Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 nie zabijaj - bliźniego swego 
Autor Wiadomość

Post nie zabijaj - bliźniego swego
Dzisiaj w rozmowie z pewnym ateistą (zaskakujące jest ile ci ludzie noszą w sobie wiedzy na temat Boga, który w ich przekonaniu nie istnieje) usłyszałem coś, z czym do tej pory się nie zetknąłem i chciałbym prosić o pomoc w rozwikłaniu problemu.
Otóż wg niego przykazanie "Nie zabijaj" w oryginalnym brzmieniu wygląda tak: "Nie zabijaj bliźniego swego". Zarzucił, co oczywiście jest oklepanym zarzutem, że Kościół, choć pewnie tu miał na myśli ogólnie chrześcijaństwo, dokonało fałszerstwa, usuwając z oryginału zapis "bliźniego swego".
Rozumiem jakie reperkusje niesie zawężenie przykazania do bliźnich, nawet biorąc pod uwagę to, że tym terminem mógł być określany każdy człowiek dobrej woli, a nie tylko obrzezany Żyd. Nie potrzebuję także tłumaczenia, że zarzuty fałszerstwa Biblii, jakimi obarczany jest Kościół, są stare jak samo chrześcijaństwo.
Czy ktoś obeznany z tematem mógłby mi wskazać jak brzmi to przykazanie w Torze? I czy rzeczywiście należy je tłumaczyć "Nie zabijaj bliźniego swego". I może ktoś kiedy po raz pierwszy pojawił się taki zarzut?
Osobiście jestem głęboko pewny, że nasi (czyli katoliccy) bibliści dokonując tłumaczenia Biblii na polski nie starają się dokonywać interpretacji, a podejmują wysiłki, aby to tłumaczenie było jak najwierniejsze.

Cz wrz 27, 2012 8:22

Post Re: nie zabijaj - bliźniego swego
@ulmus102.
Krótkie, acz treściwe wyjaśnienie poruszanego problemu i to właśnie w oparciu o Torę masz tutaj;
http://poznan.jewish.org.pl/index.php/j ... -BLAD.html

Spotkasz się tam z kolejnym "problem" numeracji przykazań Dekalogu.
Uprzedzając pytania odsyłam na wstępie tutaj
(A przykład właśnie dobry, gdyż wiki powiela wspomniany błąd).

- Ostatnim "naszym :twisted:", poruszającym tę kwestie był @akruk w tym wątku

- Aha, weź poprawkę na tego "ateistę", z którym rozmawiałeś. Kombinuje dobrze, a w porywach nawet lepiej aniżeli przeciętny wyznawca religii miłości, ale musi cosik początkujący jest ;).

Miłej lektury.

Cz wrz 27, 2012 9:48

Przeczytałem ten artykuł i sprawa jest jaśniejsza, choć jeszcze nie do końca. Otóż człowiek ten przedstawił zarzut, że Bóg przekazał Mojżeszowi przykazanie "Nie zabijaj bliźniego swego", co w zasadzie sprowadza się do tego, że można spokojne zabijać każdego, kto bliźnim nie jest.
W artykule czytam także zarzut, że chrześcijańskie tłumaczenia są świadomym fałszerstwem (oczywiście mowa o tym konkretnym przykładzie), które ma na celu dogięcie treści Biblii do nauk Jezusa. Budzi to mój niesmak, ale pewnie u Żydów ten pogląd jest powszechny.
Poszperałem w internecie i widzę, że jest jakaś grupa osób wyznająca przekonanie, że oryginalnie przykazanie to brzmiało "nie zabijaj bliźniego swego". Wiem już, że jest to fałszywka, ale może ktoś wie kiedy taka idea powstała? Czy to wymysł najnowszych czasów?

Cz wrz 27, 2012 10:48

@ulmus102, ponownie.

Pojęcie "bliźniego' w judaizmie przybliży Ci ten link.
I odnośnie przykazania "nie morduj", dla żydów zbędne było dookreślanie, gdyż "reacha" to sąsiad. Znaleźć można również interpretację bliski/a sąsiad/a "spokrewniony" poprzez bliznę, czyli obrzezanie jako znak przymierza z JHWH.
Czyli oryginalnie :| przykazanie nie brzmiało nigdy "nie zabijaj bliźniego swego'', "nie zabijaj przyjacioły swoje", gdyż dla starotestamentowych byłoby to masło maślane :razz:. I chyba już wyjaśniliśmy, że nie brzmiało również "nie zabijaj", lecz nie morduj.

Po prostu z tego powodu, że Dekalog został przekazany przez JHWH Mojżeszowi dla Żydów (jako narodu wybranego), nie zaś ludzkości ogółem! (Późniejsze dostosowywanie go dla potrzeb chrześcijaństwa, to już zupełnie inna bajka i kwiatki, które tu sygnalizujesz :D).

Tak. I w aspekcie V przykazania sam Kościół dopuszcza możliwość zabicia/pozbawienia życia bliźniego. (Oczywiście bicia w piersi, tłumaczenia na sto pięćdziesiąt sposobów i ściemy tu tradycyjnie multum, lecz fakt przyzwolenia pozostaje niezmienny :oops:).

A tak poza konkursem spytam. Skąd u Ciebie ta tendencja do kwestionowania, czy traktowania z "niesmakiem :P" słów ateistów, wyznawców religii mojżeszowej, z - przebijającą w Twych postach - gloryfikacją Twojej wiary religijnej i równoczesnym wyparciem możliwości ludzkiego błądzenia w niej i jej interpretacjach?

Cz wrz 27, 2012 12:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]