Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 co robić, gdy nadużycia liturgiczne stają się normą? 
Autor Wiadomość

Czy szanowni panowie nie umieją czytać i nie widzą, że temat jest o nadużyciach liturgicznych, a nie o charakterze lefebryzmu i podejściu Kościoła do lefebrystów?
Napisałem post do Ultramontanina, który to - w przeciwieństwie do Waszych - jest na temat i chciałbym żeby mi on odpowiedział, co umożliwiłoby dalszą dyskusję nad rozwiązaniem problemu. To zaś będzie niemożliwe, jeśli moderacja zamknie temat z powodu Waszych przepychanek, więc DAJCIE SOBIE SIANA i idzćie gdzieś, gdzie nie będziecie przeszkadzać. :mad:

N sie 13, 2006 12:35

Prywatne opinie kardynała (o ile są prawdziwe) nie mają żadnego znaczenia wobec oficjalnych stwierdzeń Kościoła

Uważasz że kardynał błądzi, a Benedykt XVI gdyby było to oczywiste jak ty mówisz nie ogłosiłby bractwa św. Piusa X :arrow: SCHIZMATYKAMI :?:

Leszku, Janie uważam że twoje argumenty są mierne, nie potrafisz argumentować a nawet odpowiedzieć na postawione pytania :!: Wydaje mi się że zdajesz sobie sprawę z tego że jakbyś powiedział o protestantach\prawosławnych bracia :arrow: skompromitowałbyś się dlatego też podtrzymujesz kłamstwa wobec lefebrystów (nie obiektywną prawdę) Tym samym podziękuje tobie za rozmowę :!:

Pozdrawiam
yeszya

N sie 13, 2006 12:37
Nigdzie nie napisałem, że nie ma nadużyć. Chcę jedynie podkreślić to, że w porównaniu do kilkuset tysięcy Mszy świętych, które są codziennie sprawowane, są te nadużycia bardzo, ale to bardzo nieliczne, a odpowiednie władze Kościoła nimi się zajmują.

...reformy soborowe nie przyniosły oczekiwanych owoców z powodu niewłaściwego sposobu, w jaki zostały zinterpretowane i wdrożone i dalej: Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów każdego dnia otrzymuje nowe skargi dotyczące poważnych nadużyć liturgicznych i skargi na biskupów diecezjalnych, którzy odmówili zajęcia się nimi i podjęcia wobec podwładnych stosownych działań dyscyplinarnych. Jeśli Kościół nie zdoła powstrzymać tej fali nadużyć, ludzie odejdą do miejsc, gdzie odprawia się Mszę Trydencką, a nasze kościoły będą puste... (abp Malcolm Ranjith Patabendige Don, sekretarz KKBiDS)
http://breviarium.blogspot.com/2006/07/ ... a-nie.html
trudniejsze wyrazy podkreśliłem.

Leszek, Jan napisał(a):
Dlatego nie dawajcie się nabierać na prostacką propagandę sekty lefebrystów.

A tanie te klapki na oczy były chociaż?

N sie 13, 2006 12:42
Nigdzie nie napisałem, że nie ma nadużyć. Chcę jedynie podkreślić to, że w porównaniu do kilkuset tysięcy Mszy świętych, które są codziennie sprawowane, są te nadużycia bardzo, ale to bardzo nieliczne, a odpowiednie władze Kościoła nimi się zajmują.

...reformy soborowe nie przyniosły oczekiwanych owoców z powodu niewłaściwego sposobu, w jaki zostały zinterpretowane i wdrożone i dalej: Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów każdego dnia otrzymuje nowe skargi dotyczące poważnych nadużyć liturgicznych i skargi na biskupów diecezjalnych, którzy odmówili zajęcia się nimi i podjęcia wobec podwładnych stosownych działań dyscyplinarnych. Jeśli Kościół nie zdoła powstrzymać tej fali nadużyć, ludzie odejdą do miejsc, gdzie odprawia się Mszę Trydencką, a nasze kościoły będą puste... (abp Malcolm Ranjith Patabendige Don, sekretarz KKBiDS)
http://breviarium.blogspot.com/2006/07/ ... a-nie.html
trudniejsze wyrazy podkreśliłem.

Leszek, Jan napisał(a):
Dlatego nie dawajcie się nabierać na prostacką propagandę sekty lefebrystów.

A tanie te klapki na oczy były chociaż?

N sie 13, 2006 12:43
lefebryści, o czym sami dobrze wiedzą, nie uznają NOM-u.

Uznają NOM za ryt ważny, katolicki, ale niegodny.

N sie 13, 2006 12:47

Sorry, ale czy wy macie coś z mózgiem? Czy nie dociera jak do człowieka tylko trzeba kijem lać i zamykać tematy, bo dzieci się nie potrafią pohamować i stękają w każdym możliwym temacie o tej samej kwestii?
Ja wam nie rozwalam tematów więc weźcie się z łaski swojej przymknijcie.

N sie 13, 2006 12:52
Sorry, ale czy wy macie coś z mózgiem?

Kol. Leszek Jan chyba tak, bo w kółko powtarza 3-4 wyświechtane i bezpodstawne slogany.

Padło tu pytanie - co zrobić, gdy się pojedzie do USA i wszędzie naokoło ma się cyrk na kółkach w formalnie katolickich parafiach. Może nasz Wernyhora z Częstochowy by się na ten temat wypowiedział? Doradził coś?

N sie 13, 2006 13:06

Kol. Leszek Jan chyba tak, bo w kółko powtarza 3-4 wyświechtane i bezpodstawne slogany.

Nie jesteś wcale lepszy, bo zamiast zignorować offtopic, podjąłeś go, a rozwiązania tematycznego problemu też nie podałeś.

Biadolić każdy może. Każdy też może atakować tych, którzy nie chcą biadolić i nie widzą problemu. Sztuką i mądrością jest ustalić co zrobić, aby obecny stan rzeczy poprawić lub choćby w czysto teoretycznej dyskusji omówić rozwiązania tak, aby wybrać najbardziej korzystne i przedstawić je odpowiedniej instancji jako rozwiązanie.
Krzykiem, groźbą i szyderstwem nic się nie zdziała, wzbudzi się tylko nienawiść.

N sie 13, 2006 13:22

Nie jesteś wcale lepszy, bo zamiast zignorować offtopic, podjąłeś go, a rozwiązania tematycznego problemu też nie podałeś.

Trudno być obojętnym na kłamstwa i pomówienia Leszka, Jana :mrgreen:

N sie 13, 2006 13:24
rozwiązania tematycznego problemu też nie podałeś.

Rozwiązanie jest proste - Jeśli w rozsądnym czasie (np. 2h dojazdu) jestem w stanie odnaleźć gdzieś w okolicy Mszę trydencką sprawowaną w obrzadku katolickim (czyli indulty, FSSP, FSSPX, ICR itp. - sedeckie Msze odpadają, bo Mszy św. bez "Una cum" nie uważam za katolicką), to się tam udam. jeśli nie - zostanę w domu/hotelu. Po co mam siedzieć w cyrku i się denerwować?

Incognito napisał(a):
Każdy też może atakować tych, którzy nie chcą biadolić i nie widzą problemu.

Ja bym tego nie nazwał atakiem. Raczej stanowczym przypomnieniem strażakowi, że się pali, podczas gdy on uważa, że to przecież film kręcą.

Incognito napisał(a):
Sztuką i mądrością jest ustalić co zrobić, aby obecny stan rzeczy poprawić lub choćby w czysto teoretycznej dyskusji omówić rozwiązania

Cóż robić nam, szarakom, gdy Watykan sam się nie kwapi do walki z nadużyciami, a jedynie co kilka lat emituje nowe, coraz dłuższe połajanki?

Wyobraź sobie, jak by wyglądało w Polsce, gdyby policjanci zamiast łapaniem przestępców - zajęliby się drukowaniem i rozdawaniem ulotek informujących o wzrastającej przestępczości i przypomianających o wysokości kar za poszczególne przestępstwa?

Watykan musi zacząć działać! Tylko boję się, że obecna niechęć do działania wynika z obawy, że biskupi diecezjalni stawią opór. Przypomnij sobie, jaki był problem w RFN parę lat temu, gdy Episkopat odmówił Watykanowi pozamykania tzw. poradni aborcyjnych. Episkopat kilkanaście miesięcy negocjował z Watykanem warunki, na jakich można utrzymać sieć tych diecezjalnych poradni wydających zaświadczenia umożliwiające aborcję.

N sie 13, 2006 14:00

Napisałem post do Ultramontanina, który to - w przeciwieństwie do Waszych - jest na temat i chciałbym żeby mi on odpowiedział, co umożliwiłoby dalszą dyskusję nad rozwiązaniem problemu.

Sytuację z Mszą Wszechczasów można porównać do domu, który ktoś kiedyś posiadał z dziada pradziada, był on piękny, zawierał w swoim wnętrzu liczne pamiątki po przodkach, opowiadał milcząco swym wyglądem wydarzenia, których na przestrzeni wieków był świadkiem. Ale oto któregoś dnia postanowiono zburzyć ten dom i wywłaszczyć jego właścicieli. Tak też zrobiono. Obiecano jednak, że mieszkańców domu przeniesie się do o wiele nowocześniejszego bloku z betonu. Blisko będzie sklep i kino, zainstalowane zostanie centralne ogrzewanie, a klatka schodowa sprzątana będzie przez wyspecjalizowaną firmę. Z czasem jednak okazało się, że twórcy nowego bloku mają problemy ze znalezieniem chętnych do zamieszkania w nowym budownictwie. Ci, którzy dotychczas mieszkali w bloku masowo wyprowadzają się na wieś. Mieszkaniec z naszego, bloku, któremu zburzono prastary dom, nie może jednak powrócić tam gdzie się wychował, gdyż jego domu już nie ma. Może za to starać się aby w jego pobliżu odbudowano podobny dom, bardzo podobny do niego, jednak to nie będzie już ten sam dom.

W uproszczonym opowiadaniu katolicy to właśnie ci, którzy mieszkali w tym starym domu - w Mszy Wszechczasów, blok - to posoborowe zamieszanie, ekumeniczna wieża babel, powrót zaś do na nowo wybudowanego domu, to powrót do Mszy.

N sie 13, 2006 16:37
Zobacz profil WWW

Wynika stąd, że pobłądzili wszyscy, z Papieżem na czele, z wyjątkiem Lefebre'a i jego zwolenników. Oto przykład sekciarskiego myślenia: NOM nieważny.

N sie 13, 2006 16:52

Stawiasz jedną wielką przepaść między mszą trydencką a NOM. Jakby to jedno z drugim praktycznie nie miało nic wspólnego, jakby NOM powstał w całkowitym oderwaniu od Tradycji, przepisów liturgicznych. A przecież tak nie jest.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sie 13, 2006 17:15
Zobacz profil WWW

Wynika stąd, że pobłądzili wszyscy, z Papieżem na czele, z wyjątkiem Lefebre'a i jego zwolenników. Oto przykład sekciarskiego myślenia: NOM nieważny.

Leszku, zamiast klepać w kółko te same frazesy nie na temat odpowiesz w końcu na pytanie:

Jesteś w USA na mszy, podczas której ksiądz "konsekruje" ciasteczka. przyjmujesz takie ciasteczko podczas Komunii, udając, że to Ciało Pańskie? Przyjdziesz za tydzień na mszę w tej samej parafii?

N sie 13, 2006 17:19

Skończ z ciasteczkami. Po pierwsze, nie wiadomo, czy to prawda (wielokrotnie przyłapałem lefebrystów na kłamstwach), a poza tym, jak już wielokrotnie pisałem, nadużycia są marginalne. Rzecz w tym, że lefebrści odrzucają prawowitą Mszę świętą - NOM - i zwalczają ja na wszelkie niewybredne sposoby.

N sie 13, 2006 17:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona