Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Pedofile w Kościele
Drapke napisał(a): @bert04
Zanim się odniosę i publicznie zarzucę Ci kłamstwo, upewnij się proszę, czy rzeczywiście: - Ryszard D. jest na "liście dodatkowej 28". Czyli wlicza się w "62 pewniaków"? Pytanie jest nieco podchwytliwe. Odpiszę tak: Ryszard D. jest wymieniony w drugiej części raportu "Alfabet mafii" w części dotyczącej "pewniaków. Tu jest część pierwsza: http://10przykazan.wordpress.com/2010/0 ... pedofilow/ Listę tych 28, którym się upiekło, opublikujemy już za tydzień… http://10przykazan.wordpress.com/2010/0 ... t-mafii-2/* Żadna większa krzywda nie spotkała też franciszkanina Czesława Z. Ten w salce katechetycznej klasztoru w Katowicach-Panewnikach urządził dom schadzek, gdzie udostępniał kolegom po fachu (m.in. Ryszardowi D.) 15-letniego Dawida, dowożonego z miasta przez blisko związaną z zakonem bogobojną niewiastę Katarzynę W. Obaj mnisi zainkasowali raptem po rok i osiem miesięcy więzienia w zawieszeniu („Franciszkanin pedofil” – „FiM” 30/2001). )
(...)
W ubiegłotygodniowym „Alfabecie mafii” zobowiązaliśmy się do uzupełnienia listy znanych nam pedofilów o 28 nazwisk. Przedstawiliśmy je z naddatkiem A więc uściślijmy, żeby się Drapke nie czepiał: - jakiś Ryszard D. franciszkanin zresztą, jest wymieniony na tej "liście uzupełniającej". Czy jest to ten sam Ryszard D.? Czy może jakiś inny? Nie powiem teraz. Ale jedyny namiar, który szybkim guglem odnalazłem w sieci, to potwierdza: Katowice-Panewki, Dawid, franciszkanin. Wiek różni się o jeden rok, ale to dla mnie normalna nieścisłość dziennikarska. Dla porównania, Drapke w poprzednim poście napisał(a): 1. Ryszard D. niedoszły franciszkanin skazany na rok i osiem miesięcy więzienia Sąd Rejonowy w Katowicach za wykorzystywanie seksualnie 14-letniego Dawida w 2001r. - "lista 28" powinna się nazywać "lista +/- 28. Sam FiM twierdzi, że znalazła więcej nazwisk. Ja, przeglądając listę, nie mogłem się doliczyć tych 28. Nazwisk. Nawet uwzględniając Ryszarda D. Gdyby go odliczyć, to "pewniaków" wymienionych z imienia pozostanie 23 (+ dwóch wymienionych z inicjału tylko). Cytuj: - 4 księża z diecezji płockiej są anonimowi? Lista jest napisana nieco chaotycznie, przeoczyłem to " I tak:" na końcu. Teraz widzę, że owi księża są wymienieni w następnych dwóch (dlaczego dwóch?) punktach. Najpierw trzech, potem jeszcze jeden. Mogłem to zweryfikować klikając na linki, w tekście to było trochę niejasne. Ale fakt, mój błąd przy pierwszym czytaniu. I wiem, że chaotyczny miejscami styl tej listy to tylko drobne usprawiedliwienie. Po weryfikacji anonimów pozostaje czterech. Trzech mnichów oraz jakiś proboszcz z parafii w Z.Cytuj: - gwałciciel katecheta i przyszły ksiądz z "Blizny" jest na omawianych tu listach Overbeeka lub FiM? Pewności mieć nie mogę, nie mam "listy Overbeeka" z jego imionami. Gdybym miał jakieś konkretne namiary na przynajmniej inicjały jego "skazanych pedofili", to bym mógł potwierdzić. Lub zaprzeczyć. Wprawdzie pan Overbeek zastrzega się, że lego lista to sami tylko i wyłącznie skazani - wtedy przynajmniej tam by się nie wliczał. Ale ja tam takim nie pokrytym niczym oświadczeniom nie ufam. Jak na razie pozostaje tylko stwierdzenie, że ten pan jest tytułowany jako "ksiądz pedofil". I że nie mam możliwości sprawdzić, czy na listach FiM takich "przyszłych księży" nie ma więcej. Jeżeli już paru franciszkaninów i bonifratrów się załapało. Cytuj: - czy zakonnik to nie ksiądz? Może być tak, może być nie. Niektóre zakony mają wysoki procent księży (redemptoryści i jezuici to nawet 100%). Inne - niski. Przykładowo - franciszkanie. Akurat żaden z franciszkanów, jak także trzej anonimowi bonifratrzy nie jest nigdzie w tekście tytułowany jako ks. Zauważ, że zakonnicy - księża - także występują na tej liście: "Ks. Wojciech P. ze zgromadzenia zakonnego księży palotynów" (...) "Księża Krzysztof W. i Mariusz C. należą do zgromadzenia zakonnego o zasięgu światowym" (...) "ks. Jan D. ze zgromadzenia palotynów" (...) "księży Brunona K. z Gdańska, Olgierda N. z zakonu marianów" (...) "kamilianin pedofil ks. Mirosław Sz." (...) "ks. dr Bronisław Paweł R. z zakonu palotynów" (...) ". Jak widać, FiM skrupulatnie wymienia księży nawet wśród zakonników. Więc nie boję się, że przeoczyliby wśród tych wyżej wymienionych. ------------- Na koniec jedna mała autokorekta do tego postu: viewtopic.php?p=755647#p755647Dotyczyło tej listy: http://10przykazan.wordpress.com/2013/0 ... asterstwo/Na pierwszej liście, którą analizowałem w tym wątku, było jeszcze dwóch księży skazanych za pedofilię. Byli w przypisach, więc przeoczyłem go przy pierwszej analizie. Zanim jakiś kolega anty-katolicki się przyczepi, należałoby więc skorygować to pierwsze podliczenie o +2. Po tej korekcie wyjdzie więc 21 księży pedofili skazanych z art 200kk na terenie Polski. W jakim czasie - nie wiadomo jednak, gdyż ten artykuł nie podaje dokładniejszych ram czasowych. Nawet w przypisach.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz cze 20, 2013 10:46 |
|
|
|
 |
bert04
|
@DrapkeWiesz, co w tej całej "wykrywalności" jest najsmutniejsze? Czytałem niektóre statystyki dotyczące pedofilii. Były tam różne liczby, ale po zaokrągleniu wyglądało to mniej więcej tak: 30% to najbliższa rodzina (niestety) 30% to dalsza rodzina, bliscy znajomi, sąsiedzi 30% to inne znane osoby, przykładowo nauczyciele, opiekunowie. Także księża. 10% to osoby kompletnie nieznane (przykładowo napad w parku, na basenie, itp) Dlatego jeżeli widzisz statystykę, w której "wykrywalność sprawców przestępstw" dla pedofilii wynosi 90%, to nie ma się co cieszyć. Po postu te 90% to sprawcy, których ofiara znała. A te 10% nieznanych pozostaje i tak niewykryta. Podobnie jest w poniższym linku (podawałem go już raz, ale nie szkodzi, jak jeszcze raz załączę): http://www.czestochowa.slaska.policja.g ... eczenstwa/Wysoka wykrywalność jest w tych kategoriach, przy których przestępca jest już z reguły znany w momencie zgłoszenia przestępstwa: bójki, narkotyki itp. Podsumowując: Jajko napisał(a): I pomyśli sobie - jest dobrze - ponad 90% przestępstw pedofilnych jest wykrywanych (co innego to słowo znaczy w żargonie policyjnym, a co innego w języku potocznym), czyli Policja wie o ponad 90% wszystkich zaistniałych przypadków. A to gruuby błąd. Ten "błąd" wykorzystuje skrupulatnie policja w swoich ogłoszeniach. Pomyśl o tym następnym razem, kiedy w radiu usłyszysz komunikat o wysokiej wykrywalności przestępstw w Twoim regionie. Być może u Ciebie także jest sztucznie zawyżana przez narkomanów i chuliganów, podczas gdy akta kradzieży aut pokrywa gruby kurz.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Cz cze 20, 2013 11:17 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Może się mylę, ale w kryminalistyce chyba formalnie nie istnieje pojęcie "wykrywalność przestępstw". Owszem, nie istnieje Cytuj: Tymczasem przeciętny humanista zrozumie "wykrywalność przestępstw" jako odsetek przęstepstw stwierdzonych wśród wszystkich popełnionych (znanych i nieznanych) przestępstw. I pomyśli sobie - jest dobrze - ponad 90% przestępstw pedofilnych jest wykrywanych (co innego to słowo znaczy w żargonie policyjnym, a co innego w języku potocznym), czyli Policja wie o ponad 90% wszystkich zaistniałych przypadków. A to gruuby błąd.
