Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
SweetChild napisał(a):
Na tym, że podaje zarzut, którego waga uzasadnia podjęte przez Zakon środki.

Tyle, że nic na razie o żadnych środkach nie wiemy. Jeżeli ks. Boniecki "na razie" dostał polecenie ograniczenia występów medialnych, to ściśle biorąc zarzut brzmi tak, że w tym momencie ks. Boniecki, zdaniem zakonu, zbyt często występuje w mediach. Jak wielkiej wagi jest to zarzut twoim zdaniem?

Cytuj:
Nie, zakonnik ma obowiązek reprezentować Kościół wobec każdego grona. Natomiast jeśli źle reprezentuje, to większą szkodę wyrządza czyniąc tak przed szerszym gronem niż przed węższym.

Z czego w żaden sposób nie wynika, że można mu na to w węższym gronie pozwolić.

Cytuj:
Czyli krótko mówiąc uważasz, że ks. Boniecki szkodził Kościołowi? Może nieświadomie, ale "mylił"?

Nie twierdzę, że szkodził. W tym względzie zgadzam się z Terlikowskim: zachowywał się w sposób, który nie przystoi zakonnikowi. W pewnym momencie także dla mnie stało się to trudne do zniesienia (choć u mnie dochodzi jeszcze osobisty sentyment do Tygodnika i jego naczelnego). A skoro dla mnie, to zapewne dla Zgromadzenia tym bardziej.

Alus napisał(a):
Znów fobia Peowska?

Żadna fobia, po prostu jak zwykle kręcisz i zmieniasz temat. Wśród moich znajomych też jest osoba, która kiedyś współpracowała z Palikotem - ale nie siedzi teraz w Sejmie.

Cytuj:
Byłaby...to jeszcze nie fakt

Oczywiście, że nie. To po prostu dość prawdopodobne.

Cytuj:
Widocznie Kościół nie pomny historii, chce nieskutecznie posługiwac się dywanami.

Nie gadaj głupstw. Nie było żadnego "dywanu", po prostu zakon nie chciał robić medialnej sensacji, zwłaszcza, że de facto nic się jeszcze nie stało.

Cytuj:
No cóż - czytanie ze zrozumieniem uczą od pierwszej klasy....

To inaczej - w jaki sposób historia ks. Zaleskiego ukazuje bezsens tego zarzutu.

Cytuj:
Jesli nie koliduje z przesłaniem Ewangelii.

Stawiam tezę, że zachowanie ks. Bonieckiego koliduje z przesłaniem Ewangelii. I co powiesz?

Cytuj:
Temat był wałkowany w kilku wątkach działu "z kraju i ze świata".

Pytanie jest proste, Alus. Czy "genetyczny patriota" twoim zdaniem może być uznany za człowieka honorowego, godnego i patriotę? Odpowiadasz albo znowu kręcisz.

Cytuj:
A Ty ponoć nie jesteś genetycznym patriotą - a może kandydowałeś z list PiS?

Ja w ogóle nie posługuje się tymi waszymi określeniami, którymi dzielicie sobie społeczeństwo na część dobrą i złą. To wy mnie nazwaliście genetycznym patriotą. Nie, nie kandydowałem z list PiS, ani nie głosowałem na PiS.

Cytuj:
Wywal ostentacyjnie do kosza.

Szanuję swoje pieniądze. Skoro już go dostanę, to przeczytam. I wyrobię sobie własną opinię, oczywiście :) Jestem zwłaszcza ciekaw jednego - czy w tym super-extra-wydaniu z nalepką znajdzie się wypowiedź samego ks. Bonieckiego, który wyjaśni nam wszystkim, co się właściwie dzieje i przedstawi swoją wersję? Czy też może Tygodnik nie oprze się pokusie i dalej będzie budował w czytelnikach wrażenie, że ks. Bonieckiemu naprawdę "związano usta"?

Cytuj:
Zasmucę Cię - przynależymy obydwoje do mniejszościowego Kościoła

Ale, oczywiście, to o. Rydzyk "dzieli Kościół" i katolików na "prawych" i złych, w żadnym wypadku nie wy.

A histeria rozwija się w najlepsze: Tygodnik dziękuje założycielom nowej strony o nalepce.. a nie, to już nie nalepka, to internetowa przypinka, którą można sobie przypiąć do facebookowego profilu (na koszulki będziemy musieli chyba trochę poczekać) popierającej torturowanego ks. Bonieckiego, jako że poprzednia "tajemniczo zniknęła". Teorie spiskowe rulez, pod tym tylko warunkiem, że muszą być słuszne :)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 04, 2011 17:24
Cytuj:
Żadna fobia, po prostu jak zwykle kręcisz i zmieniasz temat. Wśród moich znajomych też jest osoba, która kiedyś współpracowała z Palikotem - ale nie siedzi teraz w Sejmie.

Jeszcze znajomy?.....a jak długo szorujesz ręce po podaniu mu dłoni?

Cytuj:
Nie gadaj głupstw. Nie było żadnego "dywanu", po prostu zakon nie chciał robić medialnej sensacji, zwłaszcza, że de facto nic się jeszcze nie stało.

Nie uniknie sie medialnej sensacji usiłując działać w ukryciu wobec osób powszechnie znanych.

Cytuj:
To inaczej - w jaki sposób historia ks. Zaleskiego ukazuje bezsens tego zarzutu.

Ano taki, że póki ks Boniecki nie odniósł się personalnie do listu bp Meringa i nie powiedział o nadmiernej klerykalizacji nikomu nie wadziło jego "łażenie". Podobnie póki ks Zaleski oskarżał osoby cywilne o agenturę nie było problemu z jego "łażeniem", problem zaczął się gdy zaczął wskazywać duchownych.
Wiec problem nie leży w "łażeniu po studiach tv".

Cytuj:
Stawiam tezę, że zachowanie ks. Bonieckiego koliduje z przesłaniem Ewangelii. I co powiesz?

Tezę należy jeszcze dowieść.

Cytuj:
Pytanie jest proste, Alus. Czy "genetyczny patriota" twoim zdaniem może być uznany za człowieka honorowego, godnego i patriotę? Odpowiadasz albo znowu kręcisz.

Zdania nie zmieniłam, odpowiedzi masz we wskazanym dziale - powtarzanie po raz enty byłoby nonsensem.

Cytuj:
Ja w ogóle nie posługuje się tymi waszymi określeniami, którymi dzielicie sobie społeczeństwo na część dobrą i złą. To wy mnie nazwaliście genetycznym patriotą. Nie, nie kandydowałem z list PiS, ani nie głosowałem na PiS.

Jeszcze nie istniała ani PO, ani PiS gdy RM podzieliło na "prawych Polaków patriotów katolików" i bezideową "katolewicę".
PiS tylko podpiął się pod RM i przejął określenia.

Cytuj:
Szanuję swoje pieniądze. Skoro już go dostanę, to przeczytam. I wyrobię sobie własną opinię, oczywiście :) Jestem zwłaszcza ciekaw jednego - czy w tym super-extra-wydaniu z nalepką znajdzie się wypowiedź samego ks. Bonieckiego, który wyjaśni nam wszystkim, co się właściwie dzieje i przedstawi swoją wersję? Czy też może Tygodnik nie oprze się pokusie i dalej będzie budował w czytelnikach wrażenie, że ks. Bonieckiemu naprawdę "związano usta"?

Kasiora ma jednak siłę :D

Cytuj:
Ale, oczywiście, to o. Rydzyk "dzieli Kościół" i katolików na "prawych" i złych, w żadnym wypadku nie wy.

Rzekłeś....

