Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Pytanie o zwiazek 
Autor Wiadomość

Post Pytanie o zwiazek
Witam wszystkich

Mam pytanie dotyczace malzenstwa z osoba nie bedaca katolikiem.
Otoz jestesmy z moim partnerem juz prawie 8 lat i w koncu zdecydowalismy sie
na malzenstwo. Ja uwazam sie za katoliczke, a moj partner jest wyznawca Asatru
(od razu uprzedzam prosze nie komentowac ze to jakies nie wiadomo co strasznego,
na Islandii czy Norwegii jest to jedno z oficjalnych wyznan).
Otoz moj partner nie ma nic przeciwko slubowi koscielnemu (jego wiara wymaga zeby szanowal bogow innych ludzi). Poszlismy z tym do ksiedza jak bylismy ostatnio w Polsce (mieszkamy za granica - od razu przepraszam za brak polskich znakow) i on stwierdzil, ze nie ma mowy o zawarciu takiego slubu! Poradzcie co mam zrobic?

Śr sie 31, 2011 16:36

Post Re: Pytanie o zwiazek
Takie małżeństwo jest możliwe za dyspensą. Z tym, że starania o takową powinno się czynic za pośrednictwem swojego proboszcza, czyli tego, na terenie parafii którego faktycznie stale mieszkacie.

Śr sie 31, 2011 22:39
Zobacz profil WWW

Problem polega na tym, ze mieszkamy na dalekiej polnocy Norwegii, kosciol jest jeden i trzeba do niego jechac prawie 60km, a podczas mszy niedzielnej jest moze 5 osob.
Chcialabym wziasc slub w kosciele w Polsce. Z logistycznego punktu widzenia ciezko jest przetransportowac gosci i zorganizowac wesele etc.
Co powinnam zrobic w takiej sytucaji?

Śr sie 31, 2011 22:53

Na mój rozum formalności (czyli m. in. uzyskanie dyspensy) musicie załatwiać w swojej parafii, czyli w Norwegii. W takiej sytuacji raczej nie powinno być też problemu z uzyskaniem licencji (zgody na zawarcie sakramentu w innej parafii, czyli np. gdzieś w Polsce). Ale formalności w miejscu zamieszkania.

Cz wrz 01, 2011 6:54

A może by tak zacząć od pytania, dlaczego ksiądz odmówił - mogą być do tego istotne powody.

Cz wrz 01, 2011 7:45

Poszlismy do ksiedza w naszej dawnej parafii - niestety podczas naszej nieobecnosci w PL nastapila zmiana "kadry" i nie bylo juz naszego "starego" ksiedza.
Ten z ktorym rozmawialismy stwierdzil, ze moj partner jest jakims poganinem i on takich do kosciola wpuszczac nie zamierza i ze on nas nie zna i wogole byl strasznie niemily.

Cz wrz 01, 2011 10:31

No cóż, ja się dziwię, że wiążesz się z kimś, kto cyt: "Są to wierzenia politeistyczne – w ich założeniach jest zarówno wiara jak i oddawanie czci wielu Bogom i Boginiom (na równych prawach), duchom oraz przodkom..."
Dla mnie jako katolika byłaby to przeszkoda niedopokonania.
Nie dziwię się więc reakcji księdza. Może nazbyt ostra forma ale z treścią się zgadzam.
Ludzie nazbyt relatywistycznie podchodzą sobie do prawd wiary. Jestem katolikiem ale.... Wierzę w Boga ale...
To "ale" nie ma wiele wspólnego z chrześcijaństwem.
mariusz

Cz wrz 01, 2011 11:16
Moderator

Jeśli mieszkacie poza Polską przynajmniej pięć lat, lub z zamiarem tam pozostania, to nie masz co szukać w Polsce. Sprawy związane z sakramentami załatwiasz w swojej parafii,a Twoja parafia jest tam, gdzie mieszkasz.
Możesz poprosić o pozwolenie na przyjęcie tego sakramentu w innej parafii, ale poprosić o to musisz też u siebie w parafii.

Więc musicie się dostać do kancelarii i tam to załatwić.

A w związku z tym, że jest różnica religii to potrzebna jest dyspensa od tej przeszkody.

(J 8, 32b)

Cz wrz 01, 2011 11:22

szumi - tak, jestesmy za granica dluzej niz 5 lat, ale chcialabym wziasc slub w Polsce ze wzgledu na kwestie logistyczno-rodzinne :) generalnie wkurzylo mnie podejscie ksiedza na zasadzie nie mieszkasz tu to nie masz czego szukac

piona - szanuje mojego partnera wiec szanuje rowniez jego wiare, nigdy nie staral sie przekonywac do swojej ja rowniez nie mam zamiaru naklaniac go mojej. Oficjalnie wystapil z KRK juz dawno temu, jest apostata.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - rozmawialismy na temat "podwojnego" slubu tzn. w Polsce zawieramy slub koscielny zgodny z moja wiara, a w Norwegii odbyc sie ma uroczystosc zaslubin zgodna z wiara mojego partnera, przy czym nie jest to slubowanie przed jego bogami tylko uroczystosc swiecka podczas ktorej bedziemy sobie na wzajem slubowac w obecnosci swiadkow.
Czy zgodnie z naukami kosciola moge to zrobic?

Cz wrz 01, 2011 12:41
Moderator

key_ka - ja rozumiem, że chcesz mieć w Polsce i to jest wykonalne, ale trzeba spełnić kilka formalności. Pierwszą z nich jest udanie się, do swojego proboszcza; swojego, czyli tego na terenie, którego parafii mieszkacie. Zatem w Norwegii.

Co do kwestii 'drugiego' ślubu to Instrukcja Episkopatu Polski podaje:
Cytuj:
89. [...]
Nie zezwala się, by przed lub po katolickim obrzędzie miał miejsce inny obrzęd religijny dla wyrażenia lub odnowienia zgody małżeńskiej.

(J 8, 32b)

Cz wrz 01, 2011 13:43

Cytuj:
w Norwegii odbyc sie ma uroczystosc zaslubin zgodna z wiara mojego partnera, przy czym nie jest to slubowanie przed jego bogami tylko uroczystosc swiecka podczas ktorej bedziemy sobie na wzajem slubowac w obecnosci swiadkow.

szumi - jezeli dobrze rozumiem i bedzie to uroczystosc swiecka to moge to zrobic?

rozmawialam wlasnie z ksiedzem i wysle mi zaswiadczenie mailem (skan - strasznie nowoczesni sa tutaj ksieza :)) i tu pojawia sie kolejny problem - zaswiadczenie bedzie no norwesku.
Czy musze robic tlumaczenie przysiegle tego?

Cz wrz 01, 2011 13:50
Moderator

Podejrzewam, że będzie potrzebne przysięgłe, gdyż to do kurii do akt pójdzie. Więc to jest oficjalny dokument.

Ale jak może być uroczystość zaślubin 'zgodna z jego wiarą' i świecka, bez odniesień religijnych? Czy to będzie oficjalna uroczystość cywilna norweska (tak jak u nas w USC), czy jednak z podtekstem religijnym?

(J 8, 32b)

Cz wrz 01, 2011 13:55

Widzisz oni nie traktuja bogow i boginie w hmmm powiedzmy naszym katolickim ujeciu.
Taka uroczystosci opiera sie bardziej na wartosciach charakteru wyznawanym przez nich (honor, szacunek etc.), bogowie sa brani na swiadkow na rowni z ludzmi ale przysiega jest skladana bezposrednio pomiedzy przyszlymi malzonkami.
Taka roznica semantyczna:
- u nas przysiegasz przed Bogiem i bierzesz zgromadzonych na swiadkow
- u nich przysiegasz przed przyszla zona/mezem i bierzesz zgromadzonych i bogow na swiadkow
Poza tym w zwiazku z tym ze nie neguja innych bogow ja moge wezwac na swiadka Boga Wszechmogacego i zgromadzonych gosci.

Cz wrz 01, 2011 14:20
Moderator

Czyli jest to uroczystość religijna.
Nie ważne, jakiej religii. Nie można i tyle.

Prowadzona też pewnie będzie przez jakiegoś duchownego tej religii, lub przynajmniej przedstawiciela tej religii?

Na to się Kościół nie zgadza.

(J 8, 32b)

Cz wrz 01, 2011 14:25

W wielu ruchach neopogańskich zawarcie małżeństwa nie jest uroczystością religijną. Obrzęd jest świecki, to znaczy dokonywany wobec siebie wzajemnie i wobec lokalnej społeczności. Nie ma sakralnej otoczki, i jest po prostu kolejnym rite de passage na naszej drodze.

Cz wrz 01, 2011 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona