PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
magic38 napisał(a): Cytuj: Nie jestem zwolennikiem 500+, ale też nie uważam, aby było to "samo zło". A sugerowanie, że rodziny wydają pieniądze głownie na szroty i telewizory jest w gruncie rzeczy socjalistyczne, bo wychodzimy z założenia, iż państwo lepiej wydaje pieniądze niż sami obywatele. Ewentualnie sugerujemy, że rodziny wielodzietne to głównie patologia.
Może nie patologia, ale znam kilka rodzin, które żyją głównie z zasiłków i wszelkich możliwych zapomóg (dla samotnych matek, mimo tego, że ma partnera; dla dużych rodzin itd). Dodatkowe 500+ skutecznie utrwaliło w nich przeświadczenie, że do pracy iść po prostu nie warto. Zarobiliby mniej więcej tyle samo, ile "wyciągają" do tej pory, przy okazji tracąc dodatki. Mówią o tym wprost, to nie są moje domysły. Taki przykład dają swoim dzieciom, które prawdopodobnie w przyszłości ten wzorzec będą powielać. Pomysł 500+ miałby sens, jeśli byłaby to dodatkowa ulga od podatku. Duża jest ilość takich "samotnych matek" - miejsce w żłobku, przedszkolu zapewnione, a i do tego zasiłki.....i to wcale nie jakaś patologia.
|
| Pt wrz 02, 2016 11:12 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
A w międzyczasie Orłoś odszedł ostatnio z TVP. Czyżby dla kolejnej osoby dobra zmiana była aż za dobra?
Przypomniały mi się słowa Kaczmarskiego - to są ci, co "raju znieść nie mogli".
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Pt wrz 02, 2016 12:55 |
|
 |
|
mikkel
|
SweetChild napisał(a): Nie jestem zwolennikiem 500+, ale też nie uważam, aby było to "samo zło". A sugerowanie, że rodziny wydają pieniądze głownie na szroty i telewizory jest w gruncie rzeczy socjalistyczne, bo wychodzimy z założenia, iż państwo lepiej wydaje pieniądze niż sami obywatele. Ewentualnie sugerujemy, że rodziny wielodzietne to głównie patologia. Z jednym i z drugim się nie zgadzam  Patologią nie są rodziny wielodzietne, ale system, który utrwala ich nędzę. A program 500+ tworzy i petryfikuje taki system. Jest to dawanie ryby, zamiast wędki. Wiemy do czego to prowadzi. Do społecznej demobilizacji, co wielu użytkowników już tutaj opisywało. Po co się uczyć albo pracować? Wystarczy spojrzeć na swoich "starych" i wyciągnąć ręce do państwa po zasiłek. To system społecznej demoralizacji. Sam potwierdzasz, że tylko niewielka część (nawet wg własnych, optymistycznych zwykle deklaracji jest to 1/3, w rzeczywistości będzie pewnie jeszcze mniej) zostanie zainwestowana. Resztę beneficjenci po prostu przejedzą. A przecież chodzi tu o pieniądze z kredytu, bo w budżecie państwa nie ma żadnych 20 mld na ten program. Te pieniądze należy dopiero pożyczyć od zagranicznych nabywców polskich papierów dłużnych. I te dzieci, które dziś pojadą na wczasy za 10, 20 lat będą musiały za te wczasy zapłacić z odsetkami.
|
| Pt wrz 02, 2016 13:13 |
|
|
|
 |
|
smokeustachy
|
Ryba zamiast wędki. To już było tyle razy przekłapywane, że mi się nie chce do tego odnosić. Za poprzedniego reżimu Kulczyk dostał rybę 600 milionów i co? Chmielna 70 to ryba 160 milionów.
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
| So wrz 03, 2016 0:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jak to sie ma do dobrej pisowskiej zmiany? Teraz jest co lepiej? Ze matki nie musza isc do pracy, bo zyja z zasilku na dzieci? A emerytura? Beda zyc z zasilku MOPSu? I tak zawsze z podatkow tych "glupich", ktorzy pracuja?
|
| So wrz 03, 2016 0:09 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
smokeustachy napisał(a): Ryba zamiast wędki. To już było tyle razy przekłapywane, że mi się nie chce do tego odnosić. Za poprzedniego reżimu Kulczyk dostał rybę 600 milionów i co? Chmielna 70 to ryba 160 milionów. A działki przy Al Waszyngtona to jak droga ryba? Kulczykowi kasę dał jego ojciec.....na czym ją zarobił, to już jego wiedza, którą zabrał do grobu.
