Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
czytelnikBiblii
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
JedenPost napisał(a): Ogólnie: co w tym dziwnego, że wraz z napływającą wiedzą zmienia się teoria naukowa? Móglbyś wyjaśnić? Teoria się zmienia w czasie... więc tak naprawdę nie wiadomo JAK BYŁO?! Nie martwi was to?? Przecież nasi ojcowie mogli się dać pokroić, że Wielki Wybuch był 20 mld lat temu... a tu się okazuje, że na próżno tak wierzyli, hahah 
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pn maja 09, 2016 11:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ogólnie: co w tym dziwnego, że wraz z napływającą wiedzą zmienia się teoria naukowa? Móglbyś wyjaśnić? Znaczy że wierzysz w zmienne kłamstwa i manipulacje. 20 mld lat, czy 13,8 mld, jaka różnica  6 miliardów lat w jedną czy drugą stronę. Codziennie inna "prawda". Następne pytanie. Jeśli Wszechświat od czasu WW się rozszerza, to powinny się też rozszerzać atomy, ludzie, planety, układ słoneczny i galaktyki. W takiego zjawiska podobno nie zaobserwowano.
|
Pn maja 09, 2016 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): Są już może jakieś naukowe dowody na zaistnienie WW, czy nadal opieracie się na WIERZE  WW jest teorią! Jest po prostu jednym z możliwych wyjaśnień, dlaczego Wszechświat wygląda tak jak wygląda. Nikt poważny nie wierzy w WW. Nikt poważny nie traktuje WW jako prawdy za którą "należy się pokroić". Istnieją modele kosmologiczne, w których nie ma WW (np. model Hawkinga). Cytuj: Jak duży był wszechświat przed WW W ogóle nie było Wszechświata, ani nie było żadnego "przed". Cytuj: Kiedyś liczył miliony mil średnicy, potem tysiące, potem był wielkości piłki pingpongowej, potem mniejszy od atomu. Możesz wskazać, do jakich teorii naukowych pijesz? Bo mam wrażenie, że popłynąłeś z tą piłką pingpongową. (NB. w Polsce obowiązuje system metryczny. Jak tłumaczysz bezmyślnie amerykańskie teksty, to chociaż zamień te mile na kilometry). czytelnikBiblii napisał(a): Teoria się zmienia w czasie... więc tak naprawdę nie wiadomo JAK BYŁO?! Nie martwi was to?? Przecież nasi ojcowie mogli się dać pokroić, że Wielki Wybuch był 20 mld lat temu. Nie mam pojęcia, za co Wasi ojcowie dali się pokroić, a za co nie. Ale przecież Wasi ojcowie nie są tematem dyskusji. Cytuj: Znaczy że wierzysz w zmienne kłamstwa i manipulacje. Nikt nie wierzy w zmienne kłamstwa i manipulacje. Obserwujemy Wszechświat i staramy się wyjaśnić, dlaczego wygląda tak, jak go obserwujemy. I istnieją różne wyjaśnienia. Co ciekawe - kreacjoniści nie mają żadnego. Cytuj: Jeśli Wszechświat od czasu WW się rozszerza, to powinny się też rozszerzać atomy, ludzie, planety, układ słoneczny i galaktyki. W takiego zjawiska podobno nie zaobserwowano. Nie, nie powinny, bo siły, które utrzymują atomy, ludzi, planety, układ słoneczny, galaktyki, a nawet gromady galaktyk są zbyt silne.
|
Pn maja 09, 2016 12:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): W ogóle nie było Wszechświata, ani nie było żadnego "przed".
Wszystko co obserwujemy, czyli rzeczywistość, powstała z niczego To jakaś teoria Krzysztofa Kononowicza, który chciał, żeby niczego nie było To ci dopiero OSOBLIWOŚĆ. 
|
Pn maja 09, 2016 12:40 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Obecne teorie są takie, że istnienie wszechświata wynika z praw fizyki.
Skąd się wzięły prawa fizyki (natury) - nie wiadomo. Pisałem już o tym.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn maja 09, 2016 12:50 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Soul33, a bierzesz pod uwagę Stwórcę?! Że to On zarówno stworzył wszystko, jak i prawa wszelakie ustalił... @zefciu pisze, że kreacjoniści nie mają żadnego wyjaśnienia na to, co obserwujemy... No toś dowalił, koleś!!  Jako żart to potraktuję bo na serio się nie da... [ale juz tak nie żartuj bo zajadów ze śmiechu dostanę]
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pn maja 09, 2016 12:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): Wszystko co obserwujemy, czyli rzeczywistość, powstała z niczego  Jestem chrześcijaninem i wierzę, że wszystko co obserwujemy zostało stworzone przez Boga z niczego właśnie. Ty być może wyznajesz inną religię. Cytuj: To jakaś teoria Krzysztofa Kononowicza, który chciał, żeby niczego nie było  Ani śmieszne, ani trafne. Dla chrześcijanina pogląd, że czas jest stworzony i Bóg mu nie podlega jest naturalny. Ciebie natomiast wizja, że Wszechświat i czas miały gdzies początek, a żadnego "przedtem" nie było śmieszy. Myśl trochę pokrewna arianizmowi (skoro Słowo jest zrodzone, to musiało Go kiedyś nie być). Soul33 napisał(a): Obecne teorie są takie, że istnienie wszechświata wynika z praw fizyki. Trochę dziwny pogląd. Bo jak prawa fizyki mogą istnieć poza Wszechświatem? Cytuj: @zefciu pisze, że kreacjoniści nie mają żadnego wyjaśnienia na to, co obserwujemy... No toś dowalił, koleś!!  Jako żart to potraktuję bo na serio się nie da... [ale juz tak nie żartuj bo zajadów ze śmiechu dostanę To proszę mi takie wyjaśnienie zaprezentować, bądź zalinkować pracę naukową, która takie wyjaśnienie dostarcza.
Ostatnio edytowano Pn maja 09, 2016 13:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn maja 09, 2016 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Obecne teorie są takie, że istnienie wszechświata wynika z praw fizyki.
Skąd się wzięły prawa fizyki (natury) - nie wiadomo. Pisałem już o tym. Przecież prawa fizyki powstały w momencie Wielkiego Wybuchu. Uważasz, że prawa fizyki mogły istnieć w nicości Dziwna ta religia ewolucjonistów. Wg mnie prawa fizyki to LOGOS (informacja), tłumaczone na polski jako Słowo. "Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo..." (J 1,1) To ma jakiś sens. W przeciwieństwie do bezsensownych hipotez ewolucjonistów.
|
Pn maja 09, 2016 13:03 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
zefciu napisał(a): To proszę mi takie wyjaśnienie zaprezentować Z miłą chęcią Ci prezentuję to o co pytasz: http://biblia.deon.pl/
|
Pn maja 09, 2016 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nie jest praca naukowa. Proszę o przedstawienie mi naukowego, matematycznego modelu Wszechświata zgodnego z obserwacją i kreacjonizmem młodoziemskim. Ewentualnie, o wskazanie, gdzie Biblia wyjaśnia np. kosmologiczne przesunięcie ku czerwieni, termiczną równowagę między obszarami Wszechświata, czy w ogóle obserwację odległych galaktyk.
|
Pn maja 09, 2016 13:35 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
O przesunięciu ku czerwieni (sprawa kwazarów) jest m.in. na tym wykładzie, którego nie chce się wam włączyć...
Kolego, dla mnie Boże Słowo jest ponad naukę ludzką, więc nie muszę w niej szukać tego, o co mnie prosisz... Ufam mojemu Bogu i Stwórcy; też i Tobie tego życzę, abyś zaufał bo tylko tak masz przed sobą przyszłość. Bez Boga nie masz jej na dłużej niż kilka może kilkadziesiąt lat! Rozważ to, proszę...
|
Pn maja 09, 2016 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): O przesunięciu ku czerwieni (sprawa kwazarów) jest m.in. na tym wykładzie, którego nie chce się wam włączyć. Jeżeli istnieje uzasadnienie naukowe, to istnieje też praca naukowa, gdzie jest ono opublikowane. Proszę ją zatem wskazać. Cytuj: Kolego, dla mnie Boże Słowo jest ponad naukę ludzką, więc nie muszę w niej szukać tego, o co mnie prosisz. Ufam mojemu Bogu i Stwórcy; też i Tobie tego życzę, abyś zaufał bo tylko tak masz przed sobą przyszłość. non sequitur. Pytanie brzmiało, jakie jest wyjaśnienie obserwacji Wszechświata, jaką posiadamy. Ty napisałeś, że jest ono w Biblii. Zapytałem gdzie, a Ty mi, że nie musisz szukać, bo ufasz Bogu. Co to ma do rzeczy? W jaki sposób Twoja ufność Bogu ma dać mnie odpowiedź na moje bardzo konkretne pytanie? Cytuj: Bez Boga nie masz jej na dłużej niż kilka może kilkadziesiąt lat! Rozważ to, proszę... A dlaczego twierdzisz, że nie wierzę w Boga, lub Mu nie ufam.
|
Pn maja 09, 2016 14:11 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): JedenPost napisał(a): Ogólnie: co w tym dziwnego, że wraz z napływającą wiedzą zmienia się teoria naukowa? Móglbyś wyjaśnić? Znaczy że wierzysz w zmienne kłamstwa i manipulacje. Nie. To znaczy że wiem, że model WW jest spójny wewnętrznie i zgodny z obserwacjami. A teraz - mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn maja 09, 2016 14:13 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
@zefciu, otwórz Biblię na pierwszym rozdziale, a znajdziesz odpowiedź, którą ja uznaję. Ty jej nie uznajesz, jak i ja nie uznaję Twojej o WW. Żegnam zatem przyjemnie i proszę: Nie przegap wieczności.
|
Pn maja 09, 2016 14:19 |
|
 |
Robek
|
czytelnikBiblii napisał(a): Szkoda mi czasu na godzinne pisanie, skoro to, co mógłbym napisać, jest do zobaczenia (jeden obraz zastępuje 1000 słów - jak powiada się). Co się tak boicie włączyć PLAY? Wolicie walić w klawisze niż sobie wygodnie usiąść i oglądać, popijając soczek?... Forum jest dyskusyjne, ale czy to znaczy, że nie można do dyskusji zaprosić prelegenta w nagranym materiale? A co w tym filmiku ma być ciekawego? spin napisał(a): Są już może jakieś naukowe dowody na zaistnienie WW, czy nadal opieracie się na WIERZE Są dowody spin napisał(a): Czy ktoś wie ile lat temu miał rzekomo miejsce WW, bo już 4 wersję widzę. BB ver. 4.0 Najpierw było 20 mld lat temu, potem 18, potem 15, ostatnio 13,8 mld. Dokładnie to 13,799 ± 0,021 mld Jaka będzie kolejna "data" To kiedy był ten wielki wybuch, nie ma większego znaczenia. spin napisał(a): Jak duży był wszechświat przed WW, bo też się to u tzw. naukowców zmienia, coraz mniejszy jest ten przedwszechświat Kiedyś liczył miliony mil średnicy, potem tysiące, potem był wielkości piłki pingpongowej, potem mniejszy od atomu. Teraz jest punktem, czyli mniej niż zero. Sama osobliwość została, czyli nie wiadomo co. Niezły skurczybyk.  Wszechświat nigdy nie był punktem, na początku miał rozmiary o wiele mniejsze od atomu. spin napisał(a): Wszystko co obserwujemy, czyli rzeczywistość, powstała z niczego Nie ma takiej możliwości, żeby cokolwiek postało z niczego. czytelnikBiblii napisał(a): @zefciu pisze, że kreacjoniści nie mają żadnego wyjaśnienia na to, co obserwujemy... No toś dowalił, koleś!!  Jako żart to potraktuję bo na serio się nie da... [ale juz tak nie żartuj bo zajadów ze śmiechu dostanę] Sam Kreacjonizm jest żartem spin napisał(a): Przecież prawa fizyki powstały w momencie Wielkiego Wybuchu. Uważasz, że prawa fizyki mogły istnieć w nicości Dziwna ta religia ewolucjonistów. Prawa fizyki istniały od zawsze. Nigdy nie było, czegoś takiego jak nicość.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn maja 09, 2016 14:25 |
|
|
|