| Autor |
Wiadomość |
|
arcana85
|
 Re: Ciała Zmartwychwstanie
Alus napisał(a): arcana85 napisał(a): Alus, mieszasz ile wlezie. Poczytaj księge Rodzaju - Adam z Ewą nie mieli umierać i do Adama i Ewy odnosiła się moja wypowiedź która była odpowiedzią na twoje słowa o stwarzaniu. Więc po co wtrącasz do tego Jezusa? Aż tak brak ci argumentów? Miał, ale Adam Ewa ulegi pokusie/ Niemniej Bóg nie pozbawił ich elemetu boskiego -nieśmiertelnej duszy - którą "tchnął w nozdrza" w momencie stworzenia. A Ty usiłujesz udowadniać, że tak się stało Jeśli nie przeczytałaś mojego postu do Johnnego to ci zacytuje: Cytuj: Więc może redaktorzy KKK powinni wziąśc do ręki Biblię zanim coć napiszą. Na przykład pouczającą lekturą byłby opis stworzenia człowieka skoro piszą o 'ożywianu ciala przez duszę'. Rodzaju 2:7 "wtedy to Jahwe Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał sie czlowiek istotą żywą" na "istota żywa" przetłumaczono w BT wyraz nefesz co wprost tłumaczy się na dusza (pomijając że jest to tłumaczenie tendencyjne bo w przypisie to wyrażenie 'tchnienie zycia' usiłuje się utożsamić z duszą skoro wyraz wprost oznaczający duszę znajduje się w tym zdaniu) Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą.
ciało+dech życia=dusza czyli człowiek To właśnie wynika z księgi Rodzaju. Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami. Alus napisał(a): Cytuj: Halo! Mowa była o Jezusie po zmartwychwstaniu - "uśmierconym w ciele ale ożywionym w duchu" Piękne te Twoje wyuczone formułki  ....ale nadał nie odpowiwadasz, na podstawowe pytanie - po co było potrzebne zniknięcie ciała Jezusa z grobu?????? Chyba pomyliły ci sie osoby, bo ze mna nie pisałas o zniknięciu ciała Jezusa.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
| Śr gru 09, 2009 13:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami Taaaa  ...i ten "bezduszy" Jezus bredził "smutna jest dusza moja aż do smierci (Mk 14,32 ) a Ojcu powierzał "ducha mego" (Łk 23, 46)....szkoda, że nie miał obok siebie jakiegoś ŚJ, który wyprowadziłby Go z błędu. Jeszcze tego "bezdusznego" łotra zaprosił do raju - którego jak udowodnili ŚJ wcale nie ma prawa istnieć Cytuj: Chyba pomyliły ci sie osoby, bo ze mna nie pisałas o zniknięciu ciała Jezusa. [/quote] To do Twojego brata w wierze, on zamilkł, może zatem Ty dasz wykładnię?
|
| Śr gru 09, 2009 14:29 |
|
 |
|
arcana85
|
Alus napisał(a): Cytuj: Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami Taaaa  ...i ten "bezduszy" Jezus bredził "smutna jest dusza moja aż do smierci (Mk 14,32 ) a Ojcu powierzał "ducha mego" (Łk 23, 46)....szkoda, że nie miał obok siebie jakiegoś ŚJ, który wyprowadziłby Go z błędu. Jeszcze tego "bezdusznego" łotra zaprosił do raju - którego jak udowodnili ŚJ wcale nie ma prawa istnieć Chyba Alus nie zrozumiałaś, czlowiek jest duszą. Więc mówił Jezus że sie smuci, bo i dusza jak może czytałaś w KKK oznacza w Piśmie Świetym czyjeś życie lub po prostu osobę. Dlatego SOS znaczy ratujcie nasze dusze  A co do ciała Jezusa, to Bóg wcześniej usunął też ciało Mojżesz i Aarona. Pewnie przewidział że pojawią sie bałwochwalcy czczący relikwie i zrobił to by nie bezczeszczono w ten sposób zwłok świętych mężów. 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
| Śr gru 09, 2009 15:18 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Chyba Alus nie zrozumiałaś, czlowiek jest duszą. Więc mówił Jezus że sie smuci, bo i dusza jak może czytałaś w KKK oznacza w Piśmie Świetym czyjeś życie lub po prostu osobę. Dlatego SOS znaczy ratujcie nasze dusze  Zatem wg was dusza i duch oznacza to samo? Cytuj: A co do ciała Jezusa, to Bóg wcześniej usunął też ciało Mojżesz i Aarona. Pewnie przewidział że pojawią sie bałwochwalcy czczący relikwie i zrobił to by nie bezczeszczono w ten sposób zwłok świętych mężów.  Skąd wywodzisz wniosek o usunięciu ciał Mojżesza?.....Mpjżesza pochowano w dolinie Moabu (Pp 34), a z faktu, że nikt nie zna miejsca pochówku, nie wynika, że Bóg usuwał ciało. Miejsce położenie grobu Mojżesza i Aarona nikt nie zna - przez wieki poprostu o tym zapomniano - ot i cała tajemnica. Grób Chrystysa przez wieki nawiedzają tysiące chrześcijan.....bałwochwalcy??  Ależ wy macie pokręconą tą wykładnię Pisma św. 