|
| So wrz 03, 2016 7:53 |
|
 |
|
smokeustachy
|
Alus napisał(a): smokeustachy napisał(a): Ryba zamiast wędki. To już było tyle razy przekłapywane, że mi się nie chce do tego odnosić. Za poprzedniego reżimu Kulczyk dostał rybę 600 milionów i co? Chmielna 70 to ryba 160 milionów. A działki przy Al Waszyngtona to jak droga ryba? Kulczykowi kasę dał jego ojciec.....na czym ją zarobił, to już jego wiedza, którą zabrał do grobu. Mówimy w tym momencie o jednym CIECHu. 2. To ta akcja po której Lech Kaczyński zwolnił Kolarskiego? Ni macie szans z pisoską propagandą: https://pbs.twimg.com/media/CrS7t0DXEAAFIZO.jpg
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
| N wrz 04, 2016 20:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
smokeustachy napisał(a): Alus napisał(a): smokeustachy napisał(a): Ryba zamiast wędki. To już było tyle razy przekłapywane, że mi się nie chce do tego odnosić. Za poprzedniego reżimu Kulczyk dostał rybę 600 milionów i co? Chmielna 70 to ryba 160 milionów. A działki przy Al Waszyngtona to jak droga ryba? Kulczykowi kasę dał jego ojciec.....na czym ją zarobił, to już jego wiedza, którą zabrał do grobu. Mówimy w tym momencie o jednym CIECHu. 2. To ta akcja po której Lech Kaczyński zwolnił Kolarskiego? Ni macie szans z pisoską propagandą: https://pbs.twimg.com/media/CrS7t0DXEAAFIZO.jpgTo ta akcja po której została żywcem spalona p. Jolanta Brzeska. Napisałeś bardzo trafnie - propagandę PiS opanował znacznie lepiej, w wyższym stopniu, niż towarzysze w PRL.
|
| Pn wrz 05, 2016 7:48 |
|
 |
|
smokeustachy
|
a Kóatski wylecial czy nie?
|
| Pn wrz 05, 2016 10:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
smokeustachy napisał(a): a Kóatski wylecial czy nie? A ratusz Warszawy nie wypłacił 23 tys zł odszkodowania Kolarskiemu za niesłuszne zwolnienie, zgodnie z wyrokiem sądu?
|
| Pn wrz 05, 2016 11:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No to mamy sukces gospodarczy: Cytuj: Ostatnie dane GUS analitycy przyjęli jako oznakę problemów gospodarki. Kolejny bank uważa, że wzrost PKB będzie poniżej trzech procent. Efekt Programu 500+ był według nich przeceniany i nie wspiera gospodarki. Obdarowani nie rzucili się do zakupów, a pieniądze trzymają na czarną godzinę lub spłacają długi.[...] "Zrewidowaliśmy nasze prognozy na lata 2016-2017. Oczekujemy, że w 2016 r. średnioroczne tempo wzrostu gospodarczego wyniesie 2,9 proc. rok do roku (3,3 proc. przed rewizją), a w 2017 r. będzie równe 3,5 proc. (poprzednio 3,6 proc.)" - piszą analitycy Credit Agricole (CA) w swoim najnowszym raporcie "Makro Mapa". Ich szacunki są więc zbieżne z tym, co podawał już wcześniej dział analiz BZ WBK. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_moneyCytuj: - Wyniki spółek za pierwsze półrocze są rozczarowujące - mówi w money.pl Tomasz Jóźwik z "Dziennika Gazety Prawnej" i portalu forsal.pl. Z jego wyliczeń wynika, że ponad połowa firm miała niższe zyski niż przed rokiem.http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 47766.html
|
| Pn wrz 05, 2016 18:41 |
|
 |
|
SweetChild
|
magic38 napisał(a): Może nie patologia, ale znam kilka rodzin, które żyją głównie z zasiłków i wszelkich możliwych zapomóg (dla samotnych matek, mimo tego, że ma partnera; dla dużych rodzin itd). Dodatkowe 500+ skutecznie utrwaliło w nich przeświadczenie, że do pracy iść po prostu nie warto. Zarobiliby mniej więcej tyle samo, ile "wyciągają" do tej pory, przy okazji tracąc dodatki. Mówią o tym wprost, to nie są moje domysły. Taki przykład dają swoim dzieciom, które prawdopodobnie w przyszłości ten wzorzec będą powielać. Pomysł 500+ miałby sens, jeśli byłaby to dodatkowa ulga od podatku. Zgadzam się też, że 500+ powoduje nasilenie negatywnych zjawisk, które opisujesz powyżej. Zastanawia mnie jedynie, jak duża jest skala zjawiska i jak się ona ma do skali zjawisk pozytywnych, np. przeznaczenia