Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 10:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna strona
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Po co są praktyki religijne?
Cytuj:
To jak to? wcześniej niezmiennemu Bogu przeszkadzało,że ktoś je wieprzowinkę-a teraz już mu nie przeszkadza? :roll:

Nie Bogu przeszkadzało - szkodziło zdrowiu ludom żyjącym w gorącym, pustynnym klimacie.
Wieprzowina podlegała bardzo szybkiemu procesowi psucia, nadto świnie wszystkożerne pożerały m.in. padlinę, przez co ich mięso mogło zawierać wiele zarazków, m.in. włośnie znajdują sie w wieprzowinie - uludzi wywołują b. ciężką chorobę z dyżym % śmiertelności.
Cytuj:
Dlaczego sądzisz, że nakazy ST Ciebie nie obowiązują?

- Powiedziano ojcom waszym - a Ja wam powiadam.....Ewangelia św. Mateusza (5), Kazanie na górze.

Cytuj:
nie jako człowiek-tylko jako człowiek i Bóg jednocześnie...

Mam nadzieję ,że nie uważasz, że gdy ktoś tego nie potrzebuje to nie jest człowiekiem.

Nie uważam.

Cytuj:
naprawdę? a czy można kogoś ochrzcić bez wody?

Można.

Cytuj:
Do czego?-Żeby przypuszczać, że zaklęcie zadziałało?
Czy jeśli człowiek stwierdzi ,że nie potrzebuje tych materialnych substytutów-to czy można go np. bierzmować bez udziału olejków i ochrzcić bez udziału wody?Czy można go ważnie ochrzcić formułą inną niż ta nakazana przez Kościół?

Formuła sakramentu nie jest zaklęciem.
Chrzest bez wody, bierzmowanie bez oleju jest wazne.
Ale aby chrzest znaczył włączenie do KK, formuła słowna musi być katolicka.
W kontekscie formuł - w cywilnym życiu napotykamy co i rusz slubowania, przysięgi, przyrzeczenia, od slubowania przedszkolaków po slubowania w wielu zawodach.....nie razi Cię to?

Kapłaństwa swojego Kościoła.
Podałam starotestamentowe ustanowienie kapłaństwa w odpowiedzi na zarzut - "kto ustanowił tacę".
I odpowiedź znajduje się w ST - tylko pokolenie AArona nie otrzymało w posiadanie ziemi w Kaanan, gdyż mężczyźni z tego pokolenia sprawować mieli funkcję kapłanów, a utrzymywać ich miały obowiązek członkowie innych plemion.

Cytuj:
A jak ktođ nie ma takiej potrzeby?

To nie słucha, nie jest wierzącym, albo tzw. wierzącym-niepraktykującym.

Cytuj:
..Czy teraz rozumiesz :?:

Rozumiem....i powtórzę - odziewasz się adekwatnie do okoliczności.
Inna sprawa - ludzie uczynili z sakramentów: chrztu, bierzmowania, małżeństwa okazję do zaprezentowania swojego statusu majatkowego, gustu - ale stoi to w sprzeczności z nakazami chrześcijaństwa.

Pn sie 15, 2011 11:42
apriori napisał(a):
-Ubiór to analogia do wszystkich rytuałów magicznych w religii typu: polanie głowy wodą święconą,namaszczenie olejkami, wszelkie słowne formuły religijne: chrzcielne, formuła przeistoczenia, formuła rozgrzeszenia itd.
Uczepiłyście się z Alus tych ciuchów jak rzep psiego ogona, a ja nie mówię o żadnych ciuchach.
Cytuj:

:glupek2: no dobra-nie jestem przyzwyczajona zeby ateista posługiwał się takimi poetyckimi skojarzeniami.Teraz kumatis.
apriori napisał(a):
To nie jest odpowiedź na moje pytanie..rozumiem, że nie znasz odpowiedzi... i nie wiesz po co w Twojej wierze używa się mazideł ,wody,magicznych formuł, itd..

Uzasadnienie używania np olejków masz kilka postów wyżej-ty też się bardziej przyłóż do czytania odpowiedzi...Jeśli chodzi Ci o bardziej szczegółowe wyjaśnienie typu- czemu chorych namaszcza się akurat olejem a nie smarem samochodowym to nie wiem ,ale się dowiem.Mnie wystarcza wytłumaczenie,że On tak robił i chciał abyśmy my też tak robili.
apriori napisał(a):
Oni sami decydują co jest zgodne a co nie.... To wyjaśnij mi teraz czym się różni, w praktyce, ta sytuacja od takiej w której oni sami, mogą nakazać dowolną rzecz wiernym?

Mógłbyś jaśniej sie wyrażać?może podaj jakiś konkretny przykład,bo jak znów użyjesz sobie tylko wiadomego porównania to będziemy wyjaśniać przez kilka postów :?
apriori napisał(a):
Jeszcze raz Cie proszę o czytanie ze zrozumieniem..-jak tak dalej pójdzie, to za chwilę będziesz skarżyć się moderacji, że Cię nazywam prymitywem-co jest nie prawdą.

nikomu się nie będę skarżyć,rozmowa z ateistą to jak dobra kawa.
Można powiedzieć,że jestem nałogowcem.
Poza tym sam użyłeś okreslenia prymitywne pogrywki w odniesieniu do praktyk religijnych,więc jak nazwać kogoś,kto je praktykuje?

Pn sie 15, 2011 11:46
Cytuj:
Powiedziano ojcom waszym - a Ja wam powiadam.....Ewangelia św. Mateusza (5), Kazanie na górze.
Ale tam pół słowa nie ma o tym, że nakazy ST zostały zniesione-one zostały tylko poszerzone.

Alus napisał(a):
Cytuj:
naprawdę? a czy można kogoś ochrzcić bez wody?

Można.
:o Kan. 849 - Chrzest, brama sakramentów, konieczny do zbawienia przez rzeczywiste lub zamierzone przyjęcie, który uwalnia ludzi od grzechów, odradza ich jako dzieci Boże i przez upodobnienie do Chrystusa niezniszczalnym charakterem włącza ich do Kościoła, jest ważnie udzielany jedynie przez obmycie w prawdziwej wodzie z zastosowaniem koniecznej formy słownej.

Cytuj:
Chrzest bez wody, bierzmowanie bez oleju jest wazne.
Na temat chrztu-patrz wyżej, na temat bierzmowania:Kan. 880 -
§ 1. Sakrament bierzmowania jest udzielany przez namaszczenie krzyżmem na czole, którego dokonuje się przez nałożenie ręki i wypowiedzenie słów przepisanych w zatwierdzonych księgach liturgicznych

Cytuj:
W kontekscie formuł - w cywilnym życiu napotykamy co i rusz slubowania, przysięgi, przyrzeczenia, od slubowania przedszkolaków po slubowania w wielu zawodach.....nie razi Cię to?
Nie-bo sakramenty to nie przysięga (poza małżeństwem), którą ja osobiście składam.Sakramenty to rytuały, które ktoś( uprawniony-ksiądz, szaman, mag) nad Tobą wykonuje.Po za tym treść formuł przysięg, ślubów może ulec zmianie-czy formułę sakramentu można zmienić?

Cytuj:
Kapłaństwa swojego Kościoła.
A to Chrystus miał jeszcze jakiś nie -swój Kościół?

Cytuj:
Podałam starotestamentowe ustanowienie kapłaństwa w odpowiedzi na zarzut - "kto ustanowił tacę".
I odpowiedź znajduje się w ST - tylko pokolenie AArona nie otrzymało w posiadanie ziemi w Kaanan, gdyż mężczyźni z tego pokolenia sprawować mieli funkcję kapłanów, a utrzymywać ich miały obowiązek członkowie innych plemion.

Alus określ się raz konkretnie:Ty jesteś żydówką czy katoliczką?

Cytuj:
To nie słucha, nie jest wierzącym,
jak może być niewierzącym skoro wierzy?

Cytuj:
Inna sprawa - ludzie uczynili z sakramentów: chrztu, bierzmowania, małżeństwa okazję do zaprezentowania swojego statusu majatkowego, gustu - ale stoi to w sprzeczności z nakazami chrześcijaństwa
.A inni ludzie uczynili skramenty okazją do samobogacenia się-czy to też jest sprzeczne z nakazami chrześcijaństwa?-czy już nie?

Pn sie 15, 2011 12:04
Mariel napisał(a):
Poza tym sam użyłeś okreslenia prymitywne pogrywki w odniesieniu do praktyk religijnych,więc jak nazwać kogoś,kto je praktykuje?
Prymitywne ,z punktu widzenia Boga. a kim jest praktykujący -to już Ty sama sobie dopowiedziałaś.

Cytuj:
Jeśli chodzi Ci o bardziej szczegółowe wyjaśnienie typu- czemu chorych namaszcza się akurat olejem a nie smarem samochodowym to nie wiem ,ale się dowiem.Mnie wystarcza wytłumaczenie,że On tak robił i chciał abyśmy my też tak robili.
A dlaczego się w ogóle namaszcza czymkolwiek? Skoro nie można bez oleji , wody itd, to co takiego kryje się pod tymi materialnymi produktami ,że bez nich Bóg nie zadziała w danym sakramencie?

Cytuj:
Mógłbyś jaśniej sie wyrażać?może podaj jakiś konkretny przykład,bo jak znów użyjesz sobie tylko wiadomego porównania to będziemy wyjaśniać przez kilka postów :?

Jaśniej nie umiem.Bo skoro to sami hierarchowie decydują o tym co jest zgodne z Pismem św a co nie- to znaczy ,że praktyce mogą sobie ustalać dowolną rzecz... :badgrin:

Pn sie 15, 2011 12:12
apriori napisał(a):
Prymitywne ,z punktu widzenia Boga. a kim jest praktykujący -to już Ty sama sobie dopowiedziałaś.

to się w końcu dokładnie dowiedziałam od niewierzącego jaki jest PUNKT WIDZENIA BOGA :roll:
apriori napisał(a):
Jaśniej nie umiem.Bo skoro to sami hierarchowie decydują o tym co jest zgodne z Pismem św a co nie- to znaczy ,że praktyce mogą sobie ustalać dowolną rzecz... :badgrin:

nie dowolną bo zgodność z Pismem i Tradycją wyklucza zupełną dowolność.

Pn sie 15, 2011 12:33
zbanowana na stałe

apriori napisał(a):
Cytuj:
Powiedziano ojcom waszym - a Ja wam powiadam.....Ewangelia św. Mateusza (5), Kazanie na górze.
Ale tam pół słowa nie ma o tym, że nakazy ST zostały zniesione-one zostały tylko poszerzone.

"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim" Mt 5,17-37

45 Nie mniemajcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem. Waszym oskarżycielem jest Mojżesz, w którym wy pokładacie nadzieję. 46 Gdybyście jednak uwierzyli Mojżeszowi, to byście i Mnie uwierzyli. O Mnie bowiem on pisał. 47 Jeżeli jednak jego pismom nie wierzycie, jakżeż moim słowom będziecie wierzyli?» J 5, 45-47

Ostatnio edytowano Pn sie 15, 2011 12:47 przez owieczka91, łącznie edytowano 1 raz

Pn sie 15, 2011 12:40

Nie dziwią takie pytania - ateiści generalnie nie rozumieją, po co robić cokolwiek co nie wiąże się z jedzeniem, piciem, spaniem i sprawianiem sobie przyjemności.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 15, 2011 12:41
zbanowana na stałe

Johnny99 napisał(a):
i sprawianiem sobie przyjemności.

Jeden oglada dobry film lub idzie na siłownie poćwiczyc, drugi woli klepać zdrowaśki - takie hobby.

Pn sie 15, 2011 12:50
Mariel napisał(a):
to się w końcu dokładnie dowiedziałam od niewierzącego jaki jest PUNKT WIDZENIA BOGA :roll:
No widzisz-od ateisty też się można czegos nauczyć :D

Cytuj:
nie dowolną bo zgodność z Pismem i Tradycją wyklucza zupełną dowolność.
Zapewniam Cię ,że Biblia jest na tyle wielowarstwową księga ,że przy odpowiedniej interpretacji można tam znaleźć poparcie każdej tezy.... ;)

Owieczka91 napisał(a):
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić...
Widzisz Alus? czytaj i reflektuj. :)

Johnny99 napisał(a):
Nie dziwią takie pytania - ateiści generalnie nie rozumieją, po co robić cokolwiek co nie wiąże się z jedzeniem, piciem, spaniem i sprawianiem sobie przyjemności.

Witam katolickiego psychologa-specjalistę od ateistycznej psychiki- w przeciwieństwie do mnie, czyli ateistycznego psychologa-specjalisty od katolickiej i Boskiej Psychiki. :lol:

Pn sie 15, 2011 12:54
Cytuj:

A słowa Jezusa - Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi w człowieka, nie może uczynić go nieczystyn; bo nie wchodzi do jego sreca. lecz do żołądka i na zewnątrz się wydala. Tak uznał wszystkie potrawy za czyste" (Mk 7,18-19) - nie wystarczą?

Cytuj:
:o Kan. 849 - Chrzest, brama sakramentów, konieczny do zbawienia przez rzeczywiste lub zamierzone przyjęcie, który uwalnia ludzi od grzechów, odradza ich jako dzieci Boże i przez upodobnienie do Chrystusa niezniszczalnym charakterem włącza ich do Kościoła, jest ważnie udzielany jedynie przez obmycie w prawdziwej wodzie z zastosowaniem koniecznej formy słownej.

Chrzest pragnienia, krwi, bez wody
http://www.teologia.pl/m_k/spis06b.htm

Cytuj:
Na temat chrztu-patrz wyżej, na temat bierzmowania:Kan. 880 -
§ 1. Sakrament bierzmowania jest udzielany przez namaszczenie krzyżmem na czole, którego dokonuje się przez nałożenie ręki i wypowiedzenie słów przepisanych w zatwierdzonych księgach liturgicznych

O ważności bierzmowania musi chyba wyjasnić ktoś mądrzejszy ode mnie :oops:

Cytuj:
Nie-bo sakramenty to nie przysięga (poza małżeństwem), którą ja osobiście składam.Sakramenty to rytuały, które ktoś( uprawniony-ksiądz, szaman, mag) nad Tobą wykonuje.Po za tym treść formuł przysięg, ślubów może ulec zmianie-czy formułę sakramentu można zmienić?

Można zmienić - zmiany nastapiły po IISW.
Przysięgę składa sie także w Sakramencie chrztu, kapłaństwa.

Cytuj:
Alus określ się raz konkretnie:Ty jesteś żydówką czy katoliczką?

Bazą katolicyzmu jest ST.

Cytuj:
jak może być niewierzącym skoro wierzy?

Jeśli wierzy to i praktykuje.

Cytuj:
.A inni ludzie uczynili skramenty okazją do samobogacenia się-czy to też jest sprzeczne z nakazami chrześcijaństwa?-czy już nie?

Zdarzają sie i tacy :( ....podobnie jak apostołowie, którzy chcieli sobie "załatwić" miejsca w królestwie niebieskim po prawicy i lewicy Chrystusa.

Pn sie 15, 2011 12:58

Cytuj:
eden oglada dobry film lub idzie na siłownie poćwiczyc, drugi woli klepać zdrowaśki - takie hobby.

Owszem, bywa i tak. Ale widać nawet to jest za trudne do zrozumienia dla ateistów. Ja wielokrotnie pisałem np. że sprawia mi przyjemność modlitwa i chodzenie do kościoła. E? Jak to? Nie rożumię.. nic dziwnego, ty, ateisto, generalnie niczego nie rozumiesz i nie wiesz. Tak to już jest z ateistami.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pn sie 15, 2011 13:06 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Pn sie 15, 2011 13:04
owieczka91 napisał(a):
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim" Mt 5,17-37

i znowu ten sam fragment,który jest przytaczany do poparcia tezy,że Chrystus nie chciał wprowadzac zadnych zmian,wszystko ma zostać po staremu...
Przydałby się biblista,który by tu wyjaśnił zródłosłów przetłumaczonego"wypełnić".Biblia wydawnictwa Pallotinum podaje również wypełnić czyli"udoskonalić".Ja tak to rozumiem-wypełnić,a jednocześnie udoskonalac.Za takim wyjasnieniem byłoby również zakończenie tego Jezusowego wywodu:"Bo powiadam wam:Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie wieksza niż uczonych w Pismie i faryzeuszów,nie wejdziecie do królestwa niebieskiego"

Pn sie 15, 2011 13:05
Cytuj:
Tak uznał wszystkie potrawy za czyste" (Mk 7,18-19) - nie wystarczą?
Nie-nakazy zydowskie to nie tylko to co można jeść a co nie.

Cytuj:
Chrzest pragnienia, krwi, bez wody
Ale takie "chrzty" to nie jest żaden sakrament.Czy osoby pragnące chrztu wpisywane są do ksiąg chrzcielnych jako ochrzczone?

Cytuj:
Można zmienić - zmiany nastapiły po IISW.
Ale w trakcie odmawiania danej formuły nic nie może zostać zmienione...nawet jedna literka.
Formuła chrzcielna brzmi:"Ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego".
Więc szafarz musi to w tak wypowiedzieć.
Nie może powiedzieć np.:"Ja ciebie chrzczę w imię Syna,Ojca i Ducha Świętego".Albo: Ja cię małgosiu chrzczę w imię..."
Sens zdania ten sam-ale widać w takiej formie zaklęcie nie zadziała...

Cytuj:
Bazą katolicyzmu jest ST.
To dlaczego chcecie rezygnować z fundamentów? bez nich wasza wiara może runąć :twisted:

Cytuj:
Jeśli wierzy to i praktykuje.
Nieprawda :!:

Johnny99 napisał(a):
ty, ateisto, generalnie niczego nie rozumiesz i nie wiesz. Tak to już jest z ateistami.
Johnny tak na serio, to Cię proszę, żebyś nie robił z kolejnego tematu na forum, pretekstu do żalenia się ze swoich kompleksów- otwórz sobie taki temat zbiorczy i tam się żal, skoro masz taka potrzebę. :)

Mariel napisał(a):
i znowu ten sam fragment
No i znowu ten nieszczęsny fragment.. Już był tak dobrze a tu znowu ktoś przypomniał :lol:

Pn sie 15, 2011 13:24
apriori napisał(a):
To dlaczego chcecie rezygnować z fundamentów? bez nich wasza wiara może runąć

nikt z nich nie chce rezygnować,stare domy się remontuje,po prostu.
apriori napisał(a):
No i znowu ten nieszczęsny fragment.. Już był tak dobrze a tu znowu ktoś przypomniał

Może byś się odniósł do całej mojej wypowiedzi?Przeczytałeś początek,po co czytać do końca,jak treść mocno niewygodna ... :roll:

Pn sie 15, 2011 13:34
apriori napisał(a):
Zapewniam Cię ,że Biblia jest na tyle wielowarstwową księga ,że przy odpowiedniej interpretacji można tam znaleźć poparcie każdej tezy....

Ty w moje zapewnienia nie wierzysz to czemu ja mam wierzyć w Twoje?
Posługując się fragmentami Biblii znajdz poparcie dla tezy-Bóg nie istnieje. :)

Pn sie 15, 2011 13:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna strona