Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 17:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Błądzisz. Wskazówka - Jezus pouczenia kierował zwykle do Żydów.

Pn gru 29, 2014 9:58
Cawilian napisał(a):
Błądzisz. Wskazówka - Jezus pouczenia kierował zwykle do Żydów.

Do Żydów którzy uparcie błądzili trwając w pysze, poprzez co odrzucili Jezusa, a służąc demonowi oskarżali Jezusa o niecne czyny i znienawidzili Go.
Nie kierował pouczeń wobec chorych i słabych, którzy w żaden sposób nie przyczynili się do swego cierpienia.

Pn gru 29, 2014 10:06
Do Żydów ogólnie. W końcu kobieta cudzołożna też była Żydówką.

A co do chorych i słabych, przypomnij sobie dialog z kobietą kananejską, która przyszła do Jezusa prosić go o zdrowie dla dziecka.

Jezus wiedział najlepiej co w kim tkwi i jakiego pouczenia (lub pociechy) potrzebuje.

Pn gru 29, 2014 14:46
Cawilian napisał(a):
Do Żydów ogólnie. W końcu kobieta cudzołożna też była Żydówką.

A co do chorych i słabych, przypomnij sobie dialog z kobietą kananejską, która przyszła do Jezusa prosić go o zdrowie dla dziecka.

Jezus wiedział najlepiej co w kim tkwi i jakiego pouczenia (lub pociechy) potrzebuje.

Zapominasz przy tym, że wedle ówczesnego prawa ta kobieta kananejska po odmowie Jezusa mogła bezkarnie obrzucić Go obelgami, wykrzyczeć Mu, że Go nienawidzi....a ona pokornie prosiła....nie dostrzegasz różnicy?.

Pn gru 29, 2014 15:05

Asienkka napisał(a):
Jajko - aktualnie chciałabym ustalić czym dla Ciebie różni się ponoszenie konsekwencji nie wykonanego nakazu od zmuszania, nie odnoszę się na razie do kwestii religijnej, chyba w jasny sposób zadałam pytanie? :)
Chcę abyś podał mi różnicę - według Jajka - ewentualnie gdzie jest między nimi granica.

No przecież napisałem dość ogólnie i okrasiłem religijnymi przykładami, aby nie odbiegać zanadto od tematyki forum, no i żeby oprzeć się na czymś. Trudno jest mi podać jakąś dobrą, uogólnioną definicję. Najlepiej zrobić to na przykładach, com uczynił. Gdybym mógł jeszcze coś Ci wyjaśnić w tej kwestii, to służę uprzejmie.

Pn gru 29, 2014 22:17
Alus napisał(a):
Zapominasz przy tym, że wedle ówczesnego prawa ta kobieta kananejska po odmowie Jezusa mogła bezkarnie obrzucić Go obelgami, wykrzyczeć Mu, że Go nienawidzi....a ona pokornie prosiła....nie dostrzegasz różnicy?.
Dostrzegam różnicę. Dialog człowieka z Bogiem jest na ogół ukryty dla innych ludzi. Bóg wie, co trzeba dać człowiekowi, aby osiągnąć to, czego on najbardziej potrzebuje. Tu akurat ten dialog przebiega jawnie. I wielu gorszy. Jest to (tak przy okazji) jeden z argumentów, które mogłabyś wykorzystać w dyskusji z vilomortem.

Jezus wie, jak dyskutować z ludźmi. To że na ogół dyskutuje z nimi tak a nie inaczej, nie uprawnia nas do generalizowania.

Śr gru 31, 2014 18:34

Dodam cos do wypowiedzi dotyczacej Zeitgeist. Latwo wpasc we wlasne sidla zarzucajac innym klamstwo. Kazdy rozsadny czlowiek wie, ze przekazy religijne moga byc manipulowane, wiecej, z pewnoscia sa. Nasza natura jest "dospiewanie" sobie wyjasnienia nie do konca zrozumialych wydarzen. Co to za wiara ktora czuje sie zmuszona do zaprzeczania "tandety" tego filmu?

Cz sty 01, 2015 21:25

lokis napisał(a):
Co to za wiara ktora czuje sie zmuszona do zaprzeczania "tandety" tego filmu?

Cos ci sie pokielbasilo. Wiara nie zaprzecza "tandecie" filmu a raczej chce wykazac, ze film jest tandetny. Niestety, zyjemy w medialnych czasach i tandeta sie lepiej sprzedaje. Nie dotyczy to li tylko wiary. Kogo interesuja rzetelne badania zrodel?

W czasach inflacji wiedzy informacja staje sie nie tylko coraz powszechniejsza, ale tez coraz mniej wartosciowa.

...

(Koh 3:1nn)

N sty 04, 2015 1:04

Teraz sprobuj wysmiac, zaprzeczyc mojej wierze, wierze w fakt spadania jablka z jabloni. Nie dasz rady. Po krotkiej dyskusji ja cie zignoruje. To samo stalo sie z filmem. Podyskutowano, poszedl w zapomnienie. Z innej strony, nie ma co sie oburzac na jego tresc, troche faktow jednak przekazal.
Calkowita zgoda z "upadkiem" przekazow medialnych. Na to sie nic nie poradzi. Chyba zeby ograniczyc ilosc lekcji religii w szkolach, w ich miejsce nauczac rozrozniania prawdy od polprawdy i falszu. Ale to nieosiagalne. KrK powie stop (prawdopodobnie z dwoch przyczyn). :D

N sty 04, 2015 13:44

Arbacluce napisał(a):
@mediaval_man
Wiedziałem że tak odpiszesz, popadasz ze skrajności w skrajność nie jest zobowiązany to nie znaczy że ma to ukrywać, widać że jesteś jednym z tych gorszych religijnie ludzi. Skończyłem dyskusję. Mam nadzieję że nigdy nie będzie mi dane spotkać ludzi takich jak ty.

Arba, luzik. Nie dawaj się tak łatwo zniechęcić. Trochę nad nimi trzeba popracować. Bądź wytrwały. I opanowany. Kończenie trudnej dyskusji to ich sposób (gdy brakuje im argumentów) - NIE RÓB TAK. Ciekawe, swoją drogą, czy med odpowie na moje pytanie w tamtym wątku.
A poza tym med nie jest jeszcze taki zły :D Bywają gorsi.

Pn sty 12, 2015 0:08

Post Re: Ilość lekcji religii...
Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):
Mobilizować wolno, byle nie pasem.

No. Więc o co jeszcze się Jajko rzuca?

Jakby się nie rzucało, każdy by się dziwił, ja też. Przyjmijmy że się turla, jako,że jest okrągłe
( prawie)

Pn sty 12, 2015 21:47

Hmm, Jajko ma w liczniku 10052* postów. Ale wyszukiwarka pokazuje 9752 wyników w jego profilu. Wychodzi równe 300 postów "wsiąkniętych". 2,98 % ogółu.

search.php?author_id=10855&sr=posts

W tym tempie jednak pewnie szybko dociągnie.

...

Wt sty 13, 2015 11:37

Skąd zainteresowanie liczbą moich wpisów?

Może różnica wynika z kasowania moich wpisów od czasu do czasu jako zbyt niewygodnych?

Wt sty 13, 2015 11:47

Jajko napisał(a):
Skąd zainteresowanie liczbą moich wpisów?

Zobaczyłem, że przekroczyłeś 10 kilo postów. I to pewnie całkiem niedawno i jakoś po cichu.

Gratulacji ani szampana może ode mnie nie dostaniesz za to, ale przynajmniej ilościowo to jest coś. Sam swego czasu... ech, na wspomnienia się wzięło.

Jajko napisał(a):
Może różnica wynika z kasowania moich wpisów od czasu do czasu jako zbyt niewygodnych?

U mnie też jest różnica, procentowo 1,72. Choć też myślę że to wynika z kasowania. Zresztą, zdarzało się, że sam kasowałem lub dawałem do kasacji niektóre własne wpisy. Zdaje się też, że silnik bazy danych "aktualizuje" ten licznik z uwzględnieniem kasacji tylko w pewnych większych odstępach czasu, kiedyś mi to jakiś spec wyjaśniał.

...

Wt sty 13, 2015 12:08

Hmm, dołączyłeś mniej więcej w tym samym czasie co ja, a masz 7,5% moich wpisów...
Czy można zrobić jakiś ranking użytkowników pod względem aktywności, liczby wpisów, stażu itp?

Wt sty 13, 2015 12:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 498  Następna strona