|
| Śr gru 09, 2009 15:43 |
|
 |
|
arcana85
|
Alus napisał(a): arcana85 napisał(a): Chyba Alus nie zrozumiałaś, czlowiek jest duszą. Więc mówił Jezus że sie smuci, bo i dusza jak może czytałaś w KKK oznacza w Piśmie Świetym czyjeś życie lub po prostu osobę. Dlatego SOS znaczy ratujcie nasze dusze  Zatem wg was dusza i duch oznacza to samo? Według Biblii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać. Alus napisał(a): Cytuj: A co do ciała Jezusa, to Bóg wcześniej usunął też ciało Mojżesz i Aarona. Pewnie przewidział że pojawią sie bałwochwalcy czczący relikwie i zrobił to by nie bezczeszczono w ten sposób zwłok świętych mężów.  Skąd wywodzisz wniosek o usunięciu ciał Mojżesza?.....Mpjżesza pochowano w dolinie Moabu (Pp 34), a z faktu, że nikt nie zna miejsca pochówku, nie wynika, że Bóg usuwał ciało. Miejsce położenie grobu Mojżesza i Aarona nikt nie zna - przez wieki poprostu o tym zapomniano - ot i cała tajemnica. Grób Chrystysa przez wieki nawiedzają tysiące chrześcijan.....bałwochwalcy??  To poczytaj jeszcze raz kto pochował Mojżesza.
|
| Śr gru 09, 2009 15:54 |
|
|
|
 |
|
Joannag
|
Alus napisał(a): Joannag napisał(a): Uczniowie nie zawsze rozpoznawali go po wyglądzie Maria myślała że to ogrodnik ,to świadczy ,że materializował się w różnych ciałach.. To po co znikło Jego ciało z grobu?....przy takiej dowolności materializowania? arcana - przyjmując waszą wrsje śmierci ciała i ducha, to przypowieść Jezusa o bogaczu i Łazarzu, należy traktować jako kolejną bajkę z 1000 i 1 nocy? Po co znikło ciało z grobu? Z tego samego powodu jak znikło ciało Mojżesza. Komu Jezus ofiarował swoje ciało,czy wiesz?
|
| Śr gru 09, 2009 16:20 |
|
 |
|
Johnny99
|
arcana85 napisał(a): ...lub zwierzę - ale o tym się KKK już nawet nie zająkną. Akurat pisali o człowieku, ale cóż, Arcana wie lepiej, co i gdzie powinni byli napisać. A skoro nie zastosowali się do sugestii Arcany, to są to ( a jakże ) bzdury. Cytuj: Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą. .. co oczywiście jasno było napisane w wyżej zacytowanych fragmentach KKK, z czego wynika, że redaktor KKK jednak wziął do ręki Pismo Święte, a co Arcana zgrabnie zignorował w swoim stylu. Cytuj: Forma nie może istnieć bez materii. O tej prostej zalezności pisał już Arystoteles. Arcana, Ty rozumiesz o czym piszesz, co to w ogóle jest ? Wiesz w ogóle, co to jest ta zależność i jak ona "istnieje" lub "może istnieć", albo "nie może istnieć" i z czego to wynika, i nie wynika ? Arystoteles, owszem, tak twierdził - bo mu się tak wydawało. A Platonowi na ten przykład się wydawało inaczej. I co teraz ? Cytuj: Do tych bzdur nawet logiki nie trzeba ani ontologii bo wprost obala to Pismo Święte.  Natomiast do bzdur, które Ty wypisujesz, a które świadczą o całkowitym braku pojęcia co do nawet najbardziej podstawowych kwestii ja właśnie straciłem cierpliwość. Żegnam niewylewnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr gru 09, 2009 17:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Według Bibii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać. Oczywiście, że nie to samo....tylko my chrześcijanie nie uśmierciliśmy duszy A odpowiedzi o słowach Chrystusa na krzyżu do łotra nadal konsekwentnie unikasz....nie dano wam gotowej wykładni? Cytuj: To poczytaj jeszcze raz kto pochował Mojżesza. Ja podałam Księgę, wers...."pochowano go.." i koniec, żadnych nadzwyczajności. Może zatem Ty lub Joannag podacie namiary (Księga, wers) uzasadniające twierdzenie o nadzwyczajnej interwencji Boga. Zresztą smieszny byłby ten Bóg, który daje zakaz oddawania komuś lub czemueś czci poza samym sobią i przezornie chowa ewentualne osoby, które mogłyby Mu uszczknąć owej czci Chyba, że wasza wersja Bibli została zmieniona na użytek waszej tezy....albo pomyliliście Mojżesza z prorokiem Eliaszem.
