Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Alus napisał(a): Bo przykład to wymyślne imaginacje....może zatem 8 błogosławieństw to też tylko imaginacje.
Nie wymyślaj tylko przeczytaj biblię Jezus mówił zawsze W przykladach. a bez przykładu nic nie mówił Cytuj: Przyganiał kocioł garnkowi. Ale nadal nic nie masz na temat zmartwychwstania i wskrzeszenia. To kto tu interpretuje po swojemu Nie garnkowi, ale naparstkowi - jedynie 2-3% z wierzących w Chrystusa odarło go z boskości. Jeśli naparstek może obedrzeć Boga z boskości to co to za bóg. To najwyżej bożek.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Śr sty 01, 2014 10:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie wymyślaj tylko przeczytaj biblię Jezus mówił zawsze W przykladach. a bez przykładu nic nie mówił A przykład wedle słownika j. polskiego - fakt, wzór do naśladowania, człowiek - w żadnym wypadku przykład nie jest ludzkim wymysłem, imaginacją. Chyba nie chcesz zmieniać definicji słownika Cytuj: Jeśli naparstek może obedrzeć Boga z boskości to co to za bóg. To najwyżej bożek. Boga nie obedrze, sam siebie prowadzi na manowce.
|
Śr sty 01, 2014 12:23 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Cytuj: Nie wymyślaj tylko przeczytaj biblię Jezus mówił zawsze W przykladach. a bez przykładu nic nie mówił A przykład wedle słownika j. polskiego - fakt, wzór do naśladowania, człowiek - w żadnym wypadku przykład nie jest ludzkim wymysłem, imaginacją. Chyba nie chcesz zmieniać definicji słownika Może nie rozumiesz co to oznacza mówić w przykładach . Podałaś definicje przykładu jako kogoś godnego do naśladowania . nie ma to nic wspólnego z tym o czym mówimy. (34) To wszystko mówił Jezus tłumom w przypowieściacha bez przypowieści nic im nie mówił. (35) Tak miało się spełnić słowo Proroka: Otworzę usta w przypowieściach, wypowiem rzeczy ukryte od założenia świata. (Ew. Mateusza 13:31-37, Biblia Tysiąclecia) Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. „Przysłowie” to zwięzła wypowiedź wyrażająca jakąś myśl ogólną: sentencję, wskazówkę, przestrogę, a „przypowieść” to krótkie, zazwyczaj fikcyjne opowiadanie uwypuklające jakąś naukę lub prawdę natury moralnej bądź duchowej. O tym, że biblijne parabolé jest pojemniejsze niż polska „przypowieść”, świadczy chociażby fragment z Mateusza 13:34, 35, gdzie przypomniano jedno z proroctw dotyczących Jezusa Chrystusa, które zapowiadało, iż będzie mówić, „podając przykłady” (NŚ), „w podobieństwach” (Bw), „w przypowieściach” (BT). W owym proroctwie (Ps 78:2) jest mowa o „przysłowiu” (hebr. maszál), co Mateusz oddał greckim wyrazem parabolé. Jak sugeruje jego dosłowne znaczenie, chodzi o metodę nauczania, przekazania jakiejś myśli bądź też objaśnienia czegoś, polegającą na „zestawieniu” z czymś podobnym (por. Mk 4:30). Większość polskich przekładów używa określenia „przypowieść”, niektóre zaś — „podobieństwo”. Słowa te jednak nie w każdym wypadku oddają w pełni sens oryginału. Na przykład w Hebrajczyków 9:9 i 11:19 tłumacze na ogół sięgają po inne terminy niż „przypowieść”. W pierwszym wypadku apostoł Paweł wspomniał, iż przybytek, czyli namiot używany przez Izraelitów na pustkowiu, „jest przykładem [parabolé; „obrazem”, Bp, BT; „symbolem”, BWP; „wzorem”, Bg; ‛ma znaczenie obrazowe’, Bw] na czas wyznaczony”. W drugim wersecie powiedział o Abrahamie, że otrzymał Izaaka z martwych „w sensie stanowiącym przykład [en paraboléi]” (NŚ; „jako podobieństwo”, BT; „aby był symbolem”, BWP; „mówiąc obrazowo”, Bw). Również powiedzenie „Lekarzu, ulecz samego siebie” jest nazwane parabolé (Łk 4:23).
W związku z tym warto zauważyć, że choć przykłady biblijne zaczerpnięto z życia i przyrody, nie zawsze opierały się na rzeczywistych zdarzeniach. Wprawdzie niektóre zaczynają się od słów: „Pewnego razu”, „Pewien człowiek miał”, „Był pewien człowiek” itp., ale zostały obmyślone przez mówcę pod wpływem ducha Bożego i zgodnie ze swą nazwą były przykładami lub przypowieściami (Sdz 9:8 (8) Zebrały się drzewa, aby namaścić króla nad sobą. Rzekły do oliwki: Króluj nad nami! (9) Odpowiedziała im oliwka: Czyż mam się wyrzec mojej oliwy, która służy czci bogów i ludzi, aby pójść i kołysać się ponad drzewami? (I tak własnie nauczał Jezus .Mówił o rzeczach znanych ale wymyślonych dla lepszego zrozumienia sensu. 31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli.
|
Śr sty 01, 2014 14:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Nie wymyślaj tylko przeczytaj biblię Jezus mówił zawsze W przykladach. a bez przykładu nic nie mówił A przykład wedle słownika j. polskiego - fakt, wzór do naśladowania, człowiek - w żadnym wypadku przykład nie jest ludzkim wymysłem, imaginacją. Chyba nie chcesz zmieniać definicji słownika Może nie rozumiesz co to oznacza mówić w przykładach . Podałaś definicje przykładu jako kogoś godnego do naśladowania . nie ma to nic wspólnego z tym o czym mówimy. (34) To wszystko mówił Jezus tłumom w przypowieściacha bez przypowieści nic im nie mówił. (35) Tak miało się spełnić słowo Proroka: Otworzę usta w przypowieściach, wypowiem rzeczy ukryte od założenia świata. (Ew. Mateusza 13:31-37, Biblia Tysiąclecia) Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. „Przysłowie” to zwięzła wypowiedź wyrażająca jakąś myśl ogólną: sentencję, wskazówkę, przestrogę, a „przypowieść” to krótkie, zazwyczaj fikcyjne opowiadanie uwypuklające jakąś naukę lub prawdę natury moralnej bądź duchowej. O tym, że biblijne parabolé jest pojemniejsze niż polska „przypowieść”, świadczy chociażby fragment z Mateusza 13:34, 35, gdzie przypomniano jedno z proroctw dotyczących Jezusa Chrystusa, które zapowiadało, iż będzie mówić, „podając przykłady” (NŚ), „w podobieństwach” (Bw), „w przypowieściach” (BT). W owym proroctwie (Ps 78:2) jest mowa o „przysłowiu” (hebr. maszál), co Mateusz oddał greckim wyrazem parabolé. Jak sugeruje jego dosłowne znaczenie, chodzi o metodę nauczania, przekazania jakiejś myśli bądź też objaśnienia czegoś, polegającą na „zestawieniu” z czymś podobnym (por. Mk 4:30). Większość polskich przekładów używa określenia „przypowieść”, niektóre zaś — „podobieństwo”. Słowa te jednak nie w każdym wypadku oddają w pełni sens oryginału. Na przykład w Hebrajczyków 9:9 i 11:19 tłumacze na ogół sięgają po inne terminy niż „przypowieść”. W pierwszym wypadku apostoł Paweł wspomniał, iż przybytek, czyli namiot używany przez Izraelitów na pustkowiu, „jest przykładem [parabolé; „obrazem”, Bp, BT; „symbolem”, BWP; „wzorem”, Bg; ‛ma znaczenie obrazowe’, Bw] na czas wyznaczony”. W drugim wersecie powiedział o Abrahamie, że otrzymał Izaaka z martwych „w sensie stanowiącym przykład [en paraboléi]” (NŚ; „jako podobieństwo”, BT; „aby był symbolem”, BWP; „mówiąc obrazowo”, Bw). Również powiedzenie „Lekarzu, ulecz samego siebie” jest nazwane parabolé (Łk 4:23).
W związku z tym warto zauważyć, że choć przykłady biblijne zaczerpnięto z życia i przyrody, nie zawsze opierały się na rzeczywistych zdarzeniach. Wprawdzie niektóre zaczynają się od słów: „Pewnego razu”, „Pewien człowiek miał”, „Był pewien człowiek” itp., ale zostały obmyślone przez mówcę pod wpływem ducha Bożego i zgodnie ze swą nazwą były przykładami lub przypowieściami (Sdz 9:8 (8) Zebrały się drzewa, aby namaścić króla nad sobą. Rzekły do oliwki: Króluj nad nami! (9) Odpowiedziała im oliwka: Czyż mam się wyrzec mojej oliwy, która służy czci bogów i ludzi, aby pójść i kołysać się ponad drzewami? (I tak własnie nauczał Jezus .Mówił o rzeczach znanych ale wymyślonych dla lepszego zrozumienia sensu. 31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli. Ziarnko gorczycy, jego zasiew, wyrastanie z przypowieści jest realne. Jezus jest postacią historyczną, a Jego przekaz jest realnie oparty na faktach, odmiennie niż niektóre przekazy w formie legend, mitów ze ST. Bóg powiada To mój Syn umiłowany Jego słuchajcie, Jezus wyjaśnia Jam sie po to narodził i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie, a ŚJ powiadają, ze Jezus w przypowieściach fantazjuje, konfabuluje o nierealnych zjawiskach/zdarzeniach. Czyli skoro Syn pozwala sobie na mijanie się z prawdą, to kim, logicznie wysnuwając z interpretacji ŚJ, jest Ojciec....też konfabulującym fantastą???
|
Śr sty 01, 2014 17:20 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): [ 31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli. Ziarnko gorczycy, jego zasiew, wyrastanie z przypowieści jest realne
Tak ale królestwo nie jest podobne do ziarnka gorczycy. A to jest to podobieństwo które podał Jezus. Cytuj: Jezus jest postacią historyczną, a Jego przekaz jest realnie oparty na faktach, odmiennie niż niektóre przekazy w formie legend, mitów ze ST. No to jest rewelacja. Wskaz zatem jakieś dowody historyczne że istniał Jezus. Nobla masz w kieszeni.
|
Śr sty 01, 2014 18:12 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Dowód na istnienei Jezusa - np. Całun Turyńśki
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sty 01, 2014 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak ale królestwo nie jest podobne do ziarnka gorczycy. A to jest to podobieństwo które podał Jezus. Nie chodzi o wielkość ziarenka, ale o zawartą w nim siłę ogromną siłę życiową....a królestwo niebieskie to życie wieczne. Cytuj: No to jest rewelacja. Wskaz zatem jakieś dowody historyczne że istniał Jezus. Nobla masz w kieszeni. Nobla?... wystarczy stara wikipedia i hasło: Jezus postać historyczna.Zapewne nie będzie ci się chciało szukać, zatem: http://www.wiara.us/Jezus-Historyczny.htmlKtoś, kto kwestionuje aktualnie historyczność postaci Jezusa, niestety tylko się ośmiesza.
|
Śr sty 01, 2014 18:26 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Tak ale królestwo nie jest podobne do ziarnka gorczycy. A to jest to podobieństwo które podał Jezus. Nie chodzi o wielkość ziarenka, ale o zawartą w nim siłę ogromną siłę życiową....a królestwo niebieskie to życie wieczne. Czyli jak pisałem: "Greckie słowo parabolé (dosł. „zestawienie; przyłożenie”) ma szerszy zakres znaczeniowy niż polskie „przysłowie” czy „przypowieść”. Oba te terminy mieszczą się jednak w pojęciu „przykład”. " Normalnie tylko przykład a nie realne wydarzenieBo Jezus zawsze mówił w "przypowieściach" Cytuj: No to jest rewelacja. Wskaz zatem jakieś dowody historyczne że istniał Jezus. Nobla masz w kieszeni. Nobla?... wystarczy stara wikipedia i hasło: Jezus postać historyczna.Zapewne nie będzie ci się chciało szukać, zatem: http://www.wiara.us/Jezus-Historyczny.htmlKtoś, kto kwestionuje aktualnie historyczność postaci Jezusa, niestety tylko się ośmiesza. Nie kwestionuje tylko prosiłem o wskazanie dowodów historycznych. I dalej proszę . Wskaz dowody że Jezus był postacią historyczną.
|
Śr sty 01, 2014 19:40 |
|
 |
formek1
|
Andy72 napisał(a): Dowód na istnienei Jezusa - np. Całun Turyńśki Tak i babka w piaskownicy.
|
Śr sty 01, 2014 19:44 |
|
 |
Andy72
|
formek1 napisał(a): Andy72 napisał(a): Dowód na istnienei Jezusa - np. Całun Turyńśki Tak i babka w piaskownicy. Co ci się nie podoba?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sty 01, 2014 19:47 |
|
 |
JedenPost
|
formek1 napisał(a): Wskaz dowody że Jezus był postacią historyczną. Ewangelie, Talmud, Flawiusz, Tacyt.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sty 01, 2014 19:48 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): Wskaz dowody że Jezus był postacią historyczną. Ewangelie, Talmud, Flawiusz, Tacyt. W ten sposób to mam dowody na istnienie różowego jednorożca, Alaha,UFO i kosmitów .
|
Śr sty 01, 2014 20:12 |
|
 |
Andy72
|
A jakie masz dowody na bitwę pod Grunwaldem?
|
Śr sty 01, 2014 20:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@formek1, to po co ty czas na te bajki tracisz? Zajmij sie czyms pozytecznym: np hodowla ziemniakow.
|
Śr sty 01, 2014 20:17 |
|
 |
formek1
|
Andy72 napisał(a): A jakie masz dowody na bitwę pod Grunwaldem? Ja nie mam żadnych . Musiałbym poszukać takich dowodów. Ale to nie ja pisze że istnieją na to dowody historyczne bo nigdy tego nie sprawdzałem . Tylko tyle co uczono mnie w szkole jakieś opisy w internecie. A to żaden dowód że ktoś coś powiedział. W szkole uczą rożnych pi er dó ł na przykład teorii ewolucji i mam w to wierzyć bo tak uczą w szkole? Żeby coś twierdzić to trzeba to sprawdzić. A jak ktoś twierdzi że ma dowody historyczne na istnienie Jezusa to pytam go jakie.
Ostatnio edytowano Śr sty 01, 2014 20:42 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr sty 01, 2014 20:35 |
|
|
|