tajemnych sił, by posługiwać się nimi i osiągać nadnaturalną władzę nad bliźnim są w poważnej sprzeczności z cnotą religijności. Praktyki te należy potępić. To wszystko jest chore, z jednej strony sie potępia, nazywa sie magią, a tu służy do oczyszczania, tylko czego ?
|
Pn sie 15, 2011 6:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): tak bezwarunkowo?On Ci dyktuje: masz być dzisiaj na rynku o 17, jak nie- to się rozstajemy-czy tak? Czy może raczej wspólnie ustalacie dogodny termin i miejsce spotkania? Pierwsze słyszę...jak nie przyjdę na mszę sw. niedzielną,bo rozumiem ze pisząc o umówionym spotkaniu masz ją na myśli(?),to "się rozstaję"z Bogiem? "dogodny termin,miejsce spotkania"-no to masz setki kościołów,5-6 niedzielnych sum,czego jeszcze chcesz?Sakrament małżeństwa w pociągu,samolocie,w kopalni?wszędzie się da,jak już tak bardzo potrzebujesz tej dowolności.Trochę mniejszy wybór masz w przypadku pochówku,ale i tu możesz się "zabezpieczyć"i już umówić się z notariuszem na spisanie ostatniej woli,że np.chcesz mszę żałobną w kościele sw.Michała w Luksemburgu.Mówisz i masz. apriori napisał(a): Dlaczego tak usilnie próbujesz zmieniać reguły gry?-czyżby Ci one jednak nie odpowiadały? w którym miejscu je zmieniłam? apriori napisał(a): Ubiór to analogia do wszystkich rytuałów magicznych w religii typu: polanie głowy wodą święconą,namaszczenie olejkami, wszelkie słowne formuły religijne: chrzcielne, formuła przeistoczenia, formuła rozgrzeszenia itd. no i proszę jak ładnie się zacząłeś posługiwać porównaniami,metaforami Namaszczanie olejkami? Troskę o chorych Jezus przekazał uczniom:"Uzdrawiajcie chorych"(Mt 10,8).Apostolowie już za życia Jezusa" wyrzucaliwiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali"O praktykowaniu namaszczania chorych już w kościele Apostolskim swiadczy list św.Jakuba;"Choruje ktos wsród was?Niech sprowadzi kapłanów Kościoła,by się modlili nad nim i namascili go olejem w imię Pana.A modlitwa pełna wiary bedzie dla chorego ratunkiem i Pan go podzwignie,a jeśliby popełnił grzechy,będą mu odpuszczone"(5,14-15) apriori napisał(a): A co to oznacza :zgodną z Pismem i tradycją wiary. ? to znaczy dokładnie to co napisane.zgodne czyli nie stojące w sprzecznosci z Pismem i tradycją Kościoła.Proste.
|
Pn sie 15, 2011 6:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariel napisał(a): Pierwsze słyszę...jak nie przyjdę na mszę sw. niedzielną,bo rozumiem ze pisząc o umówionym spotkaniu masz ją na myśli(?),to "się rozstaję"z Bogiem? No tak-jak nie przyjdziesz na mszę to masz grzech ciężki. Grzech ciżeki=zerwanie łaski uśw=zerwanie więzi z Bogiem-Czy nie tak jest w Waszej teologii? Cytuj: "dogodny termin,miejsce spotkania"-no to masz setki kościołów,5-6 niedzielnych sum,czego jeszcze chcesz?Sakrament małżeństwa w pociągu,samolocie,w kopalni?wszędzie się da,jak już tak bardzo potrzebujesz tej dowolności.Trochę mniejszy wybór masz w przypadku pochówku,ale i tu możesz się "zabezpieczyć"i już umówić się z notariuszem na spisanie ostatniej woli,że np.chcesz mszę żałobną w kościele sw.Michała w Luksemburgu.Mówisz i masz. No i po co te emocje? Mój przykład to był tylko przykład i wcale nie chodziło mi koniecznie,o dosłowne traktowanie( chociaż można), tak jak Ty to czynisz. Ja doskonale wiem, że jest wiele kościołow itd.. Od samego początku chodzi mi o stawianie warunków- i wcale nie przez Boga a przez jednych ludzi innym ludziom( pod pretekstem Bożych warunków)-że jak w np.w Matkę Boską Zielną nie odwiedzisz koscioła na mszy to masz grzech ciężki... Cytuj: w którym miejscu je zmieniłam? W kwestii ubioru-zmieniałaś zasady. Bo w moim przykładzie było: na każde spotkanie byłabyś zobowiązana ubrać się w określony przez niego strój . A Ty mi piszesz,że :ale na randkę(tak jak do kościoła)raczej się ładnie ubieram,bo jest to dla mnie ważne aby sie mu podobać. Czy teraz dostrzegasz różnicę? Cytuj: no i proszę jak ładnie się zacząłeś posługiwać porównaniami,metaforami Cały czas to robię. Cytuj: Namaszczanie olejkami? Troskę o chorych Jezus przekazał uczniom:"Uzdrawiajcie chorych"(Mt 10,8).Apostolowie już za życia Jezusa" wyrzucaliwiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali"O praktykowaniu namaszczania chorych już w kościele Apostolskim swiadczy list św.Jakuba;"Choruje ktos wsród was?Niech sprowadzi kapłanów Kościoła,by się modlili nad nim i namascili go olejem w imię Pana.A modlitwa pełna wiary bedzie dla chorego ratunkiem i Pan go podzwignie,a jeśliby popełnił grzechy,będą mu odpuszczone"(5,14-15) Czy wiesz ,że kapłan, który pomyliłby się czytając formułę przeistoczenia-musi wszystko powtórzyć-inaczej nici z wszystkiego? tak samo jest z wszystkimi innymi formułami...to tak samo jak w magii-musisz dokładnie wypowiedzieć zaklęcie-inaczej czar nie zadziała A po co są te olejki? ta woda?Czy bez wody można kogoś ochrzcić?A po co w ogóle ten chrzest Mnie się to wszystko tylko z jednym kojarzy- z czarami. Cytuj: zgodne czyli nie stojące w sprzecznosci z Pismem i tradycją Kościoła.Proste. A kto decyduje o tym ,czy postanowienia hierarchów kościelnych są zgodne z Pismem św?  proste-no nie? VOSS napisał(a): To wszystko jest chore, z jednej strony sie potępia, nazywa sie magią, a tu służy do oczyszczania, tylko czego ? Bo Jahwe jest Bogiem zazdrosnym-jak wykonujesz rytuały wobec niego samego to jest uchachany, a jak wobec innego boga-to się wkurza. Przypomina mi on bardziej człowieka ortodoksyjnie wierzącego ,przekonanego ,że tylko jego wiara jest tą słuszną i prawdziwą, niż doskonałego, niezmiennego Boga,na którym ludzkie, prymitywne pogrywki, nie powinny robić żadnego wrażenia.
|
Pn sie 15, 2011 8:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale szabat to sobota.Z resztą w tym cytacie jest mowa o zwyczaju -a nie o nakazie.  ....ujawniasz totalny brak znajomości ST, który naszpikowany jest nakazami szabatowymi Cytuj: A bez wody by się dało? Dało by się.....obywających się bez wody widac i czuć Kłania się ST - ustanowienia kapłaństwa. Cytuj: Co innego słuchać o co innego samemu mówić  . Taaa...bo Jezus mówił "w przestrzeń" - nie potrzebował słuchaczy Cytuj: Ale czy on Ci dyktuje w co masz się ubierać, a ty się temu bezwględnie podporządkowujesz? Rozumiem, że do teatru chadzasz w rozchełstanym podkoszulku i wygniecionych portkach???
|
Pn sie 15, 2011 8:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: :o  ....ujawniasz totalny brak znajomości ST, który naszpikowany jest nakazami szabatowymi ja ujawniam?  -Alus, a jak tam- smakuje Ci wieprzowinka? I ciekawe po co Jezus-Bóg chodził do świątyni?Czy po to żeby modlić sie do samego siebie?czyżby zapomniał,że jest wszędzie? Cytuj: Dało by się.....obywających się bez wody widac i czuć  Wiesz...ja rozumiem, że woda to ciecz materialna, która służy do oczyszczenia ciała. Ale my nie rozmawiamy o myciu ciała, tylko o myciu duszy. Jak więc ciecz -materialna może oczyścić coś niematerialnego?Po drugie: czy to przypadkiem nie jest tak ,że to sam Bóg oczyszcza duszę?Nie sądzisz chyba, że w tym przypadku, działanie wszechmogącego uzależnione jest od obecności h2o?  czy może jest? Cytuj: Kłania się ST - ustanowienia kapłaństwa. O tu mnie naprawdę zaskoczyłaś-bo mnie się zawsze wydawało, że to się podobno odbyło w NT w dniu ostatniej wieczerzy? Cytuj: Taaa...bo Jezus mówił "w przestrzeń" - nie potrzebował słuchaczy Czy naprawdę sądzisz,że wszyscy jemu współcześni go słuchali? Cytuj: Rozumiem, że do teatru chadzasz w rozchełstanym podkoszulku i wygniecionych portkach???
Nie chadzam do teatru.Po drugie jakbyś się zapoznała z moimi postami to byś wiedziała o co chodziło z tym ubraniem...
|
Pn sie 15, 2011 9:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ja ujawniam?  -Alus, a jak tam- smakuje Ci wieprzowinka? Nie łapiesz - judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu - więc zakazy ST mnie nie obowiązują.....wieprzowinka dobrze przyrządzona super smakuje. Cytuj: I ciekawe po co Jezus-Bóg chodził do świątyni?Czy po to żeby modlić sie do samego siebie?czyżby zapomniał,że jest wszędzie? Modlitwa to nie tylko prośby, podziękowania do Kogoś, to także refleksja, medytacja - Jezus jako człowiek potrzebował modlitwy. Cytuj: Wiesz...ja rozumiem, że woda to ciecz materialna, która służy do oczyszczenia ciała. Ale my nie rozmawiamy o myciu ciała, tylko o myciu duszy. Jak więc ciecz -materialna może oczyścić coś niematerialnego?Po drugie: czy to przypadkiem nie jest tak ,że to sam Bóg oczyszcza duszę?Nie sądzisz chyba, że w tym przypadku, działanie wszechmogącego uzależnione jest od obecności h2o?  czy może jest? Nie jest uzależnione, to człowiek potrzebuje materialnych znaków, symboli. Cytuj: O tu mnie naprawdę zaskoczyłaś-bo mnie się zawsze wydawało, że to się podobno odbyło w NT w dniu ostatniej wieczerzy? Znów ujawniasz niewiedzę - kapłanstwo ustanowione zostało w ST - Księga Kapłańska. Jezus podczas ostatniej wieczerzy ustanowił Eucharystię. Swój Kościół i kapłanów powołał po Zmartwychwstaniu. Cytuj: Czy naprawdę sądzisz,że wszyscy jemu współcześni go słuchali? Nie dyskutujemy kto słuchał Jezusa, ale o potrzebie słuchania kazań, homilii. Cytuj: Nie chadzam do teatru.Po drugie jakbyś się zapoznała z moimi postami to byś wiedziała o co chodziło z tym ubraniem... Wiem o co Ci chodzi...nie chadzasz do teatru, ale zapewne uczestniczysz w różnych uroczystościach: rodzinnych, służbowych....nie odziewasz wówczas odzieży adekwatnej do rangi uroczystości??
|
Pn sie 15, 2011 10:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): No tak-jak nie przyjdziesz na mszę to masz grzech ciężki. Grzech ciżeki=zerwanie łaski uśw=zerwanie więzi z Bogiem-Czy nie tak jest w Waszej teologii? no tak tu masz rację-jest to rozstanie,ale na moje życzenie i nie definitywne,bo zawsze mam możliwość powrotu.I nie jest tak jak napisałeś wczesniej,że to on mnnie zostawia,tylko,w tym wypadku ,ja -Jego(niestety). apriori napisał(a): W kwestii ubioru-zmieniałaś zasady. Bo w moim przykładzie było:na każde spotkanie byłabyś zobowiązana ubrać się w określony przez niego strój . A Ty mi piszesz,że:ale na randkę(tak jak do kościoła)raczej się ładnie ubieram,bo jest to dla mnie ważne aby sie mu podobać. Czy teraz dostrzegasz różnicę? nie,nie dostrzegam.Aby się schludnie ubrać do Kościoła zobowiązuje mnie mój szacunek i miłość do Niegoapriori napisał(a): A po co są te olejki? ta woda?Czy bez wody można kogoś ochrzcić?A po co w ogóle ten chrzest Mnie się to wszystko tylko z jednym kojarzy- z czarami. Napisz list protestacyjny do Jezusa,na pewno weżmie pod uwagę Twój głos,choć wątpię aby, w związku z Twoimi skojarzeniami ,zaprzestano namaszczać chorych apriori napisał(a): A kto decyduje o tym ,czy postanowienia hierarchów kościelnych są zgodne z Pismem św? proste-no nie? Przeważnie papież ,w mniej zasadniczych kwestiach-ogół biskupów,lub każdy z osobna na swoim "podwórku" 
|
Pn sie 15, 2011 10:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): Bo Jahwe jest Bogiem zazdrosnym-jak wykonujesz rytuały wobec niego samego to jest uchachany, a jak wobec innego boga-to się wkurza. Przypomina mi on bardziej człowieka ortodoksyjnie wierzącego ,przekonanego ,że tylko jego wiara jest tą słuszną i prawdziwą, niż doskonałego, niezmiennego Boga,na którym ludzkie, prymitywne pogrywki, nie powinny robić żadnego wrażenia. A ja sobie wczoraj prymitywnie pograłam i dziś też już zdążyłam to zrobić  Ale ze mnie prymityw 
|
Pn sie 15, 2011 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie łapiesz - judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu - więc zakazy ST mnie nie obowiązują..... To jak to? wcześniej niezmiennemu Bogu przeszkadzało,że ktoś je wieprzowinkę-a teraz już mu nie przeszkadza? Dlaczego sądzisz, że nakazy ST Ciebie nie obowiązują? Cytuj: Modlitwa to nie tylko prośby, podziękowania do Kogoś, to także refleksja, medytacja - Jezus jako człowiek potrzebował modlitwy. nie jako człowiek-tylko jako człowiek i Bóg jednocześnie... Mam nadzieję ,że nie uważasz, że gdy ktoś tego nie potrzebuje to nie jest człowiekiem. Cytuj: Nie jest uzależnione naprawdę? a czy można kogoś ochrzcić bez wody? Cytuj: to człowiek potrzebuje materialnych znaków, symboli. Do czego?-Żeby przypuszczać, że zaklęcie zadziałało? Czy jeśli człowiek stwierdzi ,że nie potrzebuje tych materialnych substytutów-to czy można go np. bierzmować bez udziału olejków i ochrzcić bez udziału wody?Czy można go ważnie ochrzcić formułą inną niż ta nakazana przez Kościół? Cytuj: Znów ujawniasz niewiedzę - kapłanstwo ustanowione zostało w ST - Księga Kapłańska. Jezus podczas ostatniej wieczerzy ustanowił Eucharystię. Swój Kościół i kapłanów powołał po Zmartwychwstaniu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_CzwartekCytuj: Nie dyskutujemy kto słuchał Jezusa, ale o potrzebie słuchania kazań, homilii. A jak ktoś nie ma takiej potrzeby? Cytuj: Wiem o co Ci chodzi...nie chadzasz do teatru, ale zapewne uczestniczysz w różnych uroczystościach: rodzinnych, służbowych....nie odziewasz wówczas odzieży adekwatnej do rangi uroczystości?? Czy w ogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem? ja: Ubiór to analogia do wszystkich rytuałów magicznych w religii typu: polanie głowy wodą święconą,namaszczenie olejkami, wszelkie słowne formuły religijne: chrzcielne, formuła przeistoczenia, formuła rozgrzeszenia itd.Ty: Rozumiem, że do teatru chadzasz w rozchełstanym podkoszulku i wygniecionych portkach???Ja: Nie chadzam do teatru.Po drugie jakbyś się zapoznała z moimi postami to byś wiedziała o co chodziło z tym ubraniem...Ty: Wiem o co Ci chodzi...nie chadzasz do teatru,ale zapewne uczestniczysz w różnych uroczystościach: rodzinnych, służbowych....nie odziewasz wówczas odzieży adekwatnej do rangi uroczystości??