środków z 500+ na lepszą edukację dzieci. mikkel napisał(a): Patologią nie są rodziny wielodzietne, ale system, który utrwala ich nędzę. A program 500+ tworzy i petryfikuje taki system. Jest to dawanie ryby, zamiast wędki. Wiemy do czego to prowadzi. Do społecznej demobilizacji, co wielu użytkowników już tutaj opisywało. Po co się uczyć albo pracować? Wystarczy spojrzeć na swoich "starych" i wyciągnąć ręce do państwa po zasiłek. To zapytam inaczej: Ty przeznaczyłbyś 500+ na "zakup szrota i telewizor" czy na zajęcia dodatkowe dla Twojego dziecka? mikkel napisał(a): Sam potwierdzasz, że tylko niewielka część (nawet wg własnych, optymistycznych zwykle deklaracji jest to 1/3, w rzeczywistości będzie pewnie jeszcze mniej) zostanie zainwestowana. Resztę beneficjenci po prostu przejedzą. To już postęp, bo wcześniej pisałeś o przepiciu  Może i przejedzą, ale kto wie, czy nie poprawi się przez to kondycja zdrowotna społeczeństwa? A dobrze odżywione i zdrowe dziecko niemal automatycznie będzie osiągać lepsze wyniki w szkole? mikkel napisał(a): A przecież chodzi tu o pieniądze z kredytu, bo w budżecie państwa nie ma żadnych 20 mld na ten program. Te pieniądze należy dopiero pożyczyć od zagranicznych nabywców polskich papierów dłużnych. I te dzieci, które dziś pojadą na wczasy za 10, 20 lat będą musiały za te wczasy zapłacić z odsetkami. Zgadza się, ale z dwojga złego wolałbym zapłacić odsetki od pożyczki na własne wczasy niż od pożyczki na sanatoria dla obecnych emerytów Generalnie uważam, że obecny system oparty na tzw. umowie międzypokoleniowej jest wysoce niesprawiedliwy, bo np. pani A poświęca się karierze zawodowej i dostaje wysoką emeryturę ze składek dzieci pani B, która poświęca się wychowaniu dzieci i dostaje niską emeryturę. Dlatego z pewną sympatią patrzę na działania nieco zmniejszające tę niesprawiedliwość. Chociaż, napiszę po raz kolejny, jestem przeciwnikiem 500+, zamiast tego byłbym za zwiększeniem roli emerytury kapitałowej i odchodzeniu od umowy międzypokoleniowej. Tyle że niestety poszliśmy i dalej idziemy w stronę przeciwną - nacjonalizacji OFE 
|
| Wt wrz 06, 2016 11:52 |
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Zgadzam się też, że 500+ powoduje nasilenie negatywnych zjawisk, które opisujesz powyżej. Zastanawia mnie jedynie, jak duża jest skala zjawiska i jak się ona ma do skali zjawisk pozytywnych, np. przeznaczenia środków z 500+ na lepszą edukację dzieci. Ciekawe jest to, że, jak przynajmniej twierdzi się w mediach, na razie nie odnotowano dwóch głównych przewidywanych, pozytywnych i negatywnych skutków 500+ - ani nie wzrosła znacząco konsumpcja, ani nie wzrosło bezrobocie. Poparcie dla PiS też nie skoczyło. Nie licząc rzeczy w rodzaju wzrostu importu aut używanych czy boomu na wakacje w Polsce (w obydwu jednak przypadkach wpływ 500+ pozostał zdaje się na razie nieudowodniony), czy absurdalnej rządowej propagandy (500+ skracające ciąże do dwóch miesięcy), jakoś się na razie społeczny wpływ 500+ rozmywa. Może to wciąż za wcześnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt wrz 06, 2016 12:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A nie mówiłam? No i przyszła kolej na NIK. A co będzie bruździł dojnej zmianie? Nie ma takiej opcji! Cytuj: Sejmowa komisja ds. kontroli państwowej zarekomendowała w poniedziałek nieprzyjęcie sprawozdania z działalności Najwyższej Izby Kontroli w 2015 r. Decyzję argumentowano m.in. koniecznością zracjonalizowania organizacji wewnętrznej NIK i dokonania zmian w polityce kadrowej Izby.http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money
|
| Wt wrz 06, 2016 18:00 |
|
 |
|
Dariusz-555
|
przed chwila skonczylo sie spotkanie w Krynicy Orban - Kaczynski . ( TVP info ) . Orban - z Polakami mozna konie krasc , Jaroslaw - zwlaszcza jesli ta stajnia nazywa sie unia europejska .
|
| Wt wrz 06, 2016 20:35 |
|
|
|