Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 13:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: czy płód to też człowiek?
Jajko napisał(a):
Wybacz, ale dla mnie to bełkot. Niemniej dopytam się starając się pojąć.

Czy inne zwierzęta (poza człowiekiem) też zawierają w sobie część materii rzeczywistości duchowej?

Na to Ci nie odpowiem , nie jestem innym zwierzęciem.
Posiadam świadomość człowieka , musisz zapytać zwierzaki.

So mar 09, 2013 3:55

Hmm, uraziłem? Wybacz. Nie wiem czym.
A pytanie o tę część materii rzeczywistości duchowej było dość istotne jeśli miałem zrozumieć co piszesz.

So mar 09, 2013 11:16
Jajko napisał(a):
Hmm, uraziłem? Wybacz. Nie wiem czym.
A pytanie o tę część materii rzeczywistości duchowej było dość istotne jeśli miałem zrozumieć co piszesz.

Bardzo ciężko mnie urazić Jajko, nie widzę powodu, więc masz mylne spojrzenie.
Myślałam o tym co napisałeś, dlatego odpowiedziałam tak jak odpowiedziałam.
Zwierzęta nie posiadają " świadomości istnienia" - trudno więc jest mi odpowiedzieć na pytanie czy są częścią " rzeczywistości duchowej "

So mar 09, 2013 15:42

Cytuj:
Myślałam o tym co napisałeś,

Jajko wyslal post osmego o 17:29
Magdalena_i odpisala 9-ego o 2:55.
Hmmm... . :P

So mar 09, 2013 15:58
lokis napisał(a):
Cytuj:
Myślałam o tym co napisałeś,

Jajko wyslal post osmego o 17:29
Magdalena_i odpisala 9-ego o 2:55.
Hmmm... . :P

hahahah myślenie zajmuje czasem troszkę czasu :D

So mar 09, 2013 16:00

Magdalena_i napisał(a):

To się cieszę, że Cie nie uraziłem.

Magdalena_i napisał(a):
Zwierzęta nie posiadają " świadomości istnienia" - trudno więc jest mi odpowiedzieć na pytanie czy są częścią " rzeczywistości duchowej "

Nie jestem pewien czy niektóre zwierzęta jednak takowej świadomości nie posiadają, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Poza tym ja pytałem nie o to czy są częścią rzeczywistości duchowej tylko:

Jajko napisał(a):
Czy inne zwierzęta (poza człowiekiem) też zawierają w sobie część materii rzeczywistości duchowej?

Bo ja właśnie nie rozumiem co to jest owa "materia rzeczywistości duchowej". Dla mnie to jakiś miszmasz. Ale staram się zrozumieć.

So mar 09, 2013 16:12
Jajko napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):

To się cieszę, że Cie nie uraziłem.

Magdalena_i napisał(a):

Nie jestem pewien czy niektóre zwierzęta jednak takowej świadomości nie posiadają, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Poza tym ja pytałem nie o to czy są częścią rzeczywistości duchowej tylko:

Jajko napisał(a):

Bo ja właśnie nie rozumiem co to jest owa "materia rzeczywistości duchowej". Dla mnie to jakiś miszmasz. Ale staram się zrozumieć.[/quote

Pomyślę nad tym w pracy, jak wrócę napiszę Ci jak ja to odbieram.
Nie jest to miszmasz, jeśli się głębiej temu przyjrzeć.

So mar 09, 2013 16:18
Jestem ciekawa które wg Ciebie zwierzęta , posiadają " świadomość istnienia".

Inne zwierzęta ( poza człowiekiem ) prawdopodobnie posiadają "minimalną część " materii rzeczywistości duchowej .
Część jednak potrzebną wyłącznie do odczuwania, działania instynktu czy przetrwania.
Wyłączając z tego całkowicie świadomość bytu.
Nigdy pod tym kątem nie myślałam, bardzo możliwe , że się mylę, jednak gdy wezmę pod uwagę fakt "świadomości człowieka" nawiązujący do " wiecznych " poszukiwań i dążeniu do poznania prawdy - " dlaczego istniejemy " a wyłącznie instynkt przetrwania zwierzęcia , jest to jedyna rzecz która pod względem " materii rzeczywistości duchowej " - łączy oba istnienia.
Zwierze jako zwierze nie posiada celów wyższych - bardzo możliwe że posiada jednak minimalną część " materii rzeczywistości duchowej"

N mar 10, 2013 16:17

Magdaleno, zdefiniuj proszę to enigmatyczne pojęcie, którym się ciągle posługujesz.
Kompletnie nie wiem co to jest materia rzeczywistości duchowej

TO dla mnie jakiś kompletnie odjechany zbitek słów zazwyczaj ze sobą nie współgrających, często przeczących sobie wzajemnie, a Ty zrobiłaś z tego jakieś coś. Tylko nie wiem co?

A może ktoś inny będzie w stanie mi to wyjaśnić? Bo ja umysł ścisły jestem i filozofowanie słabo mi wychodzi... Akruk? Może Ty to kumasz?

N mar 10, 2013 18:12
Jajko napisał(a):
Magdaleno, zdefiniuj proszę to enigmatyczne pojęcie, którym się ciągle posługujesz.
Kompletnie nie wiem co to jest materia rzeczywistości duchowej

TO dla mnie jakiś kompletnie odjechany zbitek słów zazwyczaj ze sobą nie współgrających, często przeczących sobie wzajemnie, a Ty zrobiłaś z tego jakieś coś. Tylko nie wiem co?

A może ktoś inny będzie w stanie mi to wyjaśnić? Bo ja umysł ścisły jestem i filozofowanie słabo mi wychodzi... Akruk? Może Ty to kumasz?

Umysł ścisły Jesteś a tak prostej rzeczy nie rozumiesz.
Faktem jednak jest , że masz rację pisząc , iż żadne z tych słów ze sobą nie współgra , jak na ścisły umysł dobrą drogą poszedłeś.
Nie jestem w stanie w bardziej prosty sposób określić " oczywistości działającej na innej płaszczyźnie"

" materia rzeczywistości duchowej " po prostu zsynchronizuj ze sobą wszystkie trzy nie współgrające ze sobą słowa łącząc ich " prawdziwe właściwości"

Pn mar 11, 2013 4:54

Oj, jak rany, Jajko. Substancja z której składa się dusza. Fluid taki. Zwykła materia ma masę, a materia duszy ma takie fajne coś, czego jeszcze żaden naukowiec nie pomierzył. Pewnie dlatego, że duchy nie spełniają trzeciej zasady dynamiki Newtona.

Orkiestra!

Pn mar 11, 2013 5:28
Lurker napisał(a):
Oj, jak rany, Jajko. Substancja z której składa się dusza. Fluid taki. Zwykła materia ma masę, a materia duszy ma takie fajne coś, czego jeszcze żaden naukowiec nie pomierzył. Pewnie dlatego, że duchy nie spełniają trzeciej zasady dynamiki Newtona.

Normalnie Lurker Jesteś geniusz :brawo:

Pn mar 11, 2013 6:07
Lurker napisał(a):
Zwykła materia ma masę, a materia duszy ma takie fajne coś, czego jeszcze żaden naukowiec nie pomierzył.
Ponieważ w ogóle jest niewykrywalne, a nazywane "materią", żeby brzmiało naukowo. Częściej używa się terminu substancja duchowa, sygnalizującego, że chodzi o "coś, z czego są zrobione byty duchowe". To pojęcie typowe dla dualizmu kartezjańskiego, filozofii sprzecznej z tomizmem, filozofią św. Tomasza z Akwinu, która w Kościele katolickim pełni rolę oficjalnej filozofii. Poglądy Kartezjusza zostały potępione przez Kościół katolicki a jego książki wpisane na Indeks ksiąg zakazanych.

Tak przy okazji: w jaki sposób duchowa, niematerialna cześć człowieka miałaby wpływać na działanie części materialnej, cielesnej? Kartezjusz zdecydował, że odpowiada za to organ, którego roli w organizmie wówczas nie znano: znajdująca się w mózgu szyszynka. Principia Discordia również wskazuje wyznawcom Bogini Eris wielką rolę szyszynki:
Principia Discordia. Wprowadzenie napisał(a):
Wtedy to, przy pomocy kamienia chaozoticznego odnalazłem (na kosmicznym kanale piątym) w swojej szyszynce boginię Eris Dyskordię, dzięki czemu poznałem wszystkie tajemnice metafizyki, metamistyki, metamorfiki, metanoiki i metaforyki. (Przedtem nie potrafiłem nawet włożyć folii na śmieci tak, by nie wypadła za pierwszym razem przy opróżnianiu śmietnika.)

Z tego wszystkiego wynika morał, że i ty możesz pobudzić swoją szyszynkę, recytując zawartość tej książki każdego ranka po przebudzeniu, namaszczając pastą sandałową punkt między oczami przed położeniem się spać, bijąc czołem o ziemię pięć razy dziennie, powstrzymując się przed krzywdzeniem karaluchowi medytując (czyli siedząc w oczekiwaniu na niebieskie migdały).

A gdy już zaświeci ci szyszynka, nie będziesz musiał nigdy więcej się relaksować.

Eris Dyskordia rozwiąże wszystkie twoje problemy. W zamian zaś oczekiwać będzie od ciebie, byś rozwiązał wszystkie Jej problemy. Stronice tej księgi nauczą cię, w jaki sposób można nawracać niewiernych. Dowiesz się z nich także wszystkiego o metodach dręczenia heretyków. Wcześniej będziesz musiał jednak odpowiedzieć na kilka pytań w stylu zen, takich jak: Dlaczego Jezus miał portorykańskie imię, skoro był Żydem?

Chwała Eris!

Pn mar 11, 2013 8:23

Dodam tylko skromnie, że jeśli komuś nie wychodzi z szyszynką, może spróbować z wyrostkiem, który też jest u człowieka jakby nie wiedzieć po co.

Ku chwale Dyskordii!

Orkiestra!

Pn mar 11, 2013 9:10
Wyrostek robaczkowy jest organizmowi przydatny. Przechowuje "dobre bakterie", kiedy jest np biegunka itp, zeby potem szybciej odtworzyc zdrowa flore bakteryjna.

A co ozywia czlowieka i jak ta forma energii jest "magazynowana", tudziez co sie z nia dzieje po smierci organizmu to chyba tylko Jajko wie na pewno.

Pn mar 11, 2013 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 178  Następna strona