Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Zaczęło się "drugie expose". Czekam, aż ci wszyscy, co krzyczeli, że "Kaczyński wygłasza swoje expose, co to ma być, przecież nie jest premierem!" zakrzykną, że "premier wygłasza drugie expose, co to ma być, od kiedy to wygłasza się dwa expose?!".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 12, 2012 8:39

Johnny99 napisał(a):
Ministerstwo Gospodarki po prostu łże. Podaje sfałszowane dane.

Tako ogłosił Johnny99 za Biurem Politycznym zatem to prawda. Oczywiście ani "prawdziwych" danych, ani nawet dowodów, poszlak, czy przesłanek, że są one fałszowane, ani Johnny, ani reszta PIS, nie przedstawi. :(

nadal jedynym "dowodem" na fałszowanie, jest to, że dane są korzystne dla Polski, czyli tym samym fatalne dla PiS. :(

Oczywiście "łże" nie tylko ministerstwo, ale przecież także instytucje zagraniczne, Heritage, Conference board, CIA, agencje ratingowe, etc, etc. Wielki ogólnoświatowy antypisowski spisek. :D Kiedyś na "katoliku.pl" jeden z pisowskich fanatyków tłumaczył, że fundacja Heritage została założona wyłącznie po to, żeby 12 lat później podawać dane szkodzące PIS :D

Ja widać prawdą jest, że im problemy są bliżej rozwiązania, tym ekstremiści (w tym przypadku PiS) stają się bardziej ekstremalni, bo rozwiązania nie są po ich myśli. :roll:

Cytuj:
Trudno zrozumieć, dlaczego ludzie dopiero teraz zaczynają mieć tego prymitywnego teatrzyku dosyć.

Tzn PiSowi trudno to zrozumieć. Bo odpowiedź jest prosta jak budowa cepa: Z powodu braku jakiejkolwiek sensownej alternatywy. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt paź 12, 2012 8:56

Val napisał(a):
Od czasu, gdy straciłam szmat czasu na przeczytanie jego wielkopomnego dzieła pt. "Młodzi2011", które ma niemal 400 stron,(...)

Ty tak z własnej inicjatywy czy jest za to jakaś ulga podatkowa? :D

Val napisał(a):
PO musiałoby wyciągnąć cięższe działa niż master argument w postaci straszaka: nie zagłosujesz na nas to PiS dojdzie do władzy i będzie Armadegon :dokitu:

Samo gadanie niewiele pomoże, moim zdaniem decydująca będzie sytuacja gospodarcza w roku wyborczym. Obietnice czy nawet plany ludzi, którzy mieli okazję się wykazać przez kilka lat rządzenia, niewiele znaczą, gdy można już oceniać "po owocach".

Johnny99 napisał(a):
Niestety, ten twój optymizm najwyraźniej jakoś słabo przekłada się na realne życie: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sondaz-t ... omosc.html.

Realne życie ma swoją bezwładność, od stworzenia warunków pod inwestycje do wzrostu zatrudnienia czy płacy realnej jest kawałek drogi. Ale wybory są za trzy lata.

Johnny99 napisał(a):
Nadal żyjecie w cyferkowym matrixie, zamykając oczy na rzeczywistość. Skąd takie dane? Proste: Ministerstwo Gospodarki po prostu łże. Podaje sfałszowane dane.

Jakie dane? Wyceny obligacji nie podaje Ministerstwo Gospodarki, to są pieniądze, które inwestorzy "wykładają na stół" przy finansowaniu długu Skarbu Państwa. Oczywiście może być tak, że Johnny99 wie więcej niż ludzie, którzy postanawiają zaryzykować grubą kasę, ale... kto chce niechaj wierzy Johnny'emu, ja pozostanę przy swojej ocenie.

Pt paź 12, 2012 9:09
SweetChild napisał(a):
Ty tak z własnej inicjatywy czy jest za to jakaś ulga podatkowa? :D

Z własnej inicjatywy nie, to było za "ulgę podatkową" ;)

SweetChild napisał(a):
Samo gadanie niewiele pomoże, moim zdaniem decydująca będzie sytuacja gospodarcza w roku wyborczym. Obietnice czy nawet plany ludzi, którzy mieli okazję się wykazać przez kilka lat rządzenia, niewiele znaczą, gdy można już oceniać "po owocach".

Ważniejsze jest dla mnie w jakim stylu rządzą.
Przykładowo: mundurowym wydłużyli okres emerytalny, ale dopiero dla tych co zaczynają służbę. Dla reszty z automatu wprowadzają stopniowo. To samo z drogowcami, zamiast od razu stworzyć porządną ustawę, to oni tworzą jakieś półśrodki, dla tej konkretnej gałęzi, a problem przecież występuje wszędzie. Są strachliwi i łatwiej im utrudnić życie większości, niż jakiejś małej grupce z przywilejami.
Również nie podoba mi się bezideowość i podkradanie pomysłów od RP. Mogliby się uczyć od Żelaznej Damy rządzenia w czasach kryzysu. Preferuję jasne stanowisko i poglądy, zdecydowane działania, bez faworyzowania innych grup społecznych. Tego PO nie potrafi. I dlatego w roku wyborczym nie zmienię zdania i na nich nie zagłosuję, choćby sytuacja gospodarcza się poprawiła (co jest wątpliwe, gdyż UE szacuje u nas spowolnienie gospodarcze na kolejna lata).

Pt paź 12, 2012 9:29

Val napisał(a):
Przykładowo: mundurowym wydłużyli okres emerytalny, ale dopiero dla tych co zaczynają służbę. Dla reszty z automatu wprowadzają stopniowo.

Nie jestem fanem przywilejów emerytalnych, ale uważam, że prawo nie powinno działać wstecz. Jeśli się zatrudniłem jako mundurowy, to na określonych warunkach, w tym także z przywilejami emerytalnymi. Podobnie z OFE, skoro w chwili mojego wyboru ustalone są pewne warunki, to państwo nie powinno zmieniać reguł w trakcie gry. Zresztą wydłużenie wieku emerytalnego dla wszystkich też oceniam jako "brzydki styl", ale cały ten system emerytalny jest "w brzydkim stylu". Przypomina socjalizm i bohaterską walkę z problemami w innych systemach nieznanymi :-(

Val napisał(a):
Mogliby się uczyć od Żelaznej Damy rządzenia w czasach kryzysu.

Nie miałbym nic przeciwko.

Val napisał(a):
I dlatego w roku wyborczym nie zmienię zdania i na nich nie zagłosuję, choćby sytuacja gospodarcza się poprawiła (co jest wątpliwe, gdyż UE szacuje u nas spowolnienie gospodarcze na kolejna lata).

Pożyjemy, zobaczymy. Ja oczywiście nie wiem, jaka będzie sytuacja gospodarcza za trzy lata ani czy ewentualna poprawa znacząco wpłynie na preferencje wyborcze. Ale widzę taką szansę, a życie zweryfikuje mój optymizm, Twój sceptycyzm i pesymizm Johnnego99. Jak pójdzie po mojej myśli, to może za trzy lata zadam sobie tyle trudu i odszukam ten post, tak jak odszukałem ten ze zbiorem prognoz Janusza Szewczaka. A jak nie pójdzie po mojej myśli... to pewnie nie będzie mi się chciało szukać ;)

Pt paź 12, 2012 10:02
Daj Boże abyśmy za trzy lata mieli tylko problem z wyszukiwaniem Twojego postu :)

Pt paź 12, 2012 10:06

O ile w ogóle przeżyjemy tegoroczny, kolejny koniec świata :lol:

Pt paź 12, 2012 10:11

Johnny99 napisał(a):
Dzisiaj owo osławione "drugie expose", które od tygodnia zajmuje uwagę mediów (więc ciekawe, co się akurat teraz dzieje w cieniu - coś z Amber Gold albo katastrofą smoleńską pewnie). Znowu Donek będzie dukał, jąkał się, seplenił i robił przerwy, które mają udawać Głęboki Namysł (podebrał to zapewne od Obamy, który jednak robi to naturalnie).

Zauważmy, że fanatycy PiS przywiązują niezwykle dużą wagę, nie tylko do tego, co Tusk mówi, chłonąc literalnie każde słowo i roztrząsając je we wszystkich możliwych kontekstach, ale nawet do tego, jakie czyni przy tym grymasy. :)

A dla rzekomych "fanatyków PO", bezmózgich lemingów, esbeckich mord, larw, zdrajców, targowicy i osób o pokroju oficerów WSI, jak pilaster, to co mówi Tusk, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Podobnie zresztą to, co mówi Kaczyński. Liczy się to, co Tusk, czy Kaczyński robią.

To jest chyba fundamentalna różnica mentalnościowa gadanie vs działanie. :roll:

To dlatego fani Kaczyńskiego i PiS uważają ich za Wielkich Patriotów, ponieważ ci bez przerwy o patriotyzmie gadają. Natomiast realnie, w sferze działania, robią wszystko, żeby Polsce i jej pozycji w Europie i na świecie zaszkodzić i ją podkopać. :-( Poczynając od osłabiania polskiego potencjału względem Rosji, jedynego kraju, któremu pozycja Polski przeszkadza, a kończąc na skłócaniu Polski ze wszystkimi bliższymi i dalszymi sąsiadami. :-(

Pt paź 12, 2012 11:05

SweetChild napisał(a):
Realne życie ma swoją bezwładność, od stworzenia warunków pod inwestycje do wzrostu zatrudnienia czy płacy realnej jest kawałek drogi. Ale wybory są za trzy lata.

A ile PO już rządzi?

Cytuj:
Jakie dane? Wyceny obligacji nie podaje Ministerstwo Gospodarki, to są pieniądze, które inwestorzy "wykładają na stół" przy finansowaniu długu Skarbu Państwa. Oczywiście może być tak, że Johnny99 wie więcej niż ludzie, którzy postanawiają zaryzykować grubą kasę

Gdyby ludzie "ryzykujący grubą kasę" zawsze postępowali racjonalnie, nie byłoby kryzysu.

Cytuj:
kto chce niechaj wierzy Johnny'emu, ja pozostanę przy swojej ocenie.

A pozostawaj sobie, skoro tak ci na tym z jakichś powodów zależy. Im dłużej jednak będziesz tak trwać, tym większe przeżyjesz rozczarowanie. I nie będziesz mógł mówić, że "nie wiedziałeś", "nie mogłeś przypuszczać", "przecież wszystko wskazywało" itp. itd. Fakty dzisiaj dosłownie walą po oczach, a to, że nie chcesz ich widzieć, to tylko i wyłącznie twoja wina.

pilaster napisał(a):
Bo odpowiedź jest prosta jak budowa cepa: Z powodu braku jakiejkolwiek sensownej alternatywy. :-(

Oczywiście, że jest alternatywa. Nazywa się PiS. Widać ją już w sondażach. Czy sensowna? No, niespecjalnie, ale i tak lepsza niż PO. Bo gorzej już się po prostu nie da, w każdym razie nie w XXi w. w Europie. Coraz więcej ludzi to rozumie. Niedługo to pilaster będzie ciężko zdziwiony ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 12, 2012 15:00

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

A ile PO już rządzi?

5 lat, z premierem na drugą kadencję. Rekord po 1989 roku. :-D

Johnny99 napisał(a):
Gdyby ludzie "ryzykujący grubą kasę" zawsze postępowali racjonalnie, nie byłoby kryzysu.

Dlatego nie wykluczam, że możesz mieć rację. Ale pieniędzy na to nie postawię ;-)

Johnny99 napisał(a):
A pozostawaj sobie, skoro tak ci na tym z jakichś powodów zależy. Im dłużej jednak będziesz tak trwać, tym większe przeżyjesz rozczarowanie. I nie będziesz mógł mówić, że "nie wiedziałeś", "nie mogłeś przypuszczać", "przecież wszystko wskazywało" itp. itd. Fakty dzisiaj dosłownie walą po oczach, a to, że nie chcesz ich widzieć, to tylko i wyłącznie twoja wina.

Pożyjemy, zobaczymy.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, że jest alternatywa. Nazywa się PiS. Widać ją już w sondażach. Czy sensowna? No, niespecjalnie, ale i tak lepsza niż PO. Bo gorzej już się po prostu nie da, w każdym razie nie w XXi w. w Europie. Coraz więcej ludzi to rozumie. Niedługo to pilaster będzie ciężko zdziwiony ;)

Na razie to Twoje prognozy odnośnie inwestycji drogowych średnio się sprawdzają. Ale oczywiście Ty zdziwiony nie jesteś :lol:

Pt paź 12, 2012 16:09

SweetChild napisał(a):
5 lat, z premierem na drugą kadencję. Rekord po 1989 roku. :-D

Jak rozumiem, dostaną od ciebie tyle czasu na "stwarzanie warunków", ile będą chcieli, tak? Choćby i 20 lat? :-D

Cytuj:
Na razie to Twoje prognozy odnośnie inwestycji drogowych średnio się sprawdzają. Ale oczywiście Ty zdziwiony nie jesteś :lol:

Już za pierwszym razem sobie poszukałem, jak to się nie sprawdziły i wkleiłem tutaj wyniki ;) Dalej już mi się sprawdzać nie chce ;) Zresztą, jak już wiele razy mówiłem, dla mnie to mało istotne. Może wy uważacie, że dla jednej czy dwóch "przejezdnych" obwodnic warto sprzedać sumienie. Ja tak nie uważam i nigdy nie będę uważał.

Pt paź 12, 2012 17:45

Johnny99 napisał(a):
Fakty dzisiaj dosłownie walą po oczach, a to, że nie chcesz ich widzieć, to tylko i wyłącznie twoja wina.

Jakie fakty?

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Bo odpowiedź jest prosta jak budowa cepa: Z powodu braku jakiejkolwiek sensownej alternatywy. :-(

Oczywiście, że jest alternatywa. Nazywa się PiS. Widać ją już w sondażach.

Jakoś wyborcy mają odmienne zdanie w tej kwestii. :) nawet rozczarowanie i wkurzenie na PO nie skłania ich do popierania PIS :shock:

Cytuj:
. Niedługo to pilaster będzie ciężko zdziwiony ;)

Bo co? PIS weźmie i zamachnie się na stan? I wtedy wszystkich zdrajców, agentów, esbeckie mordy i osoby o pokroju oficerów WSI będzie wyłapywać i wsadzać do obozów? :x

Cytuj:
Może wy uważacie, że dla jednej czy dwóch "przejezdnych" obwodnic warto sprzedać sumienie. Ja tak nie uważam i nigdy nie będę uważał.

No tak. sumienie jest najważniejsze. Bo przecież wg pisowskiej teologii niegłosowanie na PiS to grzech śmiertelny, który nie może być wybaczony ani na tym, ani na tamtym świecie :(

Pt paź 12, 2012 19:28
Wsadzanie do obozów to dodatkowe koszty.
Zrobią tak jak sugerowali w sondzie na stronach PiS.
Jednym z wariantów "co Tusk ogłosi w drugim expose" była wersja "ogłosi, że się powiesi" - i jak przystało na gorących patriotów ta opcja uzyskała najwyższe poparcie.

So paź 13, 2012 9:31

Tomasz Wróblewski o "drugim expose", pieczętującym powstanie Polskiej Zjednoczonej Platformy Obywatelskiej:

Ostatnie trzy lata swoich rządów Donald Tusk chce poświęcić na zmianę ustroju polityczno-gospodarczego Polski. To było główne przesłanie wystąpienia okrzykniętego drugim orędziem. Długa lista projektów, jakie przed sobą postawił rząd i które zyskały wczoraj wotum zaufania Sejmu, to ni mniej, ni więcej, tylko budowa w Polsce kapitalizmu państwowego. Systemu, w którym głównym graczem na rynku staje się państwo, a nie prywatny biznes.

Już w tej chwili mamy jeden z większych udziałów państwa w gospodarce w naszym regionie Europy. Premier chce to jeszcze zwiększyć. Ludzie z politycznego nadania, zarządy na telefon, stają się głównymi maklerami i decydują o kierunkach rozwoju gospodarki. Więcej kontroli, więcej interwencjonizmu i opieki socjalnej.

Ukoronowaniem nowego modelu państwa ma być państwowa spółka Inwestycje Polskie. Wielka instytucja zarządzająca funduszami i własnością spółek Skarbu Państwa. Moloch wszystkich molochów. Zanim zacznie obracać publicznymi pieniędzmi, zacznie się wyścig po synekury. Zaczną się lunche, wyjazdy – cudaczny taniec lobbystów, każdy z tysiącem pomysłów, jak „lewarować" państwowe pieniądze z korzyścią dla prywatnych projektów.

W idealnym świecie taka spółka miałaby przynosić zysk i tworzyć fundusze na kolejne projekty państwowe. Odnosząc to jednak do doświadczeń ostatnich wielkich projektów jak choćby budowa dróg, e-administracja, e-podatki, możemy się obawiać najgorszego. Jeszcze większego pola do nadużyć, marnotrawstwa publicznych pieniędzy, spapranych projektów. I co gorsza – psucia rynku, na którym do konkurencji z prywatnymi podmiotami staną sterowane przez rząd podmioty. Dla polityków to oczywiście rzadka okazja rozbudowy armii aparatczyków, którzy traktują swoją pracę jak nagrodę za lojalność, a nie jak zawód.

Pomysł superfunduszu nie jest nowy. Podobne instytucje funkcjonują w Chinach i w państwach arabskich. Wszędzie tam, gdzie gospodarka w pełni kontrolowana jest przez organy państwowe. W Polsce taki pomysł od dwóch lat krąży po korytarzach Ministerstwa Skarbu. Ostatnio jego orędownikiem był doradca premiera Jan Krzysztof Bielecki.

Donald Tusk zaproponował nam wczoraj dramatyczny zwrot. Ostateczne odejście od wartości rynkowych na rzecz interwencjonizmu państwowego. Propagowanie etatyzmu, regulacji i ograniczenia przedsiębiorczości. Model, który jest znaczącym krokiem w tył. W stronę rzeczywistości, jaką znamy z PRL.

http://www.rp.pl/artykul/16,941970-Jaki ... uska-.html

A pożal-się-Boże liberałowie biją brawo.. :shock: :?

pilaster napisał(a):
Jakie fakty?

Te wszystkie, o których od 5 lat tutaj trąbimy.

Cytuj:
Jakoś wyborcy mają odmienne zdanie w tej kwestii. :) nawet rozczarowanie i wkurzenie na PO nie skłania ich do popierania PIS :shock:

Do tej pory tak było, ale to się powoli zmienia ;) Nie można bez końca sprzeciwiać się faktom ;)

Cytuj:
Bo co? PIS weźmie i zamachnie się na stan? I wtedy wszystkich zdrajców, agentów, esbeckie mordy i osoby o pokroju oficerów WSI będzie wyłapywać i wsadzać do obozów? :x

Taaa, oczywiście, wtłoczony pilastrowi do głowy mit "krwiożerczego PiS", które groziło nawet papieżowi :shock: Niestety, absurdalnych obsesji pilastra nie podziela nawet większość wyborców PO. Niedługo - dotychczasowych wyborców PO ;)

Cytuj:
No tak. sumienie jest najważniejsze.

Tak.

Cytuj:
Bo przecież wg pisowskiej teologii niegłosowanie na PiS to grzech śmiertelny, który nie może być wybaczony ani na tym, ani na tamtym świecie :(

Idiotyczne pilastrowe bredzenie. Nikt nigdy takiej tezy nie wygłosił, poza fanatycznymi wyznawcami tuskoizmu, w rodzaju pilastra. Żyjecie w świecie wykreowanym i istniejącym jedynie w waszych głowach. Niestety, rzeczywistość skrzeczy coraz bardziej ;)

So paź 13, 2012 12:45
Moderator

Że też wam się chce tak przepychać, zamiast coś konstruktywnego na forum wiara.pl robić?
Przepraszam za ten wpis.
Po pobieżnym przejrzeniu tematu stwierdziłem, że ludzie, których podziwiam i szanuję na innych podforach za mądre podejście do tematu, na tym podforum są dla mnie nie do strawienia.
Chyba ograniczę sie do pisania w tematach mniej politycznych

So paź 13, 2012 13:02
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 166  Następna strona