Re: Księga Izajasza 7,14-16
Genesis napisał(a):
Poza tym, część cytowanych fragmentów z biblii pochodzi z biblii świadków Jehowy, którzy jak wiadomo kwestionują fakt iż Jezus był w dosłownym znaczeniu Synem Bożym, więc jasne jest, że z ich przekładu biblii ten fakt nie wyniknie
No cóż jesli nie zna sie elementarnych podstaw głoszonychprzez ŚJ to pisze się takie niedorzecności
Wręcz przeciwnie ŚJ stanowczo twierdzą ąe Jezus jest Synem Bożym a nie Bogiem.
Jak najbardziej w większości fragmentów potwierdzają to ewangelie.
. I chociażby w tym fragmencie ks. Izajasza 42 rozdział
Mowa tu o słudze i zależności sługi od Boga
42 Oto mój sługa, którego mocno trzymam! Mój wybrany, którego moja dusza obdarzyła uznaniem! Włożyłem w niego mego ducha. On przyniesie narodom sprawiedliwość. 2 Nie będzie wołał ani podnosił głosu i nie da słyszeć swego głosu na ulicy. 3 Zmiażdżonej trzciny nie złamie, a gasnącego lnianego knota nie zgasi. W wierności wobec prawdy przyniesie sprawiedliwość. 4 Nie przygaśnie ani nie będzie zmiażdżony, dopóki nie ustanowi sprawiedliwości na ziemi; a wyspy będą wyczekiwać jego prawa.
5 Oto, co rzekł prawdziwy Bóg, Jehowa, Stwórca niebios, Wspaniały, który je rozpina; Ten, który rozpościera ziemię i jej plon, Ten, który daje dech ludziom na niej i ducha tym, którzy po niej chodzą: 6 „Ja, Jehowa, powołałem cię w prawości i ująłem cię za rękę. I będę cię strzegł, i dam cię jako przymierze ludu, jako światło narodów, 7 abyś otworzył ślepe oczy, wyprowadził z lochu więźnia, z domu aresztu — siedzących w ciemności.
8 „Jam jest Jehowa. To jest moje imię; i chwały mojej nie oddam nikomu innemu ani mej sławy rytym wizerunkom.
9 „Oto pierwsze rzeczy nadeszły, lecz ja oznajmiam rzeczy nowe. Zanim się pojawią, daję wam o nich słyszeć”.