Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
Cytuj: oczywiscie, ze nie chodzi o doslownosc. Chodzi mi o utzrynywanie w dalszym ciagu swojej nieomylnosci i jedynie slusznego pogladu na wszystkie sprawy
nie jest to prawda. dogmat o nieomylności papieża dotyczy TYLKO spraw wiary i moralności, i TYLKO ściśle określonego rodzaju nauczania. Polecam przeczytanie konstytucji "Pastor aeternus"
|
Pt lut 24, 2006 10:46 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przykład na to, o czym napisał Kamyk - Hiszpania, tamtejsza inkwizycja 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 24, 2006 12:04 |
|
 |
Kamyk
|
ToMu napisał(a): Przykład na to, o czym napisał Kamyk - Hiszpania, tamtejsza inkwizycja 
dokładnie przykład Hiszpanii miałem na mysli 
|
Pt lut 24, 2006 12:16 |
|
|
|
 |
k66
|
Kamyk napisał(a): nie jest to prawda. dogmat o nieomylności papieża dotyczy TYLKO spraw wiary i moralności, i TYLKO ściśle określonego rodzaju nauczania. Polecam przeczytanie konstytucji "Pastor aeternus" TYLKO spraw wiary i moralnosci mowisz..hmm czyli wszystkiego tego co w Kosciele najwazniejsze, zekl bym istoty KK.
Wiec nie wiem czy pisanie TYLKO jest mydleniem oczu czy niefrasobliwoscia. A skoro dogmat ten dotyczy Papieza (a wiec zwierzchnika cale KK) to dotyczy rowniez nauki KK - czyli w skrocie myslowym - KK. Mam tylko pytanie skad sie wzia ten dogmat o nieomylnosci?
|
Pt lut 24, 2006 13:28 |
|
 |
ToMu
|
K66... Gdyby każdy stosował takie jak Ty skróty myślowe - nikt z nikim w żadnej sprawie by się nie dogadał... Wszystko tożsame ze wszystkim... 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt lut 24, 2006 14:14 |
|
|
|
 |
k66
|
ToMu napisał(a): K66... Gdyby każdy stosował takie jak Ty skróty myślowe - nikt z nikim w żadnej sprawie by się nie dogadał... Wszystko tożsame ze wszystkim... 
wyjasnilem wiec mysle, ze mozna dyskutowac dalej 
|
Pt lut 24, 2006 14:23 |
|
 |
k66
|
Kamyk napisał(a): dogmat o nieomylności papieża dotyczy TYLKO spraw wiary i moralności, i TYLKO ściśle określonego rodzaju nauczania. Polecam przeczytanie konstytucji "Pastor aeternus"
Ale kto ustanowil ten dogmat - pytam ponownie(ostatnio pytanie zostalo jakos bez echa).
|
So lut 25, 2006 16:47 |
|
 |
Kamyk
|
ten dogmat ustanowił Sobór Watykański I, bodajże w roku 1870
|
So lut 25, 2006 18:01 |
|
 |
ToMu
|
W 1870 I sobór watykański przyjął dogmat o nieomylności papieża: Nauczanie nieomylne jest tylko wtedy, gdy Biskup Rzymski występuje jako Pasterz Całego Kościoła, do całego Kościoła, w sprawach wiary i moralności z intencją expressis verbis określenia danej kwestii w sposób ostateczny (KPK 1983, Kan 749 § 1).
|
So lut 25, 2006 20:44 |
|
 |
MalGanis
|
Wiara w stworzenie świata dosłownie tak, jak to opisywała biblia, jest kwestią bezpośrednio związaną z wiarą, a przecież papież jest rzekomo nieomylny w kwestiach wiary, więc jak mógł mowić, że najpierw było tk, jak opisywała to biblia (chodiz o stworzenie świata) a potem zasłaniać się metaforą?
I bądź tu człowieku mądry... Nie no, wiara wiarą, ale naiwność niektórych ludzi nie przestaje mnie zadziwiać...
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
N lut 26, 2006 17:57 |
|
 |
Incognito
|
Twoje zdziwienie wynika z niewiedzy, konkretnie nieznajomości pojęcia wypowiedzi ex cathedra i błędnego przeświadczenia, że każda wypowiedź papieża jest nieomylna. Coś jeszcze MalGanisie?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
N lut 26, 2006 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem, że dygresje o inkwizycji i nieomylności papieża były Wam tutaj niezbędne Niemniej jednak proszę dalszą dyskusję nad tymi zagadneniami przenieść tutaj: Inkwizycja Nieomylność papieża
Biorąc pod uwagę moją powyższą prośbę, która wciąż jest aktualna, wiecie, gdzie szukać postów o nieomylności papieża
|
N lut 26, 2006 19:25 |
|
|
|