Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
@lokis, widac obce ci jest poczucie wstydu i szacunku dla czyjejs godnosci, i dlatego nie rozumiesz, dlaczego tak przedstawiano naszego Pana i Boga. Zostal pohanbiony przy swojej smierci i nie chodzilo o to, zeby sie skupiac na Jego nagosci calkowitej, ale na Jego cierpieniu. Dla nas i za nas. Niestety, juz w biblii mamy przyklad na to, co kogo interesuje, kiedy ktos jest bezbronny i upokorzony, obojetnie z jakiego powodu. Cytuj: Synami Noego, którzy wyszli z arki, byli Sem, Cham i Jafet. Cham był ojcem Kanaana. 19 Ci trzej byli synami Noego i od nich to zaludniła się cała ziemia. Noe był rolnikiem i on to pierwszy zasadził winnicę. Gdy potem napił się wina, odurzył się [nim] i leżał nagi w swym namiocie. Cham, ojciec Kanaana, ujrzawszy nagość swego ojca, powiedział o tym dwu swym braciom, którzy byli poza namiotem. Wtedy Sem i Jafet wzięli płaszcz i trzymając go na ramionach weszli tyłem do namiotu i przykryli nagość swego ojca; twarzy zaś swych nie odwracali, aby nie widzieć nagości swego ojca. Kiedy Noe obudził się po odurzeniu winem i dowiedział się, co uczynił mu jego młodszy syn, rzekł: «Niech będzie przeklęty Kanaan! Niech będzie najniższym sługą swych braci!» A potem dodał: «Niech będzie błogosławiony Pan, Bóg Sema! Niech Kanaan będzie sługą Sema! Niech Bóg da i Jafetowi dużą przestrzeń i niech on zamieszka w namiotach Sema, a Kanaan niech będzie mu sługą». Rdz 9,18-27 I stad sie wzielo slowo "chamstwo".
|
N kwi 28, 2013 8:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Moim osobistym zdaniem zadnych "ułożonych fałd tej tkaniny" nie bylo. Przyczyny proste. Ale wy, u was dziala monitoring, nauczeni od malego, nie lap za to, za tamto, bo grzech. Nawet nie pozwalacie matce dac piersi maluchowi na dworcu. Ksiadz moze przechodzic, moze mu "stanac" na widok cycka, wstyd i antybogobojnosc w jednym! Nagi Jezus nie ma prawa istnienia. I tutaj jeszcze raz humanizm. Humanista musi zrobic "kupe", z tym sie zgadza. Wierzacy probuje zwalczac ta "przyware". Skutki rozne.  Ależ bajdurzysz jak potłuczony Matki karmią piersią dzieciaki w miejscu w którym sie akurat znajdują i nikt nie ma im tego za złe i nikt nie zakazuje. Zrozumiałe, że starają się to czynić w domu lub w swecjalniedo tego przygotowanych pokojach niemowlęcych. Wszelkie opisy metody krzyżowania mówią o krzyżowaniu nagich ludzi. Więc obraz nagiego Jezusa na krzyżu nie jest niczym dziwnym, ani nie uwłacza Bogu, który przyjął ludzkie ciało.
|
N kwi 28, 2013 8:53 |
|
 |
lokis
|
Kael: @lokis, widac obce ci jest poczucie wstydu i szacunku dla czyjejs godnosci, Czego ma sie wstydzic "mrowka" stworzona przez Pana? Co mnie ma obchodzic "godnosc" senatora RP? U mnie na szacunek, godnosc trzeba zapracowac. Mam wiecej szacunku do pani ktora zmywa nasze schody (dobrze pracuje) niz #$@#$ posla Macierewicza. A jesli chodzi o Boga: Mam kolejne, ciekawe  spostrzezenie. W GW jest wywiad z ksiedzem A.Dragula. Ksiadz, jak i ja, uwaza, ze Boga nie mozna obrazic. Skoro obaj twierdzimy to samo, a i wielki umysl Schopenhauera nas jednoczy, nie ma o czym dyskutowac. Sprawa przyklepana.  Chce spytac o cos innego, tez poruszone w wywiadzie. Dody wypowiedz o "naprutych winem autorach PS" obrazila ksiedza Andrzeja. Pytanie, czy ksiadz wie, ze nie pili, czy wierzy, ze nie? Jaka roznica w PS podyktowanym przez Boga pijanemu, trzezwemu? Przeciez autor jest wylacznie "maszyna do pisania". Podzielacie zdanie ksiedza? Ewangelie sa spisane przez mezczyzn w krawatach, z nozem i widelcem przy stole, a moze to nie ma zadnego znaczenia, wazne ze sa? Obrazony ksiadz Andrzej zapomnial, ze Jezus wybral na swiadkow ludzi ktorzy Go i zdradzili, i sie do Niego nie przyznawali. Moze i wtedy "napruci winem" byli? A wiec, czy czworka ewangelistow musiala byc trzezwa, inny fakt nie do pomyslenia? Malo co bylbym zapomnial o Alus.  Mam w pamieci artykul o przegonieniu matki karmiacej na jakims dworcu (?). Sprzeczac sie nie bede, prawde powiedziec nic seksownego w karmieniu piersi nie ma. Sa i swiete obrazy na temat. Mylic sie moge. Wiec Alus-lokis 1:0. 
|
Śr maja 01, 2013 14:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus napisał(a): Mówisz, że nie dzielisz....tylko non stop jojczysz w każdym temacie na wszystkich którzy nie popierają PiSu, nie godzą się z wersją zamachu pod Smoleńskiem, pomawiasz o ciągotki mordercze w aktualnie obowiązującej ustawie o aborcji. Wszystko to wierudne kłamstwa. Widać jak na dłoni kto tu zaczoł jątrzyć, rozbijać temat i jesteś to Ty. Jeżeli stawiam zarzuty i atakuje to Twoją partie PO której nauki wybrałaś zamiast nauk Kościoła. Moje wypowiedzi są głownie skierowane pod adresem Twojej parti i co najwyżej Ciebie kiedy tak jak tutaj zlatujesz się aby zaczynać mnie obrażać więc nie kłam tu o wszystkich bo Ty, Kael i Twoja partia to nie wszyscy. Tak samo wierudnie kłamiesz o Smoleńsku. Stawiam zarzuty Twojej władzy która ze śledztwa zrobiła kpinę urągajacą wszelkim światowym standardom a nie wszystkim którzy nie wierzą w zamach. Nigdy nie atakuje katolików co Ty robisz co chwile, co najwyżej Twoją postawe i to nie ja najczęsciej zaczynam rozmowe i atakowanie a Ty i Kael zlatujecie się jak wściekłe byki do moich wypowiedzi i zaczynacie jątrzyć. Widać w tym wątku to jak na dłoni. Widze quas, ze piszesz na forum dyskusyjnym po to, zeby nikt nie czytal, a jezeli juz czyta, to zeby nie komentowal. To raczej nie to forum... Ciagle po "chrzescijansku inaczej" pomawiasz i mnie i Alus o przynaleznosc do PO tylko na podstawie tego, ze nie padamy czlobitnie na kolana przed PiSem. I to ci spokojnego snu nie odbiera? Pojdziesz w niedziele do kosciola pomodlic sie za "zdrajcow" i z zadowoleniem pomyslisz "dziekuje ci Panie Boze, ze nie jestem jak oni"? "Oni" czyli kto? Bo my jestesmy katolikami. Nie ty nas do Kosciola przyjmowales i nie ty nas bedziesz wyrzucal. Co wiecej, i ty i my jestesmy niezasluzenie katolikami z laski, oczywiscie Bozej.
|
Pn maja 06, 2013 17:17 |
|
 |
Drapke
|
Val napisał(a): A czy Drapke wie, że wklejanie obrazków, bez merytorycznej dyskusji podchodzi pod trolling? Dwa ostatnie Twoje posty z samymi obrazkami, to łamanie regulaminu. Nogi ze strachu pode mną się ugięły!  Wklejone obrazki są elementem dyskusji. Jak najbardziej zgodne z tematami wątków, do bólu merytoryczne i wnoszą więcej, niż radosna twórczość i osobiste wycieczki Pilasra. Val napisał(a): Samo wklejanie info z Faktów i Mitów jest spamem, gdy nie piszesz nic od siebie, tylko wklejasz gości o których FiM napisało, że są pedofilami. Co to wnosi do dyskusji? Ja też mogę sobie wklejać artykuły prasowe, ale po co? Co to niby wniesie do dyskusji, skoro każdy wie, że takie arty się pojawiają? Odnoszę wrażenie, że na tym forum większość przekonana jest, że pedofilia w Kościele to wymysł antyklerykalnych mediów. Nie widzicie problemu pedofilii wśród dewiantów w koloratkach, a w tym, że się takie przypadki ujawnia. Masz jakieś wątpliwości co do wiarygodności podanych przez FiM przypadków molestowania dzieci to je podważ. Val napisał(a): Nie dziw się, że ktoś wymaga od Ciebie, abyś brał odpowiedzialność za to co piszesz, bo piszesz jakieś plotki, a potem gdy ktoś pyta, nie silisz się na uzasadnienie. Odpowiedzialności za swoje słowa nikt mnie uczyć nie musi. Jeśli gość czterokrotnie nachalnie dopytuje, czy moje zarobki podlegają kontroli społecznej to pozostaje mi go zlać czymś ciepłym i żółtym, a nie się tłumaczyć. O czym i po co z nim rozmawiać? Jeśli jednak Ty sama uważasz, że rozsiewam plotki to mi je konkretnie wytknij. Na jakiej podstawie robisz ze mnie plotkarza? Val napisał(a): Może to jedyny sposób, abyś zaczął się zastanawiać nad tym co czytasz i przyjmujesz jako fakt? Wykapany Moderator! Niestety wszystkie etaty zajęte.  Czekam na wyjaśnienie - co przyjmuję jako fakt, a nim nie jest.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Wt maja 07, 2013 23:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drapke napisał(a): Wklejone obrazki są elementem dyskusji. Jak najbardziej zgodne z tematami wątków, do bólu merytoryczne Tyle, że jeżeli bawisz się w kopiuj-wklej, to dołącz do tego własną refleksję, ufam, że to nie jest dla Ciebie zbyt trudne. Inaczej dochodzi do sytuacji, gdy userzy się zastanawiają, co Drapke miał na myśli, gdy wklejał obrazek. Tak samo jest, gdy ktoś wkleja sam link. Drapke napisał(a): . Nie widzicie problemu pedofilii wśród dewiantów w koloratkach, a w tym, że się takie przypadki ujawnia. Po prostu nie każdy wierzy na słowo każdemu dziennikarzowi z jakiejkolwiek gazety, który pisze artykuł nt. pedofilii wśród księży. Jeżeli ufasz jakiemukolwiek dziennikarzowi, który pisze o tym, gratuluję łatwowierności. Ekscytujesz się wraz z niektórymi usermi każdym artem o pedofilii i rozdmuchujesz sprawę do granic możliwości. Tymczasem media nie przedstawiają całej rzeczywistości, a jedynie wycinek tej, która wzbudza największe emocje. Problem pedofilii jest praktycznie wszędzie, głównie wśród mężczyzn preferujących ofiary tej samej płci, co oni sami. I to jest fakt. Natomiast nie udowodniłeś, że problem pedofilii jest wśród duchownych większy niż w innych grupach zawodowych. Aby to udowodnić musiałbyś mieć statystykę. Statystyka policyjna nic nie mówi o tym, aby wśród duchownych statystycznie było więcej pedofilów. Skoro tak Cię pasjonuje temat pedofilii i kolekcjonowanie artów o niej, to proszę bardzo, ale nie wymagaj od innych, aby podzielali Twoją pasję. Mają prawo krytycznie podchodzić do tematu, mimo że chciałbyś aby na każdy art reagowali bez jakiejkolwiek krytyki, bo jak jest krytyka to od razu krzyk, że chcieliby zamieść sprawę pod dywan Drapke napisał(a): Masz jakieś wątpliwości co do wiarygodności podanych przez FiM przypadków molestowania dzieci to je podważ. Nie interesuje mnie co pisze FiM. Interesuje mnie, że łamiesz regulamin, gdy bawisz się w Pana Ksero: § II pkt.2. (...)Wypowiedź nie może się jednak ograniczać do podania cytatu. Każdy zamieszczony cytat powinien być skomentowany. W przypadku odnoszenia się do całej ostatniej wypowiedzi w temacie nie należy jej powielać cytowaniem. Drapke napisał(a): Odpowiedzialności za swoje słowa nikt mnie uczyć nie musi. No dobrze, nie zauważyłeś, że @pilaster Ci pogrubił i powiększył tekst, bo byłeś oburzony, że zadał Ci osobiste pytanie. Więc kiedy zamierzasz wziąć odpowiedzialność za takie słowa: Na blisko 120 przypadków pedofilskich i innych seks wybryków kleru w Polsce w ostatniej dekadzie ani jeden przypadek nie był zgłoszony przez tak zwanego duszpasterza diecezjalnego. Ani jeden. Nie raczyłeś wyjaśnić skąd liczba 120, co znaczy "innych" i skąd wiesz, że ani jeden duszpasterz nie zgłosił przypadku pedofilii. Nie wkleiłeś 120 przypadków pedofilii, tylko ułamek procenta. Jeżeli kopiowanie ma być dowodem, to konieczne jest wklejenie 120 skazanych. Cytuj: Jeśli jednak Ty sama uważasz, że rozsiewam plotki to mi je konkretnie wytknij. Na jakiej podstawie robisz ze mnie plotkarza? Zerknij wyżej. Masz tam trzy kwestie do wyjaśnienia. Proszę o nazwisko gościa, który podaje liczbę 120 pedofilów-duchownych, jeżeli to nie funkcjonariusz publiczny, to źródło na jakie się powołuje owy gość. Co znaczy "innych" i skąd wiesz, że żaden duszpasterz nie zgłosił przypadku pedofilii Wiem, że masz bana, ale mimo to, wolę ustosunkować się teraz, bo za tydzień, nie będę pamiętała o co chodziło 
|
Śr maja 08, 2013 12:51 |
|
 |
pilaster
|
Drapke napisał(a): Jeśli gość czterokrotnie nachalnie dopytuje, czy moje zarobki podlegają kontroli społecznej to pozostaje mi go zlać czymś ciepłym i żółtym, a nie się tłumaczyć. Jeśli Drapke chcieć kontrolować finanse kościelne, to to jest kontrola społeczna. Jeżeli Kościół chcieć kontrolować finanse Drapke, to to jest chamstwo, draństwo i oszustwo 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr maja 08, 2013 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
@Jajko nie przesadzaj Po prostu @Soulowi33 trzeba od czasu do czasu przypomnieć, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Dlatego dobrze trzymać się ściśle litery regulaminu, aby później nie dochodziło do utraty kontroli nad swoimi prawami, naruszając tym samym prawa -w tym przypadku- @akruka. Poza tym, to tylko nadmierna troskliwość. Moja babcia często robiła coś dla mnie, bo chciała dla mnie dobrze, nie rozumiejąc przy tym, że czasami narusza przez to moją swobodę, ale robiła to w dobrej wierze, nie doszukiwałam się w tym jakichś spisków. Ot taki typ człowieka.
|
N maja 19, 2013 20:14 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Val napisał(a): @Jajko nie przesadzaj
Po prostu @Soulowi33 trzeba od czasu do czasu przypomnieć, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Dlatego dobrze trzymać się ściśle litery regulaminu, aby później nie dochodziło do utraty kontroli nad swoimi prawami, naruszając tym samym prawa -w tym przypadku- @akruka.
Poza tym, to tylko nadmierna troskliwość. Moja babcia często robiła coś dla mnie, bo chciała dla mnie dobrze, nie rozumiejąc przy tym, że czasami narusza przez to moją swobodę, ale robiła to w dobrej wierze, nie doszukiwałam się w tym jakichś spisków. Ot taki typ człowieka.
Napisałaś powyższe nie w tym dziale co trzeba. Ciekawe czy dostaniesz ostrzeżenie? Ja bym już pewnie bana zaliczył. Dlatego też pisałem o neoficie-administratorze. Wiadomo, że neofici bywają nadgorliwi, a Soul prześcignął tu samego siebie. Ale mam nadzieję, że mu przejdzie. Ze spiskiem oczywiście przesadziłem, ale wykluczyć do końca się tego nie da. Wszak Akruk propaguje niewygodne treści i do tego potrafi je nieźle uzasadnić.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N maja 19, 2013 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie w tym dziale co trzeba, ale modzi się przyzwyczaili, że się userom mylą działy  . @Akruk pisze niepochlebne treści, ale jak sam zauważyłeś- nieźle je uzasadnia oraz nie zakłada często tematów o występkach księży  , @Soul33 się przyczepił akurat do ozdobników tekstu  , a Ty spekulujesz nad jego motywami. Poza tym, wydaje mi się, że @Soul33 już taki troskliwy jest. Ta cecha stała się u niego wyraźniejsza, ponieważ częściej się udziela na forum, tak od strony moda, tak wypowiadającego się, więc wątpię, aby mu przeszło, zwłaszcza że jeszcze przed jego karierą moda taki był ( np. sytuacja, gdy dzięki ingerencji Soula33 u moderacji wycięto praktycznie większość postów Mike29 i innych userów, nie pamiętam czego dotyczyła dyskusja) Jednym nadgorliwość nie przeszkadza, innym tak.
|
N maja 19, 2013 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chce spytac o cos innego, tez poruszone w wywiadzie. Dody wypowiedz o "naprutych winem autorach PS" obrazila ksiedza Andrzeja. Pytanie, czy ksiadz wie, ze nie pili, czy wierzy, ze nie? Jaka roznica w PS podyktowanym przez Boga pijanemu, trzezwemu? Przeciez autor jest wylacznie "maszyna do pisania". Podzielacie zdanie ksiedza? Ewangelie sa spisane przez mezczyzn w krawatach, z nozem i widelcem przy stole, a moze to nie ma zadnego znaczenia, wazne ze sa? Obrazony ksiadz Andrzej zapomnial, ze Jezus wybral na swiadkow ludzi ktorzy Go i zdradzili, i sie do Niego nie przyznawali. Moze i wtedy "napruci winem" byli? A wiec, czy czworka ewangelistow musiala byc trzezwa, inny fakt nie do pomyslenia? Misiu Lokis Gdyby pani Doda miala jakiekolwiek pojecie o realich zycia w czasach apostolskich to nie byloby mowy o "naprutych winem autorach Pisma Swietego". Ewangelisci nie byli "maszynami do pisania", byli redaktorami. Zredagowali to co bylo znane w ustnej tradycji korzystajac z roznych zrodel i majac na uwadze odbiorce.Stad mowa jest o Ewangelii wedlug Mateusza, wedlug Marka itd. W tamtym czasie i klimacie wina byly cieniuskie bo pijano je rozcienczane woda.Tylko bogaci ludzie majacy duze winnice mogli sobie pozwolic na imprezowanie i wtedy mogli sie rzeczywiscie niezle napruc. Rowniez do Eucharystii uzywano wina z woda nieraz w proporcji 1:1 lub dolewano jeszcze wiecej wody.
