Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in)
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
bert04 napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): A możesz wkleić jakieś zdjęcia z tych obozów w których są kobiety starcy i dzieci.
 Tak przykładowo. Powyższy obrazek to z którego obozu w Europie? Bo tego, co czytam pod opisem tej fotki, to obóz Syryjczyków w Libanie. A sama fotka to kadr z filmu w ramach festiwalu filmowego "Jestem uchodźcą".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn wrz 07, 2015 10:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Czyli po której konkretnie? Europejskiej. O ile Europa byłaby w stanie przełknąć niezbędną pacyfikację kraju (nie byłaby). akruk napisał(a): Bo być może to, co proponujesz, zwiększa liczbę różnych walczących ugrupowań o różnych interesach i tylko powiększa chaos. Gorzej już być nie może, skoro oblężone miasta bierze się tam głodem, jak za króla Ćwieczka. Kael napisał(a): na stan dzisiejszy po stronie ... Asada. I tu slyszymy chichot historii. Nie wiem tylko, jak orientuje się Asad, bo może na Moskwę.
|
Pn wrz 07, 2015 10:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kael napisał(a): @medieval_man: No, do Szwajcarii sie nie dostanie. Nic by mu to nie dalo.
Jezeli Wlosi tak robia, to mam wrazenie ze lamia prawo unijne.Jezeli ten uchodzca dostal cos takiego we Wloszech, bo tam jest jako uchodzca zarejestrowany, to go odstawia z powrotem do Wloszech. Nie dostamie po prostu socjalu w Niemczech. Dzis juz na pewno nie. oczywiście, że łamią, ale opierają się na zeznaniach imigrantów. Wystarczy, że taki imigrant zadeklaruje, że nazywa się jakkolwiek i urodził się na wsi gdziekolwiek we Włoszech, a teraz zgubił swój dowód i prosi o wydanie nowego. Dostaje taki, jaki chce, na nazwisko, jaki chce. Jako Włoch, a nie jako uchodźca. Dlaczego Niemcy nie mieliby w związku z tym przyjąć go do siebie?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn wrz 07, 2015 10:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Polecam szukanie jej w realu u doswiadczonego kierownika duchowego. Skąd ta pewnośc, że go nie mam? Jesteś bardzo zapatrzona w siebie. Altruizm polega nie na tym by dawać z tego co nam zbywa, ale by dawać pomimo tego jak bardzo mało mamy. Dalszą rozmowę uważam na dziś zakończoną. bert04 napisał(a): Bez urazy, mimo, ze w tym temacie sie spieramy.Nie uwazam, ze kazdy musi byc wolontariuszem. Chodzilo mi o to, ze sama modlitwa nie zastapi uczynkow, jezeli sa one mozliwe do wykonania. Rzeczy niemozliwych lub ponad sily nikt nie wymaga (a przynajmniej ja nie). bert, no co Ty, daj spokój...nie żywię do Ciebie urazy  akruk napisał(a): Pomyślmy...Wyobraź sobie, że nazywam się Akruk Selim, mieszkam w Syrii i jestem głową rodziny. Jestem pojedynczym, zwykłym obywatelem, stomatologiem, dajmy na to. Żadnym przywódcą ani nawet dowódcą jakiegoś oddziału. Jak i z kim mam się dogadywać? Tak konkretnie. Z pociskami? A może z żołnierzami lub bojówkarzami tej czy owej strony? Z młodymi szwedkami, które z chcęcia przejdą na islam. I jest to nagminne. A na serio, idąc w konwencji Twojej opowiesci, do Stanów nie polecisz. Kanada tez odpada, to samo Australia...zostaje Ci tylko Europa, z krajów cywilizowanych, gdzie mógłbyś się czuc w miarę swobodnie. Chociaz dziwię się czemu żaden islamista nie chce jechać do Rosji, Chin, czy Indii.
|
Pn wrz 07, 2015 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@mediecal_man, to sprobuj jak rodowity Polak pojechac do Niemiec i czekac na socjal. Zycze sukcesow! Jezeli taki "rodowity Wloch" bez znajomosci wloskiego pojawi sie w Niemczech, to tez moze czekac na sicjal dlugo i wytrwale. Ze znajomoscia zreszta tez.
|
Pn wrz 07, 2015 10:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Kael napisał(a): @medieval_man: No, do Szwajcarii sie nie dostanie. Nic by mu to nie dalo.
Jezeli Wlosi tak robia, to mam wrazenie ze lamia prawo unijne.Jezeli ten uchodzca dostal cos takiego we Wloszech, bo tam jest jako uchodzca zarejestrowany, to go odstawia z powrotem do Wloszech. Nie dostamie po prostu socjalu w Niemczech. Dzis juz na pewno nie. oczywiście, że łamią, ale opierają się na zeznaniach imigrantów. Wystarczy, że taki imigrant zadeklaruje, że nazywa się jakkolwiek i urodził się na wsi gdziekolwiek we Włoszech, a teraz zgubił swój dowód i prosi o wydanie nowego. Dostaje taki, jaki chce, na nazwisko, jaki chce. Jako Włoch, a nie jako uchodźca. Dlaczego Niemcy nie mieliby w związku z tym przyjąć go do siebie? Czyżbyś nie oglądał żadnych informacji w mediach, nie czytał, przecież dokładnie jest informacja, że Niemcy owszem wpuszczają i szczegółowo badają każdego. Komu nie przysługuje status uchodźcy, ten jest wydalany z Niemiec.
|
Pn wrz 07, 2015 10:53 |
|
 |
bert04
|
medieval_man napisał(a): Tak przykładowo. Powyższy obrazek to z którego obozu w Europie?
O tego, ktory pytala sie M-M. Jezeli uwazalbys na tok naszej rozmowy. Chodzilo wlasnie o obozy przygraniczne do terenow objetych dzialaniami wojennymi. medieval_man napisał(a): A sama fotka to kadr z filmu (...) No nie, zaraz mi powiesz, ze fotki z facetami sa znajdywane bardziej profesjonalnie? Czy moze twierdzisz, ze tam graja aktorzy? Bo nie wiem, o co ten argument.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn wrz 07, 2015 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): @akruk: na stan dzisiejszy po stronie ... Asada. I tu slyszymy chichot historii. No pięknie, pięknie. Teraz wspieranie Asada przeciwko opozycji i Kurdom. Ale obalenia Saddama Husajna już się nie da odkręcić. ErgoProxy napisał(a): Nie wiem tylko, jak orientuje się Asad, bo może na Moskwę. Przeca to ich najważniejszy sojusznik w regionie.
|
Pn wrz 07, 2015 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Rząd w Madrycie skarży się, że władze UE nie kiwną palcem, by pomóc jej powstrzymywać napierającą falę uchodźców, ale w rzeczywistości też odsuwa problem od siebie. Według ONZ o azyl w Hiszpanii poprosiło jedynie ok. 19 tys. uchodźców.
Dużo ostrzejszą taktykę stosuję rząd w Atenach. 11 marca minister obrony Grecji Panos Kamenos wywodzący się ze skrajnie lewicowej SYRIZ-y stwierdził, że jeśli jego kraj nie otrzyma kolejnego zastrzyku miliardów euro z Międzynarodowego Funduszu Walutowego, "zaleje kraj milionami imigrantów, wśród których na pewno są terroryści z Państwa Islamskiego".
W greckich obozach dla nielegalnych imigrantów znajduje się obecnie ok. 10 tys. osób. Grecki minister obrony narodowej zagroził, że jeśli żądania jego rządu nie zostaną spełnione, każda z tych osób dostanie papiery umożliwiające swobodne podróżowanie po całej Unii Europejskiej. Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75477,17750381,Wlo ... z3l2sMqzGB
|
Pn wrz 07, 2015 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): akruk napisał(a): Czyli po której konkretnie? Europejskiej. W wojnie domowej w Syrii walczą ze sobą siły Asada, koalicyjne siły opozycyjne, ISIS, Kurdowie... Tak żeby nie wchodzić w szczegóły sytuacji - cztery strony co najmniej. To które z nich to ta jedna strona "europejska", po której powinien walczyć miejscowy Syryjczyk?
|
Pn wrz 07, 2015 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): akruk napisał(a): Pomyślmy...Wyobraź sobie, że nazywam się Akruk Selim, mieszkam w Syrii i jestem głową rodziny. Jestem pojedynczym, zwykłym obywatelem, stomatologiem, dajmy na to. Żadnym przywódcą ani nawet dowódcą jakiegoś oddziału. Jak i z kim mam się dogadywać? Tak konkretnie. Z pociskami? A może z żołnierzami lub bojówkarzami tej czy owej strony? Z młodymi szwedkami, które z chcęcia przejdą na islam. I jest to nagminne. W Syrii? w Syrii mam się dogadywać z jakimiś Szwedkami i to zakończy wojnę domową? Mocna impreza musiała wczoraj być. Maria-Magdalena napisał(a): A na serio, idąc w konwencji Twojej opowiesci, do Stanów nie polecisz. Kanada tez odpada, to samo Australia...zostaje Ci tylko Europa, z krajów cywilizowanych, gdzie mógłbyś się czuc w miarę swobodnie. Uchodźcy z Syrii zmierzają do Europy, ponieważ jest blisko - no rzeczywiście, geniuszem trzeba być, żeby to zauważyć. Maria-Magdalena napisał(a): Chociaz dziwię się czemu żaden islamista nie chce jechać do Rosji, Chin, czy Indii. Jaki "islamista"? Mówimy o uchodźcach.
|
Pn wrz 07, 2015 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Uchodźcy z Syrii zmierzają do Europy, ponieważ jest blisko Hm...do Izraela maja jeszcze biżej W końcu to też cywilizowany kraj i na dodatek wielokulturowy. akruk napisał(a): W Syrii? Nie! W Szwecji. A dostaniesz się do niej w wyniku ciekawej konwersacji w Sieci. Będziesz jej mówił wszystko to co chce usłyszeć i sprawa potoczy się własnym torem. Ona za to bedzie Cię przekonywała jaka jest piękna.  akruk napisał(a): Mocna impreza musiała wczoraj być. No ba... A na serio, nasza rozmowaj jest patowa, jak i sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczna w Syrii .
|
Pn wrz 07, 2015 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Cytuj: Rząd w Madrycie skarży się, że władze UE nie kiwną palcem, by pomóc jej powstrzymywać napierającą falę uchodźców, ale w rzeczywistości też odsuwa problem od siebie. Według ONZ o azyl w Hiszpanii poprosiło jedynie ok. 19 tys. uchodźców.
Dużo ostrzejszą taktykę stosuję rząd w Atenach. 11 marca minister obrony Grecji Panos Kamenos wywodzący się ze skrajnie lewicowej SYRIZ-y stwierdził, że jeśli jego kraj nie otrzyma kolejnego zastrzyku miliardów euro z Międzynarodowego Funduszu Walutowego, "zaleje kraj milionami imigrantów, wśród których na pewno są terroryści z Państwa Islamskiego".
W greckich obozach dla nielegalnych imigrantów znajduje się obecnie ok. 10 tys. osób. Grecki minister obrony narodowej zagroził, że jeśli żądania jego rządu nie zostaną spełnione, każda z tych osób dostanie papiery umożliwiające swobodne podróżowanie po całej Unii Europejskiej. Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75477,17750381,Wlo ... z3l2sMqzGBKażdego można ukazać jako terroryste http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... dziwa.html
|
Pn wrz 07, 2015 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): akruk napisał(a): Uchodźcy z Syrii zmierzają do Europy, ponieważ jest blisko Hm...do Izraela maja jeszcze biżej W końcu to też cywilizowany kraj i na dodatek wielokulturowy. Izrael - wielokulturowa oaza spokoju i bezpieczeństwa. Naprawdę, ta impreza musiała być bardzo ostra. Maria-Magdalena napisał(a): akruk napisał(a): W Syrii? Nie! W Szwecji. Już dwunasta minęła, a ty nadal wczorajsza! Miałaś wskazać receptę dla mieszkańca Syrii, jak będąc na miejscu ma się uporać z wojną.
|
Pn wrz 07, 2015 11:43 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Gwoli ścisłości, tylko zdecydowana mniejszość uchodźców z Syrii wybiera się do UE. Ciekawe natomiast, że Arabia Saudyjska żadnych uchodźców nie zamierza przyjąć. 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn wrz 07, 2015 11:57 |
|
|
|