Błąd humanistyczny. Pilaster za głupotę i niewiedzę humanistów żadnej odpowiedzialności nie bierze. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz cze 20, 2013 12:20 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Odpowiedzialności nie bierzesz, ale świadomie (wszak znasz ich głupotę i niewiedzę!!) piszesz tak, aby humaniści wyciągnęli błędne wnioski! To taka cwana manipulacja.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz cze 20, 2013 13:25 |
|
 |
Asienkka
|
Bardzo proszę o: * pilaster - zaprzestanie przypominania Drapke o liście księży skazanych z art. 200 kk, * Drapke - proszę o przedstawienie listy księży skazanych z art. 200 kk, dodam tylko, że odnoszenie się do FiM nie będzie traktowane jako rzeczowy argument...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz cze 20, 2013 13:35 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Odpowiedzialności nie bierzesz, ale świadomie (wszak znasz ich głupotę i niewiedzę!!) piszesz tak, aby humaniści wyciągnęli błędne wnioski! To taka cwana manipulacja. Dzięki za uznanie Ale co mnie to obchodzi? Niech się uczą. 
|
Cz cze 20, 2013 13:37 |
|
 |
Drapke
|
Asienkka napisał(a): * Drapke - proszę o przedstawienie listy księży skazanych z art. 200 kk
A co to, koncert życzeń? Nigdzie i nigdy nie napisałem, że przedstawię listę skazanych wyłacznie z art. 200kk. To urojenia Pilsatra. Pedofilia nie kończy się na tym jednym paragrafie. Poza tym od kilku tygodni wisi na forum moja prośba do Moderatorów o wyrażenie zgody na publikację nazwisk kościelnych pedofilów, która pozostawała do dziś bez odpowiedzi. Podobnież nigdy i nigdzie nie deklarowałem, że przedstawię analizę Overbeeka o co jak oszalały dopomina się Pilaster. Asienkka napisał(a): , dodam tylko, że odnoszenie się do FiM nie będzie traktowane jako rzeczowy argument... Czy Szanowna Moderatorka może wyjaśnić bez demagogii (najlepiej na konkretnym przykładzie), dlaczego uważa listę FiM za nierzeczową? Przypominam, że poziom dyskusji o kościelnych pedofilach wyznaczył moderator Soul powołując się na nikczemne, kłamliwe, czyli po prostu nierzeczowe eseje Pilastra.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz cze 20, 2013 14:29 |
|
 |
pilaster
|
W poście z 27 maja: Drapke napisał(a): W związku z licznymi prośbami Pilastra o sporządzenie listy księży pedofilów, postanowiłem w ramach własnych możliwości zaspokoić jego ciekawość. Ale nie psujmy przedwcześnie niespodzianki...  A teraz: Cytuj: Nigdzie i nigdy nie napisałem, że przedstawię listę skazanych No comments [...] Asienkka
|
Cz cze 20, 2013 15:07 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Drapke dąży do tego, aby móc przedstawić bezwartościową listę "zamieszanych w pedofilię", robiącą wrażenie długością. Drapke napisał(a): Przypominam, że poziom dyskusji o kościelnych pedofilach wyznaczył moderator Soul powołując się na nikczemne, kłamliwe, czyli po prostu nierzeczowe eseje Pilastra. Mogłem podać link do eseju lub przytoczyć jakieś argumenty pilastra ale na pewno w ten sposób niczego nie wyznaczyłem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz cze 20, 2013 15:28 |
|
 |
Drapke
|
bert04 napisał(a): Drapke napisał(a): W bardzo prosty sposób. Porównałem oświadczenie rzecznika KEP ks. Klocha, Rzepy i Pilastra, którzy douszukali się kolejno - kilku, 5 na 10 lat, 6-7 na 20 lat polskich księży pedofilów (i wtedy rzeczywiście problem możnaby uznać za marginalny) z archiwum FiM liczącym ponad 120 duchownych podejrzewanych o pedofilię.
To jest pierwsza manipulacja. Porównywanie nie-księży skazanych i księży podejrzanych. A to są dwie kompletnie różne liczby. Na marginesie: wśród nie-księży liczba podejrzanych pedofili i liczba skazanych pedofili też będzie się różnić. Nie mam statystyk na Polskę, ale dysponuję porównaniami z Niemiec: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-9085624.htmlOk 15'096 zgłoszeń na rok. To jest liczba podejrzeń. W porównaniu z tym, liczba skazań - 2006. Jakieś 13%. I o tym cały czas nawijam. Nie możesz porównywać liczby skazanych nie-księży z liczbą oskarżonych księży. No chyba, że wygrzebiesz statystyką oskarżeń (zgłoszeń na policję) z paragrafu 200kk w Polsce. Wtedy można porównywać. Dane ze strony MSW podanej przez Pilastra: 2004r: podejrzanych - 1040, skazanych - 819 (79%) 2005: podejrzanych -1039, skazanych - 749 (72%) 2006: podejrzanych - 1078, skazanych - 722 (67%) W latach 2004 - 2006 skazano w Polsce średnio ponad 72% podejrzanych. Nawet nie chcę liczyć ile to jest 72% z ponad 120 osobowej listy FiM. bert04 napisał(a): Cytuj: Rzecznik KEP odnosząc się do "Lękajcie się" nie podważył wyliczeń tam zawartych, więc i ja przyjmuję ja za wiarygodne i rzetelne. Ks. Kloch już wcześniej twierdził, że nie Kościół w Polsce nie prowadzi statystyk n/t pedofilii w Kościele. Więc nie ma po prostu bazy porównawczej, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć czemuś. Biskupi mają obowiązek powiadamiać Watykan o każdym potwierdzonym przypadku pedofilii wśród kleru. Każdorazowo towarzyszy temu proces kościelny. Rzecznika KEP przerasta jednak policzenie skazanych w poszczególnych diecezjach. bert04 napisał(a): Cytuj: Na liście 62 "pewniaków" FiM daty były zbędne, ponieważ we wstępie napisano, że jest to podsumowanie ostatniej dekady. Każdemu księdzu są na stronie internetowej FiM przypisane odnośniki, gdzie można sprawdzić daty popełnienia przestępstwa, oskarżenia, wyroku itp.
Sorry, gregory, ale coś kręcisz. viewtopic.php?p=755588#p755588(2) - "62 księży pedofilów" FiM, nr 14, 2-8 kwietnia 2010, s.3 Jak widać wyżej, artykuł jest z roku 2010. Teraz twierdzisz, że artykuł obejmuje lata 2001 - 2011... Prorocy? Mój bład. To nie FiM, a Overbeek liczył pedofilów w latach 2001-2011. Nie zmienia to faktu, że "62 księży pedofilów" to podsumowanie dekady o czym mowa we wstępie zarówno pierwszej, jak i drugiej części. Bez problemu możesz zweryfikować daty skazania poszczególnych księży, klikając na nich w alfabetycznie poukładamym dziale pedofilia (za marginesem po prawej) http://10przykazan.wordpress.com/bert04 napisał(a): Cytuj: 81 księży jest tam wymienionych z imienia i nazwiska i jakoś żaden nie broni swojego honoru i nie kwapi się, by pozwać Kotlińskiego. Brak przegranych procesów jest świadectwem wiarygodności FiM.
Cholera, Drapke, zdecyduj się. Raz jest 26, raz 62, teraz 81. Nie podawałem liczby 26. 62 "pewniaków" z listy FiM to zwrot stosowany przez Overbeeka, natomiast 81 jest liczbą księży wymienionych z imienia i nazwiska podejrzewanych o pedofilię w zasobach FiM. bert04 napisał(a): Cytuj: Ks. Jankowski został na 4 lata wyrzucony przez biskupa z probostwa na 4 lata za niemorale ekscesy na parafii - takie było z Niego niewiniątko. No bo biskup wie lepiej, niż policja i prokuratura? Z całym szacunkiem dla abp Gocłowskiego, ale powodów było dwa: - Po pierwsze, uczynienie z ambony trybuny politycznej - mówi ks. Witold Bock, sekretarz prasowy metropolity gdańskiego. - Najkrócej mówiąc to, co możliwe w polityce, nie powinno być możliwe na ambonie katolickiego kościoła. A po drugie, destrukcja życia moralnego na plebani. Ale tak z drugiej strony... tyle ten FiM pisze, że Kościół chroni księży-pedofilów, nawet jeżeli są skazani. Tutaj jednak Kościół ukarał księdza mimo jego uniewinnienia. Znam takich przypadków jeszcze parę. Destrukcja życia moralnego na plebani ks. Jankowskiego? Niemożliwe! bert04 napisał(a): Cytuj: Co do ks. Andrzeja wiemy tyle, że uwolniono go z zarzutów co do 2 rzekomo molestowanych, natomiast niewyjaśniona została sprawa pozostałej dwójki, bo zarzuty się przedawniły. Tak też, pisząc z pamięci, sprawę przedstawiają FiM, więc co masz im w tej sprawie do zarzucenia?
Nic. Pytałeś się o księży oskarżonych i uniewinnionych - to jest przykład. Żaden z nich nie został uniewinniony. bert04 napisał(a): Cytuj: Interesuje mnie skala przestępstw pedofilskich w Kościele, a jej zestawienie z resztą społeczeństwa pozostawiam statystykom. Krk w Polsce obsesyjnie stara się zataić wszelkie dane dot. dewiantów w koloratkach i widocznie ma ku temu powody, otwierając jednocześnie drogę spekulacjom. W Irlandii było podobnie i to za sprawą nacisków Kościoła do dziś nie odtajniono pełnego raportu Ryana, a media prześcigają się w spekulacjach. Pitu pituSkąd masz tego hoaxa o jakimś "tajnym raporcie Ryana? Pewnie znowu z FiM? Czy może z komiksów Chicka? Utajniono m. in. dane księży pedofilów. bert04 napisał(a): Cytuj: Zamiast ironizować wyciągnij wnioski logiczne. "Cudowne rozmnożenie" miało miejsce w USA, gdzie przed raportem Jaya spekulowano w mediach o maksymalnie 80 przypadkach pedofilii, a okazało się, że było ich 252.
A co mnie obchodzą spekulacje medialne? Media mogą sobie spekulować o 8, 80 czy 800 przypadkach (w ostatnim specjalizuje się FiM). Ja wolę weryfikować te dane, zamiast łykać papki medialnej. Gdyby weryfikować ilość sukienkowych pedofilów na podstawie wypłaconych ofiarom odszkodowań byłoby ich równe 0. Gdyby weryfikować na podstawie biskupiej denuncjacji, byłby 1 przypadek (w chwili zgłoszenia przedawniony). Gdyby wierzyć rzecznikowi KEP i Pilastrowi, byłby to 1 ksiądz pedofil na 3 lata. Jakby nie determinacja FiM i NIE, nie miałbyś żadnych danych, bo to poza finansami najpilniej strzeżona tajemnica polskiego Krk. cdn
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz cze 20, 2013 22:15 |
|
 |
Drapke
|
Soul33 napisał(a): Drapke dąży do tego, aby móc przedstawić bezwartościową listę "zamieszanych w pedofilię", robiącą wrażenie długością. Wytłumacz to ofiarom opisanych tam pedofilów. Zwłaszcza tym, których oprawcy wywinęli się od jakiejkolwiek kary. Chyba, że za taką uznać przeniesienie do innej parafii... Soul33 napisał(a): Drapke napisał(a): Przypominam, że poziom dyskusji o kościelnych pedofilach wyznaczył moderator Soul powołując się na nikczemne, kłamliwe, czyli po prostu nierzeczowe eseje Pilastra. Mogłem podać link do eseju lub przytoczyć jakieś argumenty pilastra ale na pewno w ten sposób niczego nie wyznaczyłem. Mogłem podać link do listy FiM lub przytoczyć ich listę księży zamieszanych w pedofilię, ale na pewno w ten sposób niczego nie wyznaczyłem. 
|
Cz cze 20, 2013 22:50 |
|
 |
Barnaba
|
Drapke napisał(a): Soul33 napisał(a): Drapke dąży do tego, aby móc przedstawić bezwartościową listę "zamieszanych w pedofilię", robiącą wrażenie długością. Wytłumacz to ofiarom opisanych tam pedofilów. Nie na temat, próba odwołania się do uczuć nie związanych z oskarżonym. Jeśli chcemy poważnie rozmawiać, to rozmawiajmy o winnych i niewinnych. Co byś powiedział o mojej "logice oskarżeń" gdyby zdarzyła nam się taka sekwencja: Ja: Drapke jest winien zabójstwa PapałySąd: Drapke jest niewinny zabójstwa PapałyJa: Był oskarżony, więc "jest zamieszany w zabójstwo Papały"Drapke: Ależ sąd mnie uwolnił!Ja: Wytłumacz to zrozpaczonej żonie Papały! Miałbym rację? Cytuj: Zwłaszcza tym, których oprawcy wywinęli się od jakiejkolwiek kary. Chyba, że za taką uznać przeniesienie do innej parafii... Czyżby nasz kodeks karny przewidywał za pedofilię przeniesienie do innej parafii?
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pt cze 21, 2013 2:22 |
|
 |
bert04
|
Cytuj: Dane ze strony MSW podanej przez Pilastra: Motyla noga i kurcze pióro, jak długo jeszcze będę musiał tutaj komentować produkcje pilastra? Statystyki policyjne mają to do siebie... że są policyjne. Tzn. chcą podkreślić własne sukcesy. Dlatego policja posługuje się takim terminem, jak "wykrywalność". Dlatego w statystykach "podejrzany" to już osoba przefiltrowana przez wstępne śledztwo. Jednakże ilość zgłoszeń nie musi odpowiadać tej podanej przez pilastra liczbie. Jeden przykład: http://www.statystyka.policja.pl/portal ... ml?poz=840Liczba małoletnich pokrzywdzonych pedofilia - tj. przestepstwem z art. 200 k. 2007 r. - 8.151 2008 r. - 5.635 2009 r. - 6.021Dla porównania, ze "statystyk pilastra" PRZESTĘPSTWA Z ART. 200 KK (PEDOFILIA) Lata - Liczba przestępstw [KGP] 2007 - 1882 2008 - 1683 2009 - 1657I jeszcze na dokładkę, kolejna statystyka, też policyjna. http://www.statystyka.policja.pl/portal ... t_200.htmlJak widać, ta sama policja w tym samym temacie potrafi podać trzy różne liczby. Cytuj: Nawet nie chcę liczyć ile to jest 72% z ponad 120 osobowej listy FiM. Ach, teraz ta lista jest 120 - osobowa? Cytuj: Biskupi mają obowiązek powiadamiać Watykan o każdym potwierdzonym przypadku pedofilii wśród kleru. Każdorazowo towarzyszy temu proces kościelny. Rzecznika KEP przerasta jednak policzenie skazanych w poszczególnych diecezjach. Biskupi zgłaszają te przypadki bezpośrednio do Watykanu. Nie muszą po drodze zostawiać kopii z załącznikiem w siedzibie Episkopatu. Ba, chyba nawet nie za bardzo mogą. Cytuj: Mój bład. To nie FiM, a Overbeek liczył pedofilów w latach 2001-2011. Nie zmienia to faktu, że "62 księży pedofilów" to podsumowanie dekady o czym mowa we wstępie zarówno pierwszej, jak i drugiej części. Bez problemu możesz zweryfikować daty skazania poszczególnych księży, klikając na nich w alfabetycznie poukładamym dziale pedofilia (za marginesem po prawej) http://10przykazan.wordpress.com/Już sam doszedłem do tego po drodze. Tzn. że "spis dekady" był w tej liście z roku 2010. Zauważ, że moja pierwsza analiza odnosiła się do innej listy. Datowanej na rok 2013, czyli "naj-sam-aktualniej-szej-szej". Tam lista się skróciła do ok 26 / 28 nazwisk. Cytuj: Nie podawałem liczby 26. 62 "pewniaków" z listy FiM to zwrot stosowany przez Overbeeka, natomiast 81 jest liczbą księży wymienionych z imienia i nazwiska podejrzewanych o pedofilię w zasobach FiM.
Teraz już tylko 81? Przed chwilą było 120? Wybacz, ale Twoje FiM-owe liczby powoli mnie kołują. Bardziej, niż te policyjne. Drapke napisał(a): Destrukcja życia moralnego na plebani ks. Jankowskiego? Niemożliwe! Abp Gocłowski miał od lat "na pieńku" z prałatem Jankowskim, od 1997 nakładał różne sankcje, a w 2004 roku to już była "kumulacja". Własne wino, bursztynowy ołtarz itd. "Ulubieńcem mediów" też nie był. Nagonka medialna sięgnęła szczytu, jak niejaki Paweł Huelle określił prałata mianem "gauleitera, genseka". To wszystko w roku 2004. Sprawa ministrantów była korzystnym pretekstem do uciszenia krnąbrnego prałata. Dalej jednak pozostał na swojej parafii, choć pod "opieką" administratora. A gdyby, jak sugerujesz, abp Gocłowski miał konkretne uzasadnione podejrzenie o jakichś molestowaniach, to zamiast takiej "administracyjnej" kary, to przynajmniej przeniósł by go na jakąś placówkę bez dostępu do młodzieży. Cytuj: Żaden z nich nie został uniewinniony. Ach, zapomniałem, że dla księży nie istnieje domniemanie niewinności. Czyli każda inna forma uniewinnienia, niż wyrok, się nie liczy. Niezły "filtr", bo tym samym wszelkie pomówienia, które zostają odrzucone albo przez policję albo przez prokuraturę umorzone nie będą się liczyć jako niesłuszne pomówienia... No dobra, szybki gugiel wywalił http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=110ce5http://www.tierralatina.pl/2010/11/marc ... -zarzutow/To ostatnie to nie Polska, ale podaję dla kompletu, zwłaszcza ze względu na porównanie z "żelaznymi materiałami dowodowymi", które były przedstawiane na początku tej afery. Ciekawy obrót przybrała też sprawa księdza z Bojana, ale tutaj poczekajmy na decyzję prokuratury w/s "taśm", nie ma co rzucać pochopnymi oskarżeniami. Jest też parę spraw, w których księdza skazano za "jakieś przestępstwo", ale uniewinniono z paragrafu 200kk. Przykładowo ksiądz Stanisław K. z parafii w Hłudnie. Mówiąc szczerze, sam nie wiem, jak je zakwalifikować, bo literalnie rzecz biorąc to jest uniewinnienie z zarzutu pedofilii. Cytuj: Utajniono m. in. dane księży pedofilów. Utajniono także dane ofiar, co nie? Raport Ryana od początku odbywał się na zasadach utajenia danych osobowych. Bez tego wiele ofiar nigdy by się nie zgłosiło. Autorzy raportu mieli dostęp do imion, stąd mogli określić, czy kilka przestępstw było popełnionych przez tego samego sprawcę. Jednakże ujawnienie listy sprawców bez ujawnienia listy ofiar równało by się sytuacji, w której anonimy mogą oskarżyć każdego o najgorsze zbrodnie, bez konsekwencji w razie fałszywych oskarżeń. Cytuj: Gdyby weryfikować ilość sukienkowych pedofilów na podstawie wypłaconych ofiarom odszkodowań byłoby ich równe 0. Gdyby weryfikować na podstawie biskupiej denuncjacji, byłby 1 przypadek (w chwili zgłoszenia przedawniony). Gdyby wierzyć rzecznikowi KEP i Pilastrowi, byłby to 1 ksiądz pedofil na 3 lata. Jakby nie determinacja FiM i NIE, nie miałbyś żadnych danych, bo to poza finansami najpilniej strzeżona tajemnica polskiego Krk.
Akurat na dniach opublikowano jakiś raport o stanie finansów KRK w PL. Nie, nie czytałem go, to tylko komentarz do Twojej "najpilniej strzeżonej tajemnicy". Różne media różne funkcje spełniają w dyskursie publicznym. Nawet te ekstremalne, jak Fakt, FiM, Super Express. Jednakże pierwszy przypadek skazanego za pedofilię w polskim Kościele został skutecznie nagłośniony przez Gazetę Wyborczą.
|
Pt cze 21, 2013 5:23 |
|
 |
pilaster
|
bert04 napisał(a): Statystyki policyjne mają to do siebie... że są policyjne. Tzn. chcą podkreślić własne sukcesy. Dlatego policja posługuje się takim terminem, jak "wykrywalność". Dlatego w statystykach "podejrzany" to już osoba przefiltrowana przez wstępne śledztwo. Jednakże ilość zgłoszeń nie musi odpowiadać tej podanej przez pilastra liczbie. Jeden przykład: http://www.statystyka.policja.pl/portal ... ml?poz=840Liczba małoletnich pokrzywdzonych pedofilia - tj. przestepstwem z art. 200 k. 2007 r. - 8.151 2008 r. - 5.635 2009 r. - 6.021Liczba ofiar przestępstw nie musi się równać ilości przestępstw. O fiara jednago przestępstwa może być więcej niż jedna osoba. Poza tym zwracam uwagę na inny cytat z tego linku: Cytuj: Sprawcy tych przestepstw nie pozostaja bezkarni w 2007 r. policjanci wykryli 89,1 % tych przestepstw, w ubiegłym roku - 88% tych przestepstw, a w 2009 90,6 %. No właśnie. Wykrywalność przestępstw, a nie " sprawców przestępstw stwierdzonych" 
|
Pt cze 21, 2013 8:50 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Cytat WRAZ Z POMINIĘTYM PRZEZ PILASTRA ZDANIEM brzmi tak (dziwne znaki zapytania w oryginale): Cytuj: Sprawcy tych przestępstw nie pozostają bezkarni ? w 2007 r. policjanci wykryli 89,1 % tych przestępstw, w ubiegłym roku - 88% tych przestępstw, a w 2009 ? 90,6 %. Innymi słowy, ok 90% sprawców przestępstw stwierdzonych zostało zidentyfikowanych.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt cze 21, 2013 9:02 |
|
|
|