Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 7:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Ciała Zmartwychwstanie 
Autor Wiadomość

Post Re: Ciała Zmartwychwstanie
Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Alus, mieszasz ile wlezie. Poczytaj księge Rodzaju - Adam z Ewą nie mieli umierać i do Adama i Ewy odnosiła się moja wypowiedź która była odpowiedzią na twoje słowa o stwarzaniu. Więc po co wtrącasz do tego Jezusa? Aż tak brak ci argumentów?

Miał, ale Adam Ewa ulegi pokusie/
Niemniej Bóg nie pozbawił ich elemetu boskiego -nieśmiertelnej duszy - którą "tchnął w nozdrza" w momencie stworzenia.
A Ty usiłujesz udowadniać, że tak się stało

Jeśli nie przeczytałaś mojego postu do Johnnego to ci zacytuje:
Cytuj:
Więc może redaktorzy KKK powinni wziąśc do ręki Biblię zanim coć napiszą. Na przykład pouczającą lekturą byłby opis stworzenia człowieka skoro piszą o 'ożywianu ciala przez duszę'.
Rodzaju 2:7 "wtedy to Jahwe Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał sie czlowiek istotą żywą"
na "istota żywa" przetłumaczono w BT wyraz nefesz co wprost tłumaczy się na dusza (pomijając że jest to tłumaczenie tendencyjne bo w przypisie to wyrażenie 'tchnienie zycia' usiłuje się utożsamić z duszą skoro wyraz wprost oznaczający duszę znajduje się w tym zdaniu)
Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą.

ciało+dech życia=dusza czyli człowiek
To właśnie wynika z księgi Rodzaju.

Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami.

Alus napisał(a):
Cytuj:
Halo! Mowa była o Jezusie po zmartwychwstaniu - "uśmierconym w ciele ale ożywionym w duchu"

Piękne te Twoje wyuczone formułki :) ....ale nadał nie odpowiwadasz, na podstawowe pytanie - po co było potrzebne zniknięcie ciała Jezusa z grobu??????

Chyba pomyliły ci sie osoby, bo ze mna nie pisałas o zniknięciu ciała Jezusa.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr gru 09, 2009 13:25
Cytuj:
Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami

Taaaa :) ...i ten "bezduszy" Jezus bredził "smutna jest dusza moja aż do smierci (Mk 14,32 ) a Ojcu powierzał "ducha mego" (Łk 23, 46)....szkoda, że nie miał obok siebie jakiegoś ŚJ, który wyprowadziłby Go z błędu.
Jeszcze tego "bezdusznego" łotra zaprosił do raju - którego jak udowodnili ŚJ wcale nie ma prawa istnieć :D

Cytuj:
Chyba pomyliły ci sie osoby, bo ze mna nie pisałas o zniknięciu ciała Jezusa.
[/quote]
To do Twojego brata w wierze, on zamilkł, może zatem Ty dasz wykładnię?

Śr gru 09, 2009 14:29

Alus napisał(a):
Cytuj:
Więc nie pozbawił ich niesmiertelnej duszy bo od poczatku niczego takiego nie mieli, nie mieli duszy, byli duszami

Taaaa :) ...i ten "bezduszy" Jezus bredził "smutna jest dusza moja aż do smierci (Mk 14,32 ) a Ojcu powierzał "ducha mego" (Łk 23, 46)....szkoda, że nie miał obok siebie jakiegoś ŚJ, który wyprowadziłby Go z błędu.
Jeszcze tego "bezdusznego" łotra zaprosił do raju - którego jak udowodnili ŚJ wcale nie ma prawa istnieć :D

Chyba Alus nie zrozumiałaś, czlowiek jest duszą. Więc mówił Jezus że sie smuci, bo i dusza jak może czytałaś w KKK oznacza w Piśmie Świetym czyjeś życie lub po prostu osobę.
Dlatego SOS znaczy ratujcie nasze dusze :razz:

A co do ciała Jezusa, to Bóg wcześniej usunął też ciało Mojżesz i Aarona. Pewnie przewidział że pojawią sie bałwochwalcy czczący relikwie i zrobił to by nie bezczeszczono w ten sposób zwłok świętych mężów. :razz:

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Śr gru 09, 2009 15:18
arcana85 napisał(a):
Chyba Alus nie zrozumiałaś, czlowiek jest duszą. Więc mówił Jezus że sie smuci, bo i dusza jak może czytałaś w KKK oznacza w Piśmie Świetym czyjeś życie lub po prostu osobę.

Zatem wg was dusza i duch oznacza to samo?

Cytuj:
A co do ciała Jezusa, to Bóg wcześniej usunął też ciało Mojżesz i Aarona. Pewnie przewidział że pojawią sie bałwochwalcy czczący relikwie i zrobił to by nie bezczeszczono w ten sposób zwłok świętych mężów. :razz:

Skąd wywodzisz wniosek o usunięciu ciał Mojżesza?.....Mpjżesza pochowano w dolinie Moabu (Pp 34), a z faktu, że nikt nie zna miejsca pochówku, nie wynika, że Bóg usuwał ciało.
Miejsce położenie grobu Mojżesza i Aarona nikt nie zna - przez wieki poprostu o tym zapomniano - ot i cała tajemnica.
Grób Chrystysa przez wieki nawiedzają tysiące chrześcijan.....bałwochwalcy?? :-D

Ależ wy macie pokręconą tą wykładnię Pisma św. :o :o

Śr gru 09, 2009 15:43

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):

Zatem wg was dusza i duch oznacza to samo?

Według Biblii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać.

Alus napisał(a):

Cytuj:

Skąd wywodzisz wniosek o usunięciu ciał Mojżesza?.....Mpjżesza pochowano w dolinie Moabu (Pp 34), a z faktu, że nikt nie zna miejsca pochówku, nie wynika, że Bóg usuwał ciało.
Miejsce położenie grobu Mojżesza i Aarona nikt nie zna - przez wieki poprostu o tym zapomniano - ot i cała tajemnica.
Grób Chrystysa przez wieki nawiedzają tysiące chrześcijan.....bałwochwalcy?? :-D

To poczytaj jeszcze raz kto pochował Mojżesza.

Śr gru 09, 2009 15:54

Alus napisał(a):
Joannag napisał(a):
Uczniowie nie zawsze rozpoznawali go po wyglądzie Maria myślała że to ogrodnik ,to świadczy ,że materializował się w różnych ciałach..

To po co znikło Jego ciało z grobu?....przy takiej dowolności materializowania?
arcana - przyjmując waszą wrsje śmierci ciała i ducha, to przypowieść Jezusa o bogaczu i Łazarzu, należy traktować jako kolejną bajkę z 1000 i 1 nocy?

Po co znikło ciało z grobu? Z tego samego powodu jak znikło ciało Mojżesza.

Komu Jezus ofiarował swoje ciało,czy wiesz?

Śr gru 09, 2009 16:20

arcana85 napisał(a):
...lub zwierzę - ale o tym się KKK już nawet nie zająkną.

Akurat pisali o człowieku, ale cóż, Arcana wie lepiej, co i gdzie powinni byli napisać. A skoro nie zastosowali się do sugestii Arcany, to są to ( a jakże ) bzdury.

Cytuj:
Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą.

.. co oczywiście jasno było napisane w wyżej zacytowanych fragmentach KKK, z czego wynika, że redaktor KKK jednak wziął do ręki Pismo Święte, a co Arcana zgrabnie zignorował w swoim stylu.

Cytuj:
Forma nie może istnieć bez materii. O tej prostej zalezności pisał już Arystoteles.

Arcana, Ty rozumiesz o czym piszesz, co to w ogóle jest ? Wiesz w ogóle, co to jest ta zależność i jak ona "istnieje" lub "może istnieć", albo "nie może istnieć" i z czego to wynika, i nie wynika ? Arystoteles, owszem, tak twierdził - bo mu się tak wydawało. A Platonowi na ten przykład się wydawało inaczej. I co teraz ?

Cytuj:
Do tych bzdur nawet logiki nie trzeba ani ontologii bo wprost obala to Pismo Święte. :razz:

Natomiast do bzdur, które Ty wypisujesz, a które świadczą o całkowitym braku pojęcia co do nawet najbardziej podstawowych kwestii ja właśnie straciłem cierpliwość. Żegnam niewylewnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 09, 2009 17:25
arcana85 napisał(a):
Według Bibii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać.

Oczywiście, że nie to samo....tylko my chrześcijanie nie uśmierciliśmy duszy :D
A odpowiedzi o słowach Chrystusa na krzyżu do łotra nadal konsekwentnie unikasz....nie dano wam gotowej wykładni?

Cytuj:

Ja podałam Księgę, wers...."pochowano go.." i koniec, żadnych nadzwyczajności.
Może zatem Ty lub Joannag podacie namiary (Księga, wers) uzasadniające twierdzenie o nadzwyczajnej interwencji Boga.
Zresztą smieszny byłby ten Bóg, który daje zakaz oddawania komuś lub czemueś czci poza samym sobią i przezornie chowa ewentualne osoby, które mogłyby Mu uszczknąć owej czci :D
Chyba, że wasza wersja Bibli została zmieniona na użytek waszej tezy....albo pomyliliście Mojżesza z prorokiem Eliaszem.

Cz gru 10, 2009 9:18

Johnny 99 napisał
Cytuj:
Wychodzę z założenia, iż jeżeli Pismo coś mówi, to znaczy, że tak, jak to mówi, to jest istotne

Skoro tak to co z tymi wersetami.

Ew. Mateusza 18:16

(63) mówiąc: Panie, przypomnieliśmy sobie, że ten zwodziciel jeszcze za życia powiedział: Po trzech dniach zmartwychwstanę.

Ew. Marka
(31) I zaczął ich pouczać o tym, że Syn Człowieczy musi wiele cierpieć, musi być odrzucony przez starszych, arcykapłanów oraz uczonych w Piśmie i musi być zabity, a po trzech dniach zmartwychwstać.

(Ew. Marka 8:31,

(31) Pouczał bowiem uczniów swoich i mówił im: Syn Człowieczy będzie wydany w ręce ludzkie i zabiją go, ale zabity po trzech dniach zmartwychwstanie.

(Ew. Marka 9:31,

(34) i będą go wyśmiewać i pluć na niego, ubiczują go i zabiją, lecz po trzech dniach zmartwychwstanie.

(Ew. Mateusza 12:39, Biblia

(40) Albowiem jak Jonasz był w brzuchu wieloryba trzy dni i trzy noce, tak i Syn Człowieczy będzie w łonie ziemi trzy dni i trzy noce.

EJ.2017) Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca;

Te wersety jak inne które są w Nowym jak i Starym Testamencie nie zgadzają się kompletnie z tą wypowiedzią

Łu.23'43 pisze
I rzekł mu: Zaprawdę, powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju.

Więc jak Jezus mógł zaraz po śmierci być z łotrem w raju ,albo gdzie kolwiek indziej.
A gdyby przecinek był w tym miejscu ;I rzekł mu: Zaprawdę, powiadam ci dziś,,, będziesz ze mną w raju T zgadzało by się to z powyzszymi wypowiedziami.
Cytuj:
i nie potrzebuję sobie tego układać w jakąś teorię dotyczącą tego, co minuta po minucie robił Jezus po śmierci krzyżowej.

Tu nie chodzi o minuty tylko o przynajmniej trzy dni.
To dlatego Jezus powiedział

Mt.5.
(18) Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie.

Jak istotny jest przecinek :-D

Cz gru 10, 2009 13:21
romulus napisał(a):
Tu nie chodzi o minuty tylko o przynajmniej trzy dni.
To dlatego Jezus powiedział

Proste :) ....."W Twoich oczach lat tysiąc, jest jak wczorajszy dzień, jak zmiana straży wśród nocy" (Ps 90,4 ).
Tylko my ludzie dziergamy dni jak paciorki..

Cz gru 10, 2009 13:42

Johnny99 napisał(a):
arcana85 napisał(a):
...lub zwierzę - ale o tym się KKK już nawet nie zająkną.

Akurat pisali o człowieku, ale cóż, Arcana wie lepiej, co i gdzie powinni byli napisać. A skoro nie zastosowali się do sugestii Arcany, to są to ( a jakże ) bzdury.

O zwierzeciu nie napisali, bo musieli by przyznac że zwierzęta też są duszami :razz:

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

.. co oczywiście jasno było napisane w wyżej zacytowanych fragmentach KKK, z czego wynika, że redaktor KKK jednak wziął do ręki Pismo Święte, a co Arcana zgrabnie zignorował w swoim stylu.

