Autor |
Wiadomość |
alret
|
 Re: Argumenty za ateizmem.
Cytuj: Co więcej, moralność ewoluowała wraz z człowiekiem. Kiedyś co innego było uznawane za moralne, co dziś uznajemy za niemoralne. To jest prawda, że moralność była kiedyś zupełnie inaczej rozumiana, ale mówienie, że wyewoluowała jest deklaracją wiary. Jest to pogląd typowy dla pozytywistycznych ewolucjonistów. Cytuj: Poza tym, pewne elementy moralności obserwujemy u zwierząt, a chyba trudno je podejrzewać o wiarę w bóstwa albo bogów osobowych? Źródłem moralności jest po prostu korzyść ewolucyjna. Moralni żyją dłużej (statystycznie). A kto wie co te zwierzaki myślą? Może są nawet pod względem moralności od nas doskonalsze, żyją w Wielkim Kręgu Życia. I kto wie czy krowa nie wyobraża sobie Boga w krowiej postaci? To łatwo tak odrzucić z ludzkiej perspektywy, ale kto to wie w jakim stopniu jesteśmy ograniczeni.  Znowu ewolucjonizm. Chyba, że masz jakieś konkretne dowody na to, że moralność jest wynikiem ewolucji? Ja chętnie posłucham, jestem otwarty na nową wiedzę 
_________________ "Młody człowiek, który chce być wytrwałym ateistą, musi bardzo starannie dobierać lektury. Pułapki są bowiem wszędzie (...) Bóg jest - jeśli wolno mi tak powiedzieć - zupełnie pozbawiony skrupułów." C.S.Lewis i Ja
|
Pt lut 01, 2013 17:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niestety wielu wierzących zna ją jeszcze mniej niż ja i wielu z nich do dobrych uczynków motywuje chęć zdobycie nagrody lub przypodobania się swemu bóstwu. Czyli czerpiesz wiedzę od głupszych od siebie? Jajko napisał(a): Inna mówi, że sumienie jest produktem ewolucji po prostu i żadnym bóstw nie potrzebuje do istnienia. Czy ta teoria daje odpowiedź czemu inne ssaki nie uzyskały sumienia w drodze ewolucji?
|
Pt lut 01, 2013 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alret napisał(a): Widzisz, dla mnie tym jest Raj. To właśnie uśmiech drugiego człowieka. Czy potrzeba czegoś więcej? Oddaj mi wszystkie swoje pieniądze i wszystko co posiadasz. W zamian ładnie się usmiechnę 
|
Pt lut 01, 2013 20:06 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
A ja się uśmiechnę jeszcze ładniej niż Fuller  Lepiej dać mnie! 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt lut 01, 2013 20:11 |
|
 |
alret
|
Wiele uśmiechów jest lepsze niż jeden. Jak Ci oddam wszystko to nie zostanie dla reszty  Trzeba to miarkować. Czy jestem w stanie oddać wszystko za te uśmiechy? Raczej nie. Czy jest to egoizm? Nie wiem, przynajmniej z definicji nie wynika. Czy nie oddawanie wszystkiego jest nieetyczne? Przynajmniej nie z punktu widzenia mojego światopoglądu. Czy więc taka pomoc nie jest względna? Tylko jeśli chodzi o sprawę pojęciową. Dopóki nie ustalimy konkretnych założeń każda myśl jest względna. Nawet prawa logiki są względne dopóki nie przyjmiemy ich za pewnik. A tak poza tym to: Nie mogę Ci wiele dać, Nie mogę ci wiele dać, Bo sam niewiele mam.
_________________ "Młody człowiek, który chce być wytrwałym ateistą, musi bardzo starannie dobierać lektury. Pułapki są bowiem wszędzie (...) Bóg jest - jeśli wolno mi tak powiedzieć - zupełnie pozbawiony skrupułów." C.S.Lewis i Ja
|
Pt lut 01, 2013 20:39 |
|
|
|
 |
bma
|
Jajko napisał(a): Poza tym, pewne elementy moralności obserwujemy u zwierząt Jakież to?
|
Pt lut 01, 2013 20:44 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Najwyraźniej nie czytujesz moich wątków viewtopic.php?f=47&t=31246
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt lut 01, 2013 20:47 |
|
 |
bma
|
Znamienne w cytacie jest wyrażenie "I believe...". Ciekawostka: Frans de Waal dostał Ignobla w 2012 r. za odkrycie, że szympansy są w stanie się wzajemnie ropoznawać po widoku zdjęcia zadka. Źródło: http://www.improbable.com/ig/ig-pastwinners.html#ig2012
|
Pt lut 01, 2013 21:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alret napisał(a): Cytuj: Skoro go nie widzisz skąd wiesz, że istnieje? Skoro coś widzisz skąd wiesz, że istnieje? Bo mam oczy + naukowe stanowiska za sobą 
|
Pt lut 01, 2013 21:38 |
|
 |
Qwerty2011
|
bma napisał(a): Jajko napisał(a): Poza tym, pewne elementy moralności obserwujemy u zwierząt Jakież to? Ale czy istnienie elementów moralności (przy całej kontrowersyjności tezy) u zwierząt w jakiś sposób ma podważać jej nadnaturalny charakter. Życie w ogóle jako takie, stworzone przez Boga, wraz ze wszystkimi elementami ma nadnaturalny charakter. Jeśli Bogu spodobało się tworzyć człowieka drogą ewolucji, także ewolucji moralności - to tak też i zrobił. Stąd i ateista może kierować się moralnością. Jeśli jest dobrym człowiekiem, to chwała mu za to. Nigdy jednak nie zmyje z siebie tej winy, że mając wiedzę o Bogu, nie skorzystał z niej, aby uwierzyć. Ateista będzie odpowiadał za to, że nie oddał czci Bogu (o ile nie dopuszczał się jeszcze gorszych grzechów przeciwko pierwszemu przykazaniu, jeśli bluźnił, szydził, drwił z Boga - tym większa jego wina). Wiem, że przypominanie o tym może wywoływać silne emocje, ale myślę, że warto i o tym wspomnieć. O tym, że istnieje też i Sąd Boży. Wiem, że strach może być odpychający. Ale w tego typu dyskusjach często pomija się okoliczności Sądu Ostatecznego, który przecież istnieje. I to stwarza dziwne wrażenie, że nawet wierzący o nim zapominają.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt lut 01, 2013 21:40 |
|
 |
Jajko
|
I believe znaczy "uważam, że". Facet przeprowadził badania i na ich podstawie wyciągnął wnioski. Zresztą sama widziałaś zachowanie małpek. Podawano też w tamtym wątku inne przykłady, jak choćby orangutana, który uratował topiącą się(!) kaczuszkę (chyba ten przykład tam padł, głowy nie dam).
I nie wiem co ma Ignobel do moralności zwierząt?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt lut 01, 2013 21:42 |
|
 |
Jajko
|
Qwerty2011 napisał(a): Jeśli Bogu spodobało się tworzyć człowieka drogą ewolucji, także ewolucji moralności - to tak też i zrobił. Stąd i ateista może kierować się moralnością. Jeśli jest dobrym człowiekiem, to chwała mu za to.
Ale to nie wiara jest źródłem tej moralności. Qwerty2011 napisał(a): Wiem, że przypominanie o tym może wywoływać silne emocje, ale myślę, że warto i o tym wspomnieć. O tym, że istnieje też i Sąd Boży. Wiem, że strach może być odpychający. Ale w tego typu dyskusjach często pomija się okoliczności Sądu Ostatecznego, który przecież istnieje. Tego NIE WIEMY. W to tylko niektórzy wierzą.
|
Pt lut 01, 2013 21:44 |
|
 |
robaczek2
|
Jajko napisał(a): Tego NIE WIEMY. W to tylko niektórzy wierzą. No i ladnie to tak wypowiadac sie nieuczciwie? To ze Ty czegos nie wiesz nie upowaznia Cie do uogolnien typu "nie wiemy" i to jeszcze duzymi literami.
|
Pt lut 01, 2013 22:00 |
|
 |
Jajko
|
NIKT NIE WIE czy istnieje coś takiego jak Sąd Ostateczny. NIKT NIE MA WIEDZY w tym temacie. To kwestia WIARY.
|
Pt lut 01, 2013 22:02 |
|
 |
bma
|
Jajko napisał(a): I believe znaczy "uważam, że". Albo "przypuszczam" - ale dobrze, niech będzie "uważam, że". Jajko napisał(a): Zresztą sama widziałaś zachowanie małpek. Podawano też w tamtym wątku inne przykłady, jak choćby orangutana, który uratował topiącą się(!) kaczuszkę (chyba ten przykład tam padł, głowy nie dam). Nie, bo nie obejrzałem filmu. A udzielił jej pierwszej pomocy metodą usta-usta? Jajko napisał(a): I nie wiem co ma Ignobel do moralności zwierząt? Nic - taka ciekawostka - nie wiedziałem, że szympans jest w stanie rozpoznać innego szympansa po zdjęciu zadka...
|
Pt lut 01, 2013 22:03 |
|
|
|