| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Gdzie znajduje się najstarsza, poza Biblią, wzmianka o imieniu Boga Izraelitów JHWH. Częściową odpowiedź na zagwozdkę znalazłam (Oz 2,18), ale Elbrus był zdecydowanie lepszy 
|
| Wt mar 05, 2013 21:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Chodzi o inskrypcję na kolumnie świątyni w Soleb z czasów Amenhotepa III? http://tetragram.pl/302
|
| Śr mar 06, 2013 8:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak.
|
| Śr mar 06, 2013 9:09 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jakoś tak przychodzą mi do głowy zbyt proste pytania, jeśli ktoś ma ochotę to proszę zadawać.
|
| Śr mar 06, 2013 16:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może więc zadawaj proste?  Np. "Ile dzieci i za co zostało na skutek interwencji Boga rozszarpanych przez niedźwiedzie?"
|
| Śr mar 06, 2013 17:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
2Krl 2,24 Nie myślałam o aż tak prostych. Przychodzą mi do głowy np. takie jak ta: Postać biblijna, którą podejrzewa się o pewną rzadko spotykaną chorobę. Jaką i oczywiście - o kogo chodzi. Podpowiedź niżej: 
|
| Śr mar 06, 2013 18:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Nikt się nie zmierzy? Podpowiem w takim razie, że osobie która zapada na tę chorobę wydaje się, że jest zwierzęciem. Z Biblii raczej nie wynika, by poszukiwanemu wydawało się, że jest świnią (choć moglibyśmy założyć, że właśnie za nią się uważał gdybyśmy wierzyli polskiej Wikipedii), ale też nie mogę umieścić tu zwierzaka, którego rzeczywiście się wymienia, bo byśta sobie wyguglali.
|
| Cz mar 07, 2013 15:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Odnalazłam - Nachubochonozor II. Cierpiał na likantropię, wydawało mu się, że jest świnią. Analiza jego imienia w formie hebrajskiej Nabu broń muła, może nawiązywać do Nebukadneccara II, który będąc obłąkany zachowywał się jak zwierzę. Choć wcześniej ta upasiona świnka nic mi nie podpowiadała 
|
| Cz mar 07, 2013 16:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze  Choć z Pisma św. wiemy, że „ żywił się trawą jak woły [...]. Włosy jego urosły niby [pióra] orła, paznokcie zaś jak [pazury] ptaka".I na podstawie tych tekstów podejrzewa się go o likantropię...Natomiast nie wiem dlaczego w polskiej wiki napisano o tej świni. Flawiusz pisał także (w Starożytnościach) o rzekomej chorobie Nabuchodonozora, szukałam ale nie znalazłam nic co by mogło tę świnkę potwierdzić 
|
| Cz mar 07, 2013 16:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dwie Ksiegi ST prawdopodobnie początkowo stanowiły jedną - które i co o tym świadczy?
|
| Cz mar 07, 2013 17:15 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Chodzi o Ezra wuNechemia. Istotnie, w Ketuwim jest to jedna księga. Podział pojawia się dopiero później, być może w związku z przerwą opisywanej sytuacji, na ok. 12 lat. Obecna Księga Nechemiasza nosiła zresztą wcześniej nazwę II Księgi Ezdrasza.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Cz mar 07, 2013 17:55 |
|
 |
|
JedenPost
|
To trochę tak jak z "Diuną" i "Mesjaszem Diuny" Franka Herberta. Tematyka też podobna.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz mar 07, 2013 18:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rojza Genendel napisał(a): Chodzi o Ezra wuNechemia. Istotnie, w Ketuwim jest to jedna księga. Podział pojawia się dopiero później, być może w związku z przerwą opisywanej sytuacji, na ok. 12 lat. Obecna Księga Nechemiasza nosiła zresztą wcześniej nazwę II Księgi Ezdrasza. Owszem Księga Ezrasza i Nechemiasza kiedyś mieściły sie w jednym tomie. Niemniej Księga Ezdrasza łączy się z inną Księgą w charakterystyczny sposób, i z nią stanowiły jedno.
|
| Cz mar 07, 2013 18:04 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Byś może masz na myśli Jirmijahu? Jeremiasz i Ezdrasz korzystali prawdopodobnie z tego samego tekstu źródłowego, obecnie uważanego za zaginiony.
Inna możliwość to Diwre Hajamim Alef i Diwre Hajamim Bet, których autorem jest również Ezdrasz.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Cz mar 07, 2013 18:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale chyba nie chodzi o to, że 2Kronik kończy się a Ezdrasza zaczyna trzema, niemal identycznymi w brzmieniu, wersetami?
Bo możnaby to ewentualnie tak właśnie rozumieć, że są jednym na zasadzie jakby kontynuacji dziejów (i niewykuczone, że kiedyś mogły stanowić całość - Księgi Kronik, Ezdrasza i Nechemiasza). Gdzie autor 2Kronik urywa tam przejmuje pałeczkę autor Ks. Ezdrasza.
Dla ścisłości są to dwa ostatnie wersety z 2Kronik i trzy pierwsze z Ezdrasza:
"(22) Aby się spełniło słowo Pańskie, z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku jego panowania, tak iż obwieścił on również na piśmie w całym państwie swoim, co następuje: (23) Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie, w Judzie. Jeśli z całego ludu Jego jest między wami jeszcze ktoś, to niech Bóg jego będzie z nim, a niech idzie!"
"(1) Aby się spełniło słowo Pańskie z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku [jego panowania], tak iż obwieścił on, również na piśmie, w całym państwie swoim, co następuje: (2) Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie w Judzie. (3) Jeśli z całego ludu Jego jest między wami jeszcze ktoś, to niech Bóg jego będzie z nim; a niech idzie do Jerozolimy w Judzie i niech zbuduje dom Pana, Boga izraelskiego - ten to Bóg, który jest w Jerozolimie."
|
| Cz mar 07, 2013 19:02 |
|
|
|