Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
|
Pt sty 25, 2013 11:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Abraham zaś zasadził w Beer-Szebie drzewo tamaryszkowe. Tam też wzywał imienia Pana, Boga Wiekuistego." Rdz 21, 33 Tamaryszek, a drzewo zostało posadzone po przymierzu Abrahama z Abimelekiem Uuuuuups, spóźniłem sie 
|
Pt sty 25, 2013 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to co? Skoro Alus wygrała to w nagrode niech podaje nastepną zagadkę.....nie ma tak łatwo 
|
Pt sty 25, 2013 11:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brakuje odpowiedzi na pytanie Gorgiasza. Może dodam swoje i tym sposobem będą dwa pytania. dali Mu pić wino zaprawione goryczą - czym była owa "gorycz".
|
Pt sty 25, 2013 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie się zastanawiam skąd się tu bierze ta "gorycz", czy też jak chcą inni - mirra. Pobieżnie zerknęłam na wszystkie cztery ewangelie i stoi tam luzem jak byk: ὄξους - co R. Popowski tłumaczy jako skwaśniałe wino, ocet winny. Być może chodzi o sycerę(?) Wg. starozakonnego zalecenia skazańcom podawano wino zaprawione mirrą, które miało mieć właściwości narkotyczne, znieczulające, tylko nie rozumiem skąd takie tłumaczenie w tym miejscu, ale to już pytanie do biblistów 
|
Pt sty 25, 2013 13:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Właśnie się zastanawiam skąd się tu bierze ta "gorycz", czy też jak chcą inni - mirra. Pobieżnie zerknęłam na wszystkie cztery ewangelie i stoi tam luzem jak byk: ὄξους - co R. Popowski tłumaczy jako skwaśniałe wino, ocet winny. Być może chodzi o sycerę(?) Wg. starozakonnego zalecenia skazańcom podawano wino zaprawione mirrą, które miało mieć właściwości narkotyczne, znieczulające, tylko nie rozumiem skąd takie tłumaczenie w tym miejscu, ale to już pytanie do biblistów  Mirra to zupełnie co innego. Gorycz nazywana jest często żółcią... Jezus z szat obnażony, octem i żółcią napojony(stacja VIII Drogi Krzyżowej).
|
Pt sty 25, 2013 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, to wiemy  . Tylko skąd to [gorycz, u innych mirra] się tutaj bierze...Jeśli zaplątałby się ktoś, kto potrafiłby to wyjaśnić byłoby super 
|
Pt sty 25, 2013 13:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): No tak, to wiemy  . Tylko skąd to [gorycz, u innych mirra] się tutaj bierze...Jeśli zaplątałby się ktoś, kto potrafiłby to wyjaśnić byłoby super  Mirra - żywica drzew balsamowców rosnących w Somalii, Etiopii, Arabii, używana była jako przyprawa i lekarstwo, (m.in do uśmierzania bólu) oraz do przygotowywania świętego oleju do Przybytku i Świątyni. "Gorycz", "żółć" to inny produkt.
|
Pt sty 25, 2013 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, nie rozumiesz. Chodzi o to, że zarówno gorycz, jak i mirra w tekście nie występują. Niezależnie od tego co to miałoby być (gorycz, żółć, mirra) chciałabym wiedzieć dlaczego tłumacze tych słów używają.
|
Pt sty 25, 2013 14:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Alus, nie rozumiesz. Chodzi o to, że zarówno gorycz, jak i mirra w tekście nie występują. Niezależnie od tego co to miałoby być (gorycz, żółć, mirra) chciałabym wiedzieć dlaczego tłumacze tych słów używają. http://biblia.oblubienica.eu/wystepowan ... ng/id/3690
|
Pt sty 25, 2013 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Masz rację, u Mat. ją (żółć, gorycz) mamy. Mogłam dokładniej sprawdzić, zanim się wypowiem. Zatem następna zagadka znów jest Alus 
|
Pt sty 25, 2013 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale owa żółć, gorycz, to nie mirra  ...tak podaje Encyklopedia Biblii. Mirra w Biblii jest precyzyjnie wymieniona - dar trzech mędrców, owinięcie ciała Jezusa w mirrę i aloes (J 19,39).
|
Pt sty 25, 2013 14:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, proszę Cię. Czy ja gdzieś napisałam, że gorycz to mirra? Sprawdź inne tłumaczenia 
|
Pt sty 25, 2013 14:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Alus, proszę Cię. Czy ja gdzieś napisałam, że gorycz to mirra? Sprawdź inne tłumaczenia  Nie napisałaś 
|
Pt sty 25, 2013 15:37 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ad.MarielCytuj: @Gorgiasz, a jesteś pewny że to jest zagadka biblijna? Jak najbardziej. Przecyzyjną odpowiedzią jest cytat z Biblii.  No przecież miała być trudna...  Choc prawdę mówiąc, to myślałem, że nie jest. 
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pt sty 25, 2013 17:53 |
|
|
|