|
| Cz gru 10, 2009 9:18 |
|
 |
|
romulus
|
Johnny 99 napisał Cytuj: Wychodzę z założenia, iż jeżeli Pismo coś mówi, to znaczy, że tak, jak to mówi, to jest istotne Skoro tak to co z tymi wersetami. Ew. Mateusza 18:16
(63) mówiąc: Panie, przypomnieliśmy sobie, że ten zwodziciel jeszcze za życia powiedział: Po trzech dniach zmartwychwstanę. Ew. Marka (31) I zaczął ich pouczać o tym, że Syn Człowieczy musi wiele cierpieć, musi być odrzucony przez starszych, arcykapłanów oraz uczonych w Piśmie i musi być zabity, a po trzech dniach zmartwychwstać. (Ew. Marka 8:31,
(31) Pouczał bowiem uczniów swoich i mówił im: Syn Człowieczy będzie wydany w ręce ludzkie i zabiją go, ale zabity po trzech dniach zmartwychwstanie. (Ew. Marka 9:31,
(34) i będą go wyśmiewać i pluć na niego, ubiczują go i zabiją, lecz po trzech dniach zmartwychwstanie. (Ew. Mateusza 12:39, Biblia
(40) Albowiem jak Jonasz był w brzuchu wieloryba trzy dni i trzy noce, tak i Syn Człowieczy będzie w łonie ziemi trzy dni i trzy noce. EJ.2017) Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; Te wersety jak inne które są w Nowym jak i Starym Testamencie nie zgadzają się kompletnie z tą wypowiedzią Łu.23'43 pisze I rzekł mu: Zaprawdę, powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju.Więc jak Jezus mógł zaraz po śmierci być z łotrem w raju ,albo gdzie kolwiek indziej. A gdyby przecinek był w tym miejscu ;I rzekł mu: Zaprawdę, powiadam ci dziś,,, będziesz ze mną w raju T zgadzało by się to z powyzszymi wypowiedziami. Cytuj: i nie potrzebuję sobie tego układać w jakąś teorię dotyczącą tego, co minuta po minucie robił Jezus po śmierci krzyżowej. Tu nie chodzi o minuty tylko o przynajmniej trzy dni. To dlatego Jezus powiedział Mt.5. (18) Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie.Jak istotny jest przecinek 
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
| Cz gru 10, 2009 13:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
romulus napisał(a): Tu nie chodzi o minuty tylko o przynajmniej trzy dni. To dlatego Jezus powiedział Proste  ....."W Twoich oczach lat tysiąc, jest jak wczorajszy dzień, jak zmiana straży wśród nocy" (Ps 90,4 ). Tylko my ludzie dziergamy dni jak paciorki..
|
| Cz gru 10, 2009 13:42 |
|
 |
|
arcana85
|
Johnny99 napisał(a): arcana85 napisał(a): ...lub zwierzę - ale o tym się KKK już nawet nie zająkną. Akurat pisali o człowieku, ale cóż, Arcana wie lepiej, co i gdzie powinni byli napisać. A skoro nie zastosowali się do sugestii Arcany, to są to ( a jakże ) bzdury. O zwierzeciu nie napisali, bo musieli by przyznac że zwierzęta też są duszami  Johnny99 napisał(a): Cytuj: Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą. .. co oczywiście jasno było napisane w wyżej zacytowanych fragmentach KKK, z czego wynika, że redaktor KKK jednak wziął do ręki Pismo Święte, a co Arcana zgrabnie zignorował w swoim stylu. Co ty nie powiesz? "Ciało człowieka uczestniczy w godności "obrazu Bożego"; jest ono ciałem ludzkim właśnie dlatego, że jest ożywiane przez duszę duchową ( KKK 364 )" Ja tu wyraźnie widzę że ciało ożywia "dusza" a nie "dech życia". Co wbrew pozorom nie jest tożsame. Ale już o tym pisałem przy komentarzu do stwarzania człowieka. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Forma nie może istnieć bez materii. O tej prostej zalezności pisał już Arystoteles. Arcana, Ty rozumiesz o czym piszesz, co to w ogóle jest ? Wiesz w ogóle, co to jest ta zależność i jak ona "istnieje" lub "może istnieć", albo "nie może istnieć" i z czego to wynika, i nie wynika ? Arystoteles, owszem, tak twierdził - bo mu się tak wydawało. A Platonowi na ten przykład się wydawało inaczej. I co teraz ? No i własnie po przyswojeniu przez heretyków z II wieku filozofii Platona pojawiła się w chrześcijaństwie nieśmiertelna dusza 
|
| Cz gru 10, 2009 17:18 |
|
 |
|
arcana85
|
Alus napisał(a): arcana85 napisał(a): Według Bibii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać. Oczywiście, że nie to samo....tylko my chrześcijanie nie uśmierciliśmy duszy A odpowiedzi o słowach Chrystusa na krzyżu do łotra nadal konsekwentnie unikasz....nie dano wam gotowej wykładni? Alus, a czy ty wogóle czytasz co się do Ciebie pisze? Bo wydaje mi się że nie bardzo. Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem  Alus napisał(a): Cytuj: To poczytaj jeszcze raz kto pochował Mojżesza. Ja podałam Księgę, wers...."pochowano go.." i koniec, żadnych nadzwyczajności. Może zatem Ty lub Joannag podacie namiary (Księga, wers) uzasadniające twierdzenie o nadzwyczajnej interwencji Boga. Zresztą smieszny byłby ten Bóg, który daje zakaz oddawania komuś lub czemueś czci poza samym sobią i przezornie chowa ewentualne osoby, które mogłyby Mu uszczknąć owej czci Chyba, że wasza wersja Bibli została zmieniona na użytek waszej tezy....albo pomyliliście Mojżesza z prorokiem Eliaszem. PWP 43:5,6 "I umarł tam Mojżesz, sługa Pana, w ziemi moabskiej, zgodnie ze słowem Pana. (6) I pogrzebał go w dolinie, w ziemi moabskiej naprzeciw Bet-Peor; a nikt nie zna po dziś dzień jego grobu." BW W BT jest w tym miejscu błedne tłumaczenie (nie pierwsze zresztą) "pogrzebali go" sugerujące ludzi. Oryginał hebrajski mówi w liczbie pojedynczej "pogrzebał go"
|
| Cz gru 10, 2009 17:28 |
|
 |
|
Barnaba
|
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
| Cz gru 10, 2009 19:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Alus, a czy ty wogóle czytasz co się do Ciebie pisze? Bo wydaje mi się że nie bardzo. Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem  Bez watpienia Bóg jest poza czasem....ale kto zatem będzie z Jezusem w raju - którego wg was nie ma - duch łotra, ciało,? Dalej unikasz klarownej odpowiedzi. Cytuj: W BT jest w tym miejscu błedne tłumaczenie (nie pierwsze zresztą) "pogrzebali go" sugerujące ludzi. Oryginał hebrajski mówi w liczbie pojedynczej "pogrzebał go" Z czego wywodzicie, że Bóg grzebał zwłoki Mojżesza? ....powyższy tekst tego nie precyzuje. A z jakiej przyczyny uznajecie, że grzebanie zwłok jest czynnością zawarowaną tylko Bogu.....
|
| Pt gru 11, 2009 9:20 |
|
 |
|
Joannag
|
Cytuj: arcana85 napisał(a): Alus, a czy ty wogóle czytasz co się do Ciebie pisze? Bo wydaje mi się że nie bardzo. Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem
A czy wiesz czym jest czas?
|
| Pt gru 11, 2009 9:40 |
|
|
|