Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 17:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona
 Imię Boże a nauka Św.Jehowy 
Autor Wiadomość

Post Re: Imię Boże a nauka Św.Jehowy
Teofilos napisał(a):

Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ?

Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię

Semici utożsamiali IMIĘ z OSOBĄ. Dokładnie tak samo jak w stosunku do ludzi stosowali tę zależność w stosunku do Boga. (A Bóg nie miał takiej potrzeby. Relacja jednostronna.)

Bóg pytany o swe imię, nie odpowiedział: nazywam się XXXXX. Zdająć sobie sprawę z intencji pytającego, potwierdził jedynie swoją pozycję. Nie poda imienia. Dlaczego? Bo oczekiwał czegoś więcej. Ale wieków trzeba, by odpowiednio rozwinęła się świadomość ludzka.

Cz lut 13, 2014 15:37
Teofilos napisał(a):
Cytuj:
andej

Cytuj:
Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza)

Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ?

Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię

Bóg jest nazywany : Królem , Sędziom , Zbawicielem ect czy to są imiona Boga czy też może tytuły ? Jeżeli ktoś twierdzi że Król to imię Boga wówczas drogą konsekwencji musi przyznać że Dawid Saul Salomon byli nazwami imieniem Boga gdyż są nazwani Królami .

Dziwne rzeczy prawisz. Sam Bóg powiedział o sobie chociażby coś takiego:

Wj 34,14
14. Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Jahwe ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym.

Tu zaś wypowiedź Izajasza:

Iz 63,16
16. Boś Ty naszym Ojcem! Zaiste, nie poznaje nas Abraham, Izrael nas nie uznaje; Tyś, Panie, naszym Ojcem, "Odkupiciel nasz" to Twoje imię odwieczne.

Wychodzi jednak, że Bóg ma wiele imion...

Cz lut 13, 2014 15:43

formek1 napisał(a):
Kiedy sie modlicie,mówcie:Ojcze,niech bedzie uswięcone imię Twoje.

Tak jak Jezus zwracał się do Boga i mówił Ojcze,tak samo powinni sie modlic wszyscy ci, którzy chcą słuchac i nasladować Jezusa.

Jezus mówi niech będzie uświęcone Imie Twoje .Czyli Bóg ma jakieś imię które trzeba uświęcać.
A Ojciec to tytuł tylko a nie imię.

Ale ten fragment wyraznie mówi co mamy mówić.
Mówcie: "Ojcze",a nie "imię +Ojcze".

Ten tekst nie rozstrzyga jakie jest jego imię i czy nalezy je wymawiać.

Zreszta, przykład Jezusa w kontekscie formułowania modlitw,był jasny i precyzyjny:"Ojcze"(i tak dalej)
Nie ma kryteriów bardziej czytelnych, niż ten konkretny fragment i przykład Jezusa.

Cz lut 13, 2014 15:46

Kochani, z Waszych wypowiedzi jednoznacznie wynika, że nie IMIĘ jest wyrażane, a nasz stosunek, nasza relacja do Niego. I vice versa.

Ojciec i miłość synowska.

Gdym był mały mówiłem do taty: tato. Gdy podrosłem, mówiłem tak samo. Czas mijał. Więź i uczucie pozostawało. To jedno słowo zawierało wszystko.

Cz lut 13, 2014 16:14

andej napisał(a):
formek1 napisał(a):
andej napisał(a):
Nie chodzi o imię (słowo) ale o osobę.
Nie ma magicznych słów. Chodzi o to by wzywać, zwracać się do Niego. Bo to On jest Celem.

No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo .

Żartujesz? Jeśli ktoś prosi, patrząc Ci w oczy, podaj mi ... - to nie zareagujesz, dopóki porawnie nie wypowie formułki FORMEKJEDEN?
Albo jak dziecko woła: tato? Do do swego ojca, czy sąsiada?

Wymyślasz.
Jak dziecko zawoła tato to sie odwróci 10 ojców. tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą
po za tym Bogu nie patrzysz w oczy,.
I Jezus jasno powiedział żeby uświęcać imię Boga a nie zwrot Ojcze.
Czyli jak uświęcasz imię Boga?

Cz lut 13, 2014 16:28
formek1 napisał(a):
tak samo i jak Powiesz Boze. Wszyscy Bogowie sie odwrócą

Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe.

Cz lut 13, 2014 16:32

formek1 napisał(a):

Ale przecież Jezus nie powiedział:Święćcie imię Bożę,tylko niech będzie uświęcone imię Twoje.

Chyba jest róznica między Swięćcie bądz uswięcajcie ,a niech będzie uświęcone prawda? Ponadto ten trzeci zwrot jest bezpodmiotowy i de facto nie stanowi zachety dla nas,(tak więc Twoje pytanie jest bezzasadne), tylko dotyczy częśći fragmentu do powtarzania przez modlących.
albo inaczej:

Jest to fragment modlitwy,który ma byc powtarzany przez modlącego w niezmienionej formie, podobnie jak inne częsci z tej modlitwy,stąd ten zwrot:mówcie.

Cz lut 13, 2014 17:31

Cytuj:
andej

Cytuj:
Semici utożsamiali IMIĘ z OSOBĄ. Dokładnie tak samo jak w stosunku do ludzi stosowali tę zależność w stosunku do Boga. (A Bóg nie miał takiej potrzeby. Relacja jednostronna.)

Bóg pytany o swe imię, nie odpowiedział: nazywam się XXXXX. Zdająć sobie sprawę z intencji pytającego, potwierdził jedynie swoją pozycję. Nie poda imienia. Dlaczego? Bo oczekiwał czegoś więcej. Ale wieków trzeba, by odpowiednio rozwinęła się świadomość ludzka.

Mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz , zatem ustalmy pewien fakt

2 Moj 3 : 11 (11) A Mojżesz rzekł do Boga: Kimże jestem, bym miał pójść do faraona i wyprowadzić synów izraelskich z Egiptu? (12) I odpowiedział: Będę z tobą, a to będzie dla ciebie znakiem, że Ja cię posłałem: Gdy wyprowadzisz lud z Egiptu, służyć będziecie Bogu na tej górze. (13) A Mojżesz rzekł do Boga: Gdy przyjdę do synów izraelskich i powiem im: Bóg ojców waszych posłał mnie do was, a oni mnie zapytają, jakie jest imię jego, to co im mam powiedzieć?

Egipcjanie jak i okoliczne narody czciły różnych bogów każdy z nim posiadał imię , Mojżesz wiedział że gdy przyjdzie mu stanąć przed Izraelitami i powie im że Bóg Ojców ich posłał go do nich to ci od razu zapytają o imię Boga który go do nich posłał . Co odpowiedział sam Bóg

wers 14 A Bóg rzekł do Mojżesza: Będę , który Będę . I dodał: Tak powiesz do synów izraelskich: Jahwe posłał mnie do was!

wers 15 . I mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz synom izraelskim: Jahwe , Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i tak mnie nazywać będą po wszystkie pokolenia.

Myślę że słowa te mówią same za siebie ;-) Bóg wyjawia Mojżeszowi swoje imię Mojżesz miał więc przekazać Izraelitom że Bóg Który ma na imię Jahwe posłał go do nich

Yarpen Zirgin .

Cytuj:
Dziwne rzeczy prawisz. Sam Bóg powiedział o sobie chociażby coś takiego:

Wj 34,14
14. Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Jahwe ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym.

Tu zaś wypowiedź Izajasza:

Iz 63,16
16. Boś Ty naszym Ojcem! Zaiste, nie poznaje nas Abraham, Izrael nas nie uznaje; Tyś, Panie, naszym Ojcem, "Odkupiciel nasz" to Twoje imię odwieczne.

Wychodzi jednak, że Bóg ma wiele imion...

Uważasz że ten kto był nazwany odkupicielem był nazwany imieniem Boga ?

Sędz. 3:15
„A gdy synowie izraelscy wołali do JHWH, wzbudził im JHWH zbawiciela, Ehuda, syna Gery”.

Neh. 9:27 Toteż wydałeś ich w ręce ich wrogów, a ci ciemiężyli ich. W czasie ucisku zaś wołali do ciebie, a wtedy Ty wysłuchałeś ich z niebios i według obfitego swego miłosierdzia dałeś im zbawicieli, którzy wybawiali ich z ręki ich wrogów”.

Aby zrozumieć poprawnie wypowiedź z Izaj 63: 16 należy ją odczytywać w takim samy duchu jak zostało to przedstawione w Izaj 47:4

גֹּאֲלֵנוּ יְהוָה צְבָאוֹת שְׁמוֹ קְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל׃

Mówi wybawca nasz Jahwe Zastępów imię jego , Święty Izraela

W wersecie tym , "Odkupiciel" [hebr. < גֹּאֲלֵנוּ >; ten sam termin, co w Iz 63:16] ma na Imię - "Jahwe Zastępów". Wobec tego termin "Odkupiciel" oznacza jedynie funkcję i rolę, którą spełniał i spełnia Jahwe

Cz lut 13, 2014 19:42
Sądzisz, że Twoje wywody zmieniają coś w fakcie, że w tych wersach, które przytoczyłem, jak wół stoi, iż "Zazdrosny" i "Odkupiciel nasz" to imiona Boga? Nic się nie zmieniło i zaprzeczasz faktom.

Cz lut 13, 2014 19:44

Yarpen_Zirgin napisał(a):
formek1 napisał(a):

Tak na marginesie, to z tej wypowiedzi wynika, że wyznajesz politeizm, skoro uważasz, że jest wielu Bogów, a nie wyłącznie Jahwe.

No oczywiście że jest wielu Bogów.
Allah ,Jehova, Baal, Szatan, Jezus, no jeszcze paru innych.

Cz lut 13, 2014 19:54
formek1 napisał(a):
formek1 napisał(a):

I wszyscy są istotami, które żyją, istnieją, myślą itd.?

Cz lut 13, 2014 19:59

Świadkowie Jehowy są raczej henoteistami - jest rzeczywiście wielu Bogów, z których jednak Jehowa jest tym największym i najsilniejszym ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 13, 2014 20:05

Hosi napisał(a):
formek1 napisał(a):

Ale przecież Jezus nie powiedział:Święćcie imię Bożę,tylko niech będzie uświęcone imię Twoje.

Chyba jest róznica między Swięćcie bądz uswięcajcie ,a niech będzie uświęcone prawda? Ponadto ten trzeci zwrot jest bezpodmiotowy i de facto nie stanowi zachety dla nas,(tak więc Twoje pytanie jest bezzasadne), tylko dotyczy częśći fragmentu do powtarzania przez modlących.
albo inaczej:

Jest to fragment modlitwy,który ma byc powtarzany przez modlącego w niezmienionej formie, podobnie jak inne częsci z tej modlitwy,stąd ten zwrot:mówcie.

Trele morele ....można by powiedzieć na ten wywód.
Bóg ma imię i to jest fakt .
Żydzi znali to imię i to jest fakt
Jezus objawił to imię i to jest fakt.
Mamy chrzcić w imię Ojca , i Syna i Ducha i to jest fakt.

Czyli trzeba znać imię aby chrzcić "w to imię".

Tak jak jest modlitwa jezusowa :
Modlitwa Jezusowa – modlitwa chrześcijańska polegająca na wielokrotnym powtarzaniu imienia Jezusa Chrystusa
Czemu nie mówi się Synu módl się za nami a wymienia sie imie Syna w tej modlitwie ?
tak samo trzeba sie modlić wymawiając imie Ojca a nie tylko powtarzac Ojcze.

Cz lut 13, 2014 20:06

Dla mnie czy dla ciebie a może dla innych ludzi?

Cz lut 13, 2014 20:08
formek1 napisał(a):

Dla mnie czy dla ciebie a może dla innych ludzi?

Pytam o Twoje przekonania i wiarę, a nie o moje czy innych ludzi.

Cz lut 13, 2014 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona