Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 23:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Pytania znajomego protestanta 
Autor Wiadomość
Post Re: Pytania znajomego protestanta
czytelnikBiblii napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
sukcesja apostolska to nieprzerwane przekazywanie święceń biskupich od czasów apostolskich?

...a takim święceniom nie szkodzi to, że Aleksander VI był raczej politykiem niż biskupem i "prowadził jednak życie niegodne papieża; jeden z najgorszych pontyfikatów" ?

Nie szkodzi. Święcenia, tak jak każdy sakrament, to nie jest magia, tylko działanie Chrystusa. :)
Cytuj:
Napiszesz, że nie szkodzi.
No to już pytań nie mam, a tylko się pukam w czoło, że można w takie "dziwności" wierzyć...

"Dziwne" jest przekonanie, że Chrystus nie będzie działał w sakramencie kapłaństwa lub "cofnie" jego skutki, bo ten, kto go otrzymał, żyje i postępuje w sposób niegodny.

So maja 28, 2016 18:47
kaszek86 napisał(a):
Problem dla mnie jest jednak taki, że ja nie dostrzegam tego rodzaju zrozumienia w świadectwach wczesnego Kościoła. Najlepsze teksty na podparcie papieskiego prymatu papieskiego znalazłem u Cypriana i chyba właśnie na niego dość często w tym temacie powołują się katolicy.

Piszesz tak ogólnikowo, że nie wiem nawet jak Ci odpowiedzieć. Proponuję, abyś posłużył się tymi tekstami wczesnego Kościoła, w sensie zacytuj je wraz z linkiem źródła, z którego korzystasz.
kaszek86 napisał(a):
Najlepsze teksty na podparcie papieskiego prymatu papieskiego znalazłem u Cypriana i chyba właśnie na niego dość często w tym temacie powołują się katolicy.

Cytuj:
1. Justyn Męczennik (ur.100) "Dialog z Żydem Tryfonem"
2. Orygenes (ur.185) (W "Homilii do księdze Wyjścia" 5 por. "Komentarz do Ewangelii św.Jana" V cyt. w "Historii Kościoła" VI:25,8 Euzebiusza [ur.260], nawiązując do Mt 16:18 napisał "Zobacz, co jest powiedziane przez Pana temu wielkiemu fundamentowi Kościoła i najsilniejszej opoce, na której Chrystus zbudował Kościół" )
3. Cyprian (+258) "Mówi Pan do Piotra: Ja tobie powiadam, że ty jesteś opoka, a na tej opoce zbuduję Kościół mój (...) Na nim jednym buduje Kościół swój i jemu poleca paść owce swoje" ("O jedności Kościoła" 3-5; por. List 73:7, 11).
Firmilian (+268)
4. Tertulian (ur.155). Z dziel tego ostatniego , bardzo przecież wczesnego teologa warto może przytoczyć dwa fragmenty:
""Czy nie pouczył o wszystkim Piotra nazwanego opoka planowanego Kościoła, któremu oddal klucze Królestwa Niebieskiego i przekazał władzę rozwiązywania i związywania tak w niebie jak i na ziemi ?" /Preskrypcja przeciw heretykom/
Drugi cytat być może uspokoi wszystkich, którzy SA zaniepokojeni określeniem "skała" nadanym człowiekowi, jakim był Piotr, podczas kiedy wiadomo skądinąd ze fundamentem jest Jezus. Tertulian na pytanie, czemu Jezus nadal Piotrowi imię Skała, odpowiada: ""A może dlatego, ze Chrystus jest Skałą i kamieniem.[...] A wiec z uczuciem użyczył najmilszemu z uczniów specjalnie imienia spośród swoich figur" /Przeciw Marcjonowi IV, 13;6/
http://analizy.biz/marek1962/prymat.htm

Powyższy cytat jest do ewentualnej dyskusji. Nie uważam za niezbędne tworzyć samej czegoś, co jest już utworzone przez kogoś innego :).
kaszek86 napisał(a):
Jednak wcześniej miałem przekonanie, że interpretacja protestancka Mt 16:18 to jakaś nowinka i wymysł Lutra... teraz widzę to zupełnie inaczej.

