Bardzo chcę uwierzyć. Bez Boga będę potępiony.
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Bardzo chcę uwierzyć. Bez Boga będę potępiony.
Cytuj: kto ustanowił prawa fizyki rządzące wszechświatem? Wszechświatowa Matka Natura. Ona była i jest kobietą 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N lis 06, 2011 12:19 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jest taka hipoteza, że istnieje nieskończona liczba wszechświatów o nieskończonej różnorodności praw fizyki.
Zatem wcale nie byłoby konkretnych praw, więc pytanie o ich pochodzenie może być bezzasadne.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N lis 06, 2011 12:21 |
|
 |
Elbrus
|
dimko napisał(a): skąd się te prawa wzięły? viewtopic.php?f=47&t=28738 - Kto stworzył prawa przyrody? viewtopic.php?f=47&t=12648 - Przyczynowość i czas viewtopic.php?f=47&t=17804 - Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum? viewtopic.php?f=47&t=17676 - Kłotnia o fizykę...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N lis 06, 2011 12:29 |
|
|
|
 |
Krzysiek881022
|
Witam Cię i pozdrawiam. Wydaje mi się że takie poszukiwania Boga są czymś naturalnym u ludzi. Już w czasach prehistorycznych wierzono w istnienie siły która kieruje otaczającym światem. Ale do rzeczy... piszesz że czujesz się strasznie przygnębiony przytłoczony wszystkim. Wydaje mi się ze istotna jest tu modlitwa. Bóg Cię kocha oddał za Ciebie życie i doskonale zdaje sobie sprawę z naszych słabości. Jak w relacjach z człowiekiem najlepsza jest rozmowa tak w relacjach z Bogiem modlitwa. Bóg obdarzył Cię darem Jego pragnienia. Pozwolił Ci opaść na samo dno abyś zrozumiał Kto jest pełnią Twojego mojego oraz wszystkich nas istnienia. Módl się o dar żalu za grzechy o silną wiarę. Spróbuj pójść potem do spowiedzi. Zrób porządny rachunek sumienia. Przyznając się do grzechów przed Bogiem oczyszczamy się z nich dzięki Jego łasce. Źródłem zwątpień i smutków nigdy nie jest Bóg. Jeśli jesteś przygnębiony to tylko przez grzechy. Następnie przyjmij Jezusa w Najświętszym Sakramencie. I módl się cały czas o silną wiarę. Nie przejmuj sie chwilowymi zwątpieniami. Każdy człowiek żyjący na ziemi je ma. Szukaj Boga w sakramentach świętych ,w Biblii to jest podstawa. Twój problem jest mi bardzo bliski. Szukałem Boga i nie mogłem go znaleźć ale w pewnym momencie obdarzył mnie on swą łaską i teraz jest mi lepiej bo dąże do NIego.
|
Pn lis 07, 2011 0:47 |
|
 |
dimko
|
Wnoszę z tego panowie, że i teorię wielkiego wybuchu uznajecie, za bzdurną?
|
Pn lis 07, 2011 17:15 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
dimko napisał(a): Wnoszę z tego panowie, że i teorię wielkiego wybuchu uznajecie, za bzdurną? Ależ skąd. Tym bardziej że teoria ta nie postuluje (o ile mi wiadomo), że prawa przyrody musiały być/zostały stworzone (a wcześniej - zaprojektowane). viewtopic.php?f=47&t=9214 - Fizycy są o krok od odkrycia istoty, która stworzyła świat viewtopic.php?f=47&t=13122 - Nauka potwierdza :WSZECHŚWIAT POSIADA BOSKIE CECHY O bigbangosceptycyzmie: viewtopic.php?f=47&t=12632 - Być może wszechświat nie miał początku . viewtopic.php?f=47&t=13999 - Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć viewtopic.php?f=47&t=21206 - Nieskończony czas i przestrzeń viewtopic.php?f=47&t=25183 - Czy świat postał?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 07, 2011 17:54 |
|
 |
Wilczyca85
Dołączył(a): Wt lis 01, 2011 19:19 Posty: 27 Lokalizacja: Piaseczno, Mazowieckie
|
W odpowiedzi na post autora tematu... Teraz już troszkę nie rozumiem tej zagwozdki "chcę wierzyć ale". Ja miałam to szczęście spotkania osób, które wskazały mi drogę do nawrócenia. Więc nie ma co czekać, tylko działać. To jest fajne, bezwarunkowe. Nie musisz dawać niczego w zamian.
|
Pn lis 07, 2011 19:58 |
|
 |
Wilczyca85
Dołączył(a): Wt lis 01, 2011 19:19 Posty: 27 Lokalizacja: Piaseczno, Mazowieckie
|
Mam newsa. Dzisiaj byłam w SPCH - Stowarzyszenie Psychologów Chrześcijańskich. Czego się m.in. dowiedziałam: "nowa" wiara jest jak roślina potrzebująca wsparcia i jest wiotka tym bardziej, że osoba, która zaczęła wierzyć wystawiana jest na więcej prób. Dlatego korzystne jest dołączenie do grup kościelnych. Sama na razie się zapoznaję, wydaje mi się, że wybór jest spory. Pewnie tylko są ograniczenia lokalizacyjne. W ogóle "neofitom" polecam pójście do SPCH po poradę, bo sami możemy nie mieć wiedzy, w którym kierunku rozwijać naszą wiarę. Ja jestem laik i póki co słucham.
|
Wt lis 08, 2011 19:17 |
|
 |
Toshe36
|
Krzysiek881022 napisał(a): Witam Cię i pozdrawiam. Wydaje mi się że takie poszukiwania Boga są czymś naturalnym u ludzi. Już w czasach prehistorycznych wierzono w istnienie siły która kieruje otaczającym światem. Ale do rzeczy... piszesz że czujesz się strasznie przygnębiony przytłoczony wszystkim. Wydaje mi się ze istotna jest tu modlitwa. Bóg Cię kocha oddał za Ciebie życie i doskonale zdaje sobie sprawę z naszych słabości. Jak w relacjach z człowiekiem najlepsza jest rozmowa tak w relacjach z Bogiem modlitwa. Bóg obdarzył Cię darem Jego pragnienia. Pozwolił Ci opaść na samo dno abyś zrozumiał Kto jest pełnią Twojego mojego oraz wszystkich nas istnienia. Módl się o dar żalu za grzechy o silną wiarę. Spróbuj pójść potem do spowiedzi. Zrób porządny rachunek sumienia. Przyznając się do grzechów przed Bogiem oczyszczamy się z nich dzięki Jego łasce. Źródłem zwątpień i smutków nigdy nie jest Bóg. Jeśli jesteś przygnębiony to tylko przez grzechy. Następnie przyjmij Jezusa w Najświętszym Sakramencie. I módl się cały czas o silną wiarę. Nie przejmuj sie chwilowymi zwątpieniami. Każdy człowiek żyjący na ziemi je ma. Szukaj Boga w sakramentach świętych ,w Biblii to jest podstawa. Twój problem jest mi bardzo bliski. Szukałem Boga i nie mogłem go znaleźć ale w pewnym momencie obdarzył mnie on swą łaską i teraz jest mi lepiej bo dąże do NIego. Mieszasz mu w głowie. Jak zacznie czytać w Biblię, to zauważy że nie ma ona nic wspólnego z kościołem i jego praktykami. Albo jedno, albo drugie.
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Cz lis 17, 2011 9:51 |
|
 |
Krzysiek881022
|
Szanowny Toshe36. Nie sądzę że mieszam mu w głowie. To raczej ty mu to robisz. Religia katolicka i cały Kościół opiera się na Biblii a szczególnie na Nowym Testamencie. Cała Biblia a szczególnie Nowy Testament mówi o historii zbawienia człowieka przez Boga której kontynuację mamy do dnia dzisiejszego. Jakież to różnice widzisz w Biblii i nauce Kościoła? Sakramenty które mamy w Kościele mają swoje źródło w Biblii. Jezus został ochrzczony,zstąpił na niego Duch Święty, On przecież ustanowił Eucharystię. Jezus w Biblii mówi o miłosci bliźniego a o czymże innym mówi Kościół? Czy wg Ciebie ochrona życia dzieci nienarodzonych jest próbą ich skrzywdzenia? Czy szacunek do innych ludzi jest złem? Człowiek w swojej drodze do Boga potrzebuje wspólnoty aby ta mu pomagała w dotarciu do Niego. Wymyślanie sobie własnej religii nie prowadzi do niczego a jednocześnie może doprowadzić do zguby człowieka. Wiara oparta na sobie jest słaba. Jest jak budowanie domu na piasku. NIe możesz wierzyć w Boga jednocześnie odrzucając pojęcie religii lub kościoła.
|
So lis 19, 2011 19:14 |
|
 |
Toshe36
|
Kościół opiera się na biblii? Coś ci się chyba pomyliło. Masz rację Jezus mówił o miłości bliźniego swego, czy tym kierował się kościół zarzynając kobiety i dzieci w Jerozolimie, paląc ludzi żywcem lub święcąc Hitlerowską artylerię? O czymże innym mówi kościół? A może kapelan wojskowy pobłogosławi twój karabin byś skutecznie uśmiercał bliźnich? W jaki sposób wtrąca się do polityki próbując łączyć wiarę z nacjonalizmem? Widać że ludobójstwo ciągnące się przez stulecia nadal nie nauczyło co oznacza piąte "NIE ZABIJAJ". Wymyślanie sobie własnej religii nie prowadzi do niczego, ale unikanie fałszywej może cię ocalić od zguby. Więc jednak można wierzyć w Boga jednoczeście odrzucając stulecia tortur, gwałtów i rzezi. O tych wydarzeniach mówi każda, pierwsza lepsza encyklopedia więc daleko szukać nie trzeba.
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
N lis 20, 2011 16:52 |
|
 |
dimko
|
Tosche36 nawet pierwszą lepszą encyklopedię trzeba czytać ze zrozumieniem. Wymieszałeś groch z kapusty i jedyny efekt to smród 
|
N lis 20, 2011 17:23 |
|
 |
Toshe36
|
dimko napisał(a): Tosche36 nawet pierwszą lepszą encyklopedię trzeba czytać ze zrozumieniem. Wymieszałeś groch z kapusty i jedyny efekt to smród  Taaak, to jest bardzo konstkuktywna wypowiedź. Bardzo wiele mnie nauczyła. Dzięki, teraz już wszystko mi się wyjaśniło.
|
N lis 20, 2011 17:44 |
|
 |
dimko
|
Bezczelnie obrażasz nas, katolików. Podajesz się za nie znającego tematu i prosisz o wyjaśnienie, a jednocześnie plujesz jadem;) Jakiej nauki szukasz? Na innych tematach wykazujesz się niesamowitą wiedzą antykatolicką. Niestety, Prawda jest taka jak piszesz: nie znasz się na tym.  To co wrzucasz jako własne pomysły, jest na tym forum wałkowane od lat w większości wątku. Dlatego myślę, że nic nie szukasz, tylko wylewasz coś z siebie;)
|
N lis 20, 2011 17:59 |
|
 |
noOne
|
Tosze36, jesteś totalnie w pole wyprowadzony przez oszusta, módl się do Boga o wskazanie właściwej ścieżki i szukaj jej z pokorą, z Panem Bogiem
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N lis 20, 2011 18:07 |
|
|
|