Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 20:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
No własnie, jak możesz?

Cz cze 23, 2016 18:48

Helenka napisał(a):
- utrzymujemy Kościół,
- utrzymujemy rzesze misjonarzy niosących Boga i pomoc materialną, medyczną, edukacyjną,
- utrzymujemy Caritas i wszystkie dzieła pomocy jakie prowadzi,
- utrzymujemy różne fundacje obejmujące pomocą od nienarodzonych do zgrzybiałych starców, remontujących szpitale, budujące studnie w Afryce....etc

Cz cze 23, 2016 19:34
Zobacz profil WWW
Cytuj:
"Opowiedział też niektórym, co dufni byli w siebie, że są sprawiedliwi, a innymi gardzili, tę przypowieść:
Dwóch ludzi przyszło do świątyni, żeby się modlić, jeden faryzeusz, a drugi celnik.
Faryzeusz stanął i tak w duszy się modlił:
Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie: zdziercy, niesprawiedliwi, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik.
Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam."
/Łk 18,9-12/

Cytuj:
I stąd dufne uzurpowanie sobie prawa określania innych nienawistnikami nie zdolnymi kochać swoich rodaków......

Cytuj:
Łk 6:42 bt5 "Jak możesz mówić swemu bratu: Bracie, pozwól, że usunę drzazgę, która jest w twoim oku, podczas gdy sam belki w swoim oku nie widzisz? Obłudniku, usuń najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka brata swego."

Właśnie.....zanim nazwiesz kogoś nienawistnikiem, popatrz wprzód na siebie i pamiętaj a kto by rzekł swemu bratu "Raka" podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł "Bezbożniku" podlega karze ognia piekielnego (Mt 5,22).....a obrzucenie mianem "nienawistniku" uznawane, za wyciąganie drzazg z oka brata/siostry :o :o .....

Cz cze 23, 2016 19:49
Widze, ze Marek juz sie zapedzil dopisywac uzytkownikom, czego nie napisali.
Opluc globalnie adwersarzy, to swiete prawo Marka. Przypomnienie, ze to katolicy (takze ci forumowi) utrzymuja Kosciol i rozne jego dziela, to ... faryzeizm.

To ja przypomne: jaka miara mierzysz, taka tobie odmierza.

Moze napiszesz w koncu cos merytorycznego w temacie?
Czy znowu bedziesz probowal rzadzic forum? Trzecia proba. Moze tym razem moderacja sie ugnie?

Cz cze 23, 2016 20:07

Kael napisał(a):
Słusznie, masz rację, przepraszam obie Panie za pomyłkę, powinno być:
Aluś napisał(a):
- utrzymujemy Kościół,
- utrzymujemy rzesze misjonarzy niosących Boga i pomoc materialną, medyczną, edukacyjną,
- utrzymujemy Caritas i wszystkie dzieła pomocy jakie prowadzi,
- utrzymujemy różne fundacje obejmujące pomocą od nienarodzonych do zgrzybiałych starców, remontujących szpitale, budujące studnie w Afryce....etc

Cytuj:
Opluc globalnie adwersarzy, to swiete prawo Marka. Przypomnienie, ze to katolicy (takze ci forumowi) utrzymuja Kosciol i rozne jego dziela, to ... faryzeizm.
No cóż, to Twój wniosek. Ja tylko podałem cytat. Widać coś w tym jest :)

Cytuj:
To ja przypomne: jaka miara mierzysz, taka tobie odmierza.

Czy znowu bedziesz probowal rzadzic forum? Trzecia proba. Moze tym razem moderacja sie ugnie?
Jak to zacytowałeś? "jaka miara mierzysz, taka tobie odmierzą"?

Aluś napisał(a):
I stąd dufne uzurpowanie sobie prawa określania innych nienawistnikami nie zdolnymi kochać swoich rodaków......
Ależ Alu, nie mam pojęcia czy to brak ZDOLNOŚCI.
Myślę, że raczej zamiłowanie do hejtu wobec Rodaków... ;-)

Cytuj:
a kto by rzekł swemu bratu "Raka" podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł "Bezbożniku" podlega karze ognia piekielnego
Bratu. Czyli wszystkim, ale w pierwszym rzędzie rodakowi.
Pomyśl o tym...

Cz cze 23, 2016 20:15
Zobacz profil WWW

Kael napisał(a):

Słusznie.
Parę merytorycznych zagadek związanych z tematem:
  • ilu ta "niechętna uchodźcom" Polska przyjęła Ukraińców w ostatnich 3 latach?
  • Ilu z nich w zeszłym roku miało pozwolenie na pracę?
  • Ilu z nich "w ramach solidarności europejskiej" zgodziły się przyjąć od nas Niemcy, Francja, Włochy, Belgia itd?
  • Ilu Czeczenów przyjęliśmy w czasie najazdu Rosji na Czeczenię?
  • Jaki procent Ukraińców podejmuje pracę, a jaki przybyszy z krajów muzułmańskich?

Cz cze 23, 2016 20:23
Zobacz profil WWW
A ilu z “uchodzcow“ z Ukrainy dostalo taki status?
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60 ... 52498.html
Ilu bylo i jest po prostu imigrantami ekonomicznymi?

I dlaczego nie zostaja w Polsce? Tylko ze wzgledow finansowych? Czy moze takze ze wzgledu na niegoscinnosc Polakow i zagrozenie zycia?
http://www.tvn24.pl/lodz,69/krzyczal-is ... 54941.html
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 54782.html

Cz cze 23, 2016 20:33

Odpowiesz na moje merytoryczne pytania, kóre pozwolą ustalić FAKTY czy dalej będziesz wstawiał propagandowe teksty i pojedyncze zdarzenia podnosił do rangi powszechnej praktyki?

Cz cze 23, 2016 20:39
Zobacz profil WWW
Cytuj:
No cóż, to Twój wniosek. Ja tylko podałem cytat. Widać coś w tym jest :)

Jest...jest.....Jezus powiedział do niektórych, którzy ufali sobie, że są sprawiedliwi.....nie jestem taki jak ci nienawistnicy nie kochający swoich rodaków, tylko gołosłownie gadający o miłości to materialnie nie da się sprawdzić.
Na przedstawione wymierne materialne wypływające z miłości działania na różnorodne potrzeby rodaków, odpowiedź - "chwalący się nienawistnik faryzeusz".

Cytuj:
a kto by rzekł swemu bratu "Raka" podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł "Bezbożniku" podlega karze ognia piekielnego

Cytuj:
Bratu. Czyli wszystkim, ale w pierwszym rzędzie rodakowi.
Pomyśl o tym...

Orzekł nieomylny.....

Cz cze 23, 2016 20:41
Kael napisał(a):

Aż się zdziwiłam, że odpowiedział na "mój" post, ale to tylko pomyłka w cytowaniu. Gdyby przy tej wypowiedzi widniało: Helenka, byłby ignor :mrgreen:

Cz cze 23, 2016 20:43

Ktoś tu apelował, by napisać "w koncu cos merytorycznego w temacie".
Jak widzę, Koleżanki wolą jednak w dalszym ciągu "ziać miłosierdziem" ;)
To jak będzie z tymi KONKRETNYMI liczbami?

Cz cze 23, 2016 20:47
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Odpowiesz na moje merytoryczne pytania, kóre pozwolą ustalić FAKTY czy dalej będziesz wstawiał propagandowe teksty i pojedyncze zdarzenia podnosił do rangi powszechnej praktyki?

Gdybys czytal odpowiedzi a nie oczekiwal wylozenia kawy na lawe, to bys po prostu podal FAKTY, a nie po jajkowemu kazal innym ich za ciebie szukac.
Jajko mnie wytrenowal: nie odrabiam cudzych zadan domowych.

Z mojego linku
Cytuj:
Według urzędników na Ukrainie jest to możliwe, dlatego w ciągu ostatnich trzech lat status uchodźcy otrzymało jedynie 16 Ukraińców na 5000 składających wnioski. – Rzeczywiście, na wschodzie jest konflikt zbrojny, on obejmuje około ośmiu procent tego kraju, natomiast na pozostałym obszarze Ukrainy władze skutecznie zapewniają spokój – argumentuje Jakub Dudziak. (http://www.tvn24.pl)

Czyli reszta to imigranci zarobkowi i zadna szczodrosc nami nie kieruje a prosty interes.
Cytuj:
Według danych Urzędu ds. Cudzoziemców od ubiegłego roku liczba legalnie mieszkających w Polsce obcokrajowców zwiększyła się o 50 tys. (do 175 tys.). Ponad połowę (28,9 tys.) stanowili Ukraińcy.
(...)
Ukraińcy w Polsce nie lubią jak nazywa się ich emigrantami, bo niemal każdy powtarza, że wróci do domu jak tylko na Ukrainie się uspokoi. Nie chcą też aby nazywać ich uchodźcami. - To się kojarzy z obozami, białymi namiotami i nędzą – wyjaśnia Liuba Zajczenko, trzydziestolatka z Donbasu. – A ja zostawiłam na Ukrainie dobre mieszkanie i samochód, w Polsce chcę po prostu tylko przeczekać kryzys - dodaje.

http://www.newsweek.pl/ukraincy-w-polsc ... 882,1.html
A reszty za ciebie szukac nie bede. Wiesz? To napisz.

Cz cze 23, 2016 20:49

Czyli albo liczb nie znasz (co nie przeszkadza Ci by strzępić języka pomawiając swoich rodaków) albo co gorsze, znasz i napiszesz wszystko, byle ich nie podać - bo są Ci niewygodne.

Ktoś inny z gorliwych zapewniaczy, jacy to Polacy są be, odważy się stanąć w prawdzie i zbadać?
Przypominam, gdybyście zapomnieli: ;)
  • ilu ta "niechętna uchodźcom" Polska przyjęła Ukraińców w ostatnich 3 latach?
  • Ilu z nich w zeszłym roku miało pozwolenie na pracę?
  • Ilu z nich "w ramach solidarności europejskiej" zgodziły się przyjąć od nas Niemcy, Francja, Włochy, Belgia itd?
  • Ilu Czeczenów przyjęliśmy w czasie najazdu Rosji na Czeczenię?
  • Jaki procent Ukraińców podejmuje pracę, a jaki przybyszy z krajów muzułmańskich?

Aha, skoro Kael (arcysłusznie tym razem) poruszył zagadnienie, że część to "ekonomiczni" a nie "uchodźcy, to nie wypada lekceważyć, i wypada dodać kolejne pytania, które zbudują nam realny obraz sytuacji:
  • jaki procent Ukraińców i Czeczenów jakich przyjęliśmy to uciekinierzy z obszarów objętych wojną?
  • jaki procent przybyszy z krajów arabskich to uciekinierzy z terenów objętych wojną?

Nie bójcie się - przeciez jeśli fakty potwierdzą Wasze kalumnie rzucane na Polaków, będziecie mieli "twarde dowody" na to wszystko, co na rodaków rzucacie... ;)

Cz cze 23, 2016 21:02
Zobacz profil WWW
Czyli albo liczb nie znasz (co nie przeszkadza Ci by strzępić języka pomawiając swoich rodaków) albo co gorsze, znasz i napiszesz wszystko, byle ich nie podać - bo są Ci niewygodne.

Jeżeli uważasz, że Kael podała nieprawdziwe dane, to je obal, a nie zarzucasz kolejnymi pytaniami. Co chcesz nimi udowodnić? To jest Twój sposób dyskusji?

Aha, skoro Kael (arcysłusznie tym razem) poruszył zagadnienie,

Kael tez jest kobietą, a Ty uparcie robisz z niej mężczyznę. Nie znasz jej przecież od dzisiaj, bo byłeś tu pod innymi nickami wcześniej.
Kael poruszając owo zagadnienie posłużyła się liczbami.

Cz cze 23, 2016 21:23

Helenka napisał(a):

Jeżeli uważasz, że Kael podała nieprawdziwe dane, to je obal, a nie zarzucasz kolejnymi pytaniami.
Kael nie odpowiedziała na pytania, podając linki do jakichś pojedynczych wydarzeń.
Cytuj:
Co chcesz nimi udowodnić? To jest Twój sposób dyskusji?
Tak!
To jest mój sposób dyskusji - posługuję się FAKTAMI a nie (autocenzura)/
Cytuj:
Kael tez jest kobietą, a Ty uparcie robisz z niej mężczyznę. Nie znasz jej przecież od dzisiaj, bo byłeś tu pod innymi nickami wcześniej.
Muszę CIę zawieść - nie pamiętam.
Jak już mówiłem, nie patrzę na to z kim dyskutuję, tylko co mówi. Jak mówi konkretnie i ma rację - przyznaję ją. Jak nie - nie przyznaję.
Nie zachowuję sobie w pamięci "wrogów" i "przyjaciół". Prawdę mówiąc, Ciebie tez nie pamiętałem ;)

To jak, będą konkrety NA TEMAT?

Cz cze 23, 2016 21:32
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 182  Następna strona