Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 9:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Gdzie znajduje się najstarsza, poza Biblią, wzmianka o imieniu Boga Izraelitów JHWH.

Częściową odpowiedź na zagwozdkę znalazłam (Oz 2,18), ale Elbrus był zdecydowanie lepszy :brawo:

Wt mar 05, 2013 21:04
Obrazek

Chodzi o inskrypcję na kolumnie świątyni w Soleb z czasów Amenhotepa III?

Obrazek

http://tetragram.pl/302

Śr mar 06, 2013 8:26
Tak.

Śr mar 06, 2013 9:09
Jakoś tak przychodzą mi do głowy zbyt proste pytania, jeśli ktoś ma ochotę to proszę zadawać.

Śr mar 06, 2013 16:51
Może więc zadawaj proste? ;)
Np. "Ile dzieci i za co zostało na skutek interwencji Boga rozszarpanych przez niedźwiedzie?"

Śr mar 06, 2013 17:54
2Krl 2,24
Nie myślałam o aż tak prostych. Przychodzą mi do głowy np. takie jak ta:
Postać biblijna, którą podejrzewa się o pewną rzadko spotykaną chorobę. Jaką i oczywiście - o kogo chodzi. Podpowiedź niżej:
Obrazek

Śr mar 06, 2013 18:17
Obrazek
Nikt się nie zmierzy?
Podpowiem w takim razie, że osobie która zapada na tę chorobę wydaje się, że jest zwierzęciem. Z Biblii raczej nie wynika, by poszukiwanemu wydawało się, że jest świnią (choć moglibyśmy założyć, że właśnie za nią się uważał gdybyśmy wierzyli polskiej Wikipedii), ale też nie mogę umieścić tu zwierzaka, którego rzeczywiście się wymienia, bo byśta sobie wyguglali.

Cz mar 07, 2013 15:52
Odnalazłam - Nachubochonozor II. Cierpiał na likantropię, wydawało mu się, że jest świnią.
Analiza jego imienia w formie hebrajskiej Nabu broń muła, może nawiązywać do Nebukadneccara II, który będąc obłąkany zachowywał się jak zwierzę.
Choć wcześniej ta upasiona świnka nic mi nie podpowiadała :D

Cz mar 07, 2013 16:37
Dobrze :)
Choć z Pisma św. wiemy, że „żywił się trawą jak woły [...]. Włosy jego urosły niby [pióra] orła, paznokcie zaś jak [pazury] ptaka".
I na podstawie tych tekstów podejrzewa się go o likantropię...Natomiast nie wiem dlaczego w polskiej wiki napisano o tej świni. Flawiusz pisał także (w Starożytnościach) o rzekomej chorobie Nabuchodonozora, szukałam ale nie znalazłam nic co by mogło tę świnkę potwierdzić ;)

Cz mar 07, 2013 16:58
Dwie Ksiegi ST prawdopodobnie początkowo stanowiły jedną - które i co o tym świadczy?

Cz mar 07, 2013 17:15

Chodzi o Ezra wuNechemia.
Istotnie, w Ketuwim jest to jedna księga. Podział pojawia się dopiero później, być może w związku z przerwą opisywanej sytuacji, na ok. 12 lat.
Obecna Księga Nechemiasza nosiła zresztą wcześniej nazwę II Księgi Ezdrasza.

Cz mar 07, 2013 17:55

To trochę tak jak z "Diuną" i "Mesjaszem Diuny" Franka Herberta. Tematyka też podobna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz mar 07, 2013 18:01
Rojza Genendel napisał(a):
Chodzi o Ezra wuNechemia.
Istotnie, w Ketuwim jest to jedna księga. Podział pojawia się dopiero później, być może w związku z przerwą opisywanej sytuacji, na ok. 12 lat.
Obecna Księga Nechemiasza nosiła zresztą wcześniej nazwę II Księgi Ezdrasza.

Owszem Księga Ezrasza i Nechemiasza kiedyś mieściły sie w jednym tomie.
Niemniej Księga Ezdrasza łączy się z inną Księgą w charakterystyczny sposób, i z nią stanowiły jedno.

Cz mar 07, 2013 18:04

Byś może masz na myśli Jirmijahu?
Jeremiasz i Ezdrasz korzystali prawdopodobnie z tego samego tekstu źródłowego, obecnie uważanego za zaginiony.

Inna możliwość to Diwre Hajamim Alef i Diwre Hajamim Bet, których autorem jest również Ezdrasz.

Cz mar 07, 2013 18:26
Ale chyba nie chodzi o to, że 2Kronik kończy się a Ezdrasza zaczyna trzema, niemal identycznymi w brzmieniu, wersetami?

Bo możnaby to ewentualnie tak właśnie rozumieć, że są jednym na zasadzie jakby kontynuacji dziejów (i niewykuczone, że kiedyś mogły stanowić całość - Księgi Kronik, Ezdrasza i Nechemiasza). Gdzie autor 2Kronik urywa tam przejmuje pałeczkę autor Ks. Ezdrasza.

Dla ścisłości są to dwa ostatnie wersety z 2Kronik i trzy pierwsze z Ezdrasza:

"(22) Aby się spełniło słowo Pańskie, z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku jego panowania, tak iż obwieścił on również na piśmie w całym państwie swoim, co następuje: (23) Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie, w Judzie. Jeśli z całego ludu Jego jest między wami jeszcze ktoś, to niech Bóg jego będzie z nim, a niech idzie!"

"(1) Aby się spełniło słowo Pańskie z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku [jego panowania], tak iż obwieścił on, również na piśmie, w całym państwie swoim, co następuje: (2) Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie w Judzie. (3) Jeśli z całego ludu Jego jest między wami jeszcze ktoś, to niech Bóg jego będzie z nim; a niech idzie do Jerozolimy w Judzie i niech zbuduje dom Pana, Boga izraelskiego - ten to Bóg, który jest w Jerozolimie."

Cz mar 07, 2013 19:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 76  Następna strona