Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 1:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość

N lip 29, 2007 9:04

Jak wiadomo - w Nowym Testamencie, podobnie jak w większości wersji Septuaginty nie pojawia się nigdy imię Jahwe (JTHW). Mimo to, świadkowie Jehowy w swoich wydaniach uporczywie to imię wstawiają. Spotyka się to z krytyką i jest uznawane jako manipulacja.

Istnieje jednak polskie współczesne tłumaczenie Nowego Testamentu (zaznaczam: nie wydane przez jakąś sektę, a przez bardzo poważaną insytucję), w którym imię "Jahwe" pojawia się raz w Łk 1,78. Jakie to tłumaczenie?

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

N lip 29, 2007 11:38

Widzę, że wszystkich zmroziło pytanie, więc podpowiedź - wydawcą tego przekładu było Towarzystwo Biblijne w Polsce.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt lip 31, 2007 6:58
Czy chodzi o wydany w 1991 "Nowy Testament, Współczesny Przekład " ??

:)

Wt lip 31, 2007 10:03

Dokładnie ten :-) Teresse, zadajesz pytanie :)

A przekład mimo tego kontrowersyjnego fragmentu ze wszech miar godny polecenia - całkowicie zrywa z językiem biblijnym i eliminuje słowa, których się po prostu nie używa - np. nie ma "miłować", a jest "kochać". Z drugiej strony język jest bardzo naturalny, unika się "dziennikarskiego żargonu" za który krytykowana była Biblia Tysiąclecia.

Wt lip 31, 2007 14:28
Wymień pięć ostatnich języków na jakie przetłumaczono Biblię ??

Przepraszam za tak długi czas odpisywania ... :)

So sie 04, 2007 19:11

Widze, ze lancuszek zagadek utknal w miejscu :( czy bedziemy go jeszcze kontynuowac?
Teresse, moze podasz odpowiedz, skoro nikt tak dlugo nie odpowiedzial?:)

N wrz 02, 2007 12:36

Nie jestem do końca pewien, ale może to być na koptyjski, etiopski, gocki, ormiański i arabski.

Teraz moje pytanie: kto był ostatnim sędzią Izraela ?

N wrz 02, 2007 13:26
Nie zauważyłam, że ktoś odpisał- okej, odpowiadamy na pytanie Pawła 93

Śr wrz 12, 2007 11:23
Przyznam się Wam do czegoś- wiem, że się wściekniecie, ale nie znam odpowiedzi na to pytanie- wymyśliłam je szybko, bo się spieszyłam i nie sprawdziłam odpowiedzi, wydawało mi się, że znajdę ją łatwo w jakiejś książce- ale nie umiem jej znaleźć..pozostaje więc uznać odpowiedź Pawła 93 :oops: :oops: :oops:

Śr wrz 12, 2007 11:46
Cytuj:
Tylko w minionym roku cała Biblia, bądź jej części, została przetłumaczona na 23 nowe języki.
i

Języki, na które niedawno przetłumaczono Biblię, używane są przez relatywnie wielu ludzi. Np. w Kongu ok. 1 mln ludzi może od zeszłego roku czytać Nowy Testament w swoim ojczystym języku - munukutuba. W Papui Nowej Gwinei grupa chrześcijan musiała przebyć trasę 50 km, aby odebrać egzemplarze Pisma Świętego w języku kobon, którym mówi 10 tys. osób. W tym wyspiarskim kraju, gdzie mówi się ok. 800 językami jest to relatywnie duża grupa plemienna.

ale tu sa tylko dwa wymienieone : Kobon i munukutuba :o więc nie odpowiadałam...

Śr wrz 12, 2007 13:34
Ostatnim Sędzią był Samuel - prorok i twórca monarchii.

Śr wrz 12, 2007 16:12
Pytanie - pierwsza Biblia przetłumaczona na język ludu europejskiego (nie chodzi o grecki, łacinę) - kto przetłumaczył, w jakim języku, i jak nazywa się ta Biblia?

Pt wrz 14, 2007 8:58
1382 rok, język angielski, tłumacz: John Wycliffe- nie wiem jak się nazywało to tłumaczenie...

O to chodziło??

N wrz 16, 2007 14:25
Nie - o 1000 lat wcześniejsze tłumaczenie :)

N wrz 16, 2007 14:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Następna strona