...Czy teraz rozumiesz 
Ostatnio edytowano Pn sie 15, 2011 11:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sie 15, 2011 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): apriori napisał(a): No tak-jak nie przyjdziesz na mszę to masz grzech ciężki. Grzech ciżeki=zerwanie łaski uśw=zerwanie więzi z Bogiem-Czy nie tak jest w Waszej teologii? no tak tu masz rację-jest to rozstanie,ale na moje życzenie i nie definitywne,bo zawsze mam możliwość powrotu.I nie jest tak jak napisałeś wczesniej,że to on mnnie zostawia,tylko,w tym wypadku ,ja -Jego(niestety). jakbyś nie zgodziła się spełniać wszystkich zachcianek Twojego chłopaka-to on też by Ci powiedział: no to rozstajemy się-ale pamiętaj :to jest na twoje własne życzenie... No chyba że zmienisz zdanie i będziesz jednak chciała spełniać moje zachcianki... Cytuj: nie,nie dostrzegam.Aby się schludnie ubrać do Kościoła zobowiązuje mnie mój szacunek i miłość do Niego Czy możesz ( podobnie ja Alus) zacząć czytać ze zrozumieniem: ja- Ubiór to analogia do wszystkich rytuałów magicznych w religii typu: polanie głowy wodą święconą,namaszczenie olejkami, wszelkie słowne formuły religijne: chrzcielne, formuła przeistoczenia, formuła rozgrzeszenia itd.Uczepiłyście się z Alus tych ciuchów jak rzep psiego ogona, a ja nie mówię o żadnych ciuchach.Ale jeśli chcesz o ciuchach -to zapytam tak: czy np.dostrzegasz róznicę w sytuacji gdy Ty sama decydujesz jaki piękny strój założysz na randkę w stosunku do sytuacji gdy Twój chłopak by ci zawsze narzucał( pod groźbą zerwania) w co masz sie ubierać? Cytuj: Napisz list protestacyjny do Jezusa,na pewno weżmie pod uwagę Twój głos,choć wątpię aby, w związku z Twoimi skojarzeniami ,zaprzestano namaszczać chorych  To nie jest odpowiedź na moje pytanie..rozumiem, że nie znasz odpowiedzi...  i nie wiesz po co w Twojej wierze używa się mazideł ,wody,magicznych formuł, itd.. Cytuj: Przeważnie papież,w mniej zasadniczych kwestiach-ogół biskupów,lub każdy z osobna na swoim "podwórku"  No popatrz Ty popatrz  naprawdę Oni sami decydują co jest zgodne a co nie....  To wyjaśnij mi teraz czym się różni, w praktyce, ta sytuacja od takiej w której oni sami, mogą nakazać dowolną rzecz wiernym?  Cytuj: A ja sobie wczoraj prymitywnie pograłam i dziś też już zdążyłam to zrobić  Ale ze mnie prymityw  Jeszcze raz Cie proszę o czytanie ze zrozumieniem..-jak tak dalej pójdzie, to za chwilę będziesz skarżyć się moderacji, że Cię nazywam prymitywem-co jest nie prawdą. 
|
Pn sie 15, 2011 11:20 |
|
|
|