No tak zalezy komu uwierzymy. Tym, którzy uważają sola scriptura i zbawienie z samej wiary i którzy do niedawna nie uznawali za kanoniczny Listu św. Jakuba, bo ten wyraźnie napisał, że nie da się pokazać wiary bez uczynków, bo nie pasował do tezy Lutra, że tylko wiara?
kaszek86 napisał(a):
Ciężko mi jest tutaj jakoś się odnieść do Twoich doświadczeń jedna znów jakoś tego nie potrafię odnieść do mojego znajomego. Niby ewangeliczny, ale jednak zwracający uwagę na kontekst literacki, historyczno-kulturowy, dość mocno siedzący w historii Kościoła, a ostatnio nawet mocno siedzi w retoryce hebrajskiej (coś związane ze strukturą tekstu biblijnego). Oczywiście najważniejsze są owoce życia choć i tutaj nie mam za bardzo do czego się przyczepić...

To w końcu ten Twój znajomy jest ewangeliczny czy ewangelikalny? Bo to jest różnica. To, że szuka w historii Kościoła, w retoryce hebrajskiej nie dowodzi, ze posiadł prawdę. Podałam Ci link (wcześniej) jakie zasady obowiązują przy interpretacji Biblii. Nie jest łatwo określić gatunek literacki poszczególnych tekstów biblijnych, a samo określenie to nie wszystko, aby go zrozumieć. Po drugie nie tylko retorykę, ale całą kulturę i historię całego okresu biblijnego trzeba znać (nie tylko historię Kościoła). Ważne sa też miejsca paralelne, czyli równoległe, odniesienie NT do ST i odwrotnie.
Co do Eucharystii i mowy eucharystycznej to już ze znajomym o tym rozmawialiśmy. Wytłumaczył mi dlaczego protestanci rozumieją to inaczej. Wydawało mi się to bardzo spójne. Miałem wrażenie, że brał pod uwagę zarówno kontekst literacki (głównie Ew. Jana, ale również inne części Nowego Testamentu), w jaki sposób używane są w Ewangelii Jana niektóre słowa (np. słowo "prawdziwy", również w mowie eucharystycznej). W nawiązaniu do Eucharystii wskazywał na kontekst kulturowy czyli jak wyglądał seder paschalny, w trakcie którego Jezus ustanowił Eucharystię. To była długa rozmowa więc ciężko wschodzić w szczegóły i rozpoczynać nowy wątek

To, że coś jest spójne, nie znaczy, że właściwie rozumiane. Jezus wyraźnie powiedział: to jest Ciało moje, to jest Krew moja. Nie powiedział, że chleb czy wino symbolizuja Jego Ciało i Krew, ale że są Ciałem i Krwią.
Ale ok, na razie zostawmy Eucharystie. Tylko wspomniałam o niej.
kaszek86 napisał(a):
Chodziło mi o to, że jeżeli człowiek będący prawosławnym przyjąłby Twój sposób weryfikacji prawdziwości swojego wyznania to musiałby stać w miejscu (nie mógłby wątpić w nauczanie swojego kościoła) aż jego wspólnota nie zaczęłaby nauczać inaczej niż nauczała do tej pory. Jednak to, że kościóły katolicki i prawosławny są konsekwentne w swoim nauczaniu nie świadczy jednocześnie, że oba dobrze nauczają... Zatem Twój sposób weryfikacji ewentualnej omylności kościoła nie może być właściwy.

Hmm, nie do końca. Znalazłam źródła Ojców Kościoła, na których bazują prawosławni, a którzy mówili o filioque i grzechu pierworodnym (ponoć żaden z nich o tym nie mówił) i dyskusja się skończyła.
Cytuj:
Wiem, że w "teorii" jest nieomylny. Jednak jest tak ponieważ tak sam o sobie mówi. Zastanawiam się jednak czy teoria pokrywa się z rzeczywistością...

Czyli nie uznajesz działania Ducha Świętego w Kościele? Jeżeli Kościół naucza o prawdach wiary niezmiennie od początku, to chyba znaczy, że w danej kwestii jest nieomylny. Przez 2 tys. lat dawno by obalono takie nauczanie.
Cytuj:
Jeżeli człowiek byłby protestantem i odszedłby na katolicyzm to byłby pyszny bo uznałby się za mądrzejszego niż przywódcy swojego kościoła, którzy nauczali go inaczej? Tego rodzaju argumenty to niestety miecz obosieczny.

