Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 2:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Opętanie Judasza ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Opętanie Judasza ?
Opętanie zniewala, więc zmniejsza odpowiedzialność. Tu powiedziano wyraźnie, że lepiej by taki człowiek się nie narodził. Zniewolony Judasz byłby usprawiedliwiony. Zdrada nie dała mu jednak ukojenia i wpadł w kolejną pułapkę- rozpacz. Rozpacz przekreśla nadzieję i prowadzi do ostatecznej destrukcji człowieka.

Wt lut 07, 2012 8:32

jakże Poemat Boga Człowieka otwiera oczy :)
znakomite książki Valtorty podyktowane przez Jezusa - coś pięknego, człowiek czyta i łzy się leją..

dominik12 - Ty to juz wiesz :)

a Judasz bidok teraz na służbie u lucyfera, a boi się go "jak ognia"

Wt lut 07, 2012 9:51

Moim zdaniem opierając się na ewangeliach i czytając między wierszami, można dojść do wniosku ,że Judasz zwyczajnie uważał Jezusa za oszusta ,a nie żadnego mesjasza.

"Na sześć dni przed Paschą Jezus przybył do Betanii, gdzie mieszkał Łazarz, którego Jezus wskrzesił z martwych. 2 Urządzono tam dla Niego ucztę. Marta posługiwała, a Łazarz był jednym z zasiadających z Nim przy stole. 3 Maria zaś wzięła funt szlachetnego i drogocennego olejku nardowego i namaściła Jezusowi nogi, a włosami swymi je otarła. A dom napełnił się wonią olejku. 4 Na to rzekł Judasz Iskariota, jeden z uczniów Jego, ten, który miał Go wydać: 5 "Czemu to nie sprzedano tego olejku za trzysta denarów i nie rozdano ich ubogim?" 6 Powiedział zaś to nie dlatego, jakoby dbał o biednych, ale ponieważ był złodziejem, i mając trzos wykradał to, co składano. 7 Na to Jezus powiedział: "Zostaw ją! Przechowała to, aby [Mnie namaścić] na dzień mojego pogrzebu. 8 Bo ubogich zawsze macie u siebie, ale Mnie nie zawsze macie". 9 Wielki tłum Żydów dowiedział się, że tam jest; a przybyli nie tylko ze względu na Jezusa, ale także by ujrzeć Łazarza, którego wskrzesił z martwych. 10 Arcykapłani zatem postanowili stracić również Łazarza, 11 gdyż wielu z jego powodu odłączyło się od Żydów i uwierzyło w Jezusa. "

Ogromnie zastanawiająca jest ta scena. Raz ,że Jezus cały czas wymaga od swoich potencjalnych uczniów wyrzeczenia się dóbr materialnych na rzecz ubogich. Gdy natomiast sam jest postawiony przed tym wyborem mówi "Bo ubogich zawsze macie u siebie, ale Mnie nie zawsze macie" :roll:

Druga kwestia skoro Jezus ganił ludzi za co tylko mógł , ale kompletnie nie reaguje wobec kradzieży pieniędzy przez Judasza - daje to trochę do myślenia.

Trzecia kwestia czyli śmierć Judasza również jest mocno naciągana. Jeżeli Judasz miałby powód ,aby popełnić samobójstwo to powinien to zrobić kiedy, Jezus zmartwychwstał czyli udowodnił prawdziwość swoich dot. słów.

Kolejny problem z Judaszem to kwestia proroctwa jakie rzekomo wypełnia.

"9 Wtedy spełniło się to, co powiedział prorok Jeremiasz5: Wzięli trzydzieści srebrników, zapłatę za Tego, którego oszacowali synowie Izraela. 10 I dali je za Pole Garncarza, jak mi Pan rozkazał. "

Problem w tym ,że takiego proroctwa zwyczajnie nie ma ... .
Przypis Biblii Tysiąclecia mówi :
"Cytat swobodny. "Jeremiasz" - jeśli tu nie ma błędu tłumaczenia z oryginału semickiego lub kopistów - może być aluzją do Jr 18,2n; Jr 19,1-11; Jr 32,6-15. "

Pt lut 10, 2012 15:08
ashkel86 napisał(a):

"9 Wtedy spełniło się to, co powiedział prorok Jeremiasz5: Wzięli trzydzieści srebrników, zapłatę za Tego, którego oszacowali synowie Izraela. 10 I dali je za Pole Garncarza, jak mi Pan rozkazał. "

"Cytat swobodny. "Jeremiasz" - jeśli tu nie ma błędu tłumaczenia z oryginału semickiego lub kopistów - może być aluzją do Jr 18,2n; Jr 19,1-11; Jr 32,6-15. "

Ashkel, czy chrześcijanie znają Księgę Jeremiasza w tej formie, w jakiej
znali ją żydzi przełomu er?
Pytam, bo nie wiem.
Co to jest ta forma krótka i forma długa Księgi Jeremiasza?
Czy jest możliwe, że znamy (jako chrześcijanie) wersję, w której akurat nie ma fragmentu o srebrnikach, a ewangeliści znali tę w której ten fragment występował (i na nią się powoływali)?

Pt lut 10, 2012 15:47

noOne napisał(a):
a Judasz bidok teraz na służbie u lucyfera, a boi się go "jak ognia"
według najnowszych objawień Judasz jest w Raju i razem ze świętymi i Aniołami wódkę pije, śpiewa i tańcuje. A przy okazji, wie ktoś dlaczego na wizjer w drzwiach niektórzy mówią "judasz"?

Pt lut 10, 2012 16:05
MARIEL napisał(a):
Pytam, bo nie wiem.
Czy jest możliwe, że znamy (jako chrześcijanie) wersję, w której akurat nie ma fragmentu o srebrnikach, a ewangeliści znali tę w której ten fragment występował (i na nią się powoływali)?

Hmm, jeszcze raz w tej samej sprawie.

Czy jest uprawnione zarzucanie ewangelistom, że widzieli tu proroctwo,
skoro nie mamy pewności na jakich Pismach się opierali?* A jeśli te właśnie Pisma zostały zniszczone przez masoretów (czy jak im tam było ), którzy w dobrej wierze, pracując nad opracowaniem możliwie jak najmniej skażonych pism, po ukończeniu dzieła zniszczyli wszystkie pozostałe,
które badali, a które wg nich były zanieczyszczone?

Czy taki scenariusz jest możliwy?
*Czy ktoś z Was ma tę pewność?

Pt lut 10, 2012 16:41

MARIEL napisał(a):
ashkel86 napisał(a):

Pytam, bo nie wiem.

Ja obstawiam ,że autor tej ewangelii wiedział o tym ,iż to "wypełnione" proroctwo jest naciągane, jeśli nie z gruntu fałszywe.
Późniejsze rozbieżności w kwestii śmierci Judasza wskazywałby na ten fakt.

Mt 28,3-10

3 Wtedy Judasz, który Go wydał, widząc, że Go skazano, opamiętał się, zwrócił trzydzieści srebrników arcykapłanom i starszym 4 i rzekł: "Zgrzeszyłem, wydawszy krew niewinną". Lecz oni odparli: "Co nas to obchodzi? To twoja sprawa". 5 Rzuciwszy srebrniki ku przybytkowi, oddalił się, potem poszedł i powiesił się. 6 Arcykapłani zaś wzięli srebrniki i orzekli: "Nie wolno kłaść ich do skarbca świątyni, bo są zapłatą za krew". 7 Po odbyciu narady kupili za nie Pole Garncarza, na grzebanie cudzoziemców. 8 Dlatego pole to aż po dziś dzień nosi nazwę Pole Krwi. 9 Wtedy spełniło się to, co powiedział prorok Jeremiasz: Wzięli trzydzieści srebrników, zapłatę za Tego, którego oszacowali synowie Izraela. 10 I dali je za Pole Garncarza, jak mi Pan rozkazał. "

Dzieje Apostolskie 1,15-20

"15 Wtedy Piotr w obecności braci, a zebrało się razem około stu dwudziestu osób, tak przemówił: 16 "Bracia, musiało wypełnić się słowo Pisma, które Duch Święty zapowiedział przez usta Dawida o Judaszu. On to wskazał drogę tym, którzy pojmali Jezusa, 17 bo on zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu. 18 Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności. 19 Rozniosło się to wśród wszystkich mieszkańców Jerozolimy, tak że nazwano ową rolę w ich języku Hakeldamach, to znaczy: Pole Krwi. 20 Napisano bowiem w Księdze Psalmów: Niech opustoszeje dom jego
i niech nikt w nim nie mieszka!
A urząd jego niech inny obejmie! "

Jak zatem widać oba świadectwa są mocno rozbieżne.

Warto jeszcze dodać ,że tamto proroctwo nie pasuje do wydarzeń z ewangelii. To np. nie Bóg kazał im kupić Pole Garncarza ,ale sami o tym zdecydowali, bo chcieli się pozbyć tych pieniędzy.

So lut 11, 2012 12:29
Świadectwa są 'rozbieżne' bo należą do różnych autorów, którzy powołują się na różne cytaty
z Pism. Każdemu z nich co innego utkwiło w głowie, być może sami nie widzieli końca historii Judasza,
tylko uznając za wiarygodną opowieść z drugiej ręki, dzielą się nią z czytającym.
Dla każdego z nich to zdarzenie wypełniło inne słowa Pisma, świadczy to raczej o ich wierze,
a nie świadomym oszustwie.

So lut 11, 2012 12:54
MARIEL napisał(a):
Czy jest uprawnione zarzucanie ewangelistom, że widzieli tu proroctwo,
skoro nie mamy pewności na jakich Pismach się opierali?* A jeśli te właśnie Pisma zostały zniszczone przez masoretów (czy jak im tam było ), którzy w dobrej wierze, pracując nad opracowaniem możliwie jak najmniej skażonych pism, po ukończeniu dzieła zniszczyli wszystkie pozostałe, które badali, a które wg nich były zanieczyszczone?

Czy taki scenariusz jest możliwy?
*Czy ktoś z Was ma tę pewność?
Ja mam pewność, że masoreci nie zniszczyli niczego podobnego. Ponieważ, w odróżnieniu od Ciebie, wiem o czym mówię.

Przede wszystkim wprowadzanie zmian w tekstach, który przecież uważali za ŚWIĘTE, było dla masoretów czymś niewyobrażalnym. Dziełem masoretów było dodanie oznaczeń samogłosek i akcentów, bez ingerencji w zastany tekst.

Po drugie, ksiąg religijnych w kulturze żydowskiej nie niszczono, nawet jeśli były już podniszczone ze starości. Do przechowywania takich ksiąg służył specjalny schowek, geniza: http://pl.wikipedia.org/wiki/Geniza

Po trzecie, masoreci działali pomiędzy VI a XI wiekiem. Ale tak się składa, że parę stuleci WCZEŚNIEJ, już w połowie III wieku Orygenes prowadził poszukiwania w Palestynie i zgromadził wiele rękopisów biblijnych, które były chlubą późniejszej biblioteki w Cezarei, najlepszej biblioteki teologicznej starożytności. Zebrał mnóstwo zarówno hebrajskich ksiąg, które kupił od Żydów, jak i rozmaitych tłumaczeń Starego Testamentu. Odnalazł również takie, których do tej pory nie znano publicznie (pisze o tym Euzebiusz w Historii Kościelnej). Tenże Orygenes stwierdził w "Komentarzu do Ewangelii według Mateusza" (Commentariorum series 117), że proroctwa, na które powołuje się Mateusz, nie ma NIGDZIE, ani w księgach czytanych w kościołach, ani w żydowskich. Co więcej: nie tylko Orygenes, ale dosłownie ŻADEN ze starożytnych autorów chrześcijańskich nie potrafił wskazać pochodzenia tego proroctwa.

Śr lut 29, 2012 9:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4