Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 2:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Coroner napisał(a):
A pamiętasz sędziów na telefon?

Kolejny raz twoja "bezstronność" polega głównie na całkowicie bezmyślnym powtarzaniu pisowskiej propagandy, niezależnie od tego, jak głupia i kłamliwa by ona nie była. Ale ok, wyjaśnię to jeszcze raz. Nigdy nie było żadnych sędziów na telefon. PiS do dzisiaj nie zdołał znaleźć ANI JEDNEGO (A N I J E D N E G O) przykładu "sędziego na telefon" poza sędzią Milewskim, który nie otrzymał nigdy żadnego telefonu ze strony władzy wykonawczej, a w każdym razie nigdy niczego takiego ani nie znaleziono, ani nie udowodniono (telefon od "premiera" był PROWOKACJĄ - nie wiem, czy ktokolwiek w ogóle o tym dzisiaj pamięta), rozmowa w ogóle nie dotyczyła sfery orzeczniczej, tylko.. wyznaczenia terminu posiedzenia - ale nawet i to wystarczyło, by Milewskiego skazać dyscyplinarnie na zesłanie 300 km od miejsca zamieszkania.

Takie to były "sądy na telefon" za PO. Jest jedno wielkie pisowskie łgarstwo. Podległe Ziobrze służby specjalnie przez rok szukały "sędziów na telefon" i jedyne, co znalazły, to.. kilka przypadków kradzieży pendrivów czy spodni, dokonanych w większości przez sędziów już i tak nie orzekających (w stanie spoczynku). Kilka przypadków na kilkanaście tysięcy. Jest to dowód na to, że sędziowie faktycznie są "nadzwyczajną kastą" - ciekawe, czy istnieje jakakolwiek inna grupa zawodowa w Polsce, która mogłaby się statystycznie wykazać podobną nieskazitelnością. Sądzę, że nie.

Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Cała prokuratura, aż do przysłowiowej sprzątaczki, jest na krótkim pasku rządu, w sensie całkowicie dosłownym i usankcjonowanym prawnie (tzn. nawet nie "na telefon", bo nikt się tu z niczym nie musi kryć). W przypadku sądów nie da się tego tak prosto załatwić, ale działania rządzących idą w tym samym kierunku. Najpierw zlikwidowany został Trybunał Konstytucyjny, następnie przejęto dyrektorów sądów, którzy stali się czymś w rodzaju agentów politycznych w sądach. Kolejne uderzenie idzie w Krajową Radę Sądownictwa, która ma za chwilę zostać całkowicie podporządkowana politykom, co oznacza, że od polityków będzie zależało, kto zostanie sędzią i kto z sędziów dostanie awans. Na następny ogień przewidziano prezesów sądów, wśród których ma zostać dokonana totalna czystka, będą mogli zostać tylko ci, którzy całkowicie podporządkują się PiS. W końcu, zmieniony zostanie status każdego sędziego w Polsce (o tych planach mówił niedawno wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak na spotkaniu ze związkami zawodowymi pracowników sądownictwa) - w miejsce sędziego konkretnego sądu staną się oni sędziami przypisanymi do okręgów, co oznacza, że polityk (minister sprawiedliwości) będzie mógł z dnia na dzień wywalić dowolnego sędziego z dotychczasowego miejsca pracy i przenieść go, powiedzmy, 50 km dalej. Oczywiście, nie chodzi tu tylko o karę, jednocześnie zostaną utworzone wydziały funkcyjne i sędziowie funkcyjni, do których będą trafiały określone kategorie spraw. Nie wchodząc w szczegóły, rezultatem będzie to, że PiS będzie miał w praktyce niemal całkowitą kontrolę nad tym, którzy sędziowie będą rozpatrywać danego rodzaju sprawy. Rozwiązania te (a nie wymieniłem wszystkich, pominąłem całkowicie np. kwestię asesorów sądowych, reformę Krajowej Szkoły Sądownictwa i wiele innych) to właściwie najdalej idące podporządkowanie władzy sądowniczej politykom, jakie jest możliwe z zachowaniem pozorów ustroju demokratycznego (tj. bez jawnego wprowadzenia dyktatury).

Zatem, z całym szacunkiem, ale o "sędziach na telefon" to dyskutuj sobie z kolegami z klubu Gazety Polskiej, a nie ze mną. Ok?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So kwi 22, 2017 13:30
Ty pokazujesz ze prokuratura dzisiaj jest zależna. Ok zgadzam się z tym częściowo.
A ja ci pokazuje ze za rządów PO byli sędziowie zależni. Ale to juz ci się nie podoba bo prowokacje zrobili ludzie z Gazety Polskiej.
I tak wyglada twoja niezależność. Można powiedzieć jak z niezależnością ministrów u Tuska są niezależni bo nic od nich nie zależy.

