Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Czy korzystacie z aplikacji biblijnych ? 
Autor Wiadomość

Post Czy korzystacie z aplikacji biblijnych ?
Ostatnio napotkałem coś takiego: http://www.crosswire.org/sword/index.jsp. Wygląda interesująco. W związku z tym mam pytanie - czy korzysta ktoś z tego lub podobnych programików biblijnych, i ewentualnie mógłby polecić najlepsze, albo wspomóc laika w pierwszych krokach ? :)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 13, 2009 19:10
Moderator

Nie wiem, więc co to jest ;)
Nie wiem, czy to moja wina, czy z linkiem coś nie tak.

Ja mam zainstalowanego Theophilos'a - korzystam jak chcę coś znaleźć i jak chcę porównać tekst w różnych wydaniach. Choć w kwestii ilości wydań jest słabo, ale lepsze to niż nic ;) No i jak muszę dłuższy tekst biblijny gdzieś wkleić to żeby nie przepisywać ręcznie to pomaga.
A, że mi net w akademiku często słabo chodzi (lub wcale) to wolę mieć zainstalowane takie coś na kompie niż działać online, bo z tym bywa różnie ;)

(J 8, 32b)

Pn kwi 13, 2009 19:24

Dziwne, mi też teraz nie działa.. ale programik zdążyłem ściągnąć. Z tego co widzę, opiera się głównie na dodatkowych modułach ( wersja podstawowa jest dość uboga ), zawierających najróżniejsze wersje językowe ( w tym jedna polska - Biblia Gdańska ), komentarze, wydania krytyczne w językach oryginalnych itp. Szczerze mówiąc, już się w tym zgubiłem. Ale cóż, Biblia jest na całe życie :) Mi się to wydaje fajne. Ale poczekam na opinie ekspertów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 13, 2009 19:37

Sword jakoś nigdy mi nie podchodził - dla przekładów anglojęzycznych i tekstu greckiego korzystam z E-sword - przekładów w sieci jest cała masa, no i rewelacyjna integracja ze słownikami i komentarzami. Program na http://www.e-sword.net/

Chociaż do Sworda też się może przekonam, bo niedawno ktoś zaczął publikować teksty polskich przekładów w tym formacie: http://pismo-swiete.za.pl/?t=moduly

Dla polskich przekładów podobnie jak szumi, Theophilos. Kiedyś testowałem też pakiet e-biblia (dostałem link do wersji próbnej od autorów), niestety wyszła tylko pierwsza wersja i od paru lat cisza...

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt kwi 14, 2009 20:20

Post Re: Czy korzystacie z aplikacji biblijnych ?
Johnny99 napisał(a):
http://www.crosswire.org/sword/index.jsp

Kropka była w adresie - po jej usunięciu, działa. :-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt kwi 14, 2009 20:22

@Vroobelek - głównie na Twoje opinie czekałem :) Dzięki za link ! A mógłbyś pokrótce opisać zalety Theophilosa ?

Wt kwi 14, 2009 22:21

@Johny99, może po prostu przyzwyczajenie, bo ten program mam od bardzo dawna - i są tu wszystkie ważniejsze polskie przekłady: BT, BW, BWP, BP. Program spełnia swoją rolę kiedy szybko coś chcę znaleźć w Biblii Tysiąclecia, fajna wyszukiwarka i przeskakiwanie do kolejnych wystąpień jakiegoś wyrazu (pomagałem ostatnio koleżance w konkursie biblijnym). No i dobre też że można kilka przekładów wyświetlić obok siebie i przewijają się synchronicznie.

Wada to praktycznie brak komentarzy i słowników, tzn coś jest np. dołączony komentarz Lutra do ksiąg biblijnych, ale to raczej jako dodatkowa książka niż pomoc w czytaniu.

(Czekam teraz, aż jakaś dobra dusza zdigitalizuje Paulistów i Ekumeniczną :)

Wt kwi 14, 2009 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]