Imię Boże a nauka Św.Jehowy
| Autor |
Wiadomość |
|
andej
|
 Re: Imię Boże a nauka Św.Jehowy
Teofilos napisał(a): Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ?
Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię
Semici utożsamiali IMIĘ z OSOBĄ. Dokładnie tak samo jak w stosunku do ludzi stosowali tę zależność w stosunku do Boga. (A Bóg nie miał takiej potrzeby. Relacja jednostronna.) Bóg pytany o swe imię, nie odpowiedział: nazywam się XXXXX. Zdająć sobie sprawę z intencji pytającego, potwierdził jedynie swoją pozycję. Nie poda imienia. Dlaczego? Bo oczekiwał czegoś więcej. Ale wieków trzeba, by odpowiednio rozwinęła się świadomość ludzka.
|
| Cz lut 13, 2014 15:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Teofilos napisał(a): Cytuj: Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza) Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ? Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię Bóg jest nazywany : Królem , Sędziom , Zbawicielem ect czy to są imiona Boga czy też może tytuły ? Jeżeli ktoś twierdzi że Król to imię Boga wówczas drogą konsekwencji musi przyznać że Dawid Saul Salomon byli nazwami imieniem Boga gdyż są nazwani Królami . Dziwne rzeczy prawisz. Sam Bóg powiedział o sobie chociażby coś takiego: Wj 34,14 14. Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Jahwe ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym.Tu zaś wypowiedź Izajasza: Iz 63,16 16. Boś Ty naszym Ojcem! Zaiste, nie poznaje nas Abraham, Izrael nas nie uznaje; Tyś, Panie, naszym Ojcem, "Odkupiciel nasz" to Twoje imię odwieczne.Wychodzi jednak, że Bóg ma wiele imion...
|
| Cz lut 13, 2014 15:43 |
|
 |
|
Hosi
|
formek1 napisał(a): Kiedy sie modlicie,mówcie:Ojcze,niech bedzie uswięcone imię Twoje.
Tak jak Jezus zwracał się do Boga i mówił Ojcze,tak samo powinni sie modlic wszyscy ci, którzy chcą słuchac i nasladować Jezusa.
Jezus mówi niech będzie uświęcone Imie Twoje .Czyli Bóg ma jakieś imię które trzeba uświęcać. A Ojciec to tytuł tylko a nie imię. Ale ten fragment wyraznie mówi co mamy mówić. Mówcie: "Ojcze",a nie "imię +Ojcze". Ten tekst nie rozstrzyga jakie jest jego imię i czy nalezy je wymawiać. Zreszta, przykład Jezusa w kontekscie formułowania modlitw,był jasny i precyzyjny:"Ojcze"(i tak dalej) Nie ma kryteriów bardziej czytelnych, niż ten konkretny fragment i przykład Jezusa.
|
| Cz lut 13, 2014 15:46 |
|
|
|
 |
|
andej
|
Kochani, z Waszych wypowiedzi jednoznacznie wynika, że nie IMIĘ jest wyrażane, a nasz stosunek, nasza relacja do Niego. I vice versa.
Ojciec i miłość synowska.
Gdym był mały mówiłem do taty: tato. Gdy podrosłem, mówiłem tak samo. Czas mijał. Więź i uczucie pozostawało. To jedno słowo zawierało wszystko.
|
| Cz lut 13, 2014 16:14 |
|
 |
|
formek1
|
andej napisał(a): formek1 napisał(a): andej napisał(a): Nie chodzi o imię (słowo) ale o osobę. Nie ma magicznych słów. Chodzi o to by wzywać, zwracać się do Niego. Bo to On jest Celem. No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo . Żartujesz? Jeśli ktoś prosi, patrząc Ci w oczy, podaj mi ... - to nie zareagujesz, dopóki porawnie nie wypowie formułki FORMEKJEDEN? Albo jak dziecko woła: tato? Do do swego ojca, czy sąsiada? Wymyślasz. Jak dziecko zawoła tato to sie odwróci 10 ojców. tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą po za tym Bogu nie patrzysz w oczy,. I Jezus jasno powiedział żeby uświęcać imię Boga a nie zwrot Ojcze. Czyli jak uświęcasz imię Boga?
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| Cz lut 13, 2014 16:28 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe.
|
| Cz lut 13, 2014 16:32 |
|
 |
|
Hosi
|
formek1 napisał(a): I Jezus jasno powiedział żeby uświęcać imię Boga a nie zwrot Ojcze. Czyli jak uświęcasz imię Boga? Ale przecież Jezus nie powiedział: Święćcie imię Bożę,tylko niech będzie uświęcone imię Twoje. Chyba jest róznica między Swięćcie bądz uswięcajcie ,a niech będzie uświęcone prawda? Ponadto ten trzeci zwrot jest bezpodmiotowy i de facto nie stanowi zachety dla nas,(tak więc Twoje pytanie jest bezzasadne), tylko dotyczy częśći fragmentu do powtarzania przez modlących. albo inaczej: Jest to fragment modlitwy,który ma byc powtarzany przez modlącego w niezmienionej formie, podobnie jak inne częsci z tej modlitwy,stąd ten zwrot: mówcie.
|
| Cz lut 13, 2014 17:31 |
|
 |
|
Teofilos
|
Cytuj: Semici utożsamiali IMIĘ z OSOBĄ. Dokładnie tak samo jak w stosunku do ludzi stosowali tę zależność w stosunku do Boga. (A Bóg nie miał takiej potrzeby. Relacja jednostronna.)
Bóg pytany o swe imię, nie odpowiedział: nazywam się XXXXX. Zdająć sobie sprawę z intencji pytającego, potwierdził jedynie swoją pozycję. Nie poda imienia. Dlaczego? Bo oczekiwał czegoś więcej. Ale wieków trzeba, by odpowiednio rozwinęła się świadomość ludzka. Mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz , zatem ustalmy pewien fakt 2 Moj 3 : 11 (11) A Mojżesz rzekł do Boga: Kimże jestem, bym miał pójść do faraona i wyprowadzić synów izraelskich z Egiptu? (12) I odpowiedział: Będę z tobą, a to będzie dla ciebie znakiem, że Ja cię posłałem: Gdy wyprowadzisz lud z Egiptu, służyć będziecie Bogu na tej górze. (13) A Mojżesz rzekł do Boga: Gdy przyjdę do synów izraelskich i powiem im: Bóg ojców waszych posłał mnie do was, a oni mnie zapytają, jakie jest imię jego, to co im mam powiedzieć? Egipcjanie jak i okoliczne narody czciły różnych bogów każdy z nim posiadał imię , Mojżesz wiedział że gdy przyjdzie mu stanąć przed Izraelitami i powie im że Bóg Ojców ich posłał go do nich to ci od razu zapytają o imię Boga który go do nich posłał . Co odpowiedział sam Bóg wers 14 A Bóg rzekł do Mojżesza: Będę , który Będę . I dodał: Tak powiesz do synów izraelskich: Jahwe posłał mnie do was! wers 15 . I mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz synom izraelskim: Jahwe , Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i tak mnie nazywać będą po wszystkie pokolenia.Myślę że słowa te mówią same za siebie  Bóg wyjawia Mojżeszowi swoje imię Mojżesz miał więc przekazać Izraelitom że Bóg Który ma na imię Jahwe posłał go do nich Yarpen Zirgin .Cytuj: Dziwne rzeczy prawisz. Sam Bóg powiedział o sobie chociażby coś takiego:
Wj 34,14 14. Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Jahwe ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym.
Tu zaś wypowiedź Izajasza:
Iz 63,16 16. Boś Ty naszym Ojcem! Zaiste, nie poznaje nas Abraham, Izrael nas nie uznaje; Tyś, Panie, naszym Ojcem, "Odkupiciel nasz" to Twoje imię odwieczne.
Wychodzi jednak, że Bóg ma wiele imion...
Uważasz że ten kto był nazwany odkupicielem był nazwany imieniem Boga ? Sędz. 3:15 „A gdy synowie izraelscy wołali do JHWH, wzbudził im JHWH zbawiciela, Ehuda, syna Gery”. Neh. 9:27 Toteż wydałeś ich w ręce ich wrogów, a ci ciemiężyli ich. W czasie ucisku zaś wołali do ciebie, a wtedy Ty wysłuchałeś ich z niebios i według obfitego swego miłosierdzia dałeś im zbawicieli, którzy wybawiali ich z ręki ich wrogów”. Aby zrozumieć poprawnie wypowiedź z Izaj 63: 16 należy ją odczytywać w takim samy duchu jak zostało to przedstawione w Izaj 47:4 גֹּאֲלֵנוּ יְהוָה צְבָאוֹת שְׁמוֹ קְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל׃ Mówi wybawca nasz Jahwe Zastępów imię jego , Święty Izraela W wersecie tym , "Odkupiciel" [hebr. < גֹּאֲלֵנוּ >; ten sam termin, co w Iz 63:16] ma na Imię - "Jahwe Zastępów". Wobec tego termin "Odkupiciel" oznacza jedynie funkcję i rolę, którą spełniał i spełnia Jahwe
|
| Cz lut 13, 2014 19:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sądzisz, że Twoje wywody zmieniają coś w fakcie, że w tych wersach, które przytoczyłem, jak wół stoi, iż "Zazdrosny" i "Odkupiciel nasz" to imiona Boga? Nic się nie zmieniło i zaprzeczasz faktom.
|
| Cz lut 13, 2014 19:44 |
|
 |
|
formek1
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): formek1 napisał(a): tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe. No oczywiście że jest wielu Bogów. Allah ,Jehova, Baal, Szatan, Jezus, no jeszcze paru innych.
|
| Cz lut 13, 2014 19:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): formek1 napisał(a): tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe. No oczywiście że jest wielu Bogów. Allah ,Jehova, Baal, Szatan, Jezus, no jeszcze paru innych. I wszyscy są istotami, które żyją, istnieją, myślą itd.?
|
| Cz lut 13, 2014 19:59 |
|
 |
|
Johnny99
|
Świadkowie Jehowy są raczej henoteistami - jest rzeczywiście wielu Bogów, z których jednak Jehowa jest tym największym i najsilniejszym 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz lut 13, 2014 20:05 |
|
 |
|
formek1
|
Hosi napisał(a): formek1 napisał(a): I Jezus jasno powiedział żeby uświęcać imię Boga a nie zwrot Ojcze. Czyli jak uświęcasz imię Boga? Ale przecież Jezus nie powiedział: Święćcie imię Bożę,tylko niech będzie uświęcone imię Twoje. Chyba jest róznica między Swięćcie bądz uswięcajcie ,a niech będzie uświęcone prawda? Ponadto ten trzeci zwrot jest bezpodmiotowy i de facto nie stanowi zachety dla nas,(tak więc Twoje pytanie jest bezzasadne), tylko dotyczy częśći fragmentu do powtarzania przez modlących. albo inaczej: Jest to fragment modlitwy,który ma byc powtarzany przez modlącego w niezmienionej formie, podobnie jak inne częsci z tej modlitwy,stąd ten zwrot: mówcie. Trele morele ....można by powiedzieć na ten wywód. Bóg ma imię i to jest fakt . Żydzi znali to imię i to jest fakt Jezus objawił to imię i to jest fakt. Mamy chrzcić w imię Ojca , i Syna i Ducha i to jest fakt. Czyli trzeba znać imię aby chrzcić "w to imię". Tak jak jest modlitwa jezusowa : Modlitwa Jezusowa – modlitwa chrześcijańska polegająca na wielokrotnym powtarzaniu imienia Jezusa Chrystusa Czemu nie mówi się Synu módl się za nami a wymienia sie imie Syna w tej modlitwie ? tak samo trzeba sie modlić wymawiając imie Ojca a nie tylko powtarzac Ojcze.
|
| Cz lut 13, 2014 20:06 |
|
 |
|
formek1
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe.
No oczywiście że jest wielu Bogów. Allah ,Jehova, Baal, Szatan, Jezus, no jeszcze paru innych. I wszyscy są istotami, które żyją, istnieją, myślą itd.? Dla mnie czy dla ciebie a może dla innych ludzi?
|
| Cz lut 13, 2014 20:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe.
No oczywiście że jest wielu Bogów. Allah ,Jehova, Baal, Szatan, Jezus, no jeszcze paru innych. I wszyscy są istotami, które żyją, istnieją, myślą itd.? Dla mnie czy dla ciebie a może dla innych ludzi? Pytam o Twoje przekonania i wiarę, a nie o moje czy innych ludzi.
|
| Cz lut 13, 2014 20:10 |
|
|
|