Widzę ze nie potrafisz wyzwolić się z myślenia plemiennego. Cóż taki mamy klimat.

So kwi 22, 2017 13:39
Moderator

@Coroner, gdzie są więc dowody, że byli jacyś sędziowie na telefon?

So kwi 22, 2017 13:43

Coroner napisał(a):
A ja ci pokazuje ze za rządów PO byli sędziowie zależni.

A ja ci pokazałem, że to pisowskie kłamstwo. Do tego, co napisałem, nie odniosłeś się żadnym merytorycznym argumentem. Od tego momentu zatem powielasz to pisowskie kłamstwo świadomie, czyli sam jesteś pisowskim kłamcą. Czyli ostatnią osobą, która może kogokolwiek - a już zwłaszcza mnie - pouczać o "niezależności". CBDU.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So kwi 22, 2017 13:57
Johnny99 napisał(a):
Coroner napisał(a):
A ja ci pokazuje ze za rządów PO byli sędziowie zależni.

A ja ci pokazałem, że to pisowskie kłamstwo. Do tego, co napisałem, nie odniosłeś się żadnym merytorycznym argumentem. Od tego momentu zatem powielasz to pisowskie kłamstwo świadomie, czyli sam jesteś pisowskim kłamcą. Czyli ostatnią osobą, która może kogokolwiek - a już zwłaszcza mnie - pouczać o "niezależności". CBDU.

Normalnie jestem z PiS
Powiedz jak to kosiarz o zwolennikach PO ze jestem pisuarem.
Afera była i jakie ma znaczenie ze to Gazeta Polska zrobiła? To tez dziennikarze. Ja w odróżnieniu do ciebie nie skreślam żadnych dziennikarzy.

So kwi 22, 2017 14:36
Moderator

@Coroner
Zamiast uskuteczniać przepychanki, odnieś sie do merytorycznej wypowiedzi Jonnego99 viewtopic.php?p=949514#p949514

So kwi 22, 2017 14:37
Johnny99 napisał(a):
Coroner napisał(a):
Zapomniałeś dodać ze prawie każdy kto jest z KODu

Nie, każdy, kto umie czytać. W Polsce obecnie prokuratura jest organem rządowym, pod pełną kontrolą polityków. Żaden prokurator - nawet rejonowy - nie ma możliwości nawet kiwnąć palcem bez zgody PiSu.

Cytuj:
Różnica jest taka, że PO tylko rozwalało Państwo a PiS coś tam próbuje zrobić

Nie. PO chciała jedynie trochę się nachapać, a ludziom powinna wystarczyć ciepła woda w kranie. Zasadą działania Tuska było przede wszystkim nie robienie niczego, a w każdym razie najmniej, jak się dało. Wszystko miało się toczyć swoim biegiem, a jak partyjni próbowali ubijać na tym swoje interesy, to trudno.

I tylko tyle. To PiS dzisiaj rozwala państwo polskie i obraca je w ruinę. Instytucjonalnie zresztą to się już dokonało. W Polsce nie ma już de facto żadnych instytucji (poza samorządami i sądami, które są następne w kolejce), jest tylko wola polityczna Kaczyńskiego i jego sługusów. Tego się w ogóle nie da porównać do schematu działania PO.

W skrócie, PO to polityczni zaprzańcy, lenie i niekiedy złodzieje. PiS to bandyci, przestępcy i niszczyciele państwa. Przy okazji najprawdopodobniej również klasyczni zdrajcy (tj. opłacani z zewnątrz - nie będę wskazywał palcem, bo i tak każdy wie, o kogo chodzi). Słowem - Targowica, tyle, że taka do kwadratu.

A większość ludzi na co dzień pragnie posiadać: wolność - wyznania, wypowiedzi, decydowania o sobie; poczucia bezpieczeństwa; pracy i odpowiednich zarobków; zdrowia.....czyli tej przysłowiowej "ciepłej wody w kranie".
Aktualnie przy 'dobrej zmianie" - o wolności można sobie tylko pomarzyć; bezpieczeństwo zachwiane, w kwestii pracy status quo i pozorne ruchy jak w przypadku kwoty wolnej od podatku; w dziedzinie zdrowia poprawy żadnej, a perspektywy w obliczu zapowiedzi Radziwiłła raczej negatywne. Zaistniało zaś groźne zjawisko podziałów w społeczeństwie jakiego Polacy nie doświadczali wcześniej.
I tego własnie się bałam od lat......

So kwi 22, 2017 14:48
Moderator

Ciekawostka dotycząca reformy oświaty. Jakie zdanie mają o gimnazjach rodzice i jakie kroki podejmują? Czy rzeczywiście chcą, aby dzieci zostały w dotychczasowym środowisku?:
http://wyborcza.pl/7,75398,21672079,ref ... szkol.html

So kwi 22, 2017 15:08
Małgosiaa napisał(a):
Ciekawostka dotycząca reformy oświaty. Jakie zdanie mają o gimnazjach rodzice i jakie kroki podejmują? Czy rzeczywiście chcą, aby dzieci zostały w dotychczasowym środowisku?:
http://wyborcza.pl/7,75398,21672079,ref ... szkol.html

Właśnie tak jak w przypadku moich wnuków - w dotychczasowej ich podstawówce w sąsiednim osiedlu, dyrektor o kadra nauczycielska była bezwolna, niezbyt ambitna, stąd budynek szkoły zaniedbany, brak pracowni, brak sali gimnastycznej, boisk, niewiele zajeć pozalekcyjnych.
Na moim osiedlu gimnazjum, które na petycje i żądania rodziców przekształcają w szkołę podstawową. A, że poziom nauczania wysoki - wielu olimpijczyków, pracownie tematyczne, nauka języków obcych na wysokim poziomie z możliwością uzyskania certyfikatów, lekcje gimnastyki w sali gimnastycznej i na pięknych 3 boiskach (zafundowanych z budżetu obywatelskiego) klasy profilowane pod patronatem klubu VIVE Kielce, wszystkie dzieciaki przechodzą do dotychczasowego gimnazjum - mało tego z wielu innych dzielnic rodzice zapisują dzieci do nowej szkoły podstawowej.

So kwi 22, 2017 15:47
Moderator

W moim mieście połczyli dwie szkoły podstawowe w jedną (pod jedną dyrekcją). Szkoły były obok siebie. Jedna blisko ulicy, druga w głębi. Połączono je pięknym holem. Pobudowano piękną salę gimnastyczną na kilka boisk. Wyposażenie extra, ale..., ale nie ma pracowni chemicznej ani fizycznej, bo w podstawówce nie nauczano tych przedmiotów. Nie ma nauczycieli biologii, chemii i fizyki. Na razie klasa siódma przenosi się do budynku gimnazjum, ale z kolei w gimnazjum będzie także klasa I sp dla dzieci, które maja tam bliżej niż do obecnej SP i tam z kolei nie ma sal wyposażonych odpowiednio do nauczania początkowego. Niepotrzebne koszty.
Tego problemu nie ma moja szkoła, bo jest to zespół szkolno - przedszkolny, gdzie jest wyposażenie do nauczania początkowego, nauczyciel biologii i geografii, chemii i fizyki.

So kwi 22, 2017 15:59
VII klasa z I, a tak fundacja Elbanowskich z poparciem PiS walczyła, aby 6 letnie dzieci nie musiały chodzić do tej samej szkoły do 6-klasiści.....w dobie "dobrej zmiany" maluchy wydoroślały.....

So kwi 22, 2017 16:15
Moderator

Docelowo w każdej szkole ma być cała ośmioklasówka. Chyba jeszcze od września ma być tam także czwarta klasa. Czyli takie miszmasz, bo i dwie klasy gimnazjalne, każda po sześć grup.

So kwi 22, 2017 16:21
Alus napisał(a):
VII klasa z I, a tak fundacja Elbanowskich z poparciem PiS walczyła, aby 6 letnie dzieci nie musiały chodzić do tej samej szkoły do 6-klasiści.....w dobie "dobrej zmiany" maluchy wydoroślały.....

Z tego co pamietam to Elbanowscy chcieli referendum odnośnie 6 latków a to co piszecie to wasza interpretacja faktów. Można powiedzieć fakty medialne
Chyba ze było coś z ich strony o czym nie wiem.

So kwi 22, 2017 16:49
Moderator

To, o czym piszemy odnośnie obecnej organizacji to fakry realne, a nie medialne. Przynajmniej w moim mieście i u Alus.

So kwi 22, 2017 16:52
Ale ja mowię o Elbanowskich a nie o waszych miastach. Zreszta ja sprawy szkoły znam tylko z opowiadań znajomych nauczycieli.

So kwi 22, 2017 17:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398 ... 976  Następna strona