Cytuj:
A histeria rozwija się w najlepsze: Tygodnik dziękuje założycielom nowej strony o nalepce.. a nie, to już nie nalepka, to internetowa przypinka, którą można sobie przypiąć do facebookowego profilu (na koszulki będziemy musieli chyba trochę poczekać) popierającej torturowanego ks. Bonieckiego, jako że poprzednia "tajemniczo zniknęła". Teorie spiskowe rulez, pod tym tylko warunkiem, że muszą być słuszne :)

Można - ale nie musisz przeżywac dodatkowych męczarni przyjmując nalepkę.

Pt lis 04, 2011 18:17

Alus napisał(a):
Jeszcze znajomy?.....a jak długo szorujesz ręce po podaniu mu dłoni?

Znowu mylisz mnie ze sobą..

Cytuj:
Nie uniknie sie medialnej sensacji usiłując działać w ukryciu wobec osób powszechnie znanych.

Czasem trzeba zapłacić pewną cenę, ale to nie znaczy, że trzeba samemu inicjować histerie.

Cytuj:
Ano taki, że póki ks Boniecki nie odniósł się personalnie do listu bp Meringa i nie powiedział o nadmiernej klerykalizacji nikomu nie wadziło jego "łażenie".

Ale on zaczął "łazić" po tym, jak to powiedział. Nic dziwnego zresztą, zawsze tak jest.

Cytuj:
Wiec problem nie leży w "łażeniu po studiach tv".

Oczywiście, że nie tylko w tym, ale z tym się wiąże.

Cytuj:

Każdą tezę można dowieść, pytanie, czy ten dowód przyjmie do wiadomości Alus.

Cytuj:
Zdania nie zmieniłam, odpowiedzi masz we wskazanym dziale - powtarzanie po raz enty byłoby nonsensem.

Nikt ci nie każe powtarzać niczego po raz enty, odpowiedz po prostu tak czy nie? Może być genetyczny patriota uznany za człowieka honorowego, godnego i patriotę? A pisowiec może być za kogoś takiego uznany? Tak czy nie?

Cytuj:
Jeszcze nie istniała ani PO, ani PiS gdy RM podzieliło na "prawych Polaków patriotów katolików" i bezideową "katolewicę".
PiS tylko podpiął się pod RM i przejął określenia.

No to w takim razie wy też się pod to podpięliście, tylko odwróciliście wektorki - ci, co dla RM są źli, dla was są dobrzy, a ci, co dla RM są dobrzy, dla was są źli.

Cytuj:
Kasiora ma jednak siłę :D

Dopiero się przekonamy, jak dużą :)

Cytuj:
Można - ale nie musisz przeżywac dodatkowych męczarni przyjmując nalepkę.

Chętnie ją przyjmę, tylko trochę zmodyfikuję - zmienię na "Ksiądz Boniecki ma głos w Tygodniku Powszechnym" :) Tak, żeby co poniektórzy nie zapomnieli ;) Nie wątpię wszakże, że dostał już multum propozycji stałych felietonów w GazWybie, Polityce, Wprost, Przeglądzie, kto wie, może nawet u Palikota w FiM? Wszak trzeba wesprzeć prześladowanego..

A tak już BTW - po obejrzeniu "Kropki nad i" z udziałem ks. Bonieckiego jakoś dziwnie zacząłem rozumieć, co ma na myśli np. Benedykt XVI, gdy twierdzi, że dialog nie jest możliwy bez jasnego zarysowania stanowisk. Inaczej mówiąc, ks. Boniecki, taki, jakim zaprezentował się w tym programie, wydał mi się osobą całkowicie niezdolną do dialogu ze światem współczesnym - dokładnie przeciwnie powszechnemu mniemaniu. On nie "dyskutuje" ze współczesnością, przemianami, laicyzmem, Palikotem, Nergalem itp.itd. i nie jest w stanie tego zrobić, nie potrafi, nie stać go na to - jego stać wyłącznie na usprawiedliwianie. Usprawiedliwianie to nie jest dyskusja. Usprawiedliwianie to postawienie się poza dyskusją, to rezygnacja z bycia "stroną" w dyskusji, nie mówiąc już o dialogu, a już w ogóle o "sporze". Czy ks. Boniecki uważa się za stronę sporu np. o pozycję Kościoła w społeczeństwie? Nie, on jedynie tłumaczy, dlaczego Palikot, Nergal, współczesność, przemiany, laicyzm itp. mówiąc najogólniej mają "prawo tu być". To wszystko, co ks. Boniecki robi. Odwołując się do tego, co pisałem wcześniej - Palikot czy Nergal z kolei również nie traktują Kościoła jako "stronę w sporze". Oni nie chcą się z Kościołem spierać, co najwyżej chcą się spierać o Kościół (pytanie z kim - zazwyczaj z politykami albo publicystami prawicowymi, względnie z zaangażowanymi katolikami). A ściślej właśnie o to, gdzie Kościół (czy też np. krzyż, co wychodzi na to samo) ma "prawo" być, zwracając, oczywiście, uwagę głównie na to, że w większości miejsc, gdzie, ich zdaniem, Kościół teraz jest, albo, faktycznie, krzyż teraz jest, nie ma ich tam prawa być. W tym sensie również ks. Boniecki niejako staje po ich stronie (co nie znaczy, że się z nimi utożsamia - jako się rzekło, zdecydowanie unika bycia stroną), a już na pewno w żadnym razie nie staje po "stronie" Kościoła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 04, 2011 18:34
Cytuj:
Znowu mylisz mnie ze sobą..

Napewno :D ....to czemu tak labidzisz nad powiązaniami Palikota z PO, tak brzydzą Cię te kontakty.

Cytuj:
Czasem trzeba zapłacić pewną cenę, ale to nie znaczy, że trzeba samemu inicjować histerie.

Przecież działani w stylu cichociemnych inspirują histerię.

Cytuj:
Ale on zaczął "łazić" po tym, jak to powiedział. Nic dziwnego zresztą, zawsze tak jest.

Nałaził się co niemiara:
- Wprost wywiad, dn 30.10.2011r, -
- Kropka nad i" dn 31.10.2011r.
łaził przez noc całą, czy tylko masz na uwadze drogę do TVN24?

Cytuj:
Każdą tezę można dowieść, pytanie, czy ten dowód przyjmie do wiadomości Alus.

Stawiający tezę i dowodzący, udowania swoje racje, nie musi przekonać innych.

Cytuj:
No to w takim razie wy też się pod to podpięliście, tylko odwróciliście wektorki - ci, co dla RM są źli, dla was są dobrzy, a ci, co dla RM są dobrzy, dla was są źli.

Pięknym za nadobne....

Cytuj:
Chętnie ją przyjmę, tylko trochę zmodyfikuję - zmienię na "Ksiądz Boniecki ma głos w Tygodniku Powszechnym" :) Tak, żeby co poniektórzy nie zapomnieli ;)

Że Kościół musi mówić jednym głosem...najlepiej radiomaryjnym.

Pt lis 04, 2011 18:57

Jajko napisał(a):
No ja nie mogę. Jak znajdzie się wyjątkowo mądry ksiądz, spokojny, rzeczowy, nieagresywny, sensowny, to zakładają mu knebel! Ciekawe co będzie dalej? Odejdzie, jak kilku innych, którym chciano zatkać usta?
Moim zdaniem najprawdopodobniej nie odejdzie. Jest za bardzo potrzebny w Kościele. A poza tym wydaje mi się, że chyba dobrze odnajduje się w swoim powołaniu. Sakrament kapłaństwa przyjmuje się na całe życie. Myślę, że będzie natomiast posłuszny nakazom macierzystego zakonu.

Pt lis 04, 2011 19:07
Alus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Alus, nie żartuj sobie, proszę. Jakież to tezy mające za podstawę Ewangelię należy dowieść? Czy potrafisz dowieść, że to katolicy prawidłowo ją interpretują a ewangelicy, mormoni, świadkowie Jehowy czy zielonoświątkowcy nie? Czy potrafisz dowieść tezę, że zbawienie nie jest z góry determinowane jak wierzą kalwiniści, Duch Święty jest osobą Boską, czemu przeczą świadkowie Jehowy a Matka Boska wniebowstąpiła w co wierzą chyba tylko katolicy? Czy może jest to kwestia "wiary"? Bądź konsekwentna! Albo uznajesz, że tezy czy coś jest zgodne z Ewangelią czy nie jest należy dowieść albo dajesz prawo do przyjmowania pewnych tez "na wiarę", zgodnie z czyimiś urojeniami (czyt. dogmatami religijnymi).
P.S. A tak w ogóle to w sprawie Bonieckiego oczywiście się akurat z Tobą zgadzam całkowicie. :-)

Pt lis 04, 2011 19:52
atheist napisał(a):
Alus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Alus, nie żartuj sobie, proszę. Jakież to tezy mające za podstawę Ewangelię należy dowieść? Czy potrafisz dowieść, że to katolicy prawidłowo ją interpretują a ewangelicy, mormoni, świadkowie Jehowy czy zielonoświątkowcy nie? Czy potrafisz dowieść tezę, że zbawienie nie jest z góry determinowane jak wierzą kalwiniści, Duch Święty jest osobą Boską, czemu przeczą świadkowie Jehowy a Matka Boska wniebowstąpiła w co wierzą chyba tylko katolicy? Czy może jest to kwestia "wiary"? Bądź konsekwentna! Albo uznajesz, że tezy czy coś jest zgodne z Ewangelią czy nie jest należy dowieść albo dajesz prawo do przyjmowania pewnych tez "na wiarę", zgodnie z czyimiś urojeniami (czyt. dogmatami religijnymi).
P.S. A tak w ogóle to w sprawie Bonieckiego oczywiście się akurat z Tobą zgadzam całkowicie. :-)

Tą tezę dowiodła Matka Teresa z Kalkuty...Do dwu słów miłość i miłosierdziemożna sprowadzić całe credo chrześciańskie.

Pt lis 04, 2011 20:13

Alus napisał(a):
to czemu tak labidzisz nad powiązaniami Palikota z PO, tak brzydzą Cię te kontakty.

Cały czas z tego samego powodu - bo PO rządzi.

Cytuj:
Przecież działani w stylu cichociemnych inspirują histerię.

Ale jej nie wywołują. Trudno, czasami nie można tego uniknąć.

Cytuj:
Nałaził się co niemiara:

Całkiem możliwe, że miał szereg kolejnych zaproszeń i głównie stąd wynikła reakcja zakonu.

Cytuj:
Pięknym za nadobne....

Cała Ewangelia, o której tyle Alus lubi mówić.

Cytuj:
Że Kościół musi mówić jednym głosem...najlepiej radiomaryjnym.

To twoje zdanie, Alus, tylko że zamiast "radiomaryjnym" trzeba wstawić "mniejszościowym i prześladowanym przez 'jedynych prawdziwych katolików' i 'genetycznych patriotów'".

Pt lis 04, 2011 20:14
Zamiast wstawiać słowa, w konteksie tematu jako podsumowanie i moje credo w kwestii ks. Bonieckiego, znów posłużę się słowami pełnej mądrości św. Matki Teresy...Wołałabym popełnić błędy w imię dobroci i miłości aniżeli czynić cuda żywiąc w sercu nieżyczliwość i surowość.

Pt lis 04, 2011 21:03
czasowo zablokowana

Alus napisał(a):
Zamiast wstawiać słowa, w konteksie tematu jako podsumowanie i moje credo w kwestii ks. Bonieckiego, znów posłużę się słowami pełnej mądrości św. Matki Teresy...Wołałabym popełnić błędy w imię dobroci i miłości aniżeli czynić cuda żywiąc w sercu nieżyczliwość i surowość.

Bardzo ciekawe, czy można prosić o rozwinięcie tej myśli św. Teresy w kontekście sprawy ks Bonieckiego?
Ja posłużę się tutaj św. Faustyną i tym co mówił jej Jezus:

Mówi Jezus: Kiedy jesteś posłuszna, odbieram ci słabość twoją, a natomiast daję ci moc moją.(Dz.381)

Pogrążyłam się w modlitwie i odprawiłam pokutę; wtem nagle ujrzałam Pana, który mi rzekł: Córko moja, wiedz, że większą chwałę oddajesz mi przez jeden akt posłuszeństwa niżeli przez długie modlitwy i umartwienia.(Dz.894)

Kiedy indziej Pan Jezus mówi:„Większą nagrodę otrzymasz za posłuszeństwo i zależność od spowiednika aniżeli za sama praktykę, w której ćwiczyć się będziesz. Córko moja, wiedz o tym, że chociażby ta rzecz była najdrobniejsza, ale ma na sobie pieczęć posłuszeństwa zastępcy mojego - jest miła i wielka w oczach moich.” (Dz.932)

Pt lis 04, 2011 21:24
agawa napisał(a):
Alus napisał(a):

Bardzo ciekawe, czy można prosić o rozwinięcie tej myśli św. Teresy w kontekście sprawy ks Bonieckiego?

Mówi Jezus: Kiedy jesteś posłuszna, odbieram ci słabość twoją, a natomiast daję ci moc moją.(Dz.381)

Pogrążyłam się w modlitwie i odprawiłam pokutę; wtem nagle ujrzałam Pana, który mi rzekł: Córko moja, wiedz, że większą chwałę oddajesz mi przez jeden akt posłuszeństwa niżeli przez długie modlitwy i umartwienia.(Dz.894)

Kiedy indziej Pan Jezus mówi:„Większą nagrodę otrzymasz za posłuszeństwo i zależność od spowiednika aniżeli za sama praktykę, w której ćwiczyć się będziesz. Córko moja, wiedz o tym, że chociażby ta rzecz była najdrobniejsza, ale ma na sobie pieczęć posłuszeństwa zastępcy mojego - jest miła i wielka w oczach moich.” (Dz.932)

I ks. Boniecki pokornie przyjmuje decyzję przełozonego zakonu, a wzór dla wielu ks Natanek żywiąc w sercu nieżyczliwość tworzy swój Kosciół, oskarżając duchownych o wiarołomstwo.

Pt lis 04, 2011 21:40
czasowo zablokowana

Alus napisał(a):
agawa napisał(a):
Alus napisał(a):

I ks. Boniecki pokornie przyjmuje decyzję przełozonego zakonu, a wzór dla wielu ks Natanek żywiąc w sercu nieżyczliwość tworzy swój Kosciół, oskarżając duchownych o wiarołomstwo.

ks. Boniecki może przyjmuje, ale jego zwolennicy już nie i co więcej wszczynają skandaliczne dyskusje rzekomo w jego obronie i w obronie wolności słowa zakonnika.

Pt lis 04, 2011 21:43
Dyskusje naogół nie schodzą do poziomu pyskówek, jakie często uprawiają zwolennicy ks. Natanka, a daleko im do rzucanych klątw.

Pt lis 04, 2011 22:08

agawa napisał(a):
ks. Boniecki może przyjmuje, ale jego zwolennicy już nie
i co więcej wszczynają skandaliczne dyskusje rzekomo w jego obronie i w obronie wolności słowa zakonnika.
Co nie musi budzić aprobaty u samego ks. Bonieckiego, prawda?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt lis 04, 2011 22:27
czasowo zablokowana

Elbrus napisał(a):
agawa napisał(a):
ks. Boniecki może przyjmuje, ale jego zwolennicy już nie
i co więcej wszczynają skandaliczne dyskusje rzekomo w jego obronie i w obronie wolności słowa zakonnika.
Co nie musi budzić aprobaty u samego ks. Bonieckiego, prawda?

aprobata jest. choćby za pomocą TP i naklejki o treści "Ksiądz Boniecki ma głos (w moim domu)"

Pt lis 04, 2011 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona