Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy znacie dobrze Nowy Testament? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy znacie dobrze Nowy Testament?
Prześmiewcy.
Szukam nauk jak postępować w życiu, czym się kierować w Słowie Bożym. Przypominam sobie nauki Jezusa, szukam także inspiracji u apostołów. Nie ma to nic wspólnego z wróżeniem z Biblii. Jeżeli to wam czymś pachnie, jest to wasz (duży) problem.

Uważacie, że codzienne rozważanie Słowa Bożego to robienie sobie bozka? To dlaczego czytacie Ewangelię na kazdej mszy, codziennie, słuchajac na stojąco i dziękując Bogu za Słowo Boże? A może o tym zapomnieliście?

Mauriac napisał(a):
Ja czytam codziennie lub prawie codziennie, a wzięło sie to z chęci poznania Boga i jego praw, ciekawości. To pokarm duchowy.
I dzięki Bogu za to. Prześmiewcami się nie przejmuj.

p.s. Która z książek François Mauriaca zainspirowała ciebie do użycia tego nicku.

Pt maja 22, 2015 7:40

Kozioł napisał(a):
"Bibliomancja", "bibliolatria"?
Jestem przerażony tym, jak łatwo kpicie z czytania Pisma Świętego, tego wielkiego błogosławieństwa.
...

Biblię należy traktować z szacunkiem. Nie można jej mylić z Kabałą, ani tarotem. Również Biblia nie jest przedmiotem kultu. Biblia jest drogą do Boga. I tylko Bóg zasługuje na najwyższe uznanie i uwielbienie. Nie można utożsamiać Biblii z Bogiem.

Uważam, że traktowanie Biblii do wróżb, a także oddawanie czci Biblii jest jakimś sekciarstwem.

Biblia zawiera OBJAWIENIE, jest drogowskazem. Należy ją traktować z szacunkiem ic zerpać z niej światło Ducha świętego.

Pt maja 22, 2015 7:43
Kozioł napisał(a):
Prześmiewcy.
¢...)

Uważacie, że codzienne rozważanie Słowa Bożego to robienie sobie bozka? To dlaczego czytacie Ewangelię na kazdej mszy, codziennie, słuchajac na stojąco i dziękując Bogu za Słowo Boże? A może o tym zapomnieliście?

@Koziol, czy tobie rozum odebralo, czy ty tak na powaznie te oszczerstwa wypisujesz?

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Jak często go czytacie?

Prawie codziennie.

WIST napisał(a):
Nowy Testament przeczytałem cały kilka razy.

Ja tez czytam. No ale przeciez to my sie wysmiewamy z Pisma swietego...

A ty z nas. To skutek doglebnych studiow nad Biblia? To moze zacznij ja czytac ze zrozumieniem?

Pt maja 22, 2015 7:49
andej napisał(a):
Kozioł napisał(a):
"Bibliomancja", "bibliolatria"?
Jestem przerażony tym, jak łatwo kpicie z czytania Pisma Świętego, tego wielkiego błogosławieństwa.
...

Biblię należy traktować z szacunkiem. Nie można jej mylić z Kabałą, ani tarotem. Również Biblia nie jest przedmiotem kultu. Biblia jest drogą do Boga. I tylko Bóg zasługuje na najwyższe uznanie i uwielbienie. Nie można utożsamiać Biblii z Bogiem.

Uważam, że traktowanie Biblii do wróżb, a także oddawanie czci Biblii jest jakimś sekciarstwem.

Biblia zawiera OBJAWIENIE, jest drogowskazem. Należy ją traktować z szacunkiem ic zerpać z niej światło Ducha świętego.

A co to ma wspólnego z codziennym czytaniem Biblii? Czy Biblia nie jest u katolików obok tzw. Tradycji filarem wiary? Gdyby ktos napisał, ze kieruje się w życiu np. naukami JP2 i czyta wydane przez niego pisma, dokumenty, to byłoby ok, a jak ktos wspomniał, że inspiracji szuka w Biblii, to nagle atak? Coś tu jest mocno nie tak!

Pt maja 22, 2015 7:49
Toz przeciez np WIST szuka inspiracji w Biblii, ktora zna, bo przeczytal.
Ale nie zaglada do Biblii, kiedy zastanawia sie co ma w danej chwili zrobic.

A ty zagladasz kazdego dnia, zeby dowiedziec sie, co ciebie czeka, badz jakie masz podjac konkretne decyzje?

Na marginesie: znani mi katolicy znaja lepiej Biblie, niz znani mi ewangelicy (netodystow w poblizu nie mam). Moja ewangelicka rodzina szczerze przyznawala sie, ze nie czytuja Biblii. Wcale.

Ostatnio edytowano Pt maja 22, 2015 7:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt maja 22, 2015 7:54
Kael napisał(a):
Ja tez czytam. No ale przeciez to my sie wysmiewamy z Pisma swietego...
A kogo wysmiewacie i za co? Czy nie @Mauriac za czytanie Biblii i szukanie w niej inspiracji, nauk?
Cytuj:
A ty zagladasz kazdego dnia, zeby dowiedziec sie, co ciebie czeka, badz jakie masz podjac konkretne decyzje?

Czy nie próbujecie przypiąć mu łatki wróżbity? Nie próbujecie się w ten sposób przed samymi soba usprawiedliwic? Bo @Mauriac nic takiego nie napisał.

Pt maja 22, 2015 7:55
My wysmiewamy?
Jezeli tak chcesz to nazwac, to nie za czytanie Biblii.

Za nawyk sięgania po Pismo Święte i szukania w nim odpowiedzi na wszystkie pytania i bolączki życia. , jezeli mial na mysli taka sytuacje, ktora ja tez tak zrozumialam: mam problem, lapie Biblie i szukam (czesto otwierajac losowo ksiege) odpowiedzi na aktualny problem.

To sie rozni niewiele od wizyt u wrozki i moze skonczyc sie otwarciem na slowach "idz i czyn podobnie", po otworzeniu na slowach "wyszedl i poszedl sie powiesic".

Pt maja 22, 2015 7:59
No tak. Przykazania sa wróżbą, nauki Jezusa sa wróżbą, wskazówki apostołów sa wróżbami ...

Zrozumiałaś tak jak chciałas, bo z tekstu nic takiego nie wynika.
Zrozumiałaś tak, jak ci było wygodniej, jak ci @zefciu podsunął, a tropem tym natychmiast ruszyli pozostali. No bo co to za protestanckie fanaberie czytać Biblię i szukac w zawartych w niej naukach inspiracji? :evil:

Zrozumiałem wasz atak, gdy przeczytałem wszystkie posty @Mauriac. Pomimo katolickiego nicku moze byc odbieranym jako protestant, a może nim jest. Stąd prawdopodobnie te uprzedzenia, stąd te z powietrza wzięte zarzuty, stąd ten atak.

Pt maja 22, 2015 8:07
Bzdura. Nikt z nas tak nie napisal, ze wskazowki apostolow, czy slowa Jezusa sa wrozbami.
To wlasnie twoje wyobrazenia o katolikach (no zefciu widac tez ci pod to podchodzi) kaza ci dopisywac nam, twoje wlasne wyobrazenia o nas.

My pisalismy o wlasnie takiej postawie, jak podalam wyzej.

O tym, ze szukamy inspiracji w Biblii, jako calosci i nauce Jezusa jako calosci, pisal WIST i Johnny99.
Jezeli Mauriac to mial na mysli, to by sie z tym zgodzil. A co on napisal?
Mauriac napisał(a):
Johnny, dlaczego nie szukasz wiedzy i porad co do postępowania w Słowie Bożym? (Twoja odpowiedź "nie" na ostatnie pytanie)

I to po slowach Johnnego99, ze czyta Biblie prawie codziennie, ale nie ma nwyku siegania po Biblie przy kazdej okazji?

Niestety, zefciu mial racje co do twojej postawy....

Pt maja 22, 2015 8:15
Kozioł napisał(a):
Prześmiewcy.
Kiedyś bym napisał "proszę wskazać gdzie". Ale teraz już wiem, że nie wskażesz.
Cytuj:
Szukam nauk jak postępować w życiu, czym się kierować w Słowie Bożym. Przypominam sobie nauki Jezusa, szukam także inspiracji u apostołów. Nie ma to nic wspólnego z wróżeniem z Biblii. Jeżeli to wam czymś pachnie, jest to wasz (duży) problem.
Kiedyś bym napisał "wskaż zatem gdzie ktoś potępia takie postępowanie, jak opisałeś". Ale teraz już wiem, że Twoje oszczerstwa nie potrzebują podstaw.
Cytuj:
Uważacie, że codzienne rozważanie Słowa Bożego to robienie sobie bozka?
Echhhh. Kiedyś bym zapytał, kto tak stwierdził lub zasugerował.
Kael napisał(a):
@Koziol, czy tobie rozum odebralo, czy ty tak na powaznie te oszczerstwa wypisujesz?
Na poważnie. Już kiedyś miałem taką utarczkę z Kozłem, gdzie nie potrafił wykazać żadnych podstaw do oszczerstw, które w moim kierunku rzucił, ale jasno odmówił ich odszczekania.

Pt maja 22, 2015 8:25

Cytuj:
nawyk sięgania po Pismo Święte i szukania w nim odpowiedzi na wszystkie pytania i bolączki życia

Być może Mauriac miał co innego na myśli, ale mnie to ostro zapachniało praktyką Świadków Jehowy, którzy odwoływali się do Biblii żeby ustalić, czy chrześcijanin może jeździć brudnym samochodem (autentyk).

Kozioł po prostu wykorzystuje kolejny pretekst do dowalenia katolikom. To takie jego hobby.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 22, 2015 8:36

Johnny99 napisał(a):
...
pretekst do dowalenia katolikom ...

To fakt. W swym zacietrzewieniu nie zauważa nawet, że katolik popiera jego tezy. Od razu atakuje. Kiedyś usiłowałem dociec, dlaczego tak walczy z ekumenizmem. Skąd bierze się jego chęć do dzielenia chrześcijan. Dlaczego miłość bliźniego rozumie wyłącznie starotestamentowo. Wydaje mi się, że ma dobre intencje. Ale cóż, uzywa ich jak bruku. W miejcu wiadomym.

A Biblia nie jest kabałą, ani przedmiotem kultu. Jest kierunkowskazem, inspiracją, nauką.

Pt maja 22, 2015 8:46
Johnny99 napisał(a):
Być może Mauriac miał co innego na myśli...
Być może. A spytałeś się? Nie, przylepiłeś w zamian łatę.
Johnny99 napisał(a):
Kozioł po prostu wykorzystuje kolejny pretekst do dowalenia katolikom. To takie jego hobby.
No tak. Walka z katolikami, bo wskazałem, ze KRK zachęca do lektury Biblii, a wy pokpiwacie z człowieka, który wziął takie rady to do serca. :-|

Kael napisał(a):
I to po slowach Johnnego99, ze czyta Biblie prawie codziennie, ale nie ma nwyku siegania po Biblie przy kazdej okazji?

Niestety, zefciu mial racje co do twojej postawy....
@zefciu przypiął łatę i zwolnił ciebie od samodzielnego czytania i myslenia. To ci, jak widac, odpowiada. Nawiasem: masz nawyk codziennej modlitwy, coniedzielnej mszy?

andej napisał(a):
A Biblia nie jest kabałą, ani przedmiotem kultu. Jest kierunkowskazem, inspiracją, nauką.
A co pozwala tobie przypisac @Mauriac traktowanie Biblii jak kabały?
Nawiasem: pamiętasz histerię środowisk katolickich po podarciu biblii (pisownia swiadoma) przez Nergala?

@Alus ma rację. To forum nie ma sensu. Nie dość, że stalo się forum politycznym jednej opcji opluwającej wszystkich myślacych inaczej, to jeszcze napadliście na człowieka, dla którego Biblia to cos więcej niż czytanka. EOT.

Pt maja 22, 2015 8:53
Kozioł napisał(a):
EOT.
No właśnie. Tak reaguje Kozioł, gdy się mu wskaże, że jego oszczerstwa nie mają pokrycia i może warto by je odwołać.

Pt maja 22, 2015 8:56

Kozioł napisał(a):
Być może. A spytałeś się? Nie, przylepiłeś w zamian łatę.

Nikomu nie przylepiałem łaty. Mauriac zadał pytania, ja na nie odpowiedziałem.

Cytuj:
No tak. Walka z katolikami, bo wskazałem, ze KRK zachęca do lektury Biblii, a wy pokpiwacie z człowieka, który wziął takie rady to do serca. :-|

Skoro nie czytasz postów, tylko skupiasz się na dowalaniu, to faktycznie EOT.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 22, 2015 9:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona