Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
Czy jajkowy temat został zgłoszony przez szeregowego usera do moderacji?
|
Wt lip 02, 2013 23:22 |
|
|
|
 |
Asienkka
|
Post w tym temacie został zgłoszony. Jajko aż się prosi o to, żeby dostać całkowity zakaz zakładania nowych wątków...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Śr lip 03, 2013 3:54 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Asienkka napisał(a): Post w tym temacie został zgłoszony. Jajko aż się prosi o to, żeby dostać całkowity zakaz zakładania nowych wątków... Na jakiej podstawie ten zakaz? Łamię cokolwiek??? Jaki post został zgłoszony? Czy fakt zgłoszenia 1 wpisu ma powodować zamknięcie całego wątku, w którym żywo rozwijała sie dyskusja? Nadgorliwy neofita Soul tak uzasadnił zamknięcie tego wątku no i bana dla mnie: Soul33 napisał(a): Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych.
Wywołałeś dwie kłótnie. W Twoim wątku i we Wzajemnych Uwagach.
Ktoś zauważył jakieś kłótnie??? To były DYSKUSJE. To jest FORUM DYSKUSYJNE. Za dyskusje w których interlokutor ma inne zdanie będą bany??? Ktoś kogoś obrażał? Było tam coś niezgodne z netykietą, regulaminem, czymkolwiek?? Uważam, że ten incydent po raz kolejny obnażył tendencyjność Soula, którego cenzorska nadgorliwość nie raz już była mu wypominana. Jestem bardzo ciekaw co sądzą o tym inni forumowicze. Kilkoro już się na ten temat wypowiedziało...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 03, 2013 17:54 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Soul33 napisał(a): Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych.
Wywołałeś dwie kłótnie. W Twoim wątku i we Wzajemnych Uwagach.
Gwoli ścisłości, to było PW, z zacytowanym fragmentem definicji autorstwa ciotki Wiki.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lip 03, 2013 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wprawdzie do moderacji, ale pośrednio również do Jajka. To dość niesprawiedliwe, że zamyka się wątek z takich powodów. Tym bardziej, że Lurker założył identyczny, dokonując kosmetycznych poprawek, ale skoro nie jest on autorstwa Jajka, nie został zamknięty. To tak jak z moim "moderatorem". Ponieważ ja sobie robiłam żarty,ok. Ponieważ Jajko zrobił podobnie- sankcje. Jajko: na publicznym Soul33 napisał, co go zdenerwowało w Twoim wątku: Cytuj: Jajko, na różne sposoby, wyzłośliwia się na wierzących, "wbija szpile", wywołując w ten sposób kłótnie (np. przytacza większość przewinień duchownych, jakie tylko opiszą w prasie). Oczywiście samo pisanie o wielu bogach nie jest prowokacyjne wobec chrześcijan. To zależy jeszcze od formy, kontekstu i jak nagminnie się to powtarza. Najłatwiej ocenić po efektach, a nie raz i nie dwa wygląda to jak Jajko kontra reszta świata. PW to PW, a Publiczny to publiczny..., więc Jajko nie afiszuj się tak z PW. Jest wręcz przesadą ze strony kogoś, kto deklaruje się jako niewierzący, aby zdenerwować się tak bardzo, jakby sprawa dotyczyła go osobiście, że zamiast reakcji na zgłoszony post, zamykać cały temat i tak uzasadniać jego zamknięcie jak powyżej, ponieważ z zasady ktoś, kto twierdzi, że nie wierzy, powinien mieć więcej dystansu do wiary niż religijny ortodoks... Kiedyś Soul'u33 widać było u Ciebie dystans do wiary, którego dziś ciężko dostrzec 
|
Śr lip 03, 2013 18:19 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Powody reakcji były takie, jak opisałem. Nie sądzę, aby było coś do dodania. Val napisał(a): ...zdenerwować się tak bardzo Tak, teraz mi wmawiaj, że się zdenerwowałem i jak bardzo. Czyżby moda jakaś? 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lip 03, 2013 19:24 |
|
 |
Jajko
|
A w ogóle, to chciałbym prosić o otwarcie tego zamkniętego wątku. Nie wszyscy zdążyli się w nim wypowiedzieć, a chcieliby....
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 03, 2013 20:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie neguję decyzji moderacji, ale czy mógłbym poznać powód usunięcia (nawet nie zablokowania) wątku Polskie marki (chyba viewtopic.php?f=52&t=34035&p=759406) ? Pytam, bo tam znalazł się tez i mój post.
|
Śr lip 03, 2013 22:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Tak, teraz mi wmawiaj, że się zdenerwowałem i jak bardzo. Tego dnia, kiedy Jajko założył wątek, była obecna na forum @MARIEL. Jakoś się nie zgorszyła Jajkowym wątkiem tak jak Ty Twoja reakcja wygląda właśnie dlatego nerwowo, że nie wiadomo kogo właściwie przepraszasz za opóźnione zamknięcie tematu, ani też którzy wierzący, w których imieniu się wypowiadasz, odebrali wypowiedzi Jajka w jego wątku tak jak Ty to przedstawiłeś, zwłaszcza że piszesz w liczbie mnogiej,a więc było więcej userów z takimi odczuciami o jakich piszesz i jakie podzielasz. Tyle że Twoje słowa nie przekładają się na reakcję aktywnych userów z forum, którzy chcieli się wypowiedzieć w temacie Jajka, co wykorzystał Lurker, tworząc "dubla"... Dziwne jest Twoje wyjaśnienie, które nie oddaje nastrojów tutejszych userów..., a może dokonałeś prywatnej klasyfikacji userów i Ci co się dziwią zamkniętemu wątkowi i rekompensują swoją stratę w wątku Lurkera, nie są w Twoim słowniku wierzącymi?
|
Śr lip 03, 2013 22:48 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
gaazkam napisał(a): Nie neguję decyzji moderacji, ale czy mógłbym poznać powód usunięcia (nawet nie zablokowania) wątku Polskie marki (chyba viewtopic.php?f=52&t=34035&p=759406) ? Pytam, bo tam znalazł się tez i mój post. 1. Uznałem to za spam. Nie do końca jawny ale jednak reklamował pewne marki. 2. Jako, że jest to forum dyskusyjne, więc wątek powinien mieć określony temat rozmowy, choćby w jakimś zarysie. Val napisał(a): wierzący, w których imieniu się wypowiadasz W niczym imieniu się nie wypowiadałem. To tylko moja ocena i decyzja.
|
Śr lip 03, 2013 23:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): W niczym imieniu się nie wypowiadałem. To tylko moja ocena i decyzja. Acha, czyli wyobrażasz sobie co może czuć/jak może odbierać tekst hipotetyczny wierzący i w oparciu o swoje wyobrażenia, a nie dowody* zamykasz Jajku temat?? Cytuj: To zależy jeszcze od formy, kontekstu i jak nagminnie się to powtarza. Najłatwiej ocenić po efektach, a nie raz i nie dwa wygląda to jak Jajko kontra reszta świata. Ciekawe, dlaczego nie interweniowałeś w przypadku pilastra i jego kopiuj wklejek adresowanych do Drapke. Podwójne standardy? __________________________________________________________________________ *dyskusja nawet nie staczała się w kierunku offtopu, ani nawet nie było kłótni, która by przekraczała normy standardowych sprzeczek, jakie często mają miejsce na tym forum. A jeśli chodzi o przytoczoną przez Ciebie z wikipedii deifnicję trollingu, nie wiadomo, jaka wypowiedź Jajka kwalifikuje się pod wspomniany trolling, a która w podobnym tonie nie zdarza się innym userom. Jaki post w jego wątku był napastliwy, kontrowersyjny lub nieprawdziwy, że musiałeś zamknąć temat i jeszcze za to przepraszać, jakby ktoś znieważył co najmniej papieża?
|
Śr lip 03, 2013 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oho, widzę, że powołano mnie w charakterze świadka oskarżenia  @Val, kiedyś chyba rozmawiałyśmy już o tym, że decyzje każdego z moderatorów są suwerenne*. W tym dniu na forum było więcej modów, nie tylko ja, a kiedy już widzimy że jeden z nas zajął się jakąś sprawą to przeważnie nie wnikamy, tylko zajmujemy się czymś innym (oszczędność czasu). *no chyba, że są błędne, to wtedy przestają być suwerenne Tutaj jednak powinno Ci wystarczyć, że moderator ma pełną akceptację administratora.viewtopic.php?p=759457#p759457
|
Cz lip 04, 2013 7:59 |
|
 |
Jajko
|
Podwójne standardy są standardem na tym forum (widać to choćby w mojej stopce, którą pewnie zaraz każą mi skasować bocośtam). Co bezlitośnie obnażam. I co wywołuje takie wkurzenie niektórych. I pewnie zaraz dostanę bana pod byle pretekstem. Bo mają dość obnażania podwójnych standardów. A o upomnienie dla pilastra za spamowanie musiałem dwukrotnie prosić administrację. Tymczasem w mojej sprawie administracja/moderacja działa bez żadnych uwag użytkowników.... Warto się zastanowić do czego służy moderacja i czy powinna reagować na własne wyobrażenia reakcji forumowiczów czy też na reakcje forumowiczów....
|
Cz lip 04, 2013 8:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): W tym dniu na forum było więcej modów I żaden z nich nie widział nic zdrożnego w wątku Jajkowym, a Soul33 poczuł się tak bardzo zgorszony, że jeszcze przepraszał, za opóźnienie w zamknięciu, co jest z tego co piszesz bez sensu, z uwagi na to, że primo: to nie jest jego dział, secudno: inni moderatorzy sami nie widzieli tych "dantejskich" scen, którymi zgorszył się Soul33 i poczuł się zmuszony przepraszać za to, że tak późno jest wątek zamykany (a było dzień wcześniej kliku modów, którzy mogli to zrobić). Dlatego uważam, że się zdenerwował. Te przepraszam z jego strony stawia w dodatku w złym świetle resztę moderacji, która dzień wcześniej była na forum MARIEL napisał(a): Tutaj jednak powinno Ci wystarczyć, że moderator ma pełną akceptację administratora. Gdyby nie miał, nie byłby modem. Rozumiem, że modzi są zespołem i każdy się za nim wstawia, bez względu na to, czy popiera jego decyzje, czy nie. Nie ma więc sensu pytać modów, co sądzą o danej decyzji innego moda, bo i tak nie mogą go wystawić. Nie ma tym nic dziwnego. Jednak widać, że ze wszystkich modów, to Soul33 jest tym, który ma jakąś własną misję i jej podporządkowuje swoje moderowanie. Dlatego jakkolwiek rozumiem akceptację Asienkki, nie widzę powodu, aby nie wyrażać z tego względu swojego sceptycyzmu.
|
Cz lip 04, 2013 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie rozumiem tych zarzutów pod adresem Soula 
|
Cz lip 04, 2013 11:10 |
|
|
|