Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Jajko napisał(a):
Hmm, wizja idealnego boga? Wyluzowany kolo, który nie wypędza z raju, tylko spełnia życzenia jego mieszkańców i zawsze ratuje z opresji.

Nieudolnie to Ty Jajko próbujesz tutaj zabłysnąć ;)
Myślisz, że powinieneś dostać ostrzeżenie?

Pn maja 05, 2014 11:44

Przecież nie miałem na myśli Jahwe tylko boga idealnego. O co Ci się rozchodzi?

Pn maja 05, 2014 12:20
Moderator

akruk napisał(a):
Ręce opadają jak płetwy
Zasady pisowni i interpunkcji polskiej napisał(a):
Wielką literą można zapisać: (...)
18.35. Nazwy uosobionych pojęć oderwanych
(...)
19.1. Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego.
Z tej zasady korzystają również katolicy.

Jajko celowo użył pisowni "Prawda", żeby charakterystyczną, wyznaniową pisownią wskazać, że nawiązuje do frazy: "poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli". Którą to zasadą siostrzyczki zakonne powinny się kierować.

Ależ ja wiem, że Jajko celowo pisze "Prawda" wielką literą.
Problem jest taki, że to zwykle nadużycie.
@Jajko nie miał na myśli (zaraz zapytacie mnie pewnie skąd wiem, co Jajko miał na myśli) usosobionego pojęcia oderwanego, ale pisał o zwykłej "prawdzie" odnoszacej się do konkretnego przypadku. Pisanie tego słowa wielką literą jest więc, albo pomyłką, albo świadomym prowokowaniem. A próba bronienia Jajka jest przyłączeniem się do prowokowania.
@Jajko nie tylko w tym przypadku pisze słowo "prawda" wielką literą, ale zdarza mu się to dość często. Jest to więc albo błędna fiksacja, albo prowokacja.
Natomiast użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jako indywidualna sprawa @Jajko nie ma tu zastosowania. Treśc postów @Jajko nie wskazuje, by odkrywaną przez siebie prawde @Jajko darzył pozytywnymi uczuciami czy też czynił to z grzeczności.

A może sam @Jajko się wypowie: z jakiego powodu pisze słowo "prawda" w tym akurat poście wielką literą?

Pn maja 05, 2014 12:47
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Natomiast użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jako indywidualna sprawa @Jajko nie ma tu zastosowania. Treśc postów @Jajko nie wskazuje, by odkrywaną przez siebie prawde @Jajko darzył pozytywnymi uczuciami czy też czynił to z grzeczności.

Nie ma tu zastosowania, bo co? Bo tak decyduje medieval? Pozwolę sobie zacytować Słownik Ortograficzny PWN (wytłuszczenia moje):

Cytuj:
19.1. Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze.

No więc ja mam głęboki szacunek do Prawdy (w przeciwieństwie do zwykłej prawdy) i uważam dociekanie do Prawdy (czyli próbę poznania rzeczywistości taką jaką ona jest) za rzecz wielce chwalebną i pożyteczną, a tych którzy do Prawdy dążą (zwłaszcza w obliczu sprzeciwu czy niebezpieczeństwa), za ludzi godnych szacunku. Nie mogę? Doprawdy nie pojmuję co komu może przeszkadzać w używaniu przeze mnie wielkiej litery P od czasu do czasu.

Pn maja 05, 2014 13:06
Moderator

odpuść sobie pisanie bajek....
Albo.... zacznij pisać faktycznie bajki dla dzieci.

Skoro masz głęboki szacunek do Prawdy (w przeciwieństwie do zwykłej prawdy) to dlaczego ten szacunek wyrażasz pisząc o zwykłej prawdzie (przypadek boromeuszek) a nie o Prawdzie?

Pn maja 05, 2014 15:52
Zobacz profil WWW

akruk napisał(a):
mareta napisał(a):
Jajko napisał(a):
Ale przyznać trzeba uczciwie, że napisałem w jednym miejscu 'Zły' - w sensie Szatan - imię własne.(...) Chyba to nikogo nie dziwi?

:o :o :o
Naprawdę kogoś to dziwi? Nawet Kościół katolicki nie waha się pisać "Szatan":
Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a):
itd.

Nie chodzi i pisownię ale, że ateista dopuszcza istnienie szatana a nawet w niego gorąco wierzy ;)

Pn maja 05, 2014 20:50

Ja nie wierzę w Szatana i Jahwe, ale ich imiona piszę, zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego oraz regulaminem forum, wielkimi literami. Ty łamiesz jedno i drugie. A co ciekawe, to mnie się czepiają!

Pn maja 05, 2014 21:21
mareta napisał(a):
Nie chodzi i pisownię ale, że ateista dopuszcza istnienie szatana a nawet w niego gorąco wierzy ;)
Droga moderacjo, czyżbyś nie zamierzała upominać marety za łamanie Regulaminu, a konkretnie §I, p.5: nieprzestrzeganie zasad pisowni słownictwa religijnego?

Wt maja 06, 2014 12:30

Hmm, pytanie chyba było za trudne dla moderacji...

Wt maja 20, 2014 8:15
Moderator

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3982584/szatan.html

szatan [gr. satanás < hebr. sātān ‘przeciwnik’, ‘oskarżyciel’, ‘oszczerca’], w judaizmie, chrześcijaństwie i islamie przywódca złych duchów lub synonim diabła.

Dla porównania:

Szatan, Satan, szczyt w Tatrach Wysokich (Słowacja);

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt maja 20, 2014 11:01
Soul33 napisał(a):
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3982584/szatan.html
1. Encyklopedia nie jest normatywnym źródłem poprawnej pisowni polskiej.

2. "Szatan" może być zapisywane małą literą, podobnie jak "bóg", oznaczając wówczas ogólnie jakiegoś diabła (tak jest w zacytowanym haśle encyklopedii PWN, zob. końcówka hasła), ale nie powinno być pisane w ten sposób wtedy, kiedy chodzi konkretnie o przywódcę upadłych aniołów. Ponieważ istnieje ogólna i nadrzędna zasada pisowni polskiej: imiona własne oraz nazwy osobowe istot jednostkowych zapisujemy wielką literą.

Niewątpliwie, w ścisłym znaczeniu występujący w Biblii "oskarżyciel", Szatan, jest tylko jeden, i o takiego chodzi w krytykowanym zdaniu:
mareta napisał(a):

To konkretna osoba, więc pisownia użyta przez maretę jest błędna i albo wynika z niewiedzy, albo stanowi świadomą manifestację niechęci, celowo wbrew regułom pisowni.

Wt maja 20, 2014 11:37
To naprawdę proste:

budda - rzeczownik pospolity: "oświecony, przebudzony", w buddyzmie ktoś kto przebudził się ze stanu niewiedzy i wykroczył poza cierpienie egzystencji
Budda - nazwa osobowa: założyciel buddyzmu, Gautama Budda (Budda Siakjamuni)

syn - rzeczownik pospolity:czyjeś dziecko płci męskiej
Syn - nazwa osobowa: w trynitaryzmie jedna z osób Trójcy

szatan - rzeczownik pospolity: jakiś upadły anioł, zły duch
Szatan - nazwa osobowa: przywódca upadłych aniołów

antychryst - rzeczownik pospolity: ktoś występujący przeciwko religii chrześcijańskiej
Antychryst - nazwa osobowa: przeciwnik Chrystusa, który przy końcu świata zwiedzie ludzi, wystąpi przeciwko Chrystusowi i zostanie przez niego pokonany

Wt maja 20, 2014 12:24

Ciekawe, że jeden z modów (którego najbardziej szanuję ze wszystkich) potrafi pisać to imię prawidłowo:
WIST napisał(a):
Pytanie było do Nokii, bo to on nie odpowiada na zadane pytania. Co inni uważają za nietakt, to już wiem i generalnie zgadzam się. Jakkolwiek, nie sadzę aby tym zachowaniem ktoś dopuścił się poważnej herezji, schizmy i złożył hołd Szatanowi.

Podczas, gdy jego rozmówca jawnie kpi sobie z Regulaminu:
nokia napisał(a):
Nigdzie nie napisałem o składaniu hołdu szatanowi itd.To jest aberracja liturgiczna i jednym słowem cyrk w kościele który nie powinien mieć miejsca.

Konsekwencji żadnych. Przynajmniej dotąd. Zresztą imię Szatana jest wielokrotnie na forum pisane małą literą. I moderacja nie reaguje. O co tu chodzi?

Wt maja 20, 2014 15:35

Johnny99 napisał(a):

Czasem ludzie mówią jedno, a robią drugie - Jajko jest doskonałym przykładem :-D

A konkretnie?

Śr maja 21, 2014 10:18
Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
[przeniesiony stąd ^ - s33]

Soul33 napisał(a):
A Tobie nie wiem, co się ostatnio stało

Co się, stało, co się stało. Tak trudno zgadnąć? 4chan. : PPP

So maja 24, 2014 2:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 498  Następna strona