|
N maja 19, 2013 21:15 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Tutaj chodzi o ST. Weź sobie najlepsze wonności: pięćset syklów obficie płynącej mirry, połowę tego, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnego cynamonu i tyleż, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnej trzciny, wreszcie pięćset syklów kasji, według wagi przybytku, oraz jeden hin oliwy z oliwek. I uczynisz z tego święty olej do namaszczania. Będzie to wonna maść, zrobiona tak, jak to robi sporządzający wonności. (Wj 30,23-25) Val napisał(a): @Jajko nie przesadzaj Otóż to, Jajko, nie przesadzaj! Bierz przykład z Val: Val napisał(a): Po prostu @Soulowi33 trzeba od czasu do czasu przypomnieć, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Dlatego dobrze trzymać się ściśle litery regulaminu, aby później nie dochodziło do utraty kontroli nad swoimi prawami, naruszając tym samym prawa -w tym przypadku- @akruka.
Poza tym, to tylko nadmierna troskliwość. Moja babcia często robiła coś dla mnie, bo chciała dla mnie dobrze, nie rozumiejąc przy tym, że czasami narusza przez to moją swobodę, ale robiła to w dobrej wierze, nie doszukiwałam się w tym jakichś spisków. Ot taki typ człowieka. To na podstawie pojedynczego przypadku usunięcia tagu powiększającego czcionkę  Innym razem Val miała też zastrzeżenia do czyjegoś bana, ale nie widziała wyjątkowo chamskiej wypowiedzi, za którą go zarobił. Tu akurat nie było żadnych wątpliwości, że zasłużył.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N maja 19, 2013 23:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): To na podstawie pojedynczego przypadku usunięcia tagu powiększającego czcionkę  Nie. Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post (19 maja 2013 21:45) w tym wątku, aby się dowiedzieć na jakiej podstawie tak uważam.
|
N maja 19, 2013 23:55 |
|
 |
lokis
|
Bramin! Z historii - trzy z minusem, ze znajomosci Biblii - pala!  Od niepamietnych czasow kazda "okazja" jest dobra do zalania "robaka". Stoczona bitwa, slub, stracony majatek, wygrana w karty, 1-sza Komunia, rocznica Radia Maryja i "zwyciestwo" Troi nad armia Grekow. Piszesz o "apostolskich czasach wstrzemiezliwosci" i "cienkusza 1:1", mam pytanie. Jak "naprutym" trzeba byc by na weselu, po wypiciu wszystkiego, zamiast wstac i isc do domu - drzec morde "wina mi dac"! Zmusic Jezusa do stawiania nastepnych kolejek? Gdyby Doda wybrala mnie za adwokata, sprawe by wygrala. Powolalbym sie na swiadka zdarzen przed ktorym kazdy Polski Sad Niezawisly w pory robi - na Biblie. Czytamy: Dzieje Apostolskie 2,13 - Upili się młodym winem - drwili inni. 2,15 - Ci ludzie nie są pijani, jak przypuszczacie, bo jest dopiero trzecia godzina dnia, Szczescie, ze przyszli przed czwarta!  W prawie mamy dyrektywe "domniewania". Przypuszczam, ze Biblie pisano wieczorami, cisza i spokoj, mozna sie lepiej skupic. 
|
So maja 25, 2013 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis - nie kompromituj się Izraelici nie posiadali fanty, coca-coli, pepsi, etc, picie zaś surowej wody w tamtym klimacie było i jest niebezpieczne. Podstawowym napojem było rozcieńczone wino w domach bogatych, biedota pijała kwaśny moszcz. Dlatego zdziwienie budziło podanie dobrego wina na koniec wesela. W prawie gdy mamy fakty/dowody nie pozwalamy sobie na domniemania.
|
So maja 25, 2013 15:50 |
|
|
|