Co ty nie powiesz?
"Ciało człowieka uczestniczy w godności "obrazu Bożego"; jest ono ciałem ludzkim właśnie dlatego, że jest ożywiane przez duszę duchową ( KKK 364 )"

Ja tu wyraźnie widzę że ciało ożywia "dusza" a nie "dech życia". Co wbrew pozorom nie jest tożsame. Ale już o tym pisałem przy komentarzu do stwarzania człowieka.

Johnny99 napisał(a):

Cytuj:
Forma nie może istnieć bez materii. O tej prostej zalezności pisał już Arystoteles.

Arcana, Ty rozumiesz o czym piszesz, co to w ogóle jest ? Wiesz w ogóle, co to jest ta zależność i jak ona "istnieje" lub "może istnieć", albo "nie może istnieć" i z czego to wynika, i nie wynika ? Arystoteles, owszem, tak twierdził - bo mu się tak wydawało. A Platonowi na ten przykład się wydawało inaczej. I co teraz ?

No i własnie po przyswojeniu przez heretyków z II wieku filozofii Platona pojawiła się w chrześcijaństwie nieśmiertelna dusza :razz:

Cz gru 10, 2009 17:18

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Według Bibii to nie to samo, poczytaj moje posty jeszcze raz uważnie, a zrozumiesz o co chodzi bo nie chce mi się tego 3 raz powtarzać.

Oczywiście, że nie to samo....tylko my chrześcijanie nie uśmierciliśmy duszy :D
A odpowiedzi o słowach Chrystusa na krzyżu do łotra nadal konsekwentnie unikasz....nie dano wam gotowej wykładni?

Alus, a czy ty wogóle czytasz co się do Ciebie pisze? Bo wydaje mi się że nie bardzo.
Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem :razz:

Alus napisał(a):
Cytuj:

Ja podałam Księgę, wers...."pochowano go.." i koniec, żadnych nadzwyczajności.
Może zatem Ty lub Joannag podacie namiary (Księga, wers) uzasadniające twierdzenie o nadzwyczajnej interwencji Boga.
Zresztą smieszny byłby ten Bóg, który daje zakaz oddawania komuś lub czemueś czci poza samym sobią i przezornie chowa ewentualne osoby, które mogłyby Mu uszczknąć owej czci :D
Chyba, że wasza wersja Bibli została zmieniona na użytek waszej tezy....albo pomyliliście Mojżesza z prorokiem Eliaszem.

PWP 43:5,6
"I umarł tam Mojżesz, sługa Pana, w ziemi moabskiej, zgodnie ze słowem Pana. (6) I pogrzebał go w dolinie, w ziemi moabskiej naprzeciw Bet-Peor; a nikt nie zna po dziś dzień jego grobu."
BW

W BT jest w tym miejscu błedne tłumaczenie (nie pierwsze zresztą) "pogrzebali go" sugerujące ludzi. Oryginał hebrajski mówi w liczbie pojedynczej "pogrzebał go"

Cz gru 10, 2009 17:28

Że też chce Wam się udowadniać że Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera :)
Zajrzyjcie
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_13.htm
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/n ... elnosc.htm
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/dusza.htm
http://watchtower.org.pl/iszbin/dusza.htm
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/d ... esmier.htm
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/zycie.htm
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-pww/js-pww_16.htm

Cz gru 10, 2009 19:38
arcana85 napisał(a):
Alus, a czy ty wogóle czytasz co się do Ciebie pisze? Bo wydaje mi się że nie bardzo.
Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem :razz:

Bez watpienia Bóg jest poza czasem....ale kto zatem będzie z Jezusem w raju - którego wg was nie ma - duch łotra, ciało,?
Dalej unikasz klarownej odpowiedzi.

Cytuj:
W BT jest w tym miejscu błedne tłumaczenie (nie pierwsze zresztą) "pogrzebali go" sugerujące ludzi. Oryginał hebrajski mówi w liczbie pojedynczej "pogrzebał go"

Z czego wywodzicie, że Bóg grzebał zwłoki Mojżesza? ....powyższy tekst tego nie precyzuje.
A z jakiej przyczyny uznajecie, że grzebanie zwłok jest czynnością zawarowaną tylko Bogu.....

Pt gru 11, 2009 9:20

Cytuj:
arcana85 napisał(a):
Już o tym było mówione - skończyło się na tym że Bóg jest poza czasem

A czy wiesz czym jest czas?

Pt gru 11, 2009 9:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona