Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Asphodelus
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a): Zatem spokojnie, gnicie państwa, jeśli nie dojdzie do jakiegoś przewrotu, może jeszcze trwać bardzo długo. Tusk po prostu już od dawna usilnie pracuje nad tym, by możliwie jak najbardziej wyłączyć społeczeństwo od możliwości wpływania na państwo i jego władzę, i na razie idzie mu to nieźle. Tusk teoretycznie może jeszczeze wybrnąc to fakt, ale zalezy to od 2 czynników. 1. Jaką decyzję wyda ostatecznie wobec ACTA 2. Czy kryzys będzie się pogłębiał czy słabł. Jeśli Tusk łże co do Acta i wyjdzie to na jaw to przegra, dobił by go pogłębiający kryzys. Sytuacja odwrotna by go jeszcze uratowała. Do wyborów mamy 4 lata mam zatem jeszcze kilka scenariuszy: 1.PO-PSL trwa i nic nie robi. 2. PO zrywa koalicję z PSL i zawiera z RP lub SLD 3. Schetyna (albo względnie ktoś inny) obala Tuska i zostaje premierem. 4. Wcześniejsze wybory. P.S. A to że PO nie przeprowadzała reform, może byc winą PSL, to przez PSL nie ma możności przeforsowania np. podatku liniowego, likwidacji Krusu czy innych liberalnych reform. P.P.S. A co do przewrotu- chyba tylko armia była by w stanie taki zrobic (lub jej częśc) mimo wszystko nie chiałbym miec Libii w Polsce- za duże straty. Liczę raczej na powstanie jakiejś nowej partii liberalnej która mogła by zapełnic niszę po PO lub autoreformę PO przez wywalenie Tuska.
|
Śr lut 08, 2012 23:02 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): O co chodziło wytłumaczyłem tu: viewtopic.php?p=629405#p629405 No i to właśnie jest poroniona interpretacja. Kaczyński bowiem wyraźnie, niemal wprost, dał do zrozumienia, o co mu chodziło z tym "nieporozumieniem". Już to wyjaśniałem parokrotnie, więc nie będę się powtarzał. Nic nie poradzę na to, że dla antypisowców fakt, iż Kaczyński "chce pomników przed każdą szkołą" albo uważa się za jedynego prawdziwego Polaka, to swego rodzaju mit założycielski. Cytuj: Z tych samych przyczyn dla których PiS interesuje mnie bardziej niż UPR. PO to partia u władzy, PiS to pierwsza partia opozycyjna w Polsce z realnymi szansami w walce o władzę. UPR takich szans nie ma. Gdyby miał to trzeba by go oceniać tak samo, jak teraz ocenia się PiS. Czyli w pewnym momencie zachowujesz się niekonsekwentnie. Mamy trzy partie: jedna nie ma obecnie (przecież nikt nie powiedział, że na zawsze!) szans na władzę, druga ma szanse na władzę, a trzecia sprawuje władzę. Czyli powinno być tak, że na drugą zwracamy większą uwagę, niż na pierwszą (co zresztą, mniej więcej, sam tłumaczyłem Pilastrowi, kiedy bluzgał, że więcej niż o UPR piszę o PiS), a na trzecią większą, niż na drugą. Ty z niewiadomych powodów uznajesz, że gdy przychodzi do zestawienia z partią władzy, to reguła przestaje obowiązywać i uwaga ma być identyczna. A przecież różnica jest tu większa: mamy partie, które jedynie mają szansę na władzę (jedna większą, druga mniejszą, jednak realną, druga na razie nierealną itp.) - oraz partię, która rządzi. Przecież to sytuacja fundamentalnie różna. Cytuj: I pewnie właśnie dlatego, że ważniejsze są idee niż ludzie, to zwolennikom PiSu fakt podpisania przez Lecha Kaczyńskiego plugawego, zdradzieckiego Traktatu, ani trochę nie przeszkadza w uważaniu go za jedynego prawdziwego obrońcę niepodległości i największego w dziejach męża stanu. Znowu ta wasza patetyczna retoryka. Jednym zwolennikom PiS przeszkadza, innym nie przeszkadza. Jedni nazywają go "jedynym prawdziwym obrońcą niepodległości" ("największym w dziejach mężem stanu" nie nazwał go nigdy nikt, poza PiS-haterami), a inni nie. Tak samo dla jednych "normalnych" Tusk jest "europejskim mężem stanu", a dla innych nie jest. Cytuj: Tylko że typowi, gazetopolsko-radiomaryjny zwolennicy PiSu w ogóle tego faktu nie zauważają. Bzdura. Najwięcej krytyki (nie wyłączając nawet obelg) za traktat lizboński nasłuchał się Lech Kaczyński właśnie w Radiu Maryja. A GazPol z kolei ostro krytykowała PiS za sposób prowadzenia ostatniej kampanii wyborczej. To na łamach GazPol Rafał Ziemkiewicz nazwał PiS "sektą".. Cytuj: Kaczyński podpisał zdradziecki Traktat grzebiący polską niepodległość, ale to i tak ten sam Kaczyński jest największym obrońcą niepodległości któremu należy stawiać pomniki. Bycie największym nie wyłącza możliwości popełniania błędów  Ja np., jak już też wielokrotnie pisałem (przepraszam, ale chyba wszystko już wielokrotnie pisałem..), mogę się bez problemu zgodzić z twierdzeniem, że Kaczyński był najlepszym prezydentem III RP, tyle, że jego "najlepszość" wynikała nie z tego, że był jakimś wybitnym mężem stanu, tylko z tego, jaką miał konkurencję.. gwarantuję, że gdyby nie zginął w katastrofie smoleńskiej lecąc do Katynia (nawet na OFICJALNYM, zatwierdzonym przez PO, pomniku ofiar na Powązkach jest napisane, że "zginęli w służbie dla Ojczyzny"), to nikt by nie postulował stawiania mu pomników. Cytuj: Jakiekolwiek szramy na kryształowej postaci Wodza się po prostu przemilcza. TYLKO ŻE NIE - o czym przecież właśnie rozmawiamy. Cytuj: Ale za to sam Donald Tusk przecież publicznie oświadczył, że nie ma z tym nic wspólnego i skrytykował całą akcję. Co oczywiście żadnego zwolennika PiSu nie przekonało. No przecież chyba trudno, by się publicznie przyznał, że sam tę akcję zarządził?? Tusk, o ile pamiętam, zażądał wyjaśnień, dlaczego akcję przeprowadzono, kto za nią odpowiadał itp. I co, słyszał ktoś coś o tym, by jakiekolwiek wyjaśnienia do niego dotarły, a jeśli nie, to czy o nich przypominał, domagał się ich? A? Cytuj: Ale idąc tą drogą, w zasadzie powinno. No właśnie nie, bo my nie mówimy o Tusku, tylko o "zwolennikach". Niezależnie od reakcji samych polityków, różniły się reakcje społeczeństwa. I to jest istotniejsze. Cytuj: Ale na TERAZ się świat nie kończy. Nie kończy się, ale się zaczyna.. Cytuj: Tak, wiesz, i tu się pojawia drobny problem. Jak zareagował PiS kiedy Tusk to wszystko robił? Sprzeciwił się? Ależ skąd. W kwestii pedofilów i dopalaczy PiS krytykował Tuska za zbyt mały radykalizm, m.in. domagając się surowszych kar za dopalacze. PiS jest opozycją - więc jego głównym zadaniem jest 1) krytykowanie rządu, 2) staranie się o to, by zdobyć władzę. W tym celu trzeba mówić różne rzeczy. I na przykład po wyborach PiS przez długi czas mościł sobie gniazdko w bardziej radykalnych rejonach prawicy, zapewne głównie po to, by nie zaszkodziła mu, przewidywana już z pewnością, rejterada Ziobry. I z punktu widzenia tej taktyki należałoby patrzyć na wypowiedzi PiS. Jak i na każde inne wypowiedzi opozycji. Opozycja - to nie władza. To zupełnie inna sytuacja. Podobnie, uważam, jest z ową nieszczęsną pomocą dla banków. PiS krytykował PO za to, że nie udzieliła pomocy, tak, jak reszta świata. Owszem, popełnił wtedy, jak się później okazało, błąd, gdyż (nie jedyny raz zresztą) nieróbstwo PO ostatecznie przyniosło pozytywny efekt. Ale to nie dlatego, że sam PiS jest tak strasznie chętny do pomagania bankom, tylko dlatego, że krytyka idąca po linii "wszyscy inni to robią, a nasz rząd nie!" wydawała się wtedy PiSowi bezpieczna i gwarantująca efekt propagandowy. Nie świadczy to w ogóle o tym, co sam PiS by wtedy zrobił, gdyby był u władzy. Cytuj: a opozycja zamiast go za to zjechać, popiera te działania a nawet chce więcej, to jest najlepszy argument, że najlepiej trzymać się od niej z daleka. Ależ trzymaj się od niej z daleka, nikt ci nie broni. Sam też nie głosuję na PiS. Nie zmienia to jednak faktu, że nie jest to też żaden argument ani za tym, by popierać rząd, ani za tym, by traktować władzę na równi z opozycją. Asphodelus napisał(a): Tusk teoretycznie może jeszczeze wybrnąc to fakt, ale zalezy to od 2 czynników. 1. Jaką decyzję wyda ostatecznie wobec ACTA Tusk w ogóle nie ma poczucia, że wydaje tu jakąś decyzję. On jedynie robi to, co mu każą. Tzw. konsultacje i debaty są jedynie dla picu. Cytuj: Jeśli Tusk łże co do Acta i wyjdzie to na jaw to przegra Tusk łże bez przerwy od początku swoich rządów i na jaw wychodziło to już wiele razy. I nic. Cytuj: P.S. A to że PO nie przeprowadzała reform, może byc winą PSL, to przez PSL nie ma możności przeforsowania np. podatku liniowego, likwidacji Krusu czy innych liberalnych reform. Wiadomo, to, że PO robi coś źle, to zawsze jest wina kogoś innego. To tylko Kaczyński wszystkiemu winien był sam osobiście. Cytuj: lub autoreformę PO przez wywalenie Tuska. Prawdopodobne. Scenariusz już przećwiczony za PRL, którą PO się w dużym stopniu inspiruje  Cytuj: Ponawiam pytanie:Kto na miejsce Tuska? Wszystkich, którzy mogliby wejść na jego miejsce, Tusk już albo wywalił, albo zmarginalizował, albo wystawił na pożarcie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 09, 2012 8:47 |
|
 |
vulkan
|
Cytuj: Tusk kastrował pedofilów, zamykał stadiony, robił nalot na dopalacze obiecując działanie "na granicy prawa", internautów nazywał "szantażystami", do Antykomora weszło ABW itd.itp. setki już przykładów opisywaliśmy - ale to nie jest "radykalizm", gdzież tam! Radykałem to jest Kaczyński, bo ciągle wyglądał na obrażonego.. Muszę odnieść się do wcześniejszej twojej wypowiedzi bo część tych działań była dobra. Kastrowanie pedofilów to była fantastyczna decyzja podobnie jak zamykanie stadionów wtedy gdzie szaleli chuliganie nie było innej opcji. Wejście ABW to trochę przesada ale w sumie założyciel strony znieważył prezydenta.
|
Cz lut 09, 2012 9:06 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
vulkan napisał(a): Kastrowanie pedofilów to była fantastyczna decyzja podobnie jak zamykanie stadionów wtedy gdzie szaleli chuliganie nie było innej opcji. Wejście ABW to trochę przesada ale w sumie założyciel strony znieważył prezydenta. O tym właśnie mówię - mniej jest istotne, że Władza się radykalizuje. Ważniejsze, że za obecną Władzą idzie społeczeństwo. W tym Tusk osiągnął niespotykane wcześniej w III RP mistrzostwo. Może niszczyć, gnoić, obrażać itp. a społeczeństwo powie, że tak właśnie trzeba.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 09, 2012 9:16 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): No i to właśnie jest poroniona interpretacja. Kaczyński bowiem wyraźnie, niemal wprost, dał do zrozumienia, o co mu chodziło z tym "nieporozumieniem".
Istotnie. Dokładnie to, co napisałem. Daje to już znać od lat. Wtedy tylko o tym przypomniał. Cytuj: Nic nie poradzę na to, że dla antypisowców fakt, iż Kaczyński "chce pomników przed każdą szkołą" albo uważa się za jedynego prawdziwego Polaka, to swego rodzaju mit założycielski. No, za jedynego prawdziwego Polaka może nie, ale za jedynego prawego Polaka już bardziej  Np. kiedy ziobryści założyli nowy klub parlamentarny, Kaczyński darł się, że "kto rozbija prawicę, ten podnosi rękę na Polskę". Innymi słowy: można nawet mieć poglądy w każdym aspekcie identyczne jak ma PiS, ale jeżeli nie jest się posłusznym PiSowi (czyt. Kaczyńskiemu), to podnosi się rękę na Polskę. Żeby nie było, źródło: rządowe, antypisowskie, platformerskie, odmóżdżające manipulacje publikowane przez serwis Niezależna.pl Pytany o perspektywy konsolidacji prawicy w kontekście powstania klubu parlamentarnego Solidarna Polska, powtórzył swoje stanowisko z listu do członków PiS, że poza ambicjonalnymi nie było innych - ani merytorycznych, ani programowych - przesłanek do odejścia z partii Zbigniewa Ziobry i jego zwolenników.
- Kto dzieli prawicę, podnosi rękę na Polskę – podsumował.http://niezalezna.pl/20295-kaczynski-ty ... ie-rozumieCytuj: Czyli w pewnym momencie zachowujesz się niekonsekwentnie. Mamy trzy partie: jedna nie ma obecnie (przecież nikt nie powiedział, że na zawsze!) szans na władzę, druga ma szanse na władzę, a trzecia sprawuje władzę. Czyli powinno być tak, że na drugą zwracamy większą uwagę, niż na pierwszą (co zresztą, mniej więcej, sam tłumaczyłem Pilastrowi, kiedy bluzgał, że więcej niż o UPR piszę o PiS), a na trzecią większą, niż na drugą. Ty z niewiadomych powodów uznajesz, że gdy przychodzi do zestawienia z partią władzy, to reguła przestaje obowiązywać i uwaga ma być identyczna. Owszem, ale wobec dwóch pierwszych i tylko w kontekście potraktowania drugiej jako alternatywy dla obecnej władzy. Nie stanowi wielkiej różnicy czy faktycznie ma władzę, ponieważ ocena jej postępowania w tym kontekście wymaga założenia, że ją ma: trzeba sobie zadać pytanie, co by zrobiła, gdyby miała władzę. I na tej podstawie zadecydować, czy można ją uznać za realną alternatywę dla partii rządzącej. Cytuj: ("największym w dziejach mężem stanu" nie nazwał go nigdy nikt, poza PiS-haterami) A Niezależna.pl to najbardziej antypisowska strona w Polsce  Cytuj: To na łamach GazPol Rafał Ziemkiewicz nazwał PiS "sektą".. Bo też Ziemkiewicz nie jest żadnym prawdziwym PiSowcem, on tylko jest jednym z tych, którzy ulegli złudzeniu, że skoro PiS stosuje więcej patriotycznej retoryki, to stanowi realną alternatywę dla PO. Oczywiście, że GazPol nie ma nic przeciwko temu. Niezależna zamieściła kiedyś nawet wywiad z Korwinem Mikke, który światopoglądowo chyba nie mógłby być dalej od PiSu. Ale też nienawidzi PO, zatem może być. Nie jest to jedyna niekonsekwencja i sprzeczność, jaka się regularnie pojawia w tych mediach. Cytuj: PiS krytykował PO za to, że nie udzieliła pomocy, tak, jak reszta świata. Owszem, popełnił wtedy, jak się później okazało, błąd, gdyż (nie jedyny raz zresztą) nieróbstwo PO ostatecznie przyniosło pozytywny efekt. Ale to nie dlatego, że sam PiS jest tak strasznie chętny do pomagania bankom, tylko dlatego, że krytyka idąca po linii "wszyscy inni to robią, a nasz rząd nie!" wydawała się wtedy PiSowi bezpieczna i gwarantująca efekt propagandowy. Czyli PiS kieruje się argumentacją a'la Stefan Niesiołowski (notorycznie, jak ktoś skrytykuje jakieś działania PO, Niesiołowski drze się "no błebebebprzecież w każdym kraju tak jest"). Kolejny sukces i niewątpliwa przewaga nad PO.
|
Cz lut 09, 2012 13:31 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): Istotnie. Dokładnie to, co napisałem. Oczywiście, zupełnie co innego. Ale nie chce mi się kolejny raz tego przypominać. Cytuj: Np. kiedy ziobryści założyli nowy klub parlamentarny, Kaczyński darł się, że "kto rozbija prawicę, ten podnosi rękę na Polskę". A Sikorski uważa, że kto nie kocha PO, ten nie kocha Polski  Czyli możemy się zgodzić, że PiS uważa się za jedynych "prawych" Polaków, a PO za jedynych "prawdziwych" Polaków?  Cytuj: trzeba sobie zadać pytanie, co by zrobiła, gdyby miała władzę.
Ale obiektywna odpowiedź na to pytanie wymaga uprzedniego uwzględnienia faktu, że obecnie jej nie ma, tj. jest opozycją. Cytuj: I na tej podstawie zadecydować, czy można ją uznać za realną alternatywę dla partii rządzącej. To jest kwestia ważna, ale nie ważniejsza od oceny samej władzy. Na Białorusi nie ma obecnie realnej alternatywy dla Łukaszenki (opozycja jest słaba i skłócona) - a mimo to więcej uwagi poświęcamy krytykowaniu Łukaszenki, a nie temu, że opozycja jest skłócona. Cytuj: A Niezależna.pl to najbardziej antypisowska strona w Polsce I, oczywiście, napisała, że Kaczyński był największym w dziejach mężem stanu? Cytuj: Bo też Ziemkiewicz nie jest żadnym prawdziwym PiSowcem Ziemkiewicz jednak głosował na Kaczyńskiego (co nie wprost, ale jednak przyznał). J99 nie głosował na Kaczyńskiego nigdy. Ale Ziemkiewicz "nie jest żadnym prawdziwym PiSowcem" (nawiasem mówiąc, dla Pilastra chyba jednak jest - no ale dla Pilastra każdy, kto powie, że żyje mu się gorzej, to pisowiec, więc to jednak przypadek szczególny), natomiast J99 jest nie dość, że pisowcem, to jeszcze "fanatykiem PiS". Nie jest to jedyna niekonsekwencja i sprzeczność, w którą regularnie popadają antypisowcy  Cytuj: on tylko jest jednym z tych, którzy ulegli złudzeniu, że skoro PiS stosuje więcej patriotycznej retoryki, to stanowi realną alternatywę dla PO. A co to znaczy, że jest "realna alternatywa dla PO"? Jeżeli rozumieć przez nią "rząd wprawdzie kiepski, ale i tak lepszy niż PO", to rzeczywiście Ziemkiewicz uważa za takowy PiS i nie widzę, w którym miejscu miałoby to być złudzenie. Cytuj: Oczywiście, że GazPol nie ma nic przeciwko temu. No to w końcu przemilcza błędy PiSu czy nie przemilcza? Cytuj: Nie jest to jedyna niekonsekwencja i sprzeczność, jaka się regularnie pojawia w tych mediach. Nie widzę w tym żadnej sprzeczności, o ile tylko się nie przyjmuje dogmatu, iż pisowcy "przemilczają wszystkie błędy i wady PiS". Cytuj: Czyli PiS kieruje się argumentacją a'la Stefan Niesiołowski (notorycznie, jak ktoś skrytykuje jakieś działania PO, Niesiołowski drze się "no błebebebprzecież w każdym kraju tak jest") Zupełnie nie kojarzę tej argumentacji z Niesiołowskim (w ogóle nie kojarzę żadnej "argumentacji" z Niesiołowskim). To raczej stały motyw tłumaczenia PO - wszyscy tak robią, wszyscy podpisali, to my "nie możemy wychodzić przed szereg" itp. Tyle, że PO RZĄDZI - więc stosuje te zabiegi po to, by uchylić się od odpowiedzialności za los państwa, która to odpowiedzialność na niej spoczywa. A PiS robił tak jedynie dlatego, że, jako opozycja, musi regularnie skrytykować władzę. To jest FUNDAMENTALNA różnica, o której trąbię cały czas.
|
Cz lut 09, 2012 13:58 |
|
 |
pilaster
|
Asphodelus napisał(a): Dobrze, załóżmy taką hipotezę iż PO przegra kolejne wybory. Co wtedy? Jaka partia zajęła by miejsce PO? Lepsza Pisałem o tym wielokrotnie. PO, mimo wszystkich swoich wad na razie nie może przegrać, ponieważ dla PO nie ma w tej chwili żadnej alternatywy. Społeczeństwo polskie z roku na rok robi się coraz bardziej prawicowe, liberalne, a odpowiedniej odpowiedzi na ten trend na rynku politycznym ciągle jeszcze nie ma. Wszystkie partie inne niż PO (PIS (liczę razem z Ziobro), PSL, SLD, Palikot) usiłują ją atakować z pozycji lewicowych, czy wręcz post-PRLowskich. To ciągle spory elektorat, ale po pierwsze sytematycznie malejący, a po drugie panuje tu duża konurencja. PiS podbiera głosy SLD, Palikot PiSowi, PSL Palikotowi, etc, nikt natomiast nawet nie próbuje odebrać elektoratu PO W ostatnich wyborach startowały teoretycznie dwie partie na prawo od PO, ale żadnej nie udało się przekonać wyborców, że stanowią dla PO faktyczną alternatywę. PJN uznana została za koniunkturalną i nieszczerą (nic dziwnego, skoro szarpali się z PiS o "prawo do spuścizny prezydenta Lecha Kaczyńskiego"), a NP była postrzegana (słusznie, czy niesłusznie, ale taki był społeczny odbór) jako przybudówka PiS, do czego dołożyla się tradycyjne w tym środowisku skrajne niedołęstwo organizacyjne, uniemożliwiajace zebranie podpisów, czy nawet wyprodukowanie i dostarczenie do telewizji klipów wyborczych. Zatem nisza ekologiczna nadal pozostaje bezludna, a presja doboru na jej zajęcie jest coraz silniejsza. Kiedy wreszcie bariera potencjału pęknie, będziemy chyba mieli do czynienia z najlepszym debiutem w historii polskiego parlamentaryzmu 20% głosów (głównie kosztem PO) podejrzewam, że to minimum. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 09, 2012 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lepsza - która potrafi spowodować, żeby policja potrafiła przejąć metody SB, bo tamci byli skuteczni.
|
Cz lut 09, 2012 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fatalne rządy Platformy odbijają sie na spadających sondażach, a to jest coraz trudniejsze dla Tuska i członków tej partii. Członkowie partii coraz częściej dostrzegaja winę Tuska i nawet niektórzy nie kryją się z tym. Oczywiście na razie tylko w prywatnych rozmowach, bo do zabrania glosu w mediach głównego nurtu brak odwagi. Cały czas liczy sie stołek, który można po wypowiedzeniu prawdy stracić. Tu artykuł na temat Platformy: http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po02.txt
|
Pn lut 13, 2012 9:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kompetencje wielu vipów Platformy są porażające. Właściwie nie wiadomo czy śmiać sie, czy płakać, ze tylu laików w ekipie rządzącej, jednym z nich to Paweł Olszewski: http://nieszkodliwy.salon24.pl/390730,p ... yka-jedzie
|
Wt lut 14, 2012 10:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kompetencje i wartość człowieka mierzona miarą stosunku do o. Rydzyka...właśnie śmieć się czy płakać.
|
Wt lut 14, 2012 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kompetencje i wartość człowieka mierzona miarą stosunku do o. Rydzyka...właśnie śmieć się czy płakać. Często udajesz mądrą, ale jeszcze częściej okazuje się, że jesteś mundra/w/g ortografii miłościwie nam panującego prezydenta/
|
Wt lut 14, 2012 10:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus napisał(a): Kompetencje i wartość człowieka mierzona miarą stosunku do o. Rydzyka...właśnie śmieć się czy płakać. Często udajesz mądrą, ale jeszcze częściej okazuje się, że jesteś mundra/w/g ortografii miłościwie nam panującego prezydenta/ Czyli należe do tych ponad 70% Polaków "przeciętniaków" (diagnoza Gity).....gdzie mi tam do genetycznych patriotów.
|
Wt lut 14, 2012 12:35 |
|
 |
Johnny99
|
Jan Vincent "Jacek" Rostowski zapowiada - skończą się w Polsce problemy z pracą! Za.. 8 lat http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1113 ... pracy.html. No, oczywiście o ile Grecja nie zbankrutuje, strefa Euro się nie rozpadnie, III wojna światowa nie wybuchnie a ludzie będą nadal głosować tak, jak trzeba..
|
Wt lut 14, 2012 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jan Vincent "Jacek" Rostowski zapowiada - skończą się w Polsce problemy z pracą! Za.. 8 lat http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1113 ... pracy.html. No, oczywiście o ile Grecja nie zbankrutuje, strefa Euro się nie rozpadnie, III wojna światowa nie wybuchnie a ludzie będą nadal głosować tak, jak trzeba.. Niezależnie jak będą głosować, jeśli pozostałe warunki zaistnieją, wchodzący w wiek produkcyjny niż demograficzny (ok 400 tys urodzeń rocznie) i odchodzący na emerytury najwyższy powojenny wyż lat 50-tych (powyżej 750 tys urodzeń), spowoduje koniecznośc poszukiwania pracowników
|
Wt lut 14, 2012 13:46 |
|
|
|