Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona
 Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ?
Alus napisał(a):
Komu konkretnie wyrwano?

Podatnikom rzecz jasna! Zanegowałeś, że państwo wydaje pieniądze na stare kościoły, więc Cię uświadamiam, że wydaje, i to setki milionów. Walnąłeś gafę i zamiast się z niej wycofać dalej drążysz... :o

Alus napisał(a):
Z 2-5% podatników ateistów w Polsce przekazano raptem 0,5-1% z całej puli podatków.
Na utrzymywanie ateistycznych posłów Palikota i SLD katolicy łożą w znacznie wyższym procencie.

Znowu nic nie zrozumiałeś. Co utrzymywanie posłów ma do rzeczy? Gdybyś nie wiedział, większość ateistów, a tym bardziej polityków lewicy popiera finansowanie renowacji zabytków, także tych kościelnych.

Ps. Bądź chociaż raz wiarygodny i podaj konkretne źródło z którego wynika, że w Polsce mieszka 2-5% ateistów. I wytłumacz przy okazji jakim sposobem 2-5% atestów płaci zaledwie 0,5-1% podatków, ale jednocześnie wybiera do Sejmu prawie 20% posłów? Toż to cud większy, niż łażenie po wodzie. :D
Zresztą katolików policzymy na koniec roku, kiedy przyjdzie wypełnić PIT i zrobić odpis na Kościół. I kopara Ci opadnie jak się przekonasz, że katolicy są w mniejszości. :badgrin:

So kwi 06, 2013 23:15
Za 20, 30, 40 i więcej lat w Kościele, tydzień po Wielkanocy obchodzić będziemy Święto Miłosierdzia Bożego:
http://fakty.interia.pl/religia/news-dz ... nId,952472

N kwi 07, 2013 7:35
Cytuj:
Podatnikom rzecz jasna! Zanegowałeś, że państwo wydaje pieniądze na stare kościoły, więc Cię uświadamiam, że wydaje, i to setki milionów. Walnąłeś gafę i zamiast się z niej wycofać dalej drążysz... :o

Udowodniłeś jedynie, że nie czytasz postów rozmówców - w podanym linku MSW dokładnie wskazano jakie kwoty i na co przekazuje fundusz kościelny.
Jeśli jak piszesz "wyrwano" z funduszu, to z kwot zadekretowanych na remonty obiektów sakralnych w rocznym budżecie.

Cytuj:
Znowu nic nie zrozumiałeś. Co utrzymywanie posłów ma do rzeczy? Gdybyś nie wiedział, większość ateistów, a tym bardziej polityków lewicy popiera finansowanie renowacji zabytków, także tych kościelnych.

Najgorliwiej popiera Palikot :D
Nie rozumiesz co ma??? - w dotacje z budżetu dla partii, diety, koszty utrzymania biur poselskich posłów ateistów, partycypuje cały naród, czyli 91% deklarujących sie jako wierzący.

Cytuj:
Ps. Bądź chociaż raz wiarygodny i podaj konkretne źródło z którego wynika, że w Polsce mieszka 2-5% ateistów. I wytłumacz przy okazji jakim sposobem 2-5% atestów płaci zaledwie 0,5-1% podatków, ale jednocześnie wybiera do Sejmu prawie 20% posłów? Toż to cud większy, niż łażenie po wodzie. :D
Zresztą katolików policzymy na koniec roku, kiedy przyjdzie wypełnić PIT i zrobić odpis na Kościół. I kopara Ci opadnie jak się przekonasz, że katolicy są w mniejszości. :badgrin:

Konkretne dane statystyczne jako osoby bezwyznaniowe GUS podaje 9% Polaków. W tym zapewne połowę stanowią agnostycy. Zatem ateistów może być maksymalnie 5%.
Wybierają wierzący 20 % posłów, podobnie jak 50% kiedyś wybrało Tymińskiego - ot pospolita głupota.
A Ty znawco nawet nie wiesz kiedy w Polsce będzie wprowadzony odpis od podatku na Kościół.....lepiej sobie sprawdź na koniec którego roku policzysz:D :D

N kwi 07, 2013 8:54

Alus napisał(a):
Udowodniłeś jedynie, że nie czytasz postów rozmówców - w podanym linku MSW dokładnie wskazano jakie kwoty i na co przekazuje fundusz kościelny.
Jeśli jak piszesz "wyrwano" z funduszu, to z kwot zadekretowanych na remonty obiektów sakralnych w rocznym budżecie.

Ależ czytam z uwagą i ze śmiechu pękam. Nic przecież nie pisałem o funduszu kościelnym, który notabene służy w głównej mierze opłacaniu składek emerytalnych kleru. MSW może sobie wskazywać co tam chce - Kościół się z tej dotacji przed nikim nie rozlicza, tak jak nie będzie się rozliczał po wprowadzeniu odpisu podatkowego. Pisałem o setkach milionów, które Krk dostaje poza FK na renowację zabytków i wskazałem państwowe instytucje tą działalność finansujące, chociaż Ty uparcie twierdzisz, że państwo nie finansuje starych kościołów. Pieniądze na fundusz kościelny to grosze w porównaniu z miliardami wyrwanymi przez Krk z budżetu. O pazerności Kościoła możesz poczytać w raporcie opracowanym na podstawie źródeł pochodzących m. in. z KAI:
http://jaksar.wordpress.com/2013/02/17/ ... iera-kase/

Alus napisał(a):
Najgorliwiej popiera Palikot :D
Nie rozumiesz co ma??? - w dotacje z budżetu dla partii, diety, koszty utrzymania biur poselskich posłów ateistów, partycypuje cały naród, czyli 91% deklarujących sie jako wierzący.

Demokratycznie wybranym posłom odmawiasz prawa do pobierania diety, bo nie są katolikami? Tu nie Watykan, a demokratyczne państwo świeckie! A te bajeczki o 91% zdeklarowanych katolików zachowaj dla wnucząt albo zalinkuj wiarygodnym źródłem. Ochrzczony nie znaczy zdeklarowany. Wg GUSu to i ja jestem katolikiem. :twisted: Natomiast według badań CBOS, z Kościołem katolickim identyfikuje się obecnie 55% Polaków.

Alus napisał(a):
Konkretne dane statystyczne jako osoby bezwyznaniowe GUS podaje 9% Polaków. W tym zapewne połowę stanowią agnostycy. Zatem ateistów może być maksymalnie 5%.
Wybierają wierzący 20 % posłów, podobnie jak 50% kiedyś wybrało Tymińskiego - ot pospolita głupota.

Napisz jeszcze skąd GUS bierze te dane. Żebyś się z szukaniem nie męczył podpowiem, że jedynym źródłem wiedzy GUSu na temat ilości katolików jest Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego, którego wiarygodność jest dla mnie zerowa. W jednym się się jednak z Tobą zgadzam - pospolita głupota katolików jest powalająca. :D

Alus napisał(a):
A Ty znawco nawet nie wiesz kiedy w Polsce będzie wprowadzony odpis od podatku na Kościół.....lepiej sobie sprawdź na koniec którego roku policzysz:D :D

W przeciwieństwie do Ciebie wiem co piszę. Odpis podatkowy na kościoły ma obowiązywać od stycznia 2014 roku z odpisem już za rok 2013. Jak więc wcześniej pisałem na koniec roku życie zweryfikuje ilość wierzących i niewierzących w Polsce.

N kwi 07, 2013 11:16
Cytuj:
Ależ czytam z uwagą i ze śmiechu pękam. Nic przecież nie pisałem o funduszu kościelnym, który notabene służy w głównej mierze opłacaniu składek emerytalnych kleru. MSW może sobie wskazywać co tam chce - Kościół się z tej dotacji przed nikim nie rozlicza, tak jak nie będzie się rozliczał po wprowadzeniu odpisu podatkowego. Pisałem o setkach milionów, które Krk dostaje poza FK na renowację zabytków i wskazałem państwowe instytucje tą działalność finansujące, chociaż Ty uparcie twierdzisz, że państwo nie finansuje starych kościołów. Pieniądze na fundusz kościelny to grosze w porównaniu z miliardami wyrwanymi przez Krk z budżetu. O pazerności Kościoła możesz poczytać w raporcie opracowanym na podstawie źródeł pochodzących m. in. z KAI:
http://jaksar.wordpress.com/2013/02/17/ ... iera-kase/

Nie pisałeś, że wszystkie te kwoty pochodzą z funduszu kościelnego, bo usilnie chcesz wmówić, że wyrwano je z jakiego nieznanego źródła.

Cytuj:
Demokratycznie wybranym posłom odmawiasz prawa do pobierania diety, bo nie są katolikami? Tu nie Watykan, a demokratyczne państwo świeckie! A te bajeczki o 91% zdeklarowanych katolików zachowaj dla wnucząt albo zalinkuj wiarygodnym źródłem. Ochrzczony nie znaczy zdeklarowany. Wg GUSu to i ja jestem katolikiem. :twisted: Natomiast według badań CBOS, z Kościołem katolickim identyfikuje się obecnie 55% Polaków.

Według CBOS 67% wierzy w rychłe lądowanie na Ziemi istot z obcych galaktyk.
Konstatacja faktu, że ateistyczni posłowie funkcjonują za pieniądze osób wierzących nie znaczy, że odmawiam im korzystania z uchwalonego prawa.
Cytuj:
Napisz jeszcze skąd GUS bierze te dane. Żebyś się z szukaniem nie męczył podpowiem, że jedynym źródłem wiedzy GUSu na temat ilości katolików jest Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego, którego wiarygodność jest dla mnie zerowa. W jednym się się jednak z Tobą zgadzam - pospolita głupota katolików jest powalająca. :D

Podejmując dysputę z głupimi katolikami, ewidentnie wskazujesz, że ni krzty nie jesteś mądrzejszy :D :D

Cytuj:
W przeciwieństwie do Ciebie wiem co piszę. Odpis podatkowy na kościoły ma obowiązywać od stycznia 2014 roku z odpisem już za rok 2013. Jak więc wcześniej pisałem na koniec roku życie zweryfikuje ilość wierzących i niewierzących w Polsce.

Nic nie wskaże pierwszy rok w kwestii ilości wierzących, ajo, że wiele osób starszych nie składa rocznych rozliczeń, za wielu czyni to ZUS.
Dlatego ustalono 3 letni okres przejściowy.
Po tym okresie dane liczbowe będą adekwatne.
1% odpisu na rzecz DPP dopiero po 4 latach funkcjonowania przyniósł kwoty rzędu kilkudziesięciu milionów.

N kwi 07, 2013 12:04
Drapke napisał(a):
A te bajeczki o 91% zdeklarowanych katolików zachowaj dla wnucząt albo zalinkuj wiarygodnym źródłem. Ochrzczony nie znaczy zdeklarowany. Wg GUSu to i ja jestem katolikiem. :twisted: Natomiast według badań CBOS, z Kościołem katolickim identyfikuje się obecnie 55% Polaków.

Alus pisała o tych, którzy się deklarują jako katolicy, czyli zgodnie z badaniami CBOS jest to 93,1% (Odpowiedź na pytanie: Jakiego jest Pan(i) wyznania religijnego?)
Posiłkując się Wikipedią, przekręcasz jej wypowiedź pisząc o respondentach identyfikujących się z KK. To manipulacja.
Identyfikacja- o czym na Wiki nie wspomniano- oznacza praktyki religijne badanych, dokładnie chodzi o tych, którzy chodzą raz w tygodniu na msze. Odsetek o którym piszesz nie wskazuje w żaden sposób, czy respondenci popierają KK czy nie, te 55% to odsetek tych, którzy raz w tygodniu chodzą na msze i oceniają swoją religijność od 6-10 pkt w skali 10 punktowej.
Cały raport->http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_049_12.PDF

Nie zauważyłeś, że Alus jest kobietą. Niepotrzebnie się tak emocjonalnie nakręcasz. Na forum wymaga się szacunku wobec dyskutanta:

§ II pkt. 3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana. Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji.

N kwi 07, 2013 12:41

Post Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ?
Alus napisał(a):
Nie pisałeś, że wszystkie te kwoty pochodzą z funduszu kościelnego, bo usilnie chcesz wmówić, że wyrwano je z jakiego nieznanego źródła.

Nic nie poradzę, że jako typowy moherowy beret masz psychiczną blokadę i nie dopuszczasz nawet myśli, że Kościół poza pieniędzmi z FK dostaje z budżetu miliardy złotych m. in. na renowację zabytków właśnie. Wymieniłem instytucje finansujące zabytki, podałem konkretne przykłady, załaczyłem stosowne linki, a Ty dalej swoje. Łostań się z Bogiem w błogiej nieświadomości. :?

Alus napisał(a):
Według CBOS 67% wierzy w rychłe lądowanie na Ziemi istot z obcych galaktyk.

Przekonałem się, że lubisz kłamać i koloryzować, więc podając jakieś dane załączaj łaskawie ich źródło. Z drugiej strony w kraju, gdzie wierzą w dziewictwo ciężarnej i jej wniebowzięcie żywcem wszystko jest możliwe. Dla mnie lądowanie UFO jest bardziej wiarygodne, niż apokalipsa.
Najważniejsze jednak, że Pieronek z Dziwiszem wiedzą lepiej ilu jest zdeklarowanych katolików, niż sami ankietowani. :mrgreen:

Alus napisał(a):
Konstatacja faktu, że ateistyczni posłowie funkcjonują za pieniądze osób wierzących nie znaczy, że odmawiam im korzystania z uchwalonego prawa.

Po pierwsze nie ma w polszczyźnie takiego zwrotu jak "konstatacja faktu". Używanie wyrazów, których znaczenia się nie rozumie ośmiesza ich autora. Po drugie, uogólniając, posłowie funkcjonują za pieniądze swoich wyborców. Nikogo nie obchodzi jakiego są lub nie są wyznania, bo nie brali udziału w wyborach na biskupa czy innego rabina, a na posła RP - kraju świeckiego - o czym uparcie zapominasz.

Alus napisał(a):
Podejmując dysputę z głupimi katolikami, ewidentnie wskazujesz, że ni krzty nie jesteś mądrzejszy :D :D

Dyskusja z Wami, jak to trafnie nazwałeś - głupimi katolikami - żadna, bo ślepą wiarę przedkładacie nad racjonalne argumenty. Co się jednak przy Was uśmieję, tego mi nikt nie zabierze. :biggrin:

Alus napisał(a):
Nic nie wskaże pierwszy rok w kwestii ilości wierzących, ajo, że wiele osób starszych nie składa rocznych rozliczeń, za wielu czyni to ZUS.
Dlatego ustalono 3 letni okres przejściowy.
Po tym okresie dane liczbowe będą adekwatne.
1% odpisu na rzecz DPP dopiero po 4 latach funkcjonowania przyniósł kwoty rzędu kilkudziesięciu milionów.

Szybciej mi kaktus na ręku wyrośnie, niż bogobojny ZUS wystawi deklaracje za emerytów z pominięciem odpisu na ich Kościółek. Tadek z batalionami moherowymi 3 wojnę światową gotów by rozpocząć. :D

N kwi 07, 2013 14:27
Cytuj:
Nic nie poradzę, że jako typowy moherowy beret masz psychiczną blokadę i nie dopuszczasz nawet myśli, że Kościół poza pieniędzmi z FK dostaje z budżetu miliardy złotych m. in. na renowację zabytków właśnie. Wymieniłem instytucje finansujące zabytki, podałem konkretne przykłady, załaczyłem stosowne linki, a Ty dalej swoje. Łostań się z Bogiem w błogiej nieświadomości. :?

Moherowy, nie moherowy - na moje twierdzenie podaję linki do dokumentów. Ty piszesz w cały świat o wyrywaniu kasy, ale nie potrafisz dowieść skąd owa kasę rwą .

Cytuj:
Przekonałem się, że lubisz kłamać i koloryzować, więc podając jakieś dane załączaj łaskawie ich źródło. Z drugiej strony w kraju, gdzie wierzą w dziewictwo ciężarnej i jej wniebowzięcie żywcem wszystko jest możliwe. Dla mnie lądowanie UFO jest bardziej wiarygodne, niż apokalipsa.
Najważniejsze jednak, że Pieronek z Dziwiszem wiedzą lepiej ilu jest zdeklarowanych katolików, niż sami ankietowani. :mrgreen:

Możesz sobie dowolnie wierzyć w co tylko zapragniesz.
Bo widzisz w przeciwieństwie do racjonalnych i mądrych ateistów, kłamliwi i głupi katolicy nie dyktują w co kto ma wierzyć.

Cytuj:
Po pierwsze nie ma w polszczyźnie takiego zwrotu jak "konstatacja faktu". Używanie wyrazów, których znaczenia się nie rozumie ośmiesza ich autora. Po drugie, uogólniając, posłowie funkcjonują za pieniądze swoich wyborców. Nikogo nie obchodzi jakiego są lub nie są wyznania, bo nie brali udziału w wyborach na biskupa czy innego rabina, a na posła RP - kraju świeckiego - o czym uparcie zapominasz.

Dyskusja z Wami, jak to trafnie nazwałeś - głupimi katolikami - żadna, bo ślepą wiarę przedkładacie nad racjonalne argumenty. Co się jednak przy Was uśmieję, tego mi nikt nie zabierze. :biggrin:

Gdyby Cię tak bawiło, to nie piekliłbyś się pozwalając sobie na lżenie, pomówienia

Cytuj:
Szybciej mi kaktus na ręku wyrośnie, niż bogobojny ZUS wystawi deklaracje za emerytów z pominięciem odpisu na ich Kościółek. Tadek z batalionami moherowymi 3 wojnę światową gotów by rozpocząć. :D

Biednyś Ty......nawet ZUS jest przeciw :D :D :D

N kwi 07, 2013 14:37

Val napisał(a):
Drapke napisał(a):
A te bajeczki o 91% zdeklarowanych katolików zachowaj dla wnucząt albo zalinkuj wiarygodnym źródłem. Ochrzczony nie znaczy zdeklarowany. Wg GUSu to i ja jestem katolikiem. :twisted: Natomiast według badań CBOS, z Kościołem katolickim identyfikuje się obecnie 55% Polaków.

Alus pisała o tych, którzy się deklarują jako katolicy, czyli zgodnie z badaniami CBOS jest to 93,1% (Odpowiedź na pytanie: Jakiego jest Pan(i) wyznania religijnego?)
Posiłkując się Wikipedią, przekręcasz jej wypowiedź pisząc o respondentach identyfikujących się z KK. To manipulacja.
Identyfikacja- o czym na Wiki nie wspomniano- oznacza praktyki religijne badanych, dokładnie chodzi o tych, którzy chodzą raz w tygodniu na msze. Odsetek o którym piszesz nie wskazuje w żaden sposób, czy respondenci popierają KK czy nie, te 55% to odsetek tych, którzy raz w tygodniu chodzą na msze i oceniają swoją religijność od 6-10 pkt w skali 10 punktowej.
Cały raport->http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_049_12.PDF

Nie zauważyłeś, że Alus jest kobietą. Niepotrzebnie się tak emocjonalnie nakręcasz. Na forum wymaga się szacunku wobec dyskutanta:

§ II pkt. 3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana. Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji.

Jak miło dla odmiany przeczytać zgrabnego i podlinkowanego posta. Jednak chyba odrobinę pośpieszyłaś się z przyszywaniem mi łatki manipulanta. Nic takiego nie miało miejsca - podałem jedynie suche fakty. Nie neguję, że ponad 90% deklaruje się katolikami. Oni nimi zostaną do śmierci nawet wbrew własnej woli. Wg mojej wiedzy katolikiem zostaje się z chwilą chrztu i jest to brzemię dożywotnie. Dotyczy to także osób wypierających się Boga i Kościoła poprzez apostazję. Logiczne więc, że to po prostu liczba wszystkich w nieświadomości zresztą pokropionych. Nawet ISKK z tendencjami do zawyżania statystyk określa liczbę wierzących podobnie jak ja, ich też nazwiesz manipulantami?
Cytuj:
Badanie pokazuje, że wzrosła liczba osób, które określają się jako głęboko wierzące. Tak ocenia siebie 20% badanych – to dwukrotnie więcej niż w 1991 r. Ale sam odsetek wierzących spadł do poziomu 60,8%.

