Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Księga Izajasza 7,14-16 
Autor Wiadomość

Post Re: Księga Izajasza 7,14-16
Cytuj:
, tylko trzem objawił się jako Syn Boży.

komu? :?

Śr lip 21, 2010 15:28

na górze Tabor św. Piotrowi, św. Janowi i św. Andrzejowi o ile dobrze pamiętam. Pomijam rodzinę Pana Jezusa

Śr lip 21, 2010 16:15
Zobacz profil WWW
Jezus był człowiekiem i jako człowiek musiał nabywać mądrości i poznawać dobro i zło.
W Judaizmie pełną odpowiedzialność za swoje czyny osiąga się w wieku 13 lat po bar micwie.Do tego czasu to ojciec odpowiada za dziecko.Moralność jednak zaczyna kształtować się w okresie 6/7 roku życia.

Pt sie 20, 2010 8:44

Jezus nigdy nie zaprzeczył byciu Synem Bożym. Owszem, często nazywał siebie Synem Człowieczym, równie często jednak znajdujemy w ewangeliach fragmenty (słowa Jezusa), mówiące o tym, że Jego ojcem jest sam Bóg. Jeden tytuł nie wyklucza drugiego, w końcu Jezus był człowiekiem i Bogiem w jednym ciele. Poza tym, część cytowanych fragmentów z biblii pochodzi z biblii świadków Jehowy, którzy jak wiadomo kwestionują fakt iż Jezus był w dosłownym znaczeniu Synem Bożym, więc jasne jest, że z ich przekładu biblii ten fakt nie wyniknie. Do biedronki 25- nie wiem, czy jesteś Swiadkiem Jehowy, czy po prostu taką biblię posiadasz w domu, ale z Twoich wypowiedzi wynika, że chcesz zakwestionować boskość Jezusa. Nie gromił On demonów, bo nazywały go Synem Bożym, ale by nie przemawiały przez opętanych, gromił je, bo je wypędzał z tych ludzi. Jeżeli macie wątpliwości, co do osoby Jezusa, czytajcie ewangelie. Bóg daje poznać siebie przez swojego syna tym, którzy Go szukają. "Ja jestem drogą, prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do ojca inaczej, jak tylko przeze mnie"J.14,6

Śr gru 22, 2010 18:35

Genesis napisał(a):
Poza tym, część cytowanych fragmentów z biblii pochodzi z biblii świadków Jehowy, którzy jak wiadomo kwestionują fakt iż Jezus był w dosłownym znaczeniu Synem Bożym, więc jasne jest, że z ich przekładu biblii ten fakt nie wyniknie

No cóż jesli nie zna sie elementarnych podstaw głoszonychprzez ŚJ to pisze się takie niedorzecności
Wręcz przeciwnie ŚJ stanowczo twierdzą ąe Jezus jest Synem Bożym a nie Bogiem.
Jak najbardziej w większości fragmentów potwierdzają to ewangelie.
. I chociażby w tym fragmencie ks. Izajasza 42 rozdział
Mowa tu o słudze i zależności sługi od Boga

42 Oto mój sługa, którego mocno trzymam! Mój wybrany, którego moja dusza obdarzyła uznaniem! Włożyłem w niego mego ducha. On przyniesie narodom sprawiedliwość. 2 Nie będzie wołał ani podnosił głosu i nie da słyszeć swego głosu na ulicy. 3 Zmiażdżonej trzciny nie złamie, a gasnącego lnianego knota nie zgasi. W wierności wobec prawdy przyniesie sprawiedliwość. 4 Nie przygaśnie ani nie będzie zmiażdżony, dopóki nie ustanowi sprawiedliwości na ziemi; a wyspy będą wyczekiwać jego prawa.
5 Oto, co rzekł prawdziwy Bóg, Jehowa, Stwórca niebios, Wspaniały, który je rozpina; Ten, który rozpościera ziemię i jej plon, Ten, który daje dech ludziom na niej i ducha tym, którzy po niej chodzą: 6 „Ja, Jehowa, powołałem cię w prawości i ująłem cię za rękę. I będę cię strzegł, i dam cię jako przymierze ludu, jako światło narodów, 7 abyś otworzył ślepe oczy, wyprowadził z lochu więźnia, z domu aresztu — siedzących w ciemności.
8 „Jam jest Jehowa. To jest moje imię; i chwały mojej nie oddam nikomu innemu ani mej sławy rytym wizerunkom.
9 „Oto pierwsze rzeczy nadeszły, lecz ja oznajmiam rzeczy nowe. Zanim się pojawią, daję wam o nich słyszeć”.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Śr gru 22, 2010 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2