Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Alus napisał(a):
Bo przykład to wymyślne imaginacje....może zatem 8 błogosławieństw to też tylko imaginacje.

Nie wymyślaj tylko przeczytaj biblię Jezus mówił zawsze W przykladach.
a bez przykładu nic nie mówił

Cytuj:
Przyganiał kocioł garnkowi.
Ale nadal nic nie masz na temat zmartwychwstania i wskrzeszenia.
To kto tu interpretuje po swojemu
Nie garnkowi, ale naparstkowi - jedynie 2-3% z wierzących w Chrystusa odarło go z boskości.

Jeśli naparstek może obedrzeć Boga z boskości to co to za bóg.
To najwyżej bożek.

Śr sty 01, 2014 10:32
Cytuj:

A przykład wedle słownika j. polskiego - fakt, wzór do naśladowania, człowiek - w żadnym wypadku przykład nie jest ludzkim wymysłem, imaginacją.
Chyba nie chcesz zmieniać definicji słownika :D

Cytuj:
Jeśli naparstek może obedrzeć Boga z boskości to co to za bóg.
To najwyżej bożek.

Boga nie obedrze, sam siebie prowadzi na manowce.

Śr sty 01, 2014 12:23

Alus napisał(a):
Cytuj:

A przykład wedle słownika j. polskiego - fakt, wzór do naśladowania, człowiek - w żadnym wypadku przykład nie jest ludzkim wymysłem, imaginacją.

Może nie rozumiesz co to oznacza mówić w przykładach .
Podałaś definicje przykładu jako kogoś godnego do naśladowania .
nie ma to nic wspólnego z tym o czym mówimy.
(34) To wszystko mówił Jezus tłumom w przypowieściacha bez przypowieści nic im nie mówił. (35) Tak miało się spełnić słowo Proroka: Otworzę usta w przypowieściach, wypowiem rzeczy ukryte od założenia świata.

(Ew. Mateusza 13:31-37, Biblia Tysiąclecia)

Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. „Przysłowie” to zwięzła wypowiedź wyrażająca jakąś myśl ogólną: sentencję, wskazówkę, przestrogę, a „przypowieść” to krótkie, zazwyczaj fikcyjne opowiadanie uwypuklające jakąś naukę lub prawdę natury moralnej bądź duchowej.
O tym, że biblijne parabolé jest pojemniejsze niż polska „przypowieść”, świadczy chociażby fragment z Mateusza 13:34, 35, gdzie przypomniano jedno z proroctw dotyczących Jezusa Chrystusa, które zapowiadało, iż będzie mówić, „podając przykłady” (NŚ), „w podobieństwach” (Bw), „w przypowieściach” (BT). W owym proroctwie (Ps 78:2) jest mowa o „przysłowiu” (hebr. maszál), co Mateusz oddał greckim wyrazem parabolé. Jak sugeruje jego dosłowne znaczenie, chodzi o metodę nauczania, przekazania jakiejś myśli bądź też objaśnienia czegoś, polegającą na „zestawieniu” z czymś podobnym (por. Mk 4:30). Większość polskich przekładów używa określenia „przypowieść”, niektóre zaś — „podobieństwo”. Słowa te jednak nie w każdym wypadku oddają w pełni sens oryginału.
Na przykład w Hebrajczyków 9:9 i 11:19 tłumacze na ogół sięgają po inne terminy niż „przypowieść”. W pierwszym wypadku apostoł Paweł wspomniał, iż przybytek, czyli namiot używany przez Izraelitów na pustkowiu, „jest przykładem [parabolé; „obrazem”, Bp, BT; „symbolem”, BWP; „wzorem”, Bg; ‛ma znaczenie obrazowe’, Bw] na czas wyznaczony”. W drugim wersecie powiedział o Abrahamie, że otrzymał Izaaka z martwych „w sensie stanowiącym przykład [en paraboléi]” (NŚ; „jako podobieństwo”, BT; „aby był symbolem”, BWP; „mówiąc obrazowo”, Bw). Również powiedzenie „Lekarzu, ulecz samego siebie” jest nazwane parabolé (Łk 4:23).

W związku z tym warto zauważyć, że choć przykłady biblijne zaczerpnięto z życia i przyrody, nie zawsze opierały się na rzeczywistych zdarzeniach. Wprawdzie niektóre zaczynają się od słów: „Pewnego razu”, „Pewien człowiek miał”, „Był pewien człowiek” itp., ale zostały obmyślone przez mówcę pod wpływem ducha Bożego i zgodnie ze swą nazwą były przykładami lub przypowieściami (Sdz 9:8
(8) Zebrały się drzewa, aby namaścić króla nad sobą. Rzekły do oliwki: Króluj nad nami! (9) Odpowiedziała im oliwka: Czyż mam się wyrzec mojej oliwy, która służy czci bogów i ludzi, aby pójść i kołysać się ponad drzewami? (

I tak własnie nauczał Jezus .Mówił o rzeczach znanych ale wymyślonych dla lepszego zrozumienia sensu.
31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli.

Śr sty 01, 2014 14:18
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Może nie rozumiesz co to oznacza mówić w przykładach .
Podałaś definicje przykładu jako kogoś godnego do naśladowania .
nie ma to nic wspólnego z tym o czym mówimy.
(34) To wszystko mówił Jezus tłumom w przypowieściacha bez przypowieści nic im nie mówił. (35) Tak miało się spełnić słowo Proroka: Otworzę usta w przypowieściach, wypowiem rzeczy ukryte od założenia świata.

(Ew. Mateusza 13:31-37, Biblia Tysiąclecia)

Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. „Przysłowie” to zwięzła wypowiedź wyrażająca jakąś myśl ogólną: sentencję, wskazówkę, przestrogę, a „przypowieść” to krótkie, zazwyczaj fikcyjne opowiadanie uwypuklające jakąś naukę lub prawdę natury moralnej bądź duchowej.
O tym, że biblijne parabolé jest pojemniejsze niż polska „przypowieść”, świadczy chociażby fragment z Mateusza 13:34, 35, gdzie przypomniano jedno z proroctw dotyczących Jezusa Chrystusa, które zapowiadało, iż będzie mówić, „podając przykłady” (NŚ), „w podobieństwach” (Bw), „w przypowieściach” (BT). W owym proroctwie (Ps 78:2) jest mowa o „przysłowiu” (hebr. maszál), co Mateusz oddał greckim wyrazem parabolé. Jak sugeruje jego dosłowne znaczenie, chodzi o metodę nauczania, przekazania jakiejś myśli bądź też objaśnienia czegoś, polegającą na „zestawieniu” z czymś podobnym (por. Mk 4:30). Większość polskich przekładów używa określenia „przypowieść”, niektóre zaś — „podobieństwo”. Słowa te jednak nie w każdym wypadku oddają w pełni sens oryginału.
Na przykład w Hebrajczyków 9:9 i 11:19 tłumacze na ogół sięgają po inne terminy niż „przypowieść”. W pierwszym wypadku apostoł Paweł wspomniał, iż przybytek, czyli namiot używany przez Izraelitów na pustkowiu, „jest przykładem [parabolé; „obrazem”, Bp, BT; „symbolem”, BWP; „wzorem”, Bg; ‛ma znaczenie obrazowe’, Bw] na czas wyznaczony”. W drugim wersecie powiedział o Abrahamie, że otrzymał Izaaka z martwych „w sensie stanowiącym przykład [en paraboléi]” (NŚ; „jako podobieństwo”, BT; „aby był symbolem”, BWP; „mówiąc obrazowo”, Bw). Również powiedzenie „Lekarzu, ulecz samego siebie” jest nazwane parabolé (Łk 4:23).

W związku z tym warto zauważyć, że choć przykłady biblijne zaczerpnięto z życia i przyrody, nie zawsze opierały się na rzeczywistych zdarzeniach. Wprawdzie niektóre zaczynają się od słów: „Pewnego razu”, „Pewien człowiek miał”, „Był pewien człowiek” itp., ale zostały obmyślone przez mówcę pod wpływem ducha Bożego i zgodnie ze swą nazwą były przykładami lub przypowieściami (Sdz 9:8
(8) Zebrały się drzewa, aby namaścić króla nad sobą. Rzekły do oliwki: Króluj nad nami! (9) Odpowiedziała im oliwka: Czyż mam się wyrzec mojej oliwy, która służy czci bogów i ludzi, aby pójść i kołysać się ponad drzewami? (

I tak własnie nauczał Jezus .Mówił o rzeczach znanych ale wymyślonych dla lepszego zrozumienia sensu.
31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli.

Ziarnko gorczycy, jego zasiew, wyrastanie z przypowieści jest realne.
Jezus jest postacią historyczną, a Jego przekaz jest realnie oparty na faktach, odmiennie niż niektóre przekazy w formie legend, mitów ze ST.
Bóg powiada To mój Syn umiłowany Jego słuchajcie, Jezus wyjaśnia Jam sie po to narodził i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie, a ŚJ powiadają, ze Jezus w przypowieściach fantazjuje, konfabuluje o nierealnych zjawiskach/zdarzeniach.
Czyli skoro Syn pozwala sobie na mijanie się z prawdą, to kim, logicznie wysnuwając z interpretacji ŚJ, jest Ojciec....też konfabulującym fantastą???

Śr sty 01, 2014 17:20

Alus napisał(a):
[
Ziarnko gorczycy, jego zasiew, wyrastanie z przypowieści jest realne

Tak ale królestwo nie jest podobne do ziarnka gorczycy.
A to jest to podobieństwo które podał Jezus.
Cytuj:
Jezus jest postacią historyczną, a Jego przekaz jest realnie oparty na faktach, odmiennie niż niektóre przekazy w formie legend, mitów ze ST.

No to jest rewelacja.
Wskaz zatem jakieś dowody historyczne że istniał Jezus.
Nobla masz w kieszeni.

Śr sty 01, 2014 18:12

Dowód na istnienei Jezusa - np. Całun Turyńśki

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr sty 01, 2014 18:22
Cytuj:

Nie chodzi o wielkość ziarenka, ale o zawartą w nim siłę ogromną siłę życiową....a królestwo niebieskie to życie wieczne.

Cytuj:
No to jest rewelacja.
Nobla masz w kieszeni.

Nobla?... wystarczy stara wikipedia i hasło: Jezus postać historyczna.
Zapewne nie będzie ci się chciało szukać, zatem:
http://www.wiara.us/Jezus-Historyczny.html
Ktoś, kto kwestionuje aktualnie historyczność postaci Jezusa, niestety tylko się ośmiesza.

Śr sty 01, 2014 18:26

Alus napisał(a):
Nie chodzi o wielkość ziarenka, ale o zawartą w nim siłę ogromną siłę życiową....a królestwo niebieskie to życie wieczne.

Czyli jak pisałem:
"Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. "
Normalnie tylko przykład a nie realne wydarzenie
Bo Jezus zawsze mówił w "przypowieściach"

Cytuj:
No to jest rewelacja.
Nobla masz w kieszeni.
Nobla?... wystarczy stara wikipedia i hasło: Jezus postać historyczna.
Zapewne nie będzie ci się chciało szukać, zatem:
http://www.wiara.us/Jezus-Historyczny.html
Ktoś, kto kwestionuje aktualnie historyczność postaci Jezusa, niestety tylko się ośmiesza.

Nie kwestionuje tylko prosiłem o wskazanie dowodów historycznych.
I dalej proszę .
Wskaz dowody że Jezus był postacią historyczną.

Śr sty 01, 2014 19:40

Andy72 napisał(a):

Tak i babka w piaskownicy.

Śr sty 01, 2014 19:44

formek1 napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Tak i babka w piaskownicy.

Co ci się nie podoba?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr sty 01, 2014 19:47

formek1 napisał(a):

Ewangelie, Talmud, Flawiusz, Tacyt.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 01, 2014 19:48

JedenPost napisał(a):
formek1 napisał(a):

Ewangelie, Talmud, Flawiusz, Tacyt.

W ten sposób to mam dowody na istnienie różowego jednorożca, Alaha,UFO i kosmitów .

Śr sty 01, 2014 20:12

A jakie masz dowody na bitwę pod Grunwaldem?

Śr sty 01, 2014 20:14
@formek1, to po co ty czas na te bajki tracisz? Zajmij sie czyms pozytecznym: np hodowla ziemniakow.

Śr sty 01, 2014 20:17

Andy72 napisał(a):
A jakie masz dowody na bitwę pod Grunwaldem?

Ja nie mam żadnych .
Musiałbym poszukać takich dowodów.
Ale to nie ja pisze że istnieją na to dowody historyczne bo nigdy tego nie sprawdzałem .
Tylko tyle co uczono mnie w szkole jakieś opisy w internecie.
A to żaden dowód że ktoś coś powiedział.
W szkole uczą rożnych pi er dó ł na przykład teorii ewolucji i mam w to wierzyć bo tak uczą w szkole?
Żeby coś twierdzić to trzeba to sprawdzić.

A jak ktoś twierdzi że ma dowody historyczne na istnienie Jezusa to pytam go jakie.

Ostatnio edytowano Śr sty 01, 2014 20:42 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 01, 2014 20:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Następna strona