Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Obrazek

Pt sty 25, 2013 11:04
"Abraham zaś zasadził w Beer-Szebie drzewo tamaryszkowe. Tam też wzywał imienia Pana, Boga Wiekuistego." Rdz 21, 33

Tamaryszek, a drzewo zostało posadzone po przymierzu Abrahama z Abimelekiem

Uuuuuups, spóźniłem sie :D

Pt sty 25, 2013 11:12
No to co?

Skoro Alus wygrała to w nagrode niech podaje nastepną zagadkę.....nie ma tak łatwo :D

Pt sty 25, 2013 11:30
Brakuje odpowiedzi na pytanie Gorgiasza.
Może dodam swoje i tym sposobem będą dwa pytania.
dali Mu pić wino zaprawione goryczą - czym była owa "gorycz".

Pt sty 25, 2013 12:15
Właśnie się zastanawiam skąd się tu bierze ta "gorycz", czy też jak chcą inni - mirra. Pobieżnie zerknęłam na wszystkie cztery ewangelie i stoi tam luzem jak byk:
ὄξους - co R. Popowski tłumaczy jako skwaśniałe wino, ocet winny.
Być może chodzi o sycerę(?)

Wg. starozakonnego zalecenia skazańcom podawano wino zaprawione mirrą, które miało mieć właściwości narkotyczne, znieczulające, tylko nie rozumiem skąd takie tłumaczenie w tym miejscu, ale to już pytanie do biblistów ;)

Pt sty 25, 2013 13:35
MARIEL napisał(a):
Właśnie się zastanawiam skąd się tu bierze ta "gorycz", czy też jak chcą inni - mirra. Pobieżnie zerknęłam na wszystkie cztery ewangelie i stoi tam luzem jak byk:
ὄξους - co R. Popowski tłumaczy jako skwaśniałe wino, ocet winny.
Być może chodzi o sycerę(?)

Wg. starozakonnego zalecenia skazańcom podawano wino zaprawione mirrą, które miało mieć właściwości narkotyczne, znieczulające, tylko nie rozumiem skąd takie tłumaczenie w tym miejscu, ale to już pytanie do biblistów ;)

Mirra to zupełnie co innego.
Gorycz nazywana jest często żółcią...Jezus z szat obnażony, octem i żółcią napojony(stacja VIII Drogi Krzyżowej).

Pt sty 25, 2013 13:38
No tak, to wiemy ;) . Tylko skąd to [gorycz, u innych mirra] się tutaj bierze...Jeśli zaplątałby się ktoś, kto potrafiłby to wyjaśnić byłoby super :)

Pt sty 25, 2013 13:51
MARIEL napisał(a):
No tak, to wiemy ;) . Tylko skąd to [gorycz, u innych mirra] się tutaj bierze...Jeśli zaplątałby się ktoś, kto potrafiłby to wyjaśnić byłoby super :)

Mirra - żywica drzew balsamowców rosnących w Somalii, Etiopii, Arabii, używana była jako przyprawa i lekarstwo, (m.in do uśmierzania bólu) oraz do przygotowywania świętego oleju do Przybytku i Świątyni.
"Gorycz", "żółć" to inny produkt.

Pt sty 25, 2013 14:02
Alus, nie rozumiesz. Chodzi o to, że zarówno gorycz, jak i mirra w tekście nie występują.
Niezależnie od tego co to miałoby być (gorycz, żółć, mirra) chciałabym wiedzieć dlaczego tłumacze tych słów używają.

Pt sty 25, 2013 14:09
MARIEL napisał(a):
Alus, nie rozumiesz. Chodzi o to, że zarówno gorycz, jak i mirra w tekście nie występują.
Niezależnie od tego co to miałoby być (gorycz, żółć, mirra) chciałabym wiedzieć dlaczego tłumacze tych słów używają.

http://biblia.oblubienica.eu/wystepowan ... ng/id/3690

Pt sty 25, 2013 14:36
Masz rację, u Mat. ją (żółć, gorycz) mamy. Mogłam dokładniej sprawdzić, zanim się wypowiem. Zatem następna zagadka znów jest Alus ;)

Pt sty 25, 2013 14:49
Ale owa żółć, gorycz, to nie mirra :) ...tak podaje Encyklopedia Biblii.
Mirra w Biblii jest precyzyjnie wymieniona - dar trzech mędrców, owinięcie ciała Jezusa w mirrę i aloes (J 19,39).

Pt sty 25, 2013 14:58
Alus, proszę Cię. Czy ja gdzieś napisałam, że gorycz to mirra? Sprawdź inne tłumaczenia ;)

Pt sty 25, 2013 14:59
MARIEL napisał(a):
Alus, proszę Cię. Czy ja gdzieś napisałam, że gorycz to mirra? Sprawdź inne tłumaczenia ;)

Nie napisałaś :)

Pt sty 25, 2013 15:37

Ad.Mariel
Cytuj:
@Gorgiasz, a jesteś pewny że to jest zagadka biblijna?

Jak najbardziej. Przecyzyjną odpowiedzią jest cytat z Biblii. Obrazek

No przecież miała być trudna... Obrazek
Choc prawdę mówiąc, to myślałem, że nie jest. Obrazek

Pt sty 25, 2013 17:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 76  Następna strona