Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Asienkka
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Jajko napisał(a): Hmm, wizja idealnego boga? Wyluzowany kolo, który nie wypędza z raju, tylko spełnia życzenia jego mieszkańców i zawsze ratuje z opresji. Nieudolnie to Ty Jajko próbujesz tutaj zabłysnąć  Myślisz, że powinieneś dostać ostrzeżenie?
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Pn maja 05, 2014 11:44 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Przecież nie miałem na myśli Jahwe tylko boga idealnego. O co Ci się rozchodzi?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 05, 2014 12:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
akruk napisał(a): Ręce opadają jak płetwy Zasady pisowni i interpunkcji polskiej napisał(a): Wielką literą można zapisać: (...) 18.35. Nazwy uosobionych pojęć oderwanych (...) 19.1. Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Z tej zasady korzystają również katolicy. Jajko celowo użył pisowni "Prawda", żeby charakterystyczną, wyznaniową pisownią wskazać, że nawiązuje do frazy: "poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli". Którą to zasadą siostrzyczki zakonne powinny się kierować. Ależ ja wiem, że Jajko celowo pisze "Prawda" wielką literą. Problem jest taki, że to zwykle nadużycie. @Jajko nie miał na myśli (zaraz zapytacie mnie pewnie skąd wiem, co Jajko miał na myśli) usosobionego pojęcia oderwanego, ale pisał o zwykłej "prawdzie" odnoszacej się do konkretnego przypadku. Pisanie tego słowa wielką literą jest więc, albo pomyłką, albo świadomym prowokowaniem. A próba bronienia Jajka jest przyłączeniem się do prowokowania. @Jajko nie tylko w tym przypadku pisze słowo "prawda" wielką literą, ale zdarza mu się to dość często. Jest to więc albo błędna fiksacja, albo prowokacja. Natomiast użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jako indywidualna sprawa @Jajko nie ma tu zastosowania. Treśc postów @Jajko nie wskazuje, by odkrywaną przez siebie prawde @Jajko darzył pozytywnymi uczuciami czy też czynił to z grzeczności. A może sam @Jajko się wypowie: z jakiego powodu pisze słowo "prawda" w tym akurat poście wielką literą?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn maja 05, 2014 12:47 |
|
|
|
 |
Jajko
|
medieval_man napisał(a): Natomiast użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jako indywidualna sprawa @Jajko nie ma tu zastosowania. Treśc postów @Jajko nie wskazuje, by odkrywaną przez siebie prawde @Jajko darzył pozytywnymi uczuciami czy też czynił to z grzeczności.
Nie ma tu zastosowania, bo co? Bo tak decyduje medieval? Pozwolę sobie zacytować Słownik Ortograficzny PWN (wytłuszczenia moje): Cytuj: 19.1. Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze. No więc ja mam głęboki szacunek do Prawdy (w przeciwieństwie do zwykłej prawdy) i uważam dociekanie do Prawdy (czyli próbę poznania rzeczywistości taką jaką ona jest) za rzecz wielce chwalebną i pożyteczną, a tych którzy do Prawdy dążą (zwłaszcza w obliczu sprzeciwu czy niebezpieczeństwa), za ludzi godnych szacunku. Nie mogę? Doprawdy nie pojmuję co komu może przeszkadzać w używaniu przeze mnie wielkiej litery P od czasu do czasu.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 05, 2014 13:06 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
odpuść sobie pisanie bajek.... Albo.... zacznij pisać faktycznie bajki dla dzieci.
Skoro masz głęboki szacunek do Prawdy (w przeciwieństwie do zwykłej prawdy) to dlaczego ten szacunek wyrażasz pisząc o zwykłej prawdzie (przypadek boromeuszek) a nie o Prawdzie?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn maja 05, 2014 15:52 |
|
|
|
 |
mareta
|
akruk napisał(a): mareta napisał(a): Jajko napisał(a): Ale przyznać trzeba uczciwie, że napisałem w jednym miejscu 'Zły' - w sensie Szatan - imię własne.(...) Chyba to nikogo nie dziwi?  Naprawdę kogoś to dziwi? Nawet Kościół katolicki nie waha się pisać "Szatan": Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a): itd.
Nie chodzi i pisownię ale, że ateista dopuszcza istnienie szatana a nawet w niego gorąco wierzy 
|
Pn maja 05, 2014 20:50 |
|
 |
Jajko
|
Ja nie wierzę w Szatana i Jahwe, ale ich imiona piszę, zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego oraz regulaminem forum, wielkimi literami. Ty łamiesz jedno i drugie. A co ciekawe, to mnie się czepiają!
|
Pn maja 05, 2014 21:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mareta napisał(a): Nie chodzi i pisownię ale, że ateista dopuszcza istnienie szatana a nawet w niego gorąco wierzy  Droga moderacjo, czyżbyś nie zamierzała upominać marety za łamanie Regulaminu, a konkretnie §I, p.5: nieprzestrzeganie zasad pisowni słownictwa religijnego?
|
Wt maja 06, 2014 12:30 |
|
 |
Jajko
|
Hmm, pytanie chyba było za trudne dla moderacji...
|
Wt maja 20, 2014 8:15 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3982584/szatan.htmlszatan [gr. satanás < hebr. sātān ‘przeciwnik’, ‘oskarżyciel’, ‘oszczerca’], w judaizmie, chrześcijaństwie i islamie przywódca złych duchów lub synonim diabła.
Dla porównania: Szatan, Satan, szczyt w Tatrach Wysokich (Słowacja);
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt maja 20, 2014 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3982584/szatan.html 1. Encyklopedia nie jest normatywnym źródłem poprawnej pisowni polskiej. 2. "Szatan" może być zapisywane małą literą, podobnie jak "bóg", oznaczając wówczas ogólnie jakiegoś diabła (tak jest w zacytowanym haśle encyklopedii PWN, zob. końcówka hasła), ale nie powinno być pisane w ten sposób wtedy, kiedy chodzi konkretnie o przywódcę upadłych aniołów. Ponieważ istnieje ogólna i nadrzędna zasada pisowni polskiej: imiona własne oraz nazwy osobowe istot jednostkowych zapisujemy wielką literą. Niewątpliwie, w ścisłym znaczeniu występujący w Biblii "oskarżyciel", Szatan, jest tylko jeden, i o takiego chodzi w krytykowanym zdaniu: mareta napisał(a): Nie chodzi i pisownię ale, że ateista dopuszcza istnienie szatana a nawet w niego gorąco wierzy  To konkretna osoba, więc pisownia użyta przez maretę jest błędna i albo wynika z niewiedzy, albo stanowi świadomą manifestację niechęci, celowo wbrew regułom pisowni.
|
Wt maja 20, 2014 11:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To naprawdę proste:
budda - rzeczownik pospolity: "oświecony, przebudzony", w buddyzmie ktoś kto przebudził się ze stanu niewiedzy i wykroczył poza cierpienie egzystencji Budda - nazwa osobowa: założyciel buddyzmu, Gautama Budda (Budda Siakjamuni)
syn - rzeczownik pospolity:czyjeś dziecko płci męskiej Syn - nazwa osobowa: w trynitaryzmie jedna z osób Trójcy
szatan - rzeczownik pospolity: jakiś upadły anioł, zły duch Szatan - nazwa osobowa: przywódca upadłych aniołów
antychryst - rzeczownik pospolity: ktoś występujący przeciwko religii chrześcijańskiej Antychryst - nazwa osobowa: przeciwnik Chrystusa, który przy końcu świata zwiedzie ludzi, wystąpi przeciwko Chrystusowi i zostanie przez niego pokonany
|
Wt maja 20, 2014 12:24 |
|
 |
Jajko
|
Ciekawe, że jeden z modów (którego najbardziej szanuję ze wszystkich) potrafi pisać to imię prawidłowo: WIST napisał(a): Pytanie było do Nokii, bo to on nie odpowiada na zadane pytania. Co inni uważają za nietakt, to już wiem i generalnie zgadzam się. Jakkolwiek, nie sadzę aby tym zachowaniem ktoś dopuścił się poważnej herezji, schizmy i złożył hołd Szatanowi. Podczas, gdy jego rozmówca jawnie kpi sobie z Regulaminu: nokia napisał(a): Nigdzie nie napisałem o składaniu hołdu szatanowi itd.To jest aberracja liturgiczna i jednym słowem cyrk w kościele który nie powinien mieć miejsca. Konsekwencji żadnych. Przynajmniej dotąd. Zresztą imię Szatana jest wielokrotnie na forum pisane małą literą. I moderacja nie reaguje. O co tu chodzi?
|
Wt maja 20, 2014 15:35 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Czasem ludzie mówią jedno, a robią drugie - Jajko jest doskonałym przykładem  A konkretnie?
|
Śr maja 21, 2014 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
[przeniesiony stąd ^ - s33]Soul33 napisał(a): A Tobie nie wiem, co się ostatnio stało Co się, stało, co się stało. Tak trudno zgadnąć? 4chan. : PPP
|
So maja 24, 2014 2:00 |
|
|
|