Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
lokis
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Cytuj: W prawie gdy mamy fakty/dowody nie pozwalamy sobie na domniemania. Sa jakies dane okreslajacejace godziny dnia spisywania Biblii?? Faktem matomiast jest cytat (w wolnym tlumaczeniu) "My zaczynamy gazowanie dopiero wieczorami". Dowod pracy "abstynentow" mamy tez. Ksiega ktora porusza mase tematow, kilkakrotnie powtarza je, odbiega od prawdy historycznej, jest "trudna" dla przecietnego czlowieka i czesto-gesto zaprzecza sama sobie. Napisali ja geniusze czy "wstawieni"? Ja domniemuje kto.  Powtorze jeszcze raz - nawet gdyby byli "na gazie", to co? Wiekszosc literatury pieknej jest stworzona przez ochlajow, opiumowcow i podobne typy. Nikt nie ma o to pretensji. Skazanie Dody swiadczy wylacznie o slabosci panstwa i wrednym charakterze katoli (nie katolikow). List do Rzymian 14,5-9 Powinniśmy spożywać alkohol, ... , z wdzięcznością, mając na uwadze Chrystusa. Księga Powtórzonego Prawa 14,26 Kupisz tam za srebro wszystko, ... , wino, sycerę, ... , i spożyjesz tam w obliczu Pana, Boga swego. Będziesz się cieszył ty i twoja rodzina. Podobno ludzie nie holdujacy pszypisom Biblijnym sa produktem Diabla.  "Wiec pij, pij, pij bracie, pij Na starosc torba i kij". Chyba przyznasz, ten piekny dwuwiersz wzrusza czlowieka do lez! Prawda?
|
N maja 26, 2013 5:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Twoje domniemania schodzą poniżej pewnego poziomu, poprzez tendencyjne manipulowanie słowami Biblii. Apostołowie nie byli aniołami, zabiegali o stanowiska, tchórzyli, ale oskarżanie ich o pijaństwo to baaaaaaaaaaardzo naciągane domniemanie.
|
N maja 26, 2013 8:25 |
|
 |
Drapke
|
Jedynym zdeklarowanym abstynentem jaki przewija się w Nowym Testamencie jest Jan Chrzciciel.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
N maja 26, 2013 8:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drapke napisał(a): Jedynym zdeklarowanym abstynentem jaki przewija się w Nowym Testamencie jest Jan Chrzciciel. Nikt pozostały nie deklarował abstynencji bo dla wierzącego Żyda nadużywanie alkoholu stanowiło grzech ciężki, a każdy upijający się był odtrącany ze społeczności - Szyderca jest wino, swarliwą - sycera, każdy, kto tutaj błądzi, niemądry (Prz 20,1); (Prz 23,31-35).
|
N maja 26, 2013 8:57 |
|
 |
Drapke
|
Gdzieś czytałem, że podczas Ostatniej Wieczerzy wzniesiono minimum 5 toastów, zę o Kanie Galilejskiej, gdzie Jezus niedopitym apostołom (późniejszym autorom Biblii) wyczarował więcej wina nie wspomnę. Koneserem winka był też bez wątpienia król Salomon, który jego walory sławił w swoich poematach. Nie oszukujmy się, ludzie pili, piją i pić będą.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
N maja 26, 2013 9:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drapke napisał(a): Gdzieś czytałem, że podczas Ostatniej Wieczerzy wzniesiono minimum 5 toastów, zę o Kanie Galilejskiej, gdzie Jezus niedopitym apostołom (późniejszym autorom Biblii) wyczarował więcej wina nie wspomnę. Koneserem winka był też bez wątpienia król Salomon, który jego walory sławił w swoich poematach. Nie oszukujmy się, ludzie pili, piją i pić będą. W FiM zapewne 
|
N maja 26, 2013 11:03 |
|
 |
Panna_Funia
|
Fuller! Napisałeś niegłupi post w innym wątku. Kiedy odpowiadałam, został wykasowany. Nie będę nic cytować, bo tego robić nie można. Po prostu odniosę się do tego, co pisałeś o szacunku do drugiego człowieka. Pod tym co napisałeś, odpowiedziałam Ci tak:Ano. Ale nie przesadzaj też tak z tym szacunkiem. Bo jak tu szanować autorów tego typu wypowiedzi, jaka padła nad Twoją? ('To mnie zresztą nie dziwi: pójście za zboczeniem przerywa pewne tamy. Jak człowiek wejdzie w obrzydlistwo, to następne obrzydlistwo, rozpusta, ekstremalne techniki już mu niestraszne...')Jak pominiesz, że to pisane było z myślą o osobach homo, to przecież idealnie pasuje do znakomitej większości ludzi. No a do mnie na pewno. Ja też, według głoszonych przez tamtego pana poglądów, całkiem zboczona, rozpustna, i lubię się pławić w obrzydlistwach... Jad jaki wypluwa z siebie ten facet, i wielu innych propagatorów chrześcijańskich 'wartości', trafia w większość z nas Więc naprawdę Fullerze, ten szacunek do drugiego człowieka, czasami faktycznie lepiej zostawić w domu, bądź schować sobie do kieszeni. Przyda się na i dla kogoś, kto potrafi go odwzajemnić i na niego zasługuje 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz maja 30, 2013 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak napisałem w tamtym poście, gdy ktoś zapatrzony jest w Istotę najczystszą, najświętszą, najdoskonalszą i najpiękniejszą z wszystkich; Istotę, jakiej drugiej Bóg nigdy nie stworzył i nie stworzy siłą rzeczy normalnego człowieka musi uważac za cos plugawego : P Człowiek staje sie samym gnojem albo brudną szmatą I tak jak największa radościa głupka jest znalezienie kogos głupszego od siebie : P tak ci wiecznie grzeszni i ciagle niegodni wyszukuja sobie kogoś kto odwróci uwage od nich samych, kogos kto sprawi, ze poczuja sie lepsi, bardziej prawi i czysci w oczach Boga, kto odwróci ich wzrok od własnej nędzy, grzeszności i zepsucia Weź patrz na te dzisiejsze kazania podczas procesji o in vitro, związkach partnerskich zagrażajacych małżeństwu - ostatnio modny temat u nich, znależli sobie nowego diabła. I tak jeden wierzacy z drugim nasłucha się i pomysli, że skoro dzieciaka na świat w tak niegodny sposób nie sprowadził, ani z gejem w łózku nie był to zatem sa czyści, doskonali i bez skazy, bez grzechu. Ale ta sprzedawczyni ze stacji BP, z niej to musi byc niezła #%$@ bo prezerwatywy sprzedała Juz tylko z diabłem pozostaje im walczyć, grzech innych trzeba wyeliminować ku chwale Pana : P - więc obrażają, pogardzaja drugim człowiekiem, poniżają, odczłowieczają... w sumie i tak dobrze, że juz tylko na tyle mogą sobie pozwolić : P Podajże Ayn Rand pisała by człowieka traktować jakby był niewinny, bez zakładania z góry jakiś negatywnych intencji z jego strony. Szacunek nalezy się każdemu ale tylko do momentu gdy pokaże, że nie jest go godny. Masz rację, że nie mozna go marnować na niewdzięczników. Podobnie z miłością, gdy chcesz ją rozparcelować na wszystkich, robi sie z tego rozmemłana papka, która widzimy na co dzień. Jednym zdaniem: przed miłością chrześcijańską chroń nas Panie : P
|
Cz maja 30, 2013 18:05 |
|
 |
Asienkka
|
Fuller - zapewne przez nieuwagę  zapomniał dopisać jednego słowa w swoim zdaniu: "Jednym zdaniem: przed moją wizją miłości chrześcijańskiej chroń nas Panie " Teraz jest ok 
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz maja 30, 2013 20:21 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Asienkka napisał(a): Fuller - zapewne przez nieuwagę  zapomniał dopisać jednego słowa w swoim zdaniu: "Jednym zdaniem: przed moją wizją miłości chrześcijańskiej chroń nas Panie " Teraz jest ok  jednego????
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 30, 2013 20:23 |
|
 |
Panna_Funia
|
fuller->Wiesz, jeśli za takiego uważa siebie, to jego sprawa, jego problem. Niektórzy najwidoczniej odnajdują jakąś masochistyczną przyjemność w samoponiżaniu, w tym, że czują się brudni, czy jak zera. Natomiast jeżeli ktoś w taki sposób widzi innych, i w tym tonie się o nich wypowiada, to problem jest poważniejszy, bo nie dotyczy już tylko ich samych. Najlepiej trzymać się od tego z daleka, nie tykać. A jak się nie da, to ostro reagować. Przecież to nie jest normalne Cytuj: Ale ta sprzedawczyni ze stacji BP, z niej to musi byc niezła #%$@ bo prezerwatywy sprzedała Tak mi się przypomniało, jak stałam z zakupami przy kasie w Realu wczoraj, to akurat jakiś facet przede mną, taki mniej więcej w moim wieku, kupował cztery paczki prezerwatyw. Uśmiechnęłam się i pomyślałam sobie, że dwie osoby będą mieć bardzo fajny długi weekend  Jak dla mnie, to tylko pozazdrościć  Niektórzy wolą potępić Cytuj: Podajże Ayn Rand pisała by człowieka traktować jakby był niewinny, bez zakładania z góry jakiś negatywnych intencji z jego strony. Szacunek nalezy się każdemu ale tylko do momentu gdy pokaże, że nie jest go godny. Masz rację, że nie mozna go marnować na niewdzięczników. Zgadza się. To właśnie miałam na myśli. Nie z góry kogoś skreślić, zanim, tylko dopiero gdy... Cytuj: Podobnie z miłością, gdy chcesz ją rozparcelować na wszystkich, robi sie z tego rozmemłana papka, która widzimy na co dzień. Nosz zaczynasz gadać tak jak ja  Od zawsze powtarzam, że nie warto rozmieniać się na drobne, bo wtedy prawie nic nie masz nikomu do zaoferowania. Trzeba wyróżnić kogoś, kto na to zasługuje, a miłość (czy przyjaźń, czy jeszcze coś innego) w ogóle inwestować mądrze 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz maja 30, 2013 21:14 |
|
 |
Asienkka
|
Jajko napisał(a): Asienkka napisał(a): Fuller - zapewne przez nieuwagę  zapomniał dopisać jednego słowa w swoim zdaniu: "Jednym zdaniem: przed moją wizją miłości chrześcijańskiej chroń nas Panie " Teraz jest ok  jednego???? Jajko - dwóch  Miło mi, że tak uważnie czytasz moje posty 
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz maja 30, 2013 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asienkka napisał(a): Fuller - zapewne przez nieuwagę O faktycznie, niezauważyłem : P Asienkka napisał(a): Miło mi, że tak uważnie czytasz moje posty  
|
Cz maja 30, 2013 23:44 |
|
 |
Panna_Funia
|
Smaży się Przenoszę tutaj, w bardziej odpowiednie miejsce. Val->Cytuj: Wedle Twojego rozumowania, te oszczerstwa(?) pod adresem katolików, które nieraz wypisujesz, wynikają z Twoich problemów ze sobą  ? A jak jakiś katolik poczuje się zraniony Twoimi słowami? Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: Na ile znam Fullera, i z forum, i trochę z priv., to to jest pozytywnie nastawiony do ludzi i dobry człowiek. W ujęciu chrześcijańskim, na pewno jest o wiele lepszym człowiekiem niż ja. On zdecydowanie bardziej dostrzega innych (obcych). Poza tym myśli o ludziach życzliwie, nie potępia ich, nie neguje, nie próbuje nikomu nic narzucać. I to w nim jest, i nie bez powodu ciągnie go do chrześcijaństwa, które właśnie w dużej mierze opiera się na bliźnim. Natomiast jak wchodzi na fora i widzi chrześcijaństwo w takim wydaniu jak prezentują to co poniektórzy, to reaguje jak reaguje. Może jest impulsywny (ja też jestem, więc doskonale to rozumiem), zageneralizuje, powie od razu co pomyśli. A widząc pewne teksty nie da się czasami pomyśleć inaczej Zauważ, że Fuller nie atakuje nigdy tych osób, które dają chrześcijaństwu tą pozytywną twarz. Mało tego, pisał kilkukrotnie, że ceni takie osoby i to co one sobą prezentują, że lubi czytać ich wpisy. Jego takie a nie inne posty są zawsze reakcją na coś, a nie tak po prostu. Na coś co dotyka innych ludzi. I na to Fuller reaguje. Tak ja postrzegam jego osobę, i to co pisze.
...to be who I am
|
Pn cze 03, 2013 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I znowu wracamy do Fullera  . Part II Impulsywność nietrudno u wielu osób zauważyć  . Fullerowi trzeba przyznać na plus, że od czasu do czasu łapie się na tym, że przesadza. Takie impulsywne reakcje zdarzają się w końcu wielu osobom(nie każdy musi mieć spokojny temperament) i dlatego też jestem sceptycznie nastawiona do długości banów, jakie są określone w tutejszym regulaminie, ale to już inny temat Panna_Funia napisał(a): A widząc pewne teksty nie da się czasami pomyśleć inaczej Przecież nie będę co miesiąc truć moderacji, żeby załatwili wreszcie od dawna wyczekiwaną przeze mnie opcję "czarnej listy"  . Ja rozumiem, że czytając czasem niektóre teksty, chce się  , czy też bardziej staroświecko  , gdyż napisać, że ręce opadają, czy też napić się meliski/kawy/koniaku/zapalić nie wystarczy  i w zależności od temperamentu reaguje się w określony sposób. Ale widzisz- ja jestem złośliwa  ,a moją patronką jest oczywiście św. (iecka) Mała Mi i pozwalam sobie od czasu do czasu, na spełnienie "dobrego" uczynku ku czci tegoż uroczego stworzenia: 
|
Pn cze 03, 2013 20:14 |
|
|
|