Nie o tym mówiłam, a o powstawaniu wciąż nowych denominacji, bo w nauczaniu poprzedniej komuś cos nie pasowało, bo w jego mniemaniu Duch Święty powiedział inaczej. Odchodzi i zakłada swój Kościół. Tak to działa.
Swego czasu powstał Kościół Baptystów. Ten już się tez podzielił i są Kościoły baptystyczne nauczające mniej więcej tak samo, ale mniej więcej, bo różnią się co do szczegółów, dlatego nie są jednym Kościołem.
Cytuj:
Jeżeli ktoś będąc katolikiem odczytuje np. przykazanie o nieczynieniu obrazów i klękania prze nimi a wokół siebie widzi wszędzie obrazy i ludzi, którzy przed nimi klęczą i jednocześnie czyta nawet opracowanie katolickie, że początkowo chrześcijanie byli obrazom przeciwni to nie ma prawa w jego głowie zapalić się czerwona lampka?

Jesli ktoś klęka przed obrazem, to znaczy, że nie jest katolikiem. Katolik nie klęka przed obrazem, a przed Bogiem. Obraz pomaga mu tylko w modlitwie. Pójdę dalej. Zarzut protestantów, że Maryja jest boginią, bo się do niej modlimy. Nie modlimy się do Maryi, a przez Maryję do Boga. Zauważ, że każda modlitwa "do niej" skierowana kończy się "módl się za nami". Tak samo ze wszystkimi świętymi. Są blisko Boga i prosimy ich o modlitwę za nami.
Nie modlimy sie do świetych, ani do obrazów.
Zresztą kiedyś klękano przed rodzicami (dzisiaj też para młoda klęka prosząc o błogosławieństwo). Uważaja rodziców za bogów?
kaszek86 napisał(a):
Jak czyta historię Kościoła i dowiaduje się jakiego pokroju przywódcy nim kierowali, jak wyglądały sobory (walka o wpływy polityczne, przekupstwa i inne nieczyste zagrania), jak niektórzy dochodzili w Kościele do władzy i wiele tego typu rzeczy to czy nie ma prawa się zastanawiać czy przypadkiem coś nie poszło w Kościele tak jak powinno? Chyba zdrowy rozsądek podpowiadałby nam, że należy się tutaj zatrzymać i nad tym zastanowić.

Co innego nauczanie a co innego postawa grzesznego człowieka. A to, że historia Koscioła nie ukrywa rzeczy złych jest na plus.

So maja 28, 2016 21:32

"Dziwne" jest przekonanie, że Chrystus nie będzie działał w sakramencie kapłaństwa lub "cofnie" jego skutki, bo ten, kto go otrzymał, żyje i postępuje w sposób niegodny.

Możesz to poprzeć tekstem biblijnym, bo jakoś Ci nie wierzę tak na Twoje słówko...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N maja 29, 2016 10:40
Zobacz profil WWW
Nie widzę sensu, aby Ci cokolwiek przytaczać, bo jak fragment nie będzie pasował do Twoich adwentystycznych przekonań, to go zignorujesz nawet jeżeli będą to słowa Chrystusa.

N maja 29, 2016 10:56

...mimo to spróbuj. Nie ważę się podważyć słów Chrystusa!
[chyba zacznę Ci w każdym poście "wypominać" Twoją katolickość ;) ]

CHOMIK - jego zapasy

N maja 29, 2016 11:36
Zobacz profil WWW

Możesz to poprzeć tekstem biblijnym, bo jakoś Ci nie wierzę tak na Twoje słówko...

Raczej taki dowód, że Chrystus cofa skutki kapłaństwa dla osób zyjacych w grzechu nalezy do Ciebie. To Ty powinieneś tego dowieść, gdyż podważasz owo działanie w grzesznym człowieku.

N maja 29, 2016 12:10

Helenko, czy Duch Święty - Osoba Boska chyba niezbędna w życiu kapłana - jest obecna w człowieku, który uparcie trwa w złym (a tak niechybnie było w przypadku wzmiankowanego tu papieża Aleksandra VI z rodu Borgia)? Odpowiedz, proszę, to dalej pociągnę temat...

CHOMIK - jego zapasy

N maja 29, 2016 12:39
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Helenko, czy Duch Święty - Osoba Boska chyba niezbędna w życiu kapłana - jest obecna w człowieku, który uparcie trwa w złym (a tak niechybnie było w przypadku wzmiankowanego tu papieża Aleksandra VI z rodu Borgia)? Odpowiedz, proszę, to dalej pociągnę temat...
Witam serdecznie.
Czy mogę wyręczyć Helenkę?

Otóż na Twoje pytanie odpowiedź jest pozytywna - Duch Święty, jeśli działa na podstawie obietnicy, może działać w człowieku czyniącym źle.

Najdobitniejszym chyba przykładem jest casus Kajfasza:
"Wówczas jeden z nich, Kajfasz, który w owym roku był najwyższym kapłanem, rzekł do nich: Wy nic nie rozumiecie i nie bierzecie tego pod uwagę, że lepiej jest dla was, gdy jeden człowiek umrze za lud, niż miałby zginąć cały naród. Tego jednak nie powiedział sam od siebie, ale jako najwyższy kapłan w owym roku wypowiedział proroctwo, że Jezus miał umrzeć za naród, (52) a nie tylko za naród, ale także, by rozproszone dzieci Boże zgromadzić w jedno. (53) Tego więc dnia postanowili Go zabić."/J 11,49-53/

BTW: Helenka była łaskawa powołać się na mój tekst na stronie www.analizy.biz/marek1962/prymat.htm . Otóż jest to stara wersja tekstu - temat znacznie rozbudowałem w tekście, który umieściłem tu www.analizy.biz/marek1962/prymat.pdf

N maja 29, 2016 15:05
Zobacz profil WWW

Aż przebieramy nogami, żebyś pociągnął temat i wszystkich oświecił.

Czy pastor po popełnieniu grzechu, rezygnuje z kontynuowania posługi?

N maja 29, 2016 15:09

chwat napisał(a):

Jeśli chcesz porównywać życie Aleksandra VI do grzechów pastorów, to chyba nie tędy droga, aby się licytować, który grzech większy, lecz na ciągłości procederu!
Jeśli by pastor trwał w grzechu, to jest wykluczany ze zboru...
Czy papież Aleksander VI przestał trwać w grzechach? Żałował za nie? Pokutował?...

A co do Biblii, to zadając pytanie Helence, miałem na myśli te słowa Piotra:
Act 5:29-33 bt5
(29) Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi odpowiedział Piotr, a także Apostołowie.
(30) Bóg naszych ojców wskrzesił Jezusa, którego wy straciliście, zawiesiwszy na drzewie.
(31) Bóg wywyższył Go na [miejscu] po prawicy swojej jako Władcę i Zbawiciela, aby zapewnić Izraelowi nawrócenie i odpuszczenie grzechów.
(32) Dajemy temu świadectwo my właśnie oraz Duch Święty, którego Bóg udzielił tym, którzy Mu są posłuszni.
(33) Gdy to usłyszeli, wpadli w gniew i chcieli ich zabić.

Cytuję więcej, a chodzi mi o zwrot, że Duch Święty i posłuszeństwo ma iść w parze!...
Jak to było z posłuszeństwem papieża Aleksandra VI?

Przykład Kaifasza może i dobry, aby pokazać, że i przez złych ludzi Bóg może przemówić... Trzeba by teraz posłuchać czy przemawiał przez Aleksandra VI...

CHOMIK - jego zapasy

N maja 29, 2016 15:42
Zobacz profil WWW

Trzeba by teraz posłuchać czy przemawiał przez Aleksandra VI...

Przyjacielu. Wchodzisz w nie swoje kompetencje. Oczywiscie takie czy inne uczynki takich czy innych ludzi sa ewidentnie zle. Moje tez. Twoje tez. Z Twoich wypowiedzi wynika, ze Twoje serce jest bardziej zatwardziale niz tlumu z ktorych nikt nie odwazyl sie rzucic kamieniem. Ale osadzi nas Ktos inny. I moze powiedziec "bedziesz ze mna w raju" do Ciebie, do mnie i do Aleksandra rowniez. Pogodz sie z tym, ze nie Ty decydujesz do kogo maja byc skierowane slowa "wezmijcie Ducha Swietego".

N maja 29, 2016 16:24

Odpowiadasz pytaniem na pytanie i to nie jest w porządku, ale ok. Dlaczego ograniczasz Boga, który ze zła wyprowadza dobro? To Opatrzność kieruje każdym wydarzeniem historycznym. I jeśli dopuszcza zło, to po to, aby z tego wyprowadzić dobro. To tyle ode mnie. bo wyjaśnienie działania Ducha Świętego w grzesznym człowieku, poparte stosownym cytatem z Biblii podął Marek Piotrowski.
Marek_Piotrowski napisał(a):
Witam serdecznie.
Czy mogę wyręczyć Helenkę?

Witaj Marku :)
Zawsze możesz, ilekroć zajdzie taka potrzeba :).

N maja 29, 2016 16:35

chwat napisał(a):

Jeśli chcesz porównywać życie Aleksandra VI do grzechów pastorów, to chyba nie tędy droga, aby się licytować, który grzech większy, lecz na ciągłości procederu!
Jeśli by pastor trwał w grzechu, to jest wykluczany ze zboru...
Czy papież Aleksander VI przestał trwać w grzechach? Żałował za nie? Pokutował?...

A co do Biblii, to zadając pytanie Helence, miałem na myśli te słowa Piotra:
Act 5:29-33 bt5
(29) Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi odpowiedział Piotr, a także Apostołowie.
(30) Bóg naszych ojców wskrzesił Jezusa, którego wy straciliście, zawiesiwszy na drzewie.
(31) Bóg wywyższył Go na [miejscu] po prawicy swojej jako Władcę i Zbawiciela, aby zapewnić Izraelowi nawrócenie i odpuszczenie grzechów.
(32) Dajemy temu świadectwo my właśnie oraz Duch Święty, którego Bóg udzielił tym, którzy Mu są posłuszni.
(33) Gdy to usłyszeli, wpadli w gniew i chcieli ich zabić.

Cytuję więcej, a chodzi mi o zwrot, że Duch Święty i posłuszeństwo ma iść w parze!...
Jak to było z posłuszeństwem papieża Aleksandra VI?

Przykład Kaifasza może i dobry, aby pokazać, że i przez złych ludzi Bóg może przemówić... Trzeba by teraz posłuchać czy przemawiał przez Aleksandra VI...

Ja nikogo nie chcę porównywać, to Ty wyciągasz jaskrawy przykład.

Uważam, że droga do Boga, to nie rozliczanie innych.
Poza tym, chyba nie sądzisz, że w dzisiejszych czasach katolicy pochwalają Aleksandra? Jako osoba, jest dziś przez KK traktowana krytycznie, więc w czym problem?
Obecnie nikt nie aprobuje jego postępowania. Czy to nie to samo, co wykluczenie pastora ze zboru? Z drugiej strony, czy Jezus wykluczył Piotra z grona Apostołów, wiedząc że ten się go zaprze?
Uważasz, że grzechy człowieka na stanowisku (wg Twoich kryteriów), mają unieważnić sukcesję apostolską? Myślisz, że to instytucja jest zagrożeniem dla nas, czy to my sami dla siebie?

Poza tym, jesteś pewien, że nie żałował za swoje grzechy?

Pismo Święte za jego pontyfikatu nie zostało zmienione tak, żeby wybielać jego grzechy. A i to uważam (blędna interpretacja - jeśli było by czasowe) za niewystarczające do przerwania sukcesji. Błąd człowieka (grzech), to nie ostateczne przerwanie więzi z Bogiem. Jezus stworzył Kościół, a nie instytucję od-do, którą w razie czego trzeba rozwiązać. Chyba że widzisz w Ewangelii taką wzmiankę.

Ostatnio edytowano N maja 29, 2016 16:51 przez chwat, łącznie edytowano 3 razy

N maja 29, 2016 16:46
...mimo to spróbuj. Nie ważę się podważyć słów Chrystusa!

Widziałem jak to robiłeś, więc wybacz, ale nie będę tracił czasu. Jak inni chcą się bawić w przedstawienie fragmentów Pisma Świętego, które i tak zignorujesz, to możesz ich prosić.

N maja 29, 2016 16:48

OK, rezygnuję z dalszej dyskusji. Cieszcie się "sukcesją" apostolską wiodącą przez np. orgie papieża Aleksandra VI, jego liczne zbrodnie i dzieci z wielu łożnic... [ważne, że ciągłość sukcesji została zachowana].

CHOMIK - jego zapasy

N maja 29, 2016 16:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona