Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uroki śmierci
Coroner napisał(a): Jako katolik zgadzam się z Kaelemi Helenką. Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. Ale nie doszliśmy jako wierzący do totalnie absurdalnych wniosków do jakich doszła cześć protestantyzmu. Coroner, czy moglbys wymienic te "totalnie absurdalne wnioski", do jakich doszli protestanci, ktorych masz na mysli...?
|
Śr paź 19, 2016 8:15 |
|
|
|
 |
andej
|
Coroner napisał(a): ... Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. ... Nie zgadzam się z tezą. Biblię można i trzeba interpretować. W Kościele i poza nim. Czytać Pismo z Wiarą i Miłością oraz Zaufaniem do Pana. Jestem przekonany, gdy uczciwie i zgodnie z logiką będziemy analizować Biblię, kierując się przy tym miłością, wiarą i zaufaniem do Boga, to nie może nas to sprowadzić na manowce. A jeśli nawet nie pójdziemy najprostszą drogą, to i tak możemy mieć pewność, że prowadzi do Celu.
|
Śr paź 19, 2016 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Jako katoliczka wstydze sie AdoBRD za twoja latwowiernosc i ... brak podstaw wiedzy. Jakis wpis na dziwnym portalu jest dla ciebie wazniejszy niz nauczanie 2000 lat Kosciola. Ba, nauczanie Pana Jezusa samego. Tez mnozysz sobie nauczycieli, zeby uslyszec to, co tobie sie spodoba. CzytelnikBiblii jaki i Piotrek_ i wielu innych, ma podstawowy problem: wierza, ze wierza Biblii samej a naprawde wierza ludziom, ktorzy te Biblie dla nich tak zreinterpretowali, ze zmienili jej sens. Kiedy ich pytac o cos, co w Biblii jest ale psuje ich wyobrazenia o Bogu, wlasnie tak sie zachowuja jak czytelnikBiblii. Ty powinnas wiedziec lepiej, ale nie wierzac Kosciolowi i probujac calosc ogarnac wlasnym rozumem, jestes latwa ofiara roznych manipulatorow, ktorzy Ewangelia tak manipuluja zeby ich wyznawcy czuli sie dobrze, ze wszystko zrozumieli "sami". A jak pojawia sie pytania (jak np jak zasada sola scriptura moga udowodnic ze Biblia jest ksiega natchniona i ktore to ksiegi do Biblii naleza), to...zmieniaja temat i przytaczaja fragmenty od czapy nie patrzac, ze inne mowia cos zupelnie innego. Calosci nigdy na ziemi nie poznasz no i nie zrozumiesz Cytuj: Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 1Kor 13,9 Cytuj: CzytelnikBiblii jaki i Piotrek_ i wielu innych, ma podstawowy problem: wierza, ze wierza Biblii samej a naprawde wierza ludziom, ktorzy te Biblie dla nich tak zreinterpretowali, ze zmienili jej sens. Kiedy ich pytac o cos, co w Biblii jest ale psuje ich wyobrazenia o Bogu, wlasnie tak sie zachowuja jak czytelnikBiblii. Moim skromnym zdaniem , protestanci, tacy jak czytelnikBiblii wierza w takiego Boga , jakiego objawil Jezus w swojej nauce...wszystko w ich wypowiedziach wskazuje na zgodnosc z nauka naszego jedynego Nauczyciela i Posrednika w sprawie zbawienia...Nawet, jezeli jako ludzie popelniaja bledy i potykaja sie czasami, to nie dowodzi, ze sa na zlej drodze...To raczej KK odbiega drastycznie od nauki Jezusa...swiadcza o tym "owoce" jakie wydal KK...A przeciez po owocach rozpoznaje sie prawdziwych uczniow....chyba przynajmniej w tej sprawie mozemy sie zgodzic...? Walczysz, Kaelu, na oslep i nie zastanawiasz sie nad wartoscia slow, jakie tu wypowiadasz... W dzisiejszych czasach nie trudno zdemaskowac prawdziwe oblicze KK...To nie przypadek, ze tyle okropienstwa rodem z Watykanu wydostalo sie na swiatlo dzienne...Doprowadzili do tego ludzie, dla ktorych wazna jest Prawda o Bogu...i o Jego przeciwniku rowniez...
|
Śr paź 19, 2016 9:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Coroner, czy moglbys wymienic te "totalnie absurdalne wnioski", do jakich doszli protestanci, ktorych masz na mysli...? adaBRD napisał(a): Moim skromnym zdaniem , protestanci, tacy jak czytelnikBiblii wierza w takiego Boga , jakiego objawil Jezus w swojej nauce...wszystko w ich wypowiedziach wskazuje na zgodnosc z nauka naszego jedynego Nauczyciela i Posrednika w sprawie zbawienia...Nawet, jezeli jako ludzie popelniaja bledy i potykaja sie czasami, to nie dowodzi, ze sa na zlej drodze...To raczej KK odbiega drastycznie od nauki Jezusa...swiadcza o tym "owoce" jakie wydal KK...A przeciez po owocach rozpoznaje sie prawdziwych uczniow....chyba przynajmniej w tej sprawie mozemy sie zgodzic...?
To ja poprosze o te zle owoce, ktore wydal li i jedynie KK a ktorych nie ma w tysiacach denominacji coraz bardziej odleglych od Zrodla. (To juz pierwszy i wyrazny znak zejscia na manowce. Prawda bowiem nie lezy posrodku. Prawda jest tam, gdzie jest). Ja nie walcze na oslep Ja dokladnie wiem gdzie jestem: we wspolnocie Kosciola i nie musze szukac drogi po omacku, we mgle nauk samozwanczych pastorow wykladajacych Biblie jak im osobiscie sie podoba.
|
Śr paź 19, 2016 9:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Coroner napisał(a): ... Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. ... Nie zgadzam się z tezą. Biblię można i trzeba interpretować. W Kościele i poza nim. Czytać Pismo z Wiarą i Miłością oraz Zaufaniem do Pana. Jestem przekonany, gdy uczciwie i zgodnie z logiką będziemy analizować Biblię, kierując się przy tym miłością, wiarą i zaufaniem do Boga, to nie może nas to sprowadzić na manowce. A jeśli nawet nie pójdziemy najprostszą drogą, to i tak możemy mieć pewność, że prowadzi do Celu. Podpisuje sie pod ta wypowiedzia, bo jest to wywazona, szczera wypowiedz chrzescijanina.
|
Śr paź 19, 2016 10:21 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Gospodarzami tego forum są katolicy, i chyba z racji tej pozycji, już "od drzwi" krzywo patrzą na nie-katolików, dając im dobitnie do zrozumienia, że są na nieswoim terenie, więc mogą być np. poniżani... Tak, właśnie jestem tu poniżany, i to - o dziwo m.in. przez Marka_Piotrowskiego; właśnie to mnie zaskoczyło, bo miałem Marka P. za wyważonego człowieka, a tymczasem w jednym tylko poście "poczęstował" mnie taką oto wiązanką słownej wyższości/arogancji (cytuję): Nie cwaniakuj. To nie ja wszedłem na forum protestanckie, tylko Ty tutaj. ograniczasz się do prymitywnych zarzutów. Nie ośmieszaj się. Dość tego prymitywizmu. Bzdurzysz. Dość tym andronów. A co, masz kłopoty z rozumieniem drukowanego?. Może dość już tych adwentystycznych głupot? Daj spokój i zmień nick. Sam się facet zaorałeś - i to wyjątkowo skutecznieNie przywykłem do takiego języka, do takiego traktowania, do poniżania tylko dlatego, że np. w nicku mam to, co co dzień robię... Dalsza moja tu obecność na forum na pewno nie będzie mile widziana, a tylko potęgować będzie wrogość i słowne poniżanie - wobec tego usuwam się stąd, abyście mogli w spokoju delektować się np. taką oto "prawdą", jaką zapodał pan Marek: Nie spotkałem przez całe swoje życie ani jednego katolika, który czciłby podobiznę.Sprawdźmy: https://youtu.be/abpFJoUXsCghttps://youtu.be/IKCPR8HAKDQhttps://www.youtube.com/watch?v=lYPAirzRgFIhttps://www.youtube.com/watch?v=RMyUiRHq5E0https://youtu.be/XJv9KHUbtsk
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Śr paź 19, 2016 11:17 |
|
 |
chwat
|
Usuwasz się, czy wrzucasz tematy do omówienia? Jak to w końcu?
Bo jakbyś został, to miałbym czas wrzucić filmik z mszy protestanckiej i podpisać "Protestanci czczący pastora" albo "Protestanci modlący się do ściany za pastorem".
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr paź 19, 2016 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): andej napisał(a): Coroner napisał(a): ... Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. ... Nie zgadzam się z tezą. Biblię można i trzeba interpretować. W Kościele i poza nim. Czytać Pismo z Wiarą i Miłością oraz Zaufaniem do Pana. Jestem przekonany, gdy uczciwie i zgodnie z logiką będziemy analizować Biblię, kierując się przy tym miłością, wiarą i zaufaniem do Boga, to nie może nas to sprowadzić na manowce. A jeśli nawet nie pójdziemy najprostszą drogą, to i tak możemy mieć pewność, że prowadzi do Celu. Podpisuje sie pod ta wypowiedzia, bo jest to wywazona, szczera wypowiedz chrzescijanina. Również pragnę złożyć tu swój podpis.
|
Śr paź 19, 2016 15:41 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
@czytelnikBiblii Jakie to typowe - wycierasz sobie gębę Kościołem, wypisujesz najgorsze zarzuty pod Jego adresem, nie udało Ci się uzasadnić biblijnie ani jednej swojej tezy - więc teraz, kiedy Ci odpowiedziano adekwatnie do tego co tu wyczyniasz - robisz z siebie ofiarę.
Bądź mężczyzną, i albo przyznaj że się myliłeś, albo dyskutuj w tym, co sam nagotowałeś. To nie my zaczepialiśmy tu Ciebie, tylko Ty nas. Wypisywałeś kalumnie a teraz chlipiesz i udajesz sprawiedliwego. A na konkretne argumenty nie odpowiedziałeś - skupiając się na opłakiwaniu własnego męczeństwa. Obłuda aż furczy.
Przestań się mazać i odpowiedz na konkretne argumenty biblijne. Piłka jest po Twojej stronie.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Śr paź 19, 2016 15:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Jako katolik zgadzam się z Kaelemi Helenką. Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. Ale nie doszliśmy jako wierzący do totalnie absurdalnych wniosków do jakich doszła cześć protestantyzmu. Nieprawda. Bogu nie spodobało się zbawić nas przez wspólnotę. Każdy człowiek sam indywidualnie stanie przed obliczem Boga i każdy indywidualnie będzie osądzony. Każdy człowiek jest Świątynią Boga, a jego serce jej ołtarzem. Każdy człowiek wzrasta w Świętości i Miłości Bożej prowadzony przez wiarę w Jezusa Chrystusa. Każdy chrześcijanin jest częścią Kościoła Chrystusowego, bo Jezus Chrystus założył Kościół - Kościół ludzi wierzących i ochrzczonych w Jego Imię.
|
Śr paź 19, 2016 15:50 |
|
 |
andej
|
wybrana napisał(a): ... Nieprawda. Bogu nie spodobało się zbawić nas przez wspólnotę.
...
Może i nie przez wspólnotę, ale z pewnością we wspólnocie. Cały Dekalog dotyczy życia społecznego.
|
Śr paź 19, 2016 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Nie zgadzam się z tezą. Biblię można i trzeba interpretować. W Kościele i poza nim. Jak rozumiesz interpretowanie czytanie Biblii w Kościele? Jak rozumiesz interpretowanie Biblii poza Kościołem? Czy uważasz, że KK uprawia bałwochwalstwo? Czy uważasz, że Najświętszy Sakrament to tylko symbol? adaBRD napisał(a): Podpisuje sie pod ta wypowiedzia, bo jest to wywazona, szczera wypowiedz chrzescijanina. wybrana napisał(a): Również pragnę złożyć tu swój podpis. Powyższe pytania także do Was.
|
Śr paź 19, 2016 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Coroner napisał(a): Jako katolik zgadzam się z Kaelemi Helenką. Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. Ale nie doszliśmy jako wierzący do totalnie absurdalnych wniosków do jakich doszła cześć protestantyzmu. Nieprawda. Bogu nie spodobało się zbawić nas przez wspólnotę. Każdy człowiek sam indywidualnie stanie przed obliczem Boga i każdy indywidualnie będzie osądzony. Każdy człowiek jest Świątynią Boga, a jego serce jej ołtarzem. Każdy człowiek wzrasta w Świętości i Miłości Bożej prowadzony przez wiarę w Jezusa Chrystusa. Każdy chrześcijanin jest częścią Kościoła Chrystusowego, bo Jezus Chrystus założył Kościół - Kościół ludzi wierzących i ochrzczonych w Jego Imię. To po co Kosciol, jesli niby do zbawienia nie potrzebny? Bog chcial czy nie chcial? Skad bys znala dzis Slowo Boze bez Kosciola? Ktoz by ci powiedzial o Chrystusie? Jak to bylo z urzednikiem etiopskim, ktory nawet Biblie czytal i nic a nic nie rozumial? Kto mu wyjasnil? Inny poganin? Ludzie, jesli czytacie Pismo swiete to myslcie troche przy tym, a nie szukajcie potwierdzenia waszych wyobrazen.
|
Śr paź 19, 2016 16:04 |
|
 |
andej
|
Helenka napisał(a): ... Jak rozumiesz interpretowanie czytanie Biblii w Kościele? Jak rozumiesz interpretowanie Biblii poza Kościołem? Czy uważasz, że KK uprawia bałwochwalstwo? Czy uważasz, że Najświętszy Sakrament to tylko symbol? ...
Pytania dziwne? Dość dziecinne. Zapewne pod wpływem chwilowych emocji. Odpowiedzi oczywiste. Przynajmniej dwa pierwsze. Trzecie to prowokacja lub chęć dopieczenia, urażenia, poniżenia. A czwarte dotyczy wiary. Mojej. Dość intymne. Postaram się odpowiedzieć. 1. W Kościele, to znaczy we wspólnocie wiernych, wśród wyznających tę samą religię. 2. Poza Kościołem - samotnie, wspólnie z niewierzącymi i innowiercami. 3. Z pewnością NIE. Co nie znaczy, że ludzie tworzący Kościół nigdy nie błądzą. Jezus też upadał. 4. Tak Symbolem też jest. Między innymi to Symbol. Ale przede wszystkim to TREŚĆ.
|
Śr paź 19, 2016 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): wybrana napisał(a): Coroner napisał(a): Jako katolik zgadzam się z Kaelemi Helenką. Nie można interpretować Biblii poza Kościołem. Bogu spodobało się zbawiać człowieka przez wspólnotę. Przez wspólnotę Kościoła. I dał nam Bóg pasterzy. Ze ci pasterze czasami upadają to normalne. Ale nie doszliśmy jako wierzący do totalnie absurdalnych wniosków do jakich doszła cześć protestantyzmu. Nieprawda. Bogu nie spodobało się zbawić nas przez wspólnotę. Każdy człowiek sam indywidualnie stanie przed obliczem Boga i każdy indywidualnie będzie osądzony. Każdy człowiek jest Świątynią Boga, a jego serce jej ołtarzem. Każdy człowiek wzrasta w Świętości i Miłości Bożej prowadzony przez wiarę w Jezusa Chrystusa. Każdy chrześcijanin jest częścią Kościoła Chrystusowego, bo Jezus Chrystus założył Kościół - Kościół ludzi wierzących i ochrzczonych w Jego Imię. To po co Kosciol, jesli niby do zbawienia nie potrzebny? Bog chcial czy nie chcial? Skad bys znala dzis Slowo Boze bez Kosciola? Ktoz by ci powiedzial o Chrystusie? Jak to bylo z urzednikiem etiopskim, ktory nawet Biblie czytal i nic a nic nie rozumial? Kto mu wyjasnil? Inny poganin? Ludzie, jesli czytacie Pismo swiete to myslcie troche przy tym, a nie szukajcie potwierdzenia waszych wyobrazen. napiszę jeszcze raz; Każdy chrześcijanin jest częścią Kościoła Chrystusowego, bo Jezus Chrystus założył Kościół - Kościół ludzi wierzących i ochrzczonych w Jego Imię. To jest nasz wybór do jakiej wspólnoty wierzących należymy. Należymy do wspólnoty wierzących, by razem z innymi wiernymi wielbić imię Pana. Słowo Boże jest nam przekazane - najpierw ustnie, później spisane przez pierwszych Apostołów i jest nim Pismo Święto.
|
Śr paź 19, 2016 16:20 |
|
|
|