http://www.iskk.pl/news/177-konferencja ... -2011.html
Sam jestem katolikiem chodzącym kilka razy w roku do kościoła, bo zawsze napatoczy się jakiś ślub, pogrzeb czy inna komunia, ale chyba nie zaliczycie mnie do opoki Krk? Nie chcę się nad tym dłużej rozwodzić, bo nie o wierze z Alusem rozmawialiśmy, a o finansowaniu Krk, z którym wg niego/niej identyfikuje się ponoć ponad 90% (w porywach wg Alusa nawet do 99,5% :D ) narodu, co jest oczywistą bzdurą. Prawdę zweryfikuje odpis podatkowy.

Ps. Bezpodstawne nazywanie kogoś manipulantem jest zwykłym oszczerstwem, więc uważaj żebyś pod wklejony paragraf sama nie podpadła. 3maj Się Val!
Ps2: Jeśli w awatarze jest Twoje prawdziwe zdjęcie obiecuję radykalnie zmienić ton. ;-)

N kwi 07, 2013 17:12
Drapke napisał(a):
Nie neguję, że ponad 90% deklaruje się katolikami.

To miło, że już nie negujesz deklaracji respondentów.

Drapke napisał(a):
Wg mojej wiedzy katolikiem zostaje się z chwilą chrztu i jest to brzemię dożywotnie.

Z tym, że niekatolicy się tym brzemieniem nie przejmują. Dziwne by było, aby ateista przejmował się że kiedyś go pokropiono podczas magicznego rytuału. Dla niego to zwykła woda. Co najwyżej może narzekać, że procedura apostazji jest mało komfortowa.

Cytuj:
Nawet ISKK z tendencjami do zawyżania statystyk określa liczbę wierzących podobnie jak ja, ich też nazwiesz manipulantami?

To w końcu ISKK jest wiarygodny czy nie? Wcześniej napisałeś:

Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego, którego wiarygodność jest dla mnie zerowa.

Mnie szczerze mówiąc mało obchodzi ile konkretnie jest w PL katolików. Choćby było ich 100%, to nie ma to znaczenia, jeżeli jako wyborcy dokonują konkretnych wyborów przy urnach wyborczych. Przywiązanie do tradycji (katolik z dziada pradziada), a światopogląd to różne sprawy. Wydaje mi się, że skoro zmiany idą w kierunku odcinania KK od pieniędzy państwowych, to powinno to cieszyć.
Wyborcy mogą być z przekonania socjalistami. Jeżeli jednak głosują wbrew swoim etykietkom na liberałów, to ja się cieszę :).

Drapke napisał(a):
Sam jestem katolikiem chodzącym kilka razy w roku do kościoła, bo zawsze napatoczy się jakiś ślub, pogrzeb czy inna komunia, ale chyba nie zaliczycie mnie do opoki Krk?

Nikt Cię nie zmusza do przyjęcia definicji KK. Jeżeli nie uważasz się za katolika, to nim nie jesteś.

Drapke napisał(a):
o finansowaniu Krk, z którym wg niego/niej identyfikuje się ponoć ponad 90% (w porywach wg Alusa nawet do 99,5% :D ) narodu, co jest oczywistą bzdurą. Prawdę zweryfikuje odpis podatkowy.

Niech się deklarują jak chcą. Ważniejsze są działania. Nacisk społeczny wymusza zmiany.
Wiele pieniędzy wydawanych z budżetu państwa jest moim zdaniem bez sensu. Jednak wyborcy kiedyś zagłosowali na konkretnych ludzi i Ci ludzie realizowali własne pomysły. To wina wyborcy, że niezbyt go interesuje na kogo oddaje swój głos.
Dziś nastroje są inne niż dawniej, ustawy mniej korzystne pod względem finansowym dla KK spotykają się z poklaskiem i ważne jest, że nawet jeżeli są mało radykalne, wskazują jednak na konkretny kierunek.

Drapke napisał(a):
Prawdę zweryfikuje odpis podatkowy.

I będą to znacznie bardziej miarodajne dane niż sondaże.

Drapke napisał(a):
Ps. Bezpodstawne nazywanie kogoś manipulantem jest zwykłym oszczerstwem

Przyjmuję, że nie wiedziałeś co się kryje pod identyfikacją z KK. Na wiki jest to napisane nieprecyzyjnie, co jest dziwne z uwagi na pełną dostępność raportu.
Identyfikację z KK widać po sondażach popierających pomysły niezgodne z nauczaniem KK. Nie ma potrzeby szacować jaki odsetek się identyfikuje z KK, zwłaszcza że co przedmiot dyskusji, to inne proporcje zgodności ;)

N kwi 07, 2013 18:09

Val napisał(a):

To w końcu ISKK jest wiarygodny czy nie?

To instytucja przykościelna, więc pytanie uznam za retoryczne. Palikot też przeprowadza własne sondaże z których wynika, że ma 25% poparcia. Równie "wiarygodne". Jeśli ISKK podał statystykę zbliżoną do prawdziwej to Krk musiał mieć w tym żywotny interes. Zapewne chodziło o oszacowanie rzeczywistej liczby wiernych i kwoty jaką może Kościół uzyskać z odpisu podatkowego. Od 90% dostałby teoretycznie więcej, niż od ujawnianych obecnie 60%. W tym wypadku zawyżanie liczby wiernych osłabiałoby pozycję Episkopatu w negocjacjach z Bonim.

Val napisał(a):
Przywiązanie do tradycji (katolik z dziada pradziada), a światopogląd to różne sprawy. (...) Niech się deklarują jak chcą. Ważniejsze są działania. Nacisk społeczny wymusza zmiany.
Wiele pieniędzy wydawanych z budżetu państwa jest moim zdaniem bez sensu. Jednak wyborcy kiedyś zagłosowali na konkretnych ludzi i Ci ludzie realizowali własne pomysły. To wina wyborcy, że niezbyt go interesuje na kogo oddaje swój głos.

Pełna zgoda. :piwo:

Val napisał(a):
Wydaje mi się, że skoro zmiany idą w kierunku odcinania KK od pieniędzy państwowych, to powinno to cieszyć. (...) Dziś nastroje są inne niż dawniej, ustawy mniej korzystne pod względem finansowym dla KK spotykają się z poklaskiem i ważne jest, że nawet jeżeli są mało radykalne, wskazują jednak na konkretny kierunek.

Dla kogo w dobrym kierunku? Wybacz, ale nie przypominam sobie, by w tej lub 2 poprzednich kadencjach Sejm przyjmował jakiekolwiek ustawy niekorzystne dla Krk. Jest wręcz odwrotnie i to zarówno pod względem światopoglądowym, jak i finansowym. Zapowiadana przez Tuska likwidacja FK okazała się farsą. Zamiast 89mln zaproponowano sukienkowym 0,3% z odpisu, co zdaniem rządu miało zrekompensować ich stratę nawet z 10mln nawiązką. Ostatecznie zwiększono jeszcze obiecaną daninę o 60% do 0,5%. Z Szacunków Boniego wprost wynika, że będzie to kwota 160mln (sic!). A ja naiwny łudziłem się, że Tusk zgodnie z obietnicą i wraz z zaspokojeniem roszczeń kościelnych przez Komisję Majątkową zwyczajnie ten fundusz zlikwiduje. :rotfl2: Pazerności Kościoła się nie dziwię, bo odkąd pamiętam postrzegam tą instytucję jako świetnie prosperujący i dobrze zorganizowany biznes. Mierzi mnie natomiast hojność Premiera wobec najbogatszej instytucji w Polsce, gdzie nam maluczkim oczy kryzysem mydli, a do zaproponowania ma jedynie podwyżkę podatków i nieosiągalny wiek emerytalny. Poza tym, odpis na Kościoły w obecnej formie łamie fundamentalne zasady sprawiedliwości społecznej. Osoby nie wspierające instytucji kościelnych dokładać się będą w większym stopniu do puli budżetu, bo im prawa do odpisu na ich Kościół LPS czyli szerzenie ateizmu się z niezrozumiałych względów odmawia. W sprawie finansowania in-vitro, legalizacji związków partnerskich itp. też nic nie drgnęło, więc nie mówmy o jakichkolwiek krzywdzących Krk ustawach.

I będą to znacznie bardziej miarodajne dane niż sondaże.[/quote]

W tym też się zgadzamy. :comk2:

N kwi 07, 2013 22:04

Drapke napisał(a):
Zapowiadana przez Tuska likwidacja FK okazała się farsą. Zamiast 89mln zaproponowano sukienkowym 0,3% z odpisu, co zdaniem rządu miało zrekompensować ich stratę nawet z 10mln nawiązką. Ostatecznie zwiększono jeszcze obiecaną daninę o 60% do 0,5%. Z Szacunków Boniego wprost wynika, że będzie to kwota 160mln (sic!).

I o tyle właśnie zmniejszy się zakres władzy urzędników. Każda złotówka ocalona przed zagrabieniem przez państwo, to złotówka zaoszczędzona przez podatników. Kościoły z pewnością wydatkują te pieniądze bardziej sensownie i z pożytkiem dla ogółu, niżby to zrobił reżim. :)

Cytuj:
odpis na Kościoły w obecnej formie łamie fundamentalne zasady sprawiedliwości społecznej.

A ponieważ "sprawiedliwość społeczna" to odwrotność zwykłej sprawiedliwości, czy de facto niesprawiedliwość, należy się tylko z tego cieszyć. :biggrin:

Cytuj:
Kościół poza pieniędzmi z FK dostaje z budżetu miliardy złotych m. in. na renowację zabytków właśnie.

Czyżby żaden inny właściciel zabytków w Polsce takiego dofinansowania nie dostawał? :o

Cytuj:
podaj konkretne źródło z którego wynika, że w Polsce mieszka 2-5% ateistów.

O, to liczba co najmniej o rząd wielkości zawyżona. :)

Cytuj:
jakim sposobem 2-5% atestów płaci zaledwie 0,5-1% podatków,

Przecież to oczywiste. Osoby o których mowa należą przede wszystkim do mętów społecznych, żyjących z zasiłku, nie płacących PIT i mało kupujących, zatem płacących też niski VAT. 8)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt kwi 12, 2013 12:48

Cytuj:
Przecież to oczywiste. Osoby o których mowa należą przede wszystkim do mętów społecznych, żyjących z zasiłku, nie płacących PIT i mało kupujących, zatem płacących też niski VAT. 8)

Niektorzy zasilkow nie maja, ale musza cos jesc. Jedza psy.
Z cala pewnoscia rakarz pilaster ma duzo kontaktow z lumpami konsumujacymi ratlerkowe kotlety. Coz, taki zawod. :P
Ja przypomne niezachwiana postawe pilastra odnosnie potwierdzenia faktow. Wiec pytam, skad te wiadomosci? Tabele niepotrzebne, wystarczy informacja z powazniejszego zrodla. :)

[...]

Ostatnio edytowano So kwi 13, 2013 19:16 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

- ad personam

So kwi 13, 2013 18:59
lokis- usuń ad personam. Szkoda by było, abyś został banitą ;)
U Drapke doliczyłam się dwóch ostrzeżeń, a został banitą, więc się pilnuj chłopie, bo nie będę miała z kim offtopować :P

So kwi 13, 2013 19:03

O przepraszam! Skoro niejednokrotnie bylem przez pilastra (jako ateista i humanista) nazywany ratlerkiem, mam chyba prawo sie zrewanzowac! Pilaster moze czemu nie ja?

So kwi 13, 2013 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona