Autor |
Wiadomość |
m_q
|
baranek napisał(a): Ok, zgoda z przepisami odnośnie skinięcia głową. Niemniej jednak podtrzymuję prośbę o zmianę podpisu. - Wyrażasz w nim jedynie niechęć do stosowania dopuszczalnych praktyk przyjmowania Komunii Św. i podawania sobie rąk, a nie faktyczną trosjkę o zdrowie. - Czy moderator Baranek zna moje intencje lepiej niż ja sam? Cytuj: Mnie Twój podpis obraża- moje uczucia religijne jako katolika przyjmującego czasami Komunię na rękę. I nie jestem w tym odosobniona. Spróbuj udowodnić, że nie 
A mnie obraża podpis Crosisa i nie jestem w tym odosobniony. I co?
Powtarzam - mój podpis nie odnosi się w negatywny sposób ani do jednej ani do drugiej praktyki, natomiast ostrzega przed możliwymi negatywnymi konsekwencjami ich połączenia. Nie ponoszę odpowiedzialności za subiektywne odczucia innych.
Jeśli jednak moderacja uszanuje moije i nie tylko moje subiektywne odczucia i zrobi porządek z podpisem Crosisa ja z chęcią wycofam swój.
|
Wt lis 27, 2007 15:40 |
|
|
|
 |
m_q
|
baranek napisał(a): Wg obowiązującychh przepisów liturgicznych Cytuj: Znakiem pokoju jest ukłon w stronę najbliżej stojących uczestników Mszy świętej lub podanie im ręki za http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/42/8.htmKolejny raz wybrałeś sobie z przepisu to, co Ci pasuje ...
Nie, to uczestnik Mszy może zaryzykować zdrowiem lub nie...
Jego wybór.
|
Wt lis 27, 2007 15:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeden obraża religię, drugi nie. Taka jest podstawowa różnica. I będę konsekwentna. Twój wybór- kolejnym etapem będzie usuwanie całych postów bez względu na treść.
Cieszę się, że uznajesz swoją pomyłkę w kwestii przepisów liturgicznych 
|
Wt lis 27, 2007 15:44 |
|
|
|
 |
m_q
|
baranek napisał(a): Jeden obraża religię, drugi nie.
W którym miejscu podpis o treści:
" W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie w czasie Mszy św. praktyk przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."
obraża RELIGĘ i jaką religię?
|
Wt lis 27, 2007 15:46 |
|
 |
m_q
|
A odpowiedź będzie, czy tylko podpis Baranek zjadła?
|
Wt lis 27, 2007 15:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nowy podpis ani żadne jego odmiany też mnie nie starczą.
Podpis obraża moją religię: katolicyzm.
Jest to zwyczajna agitacja do zwalczania obowiązujących praktyk liturgicznych.
Jak już napisałam- troskę o zdrowie możesz wyrażać w inny sposób. Jeśli tylko o zdrowie Ci chodzi, to zmiana na treść o ciepłym ubraniu nie będzie dla ciebie żadnym problemem  Masz szansę na pokazanie swoich prawdziwych intencji 
|
Wt lis 27, 2007 15:51 |
|
 |
Zencognito
|
m_q napisał(a): baranek napisał(a): Jeden obraża religię, drugi nie. W którym miejscu podpis o treści: " W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie w czasie Mszy św. praktyk przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia." obraża RELIGĘ i jaką religię?
W tej sprawie zgadzam się z m_q i dziwi mnie to jak się tego podpisu czepiłaś, Baranku. Podpis ten w żaden sposób nie obraża religii katolickiej, nie odnosi się do prawd wiary ani obiektów kultu, nie krytykuje nawet konkretnego zachowania, ale ocenia zestawienie dwóch form praktyk - nie same praktyki. Nie przesadzaj więc, bo grożenie że będziesz usuwała posty za taki podpis to zwyczajna paranoja.
|
Wt lis 27, 2007 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eee... wg mnie też przesadziłaś, Baranku. Oczywiście, podpis ten odnosi się ewidentnie do praktyk spotykanych w KrK... ale cóż, on nie jest obraźliwy. Stwierdza fakt.
Oczywiście, pytanie brzmi, czy m_q nie mógłby zmienić tego podpisu na coś takiego:
Cytuj: "W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie wszelkie czynności wymagające osobistego kontaktu, także te występujące w czasie Mszy św. (przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę) mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."
Bo widzisz Zen, interesujące jest to, że m_q podał tutaj akurat przykłady z mszy, a jazdy w komunikacji miejskiej już nie. Jaki jest sens ostrzegania, jeśli ostrzega się tylko o jednym z całej grupy zagrożeń jaką jest przebywanie z obcymi ludźmi i kontakt z nimi?
Crosis
|
Wt lis 27, 2007 17:29 |
|
 |
pedziwiatr
|
Zadałam sobie trud, by sprawdzić oryginalny podpis m_q. Niestety, nie ma w nim zastrzeżenia ograniczenia praktykowania podawania sobie ręki, czy przyjmowania komunii na rękę co do pewnych okresów, w których możliwość przekazania wirusa ze względu na szerzącą się epidemię. Jest to arbirtralne stwierdzenie, że takie zagrożenie istnieje.
Jeśli nawet minister zdrowia jest autorem tego, co m_q użył w podpisie, to muszę przynać, że jestem w szoku, jeśli chodzi o zakaz komunii na rękę. Kiedy szalał sars, to w celu prewencji episkopaty wydały zarządzenie o wyłącznym udzielaniu komunii na rękę i to miało sens. Nie uważasz, m_q?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Wt lis 27, 2007 17:45 |
|
 |
Zencognito
|
@Crosis
Sens jest taki, że wszystkie by się nie zmieściły w podpisie, który jest objęty limitem znaków
@Pędziwiatr
M_q nie miał w podpisie nic o zakazywaniu. Podzielasz zdanie Baranka, że popdis M_q jest powodem do usuwania jego postów?
|
Wt lis 27, 2007 17:48 |
|
 |
pedziwiatr
|
Rzeczywiście, nie ma zakazu, jest ostrzeżenie, które jak napisałam wcześniej, jest bzdurne, zwłaszcza jeśli chodzi o komunię na rękę.
A podpis m_q uważam za tendencyjny i dlatego może być odebrany jako atak tradycjonalistów przeciw Kościołowi i prawdopodobnie rownież dążyłabym do usunięcia go.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Wt lis 27, 2007 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy tradycjonalisci atakuja Kosciol?
Pewne przepisy owszem ale nie Kosciol.
|
Wt lis 27, 2007 20:51 |
|
 |
zszywacz
|
pedziwiatr napisał(a): Jeśli nawet minister zdrowia jest autorem tego, co m_q użył w podpisie, to muszę przynać, że jestem w szoku, jeśli chodzi o zakaz komunii na rękę. Kiedy szalał sars, to w celu prewencji episkopaty wydały zarządzenie o wyłącznym udzielaniu komunii na rękę i to miało sens. Nie uważasz, m_q?
A to jest fakt, akurat podawanie komunii na rękę - zostawiając na boku wszelkie argumenty czysto religijne czy moralne, o których nie zamierzam zresztą dyskutować ani tu, ani nigdzie indziej, bo mnie to nie dotyczy - jest znacznie bardziej higieniczne i pod tym względem podpis faktycznie był bzdurny.[/b]
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Śr lis 28, 2007 9:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie w czasie Mszy św. praktyk przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."
Heh, ten podpis jest ogólnie bzdurny i całkowicie nieprawdziwy. Łatwiej zarazić się grypą (sepsą) poprzez przyjmowanie Komunii do ust, gdyż niektórzy lubią księdzu przy okazji oblizać palce. Poza tym obiema tymi chorobami można się zarazić przebywając w zatłoczonym kościele i niekoniecznie podając rękę na "znak pokoju", wystarczy sama obecność.
Podpis ten więc nie jest żadnym atakiem, ale wyrazem niewiedzy tego kto go zapodał, a niewiedza chyba śmiertelnym grzechem na razie nie jest 
|
Śr lis 28, 2007 10:15 |
|
 |
m_q
|
pedziwiatr napisał(a): Zadałam sobie trud, by sprawdzić oryginalny podpis m_q. Niestety, nie ma w nim zastrzeżenia ograniczenia praktykowania podawania sobie ręki, czy przyjmowania komunii na rękę co do pewnych okresów, w których możliwość przekazania wirusa ze względu na szerzącą się epidemię. Jest to arbirtralne stwierdzenie, że takie zagrożenie istnieje.
Jeśli nawet minister zdrowia jest autorem tego, co m_q użył w podpisie, to muszę przynać, że jestem w szoku, jeśli chodzi o zakaz komunii na rękę. Kiedy szalał sars, to w celu prewencji episkopaty wydały zarządzenie o wyłącznym udzielaniu komunii na rękę i to miało sens. Nie uważasz, m_q?
Zmoieniłem podpis po sugestii Baranek i okazało się, że nadal jest źle.
Nie manipuluj więc.
Oryginalny podpis był żartem. Niestety, dla wielu tutaj żartem (czego się łatwo domyślić po formie skopiowanej z napiusów na paczkach papierosów) zbyt wysublimowanym.
Cóż brak poczucia humoru jest ciężim kalectwem (lub w nowomowie - "sprawnością inaczej").
O wiedzy religijnej moderatorki Baranek (zwłaszca w zakresie dogmatów katolickich wymagających podawania ręki w połączeniu w przyjmowaniu Komunii św. na rękę) wypowiadał się nie będę...
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
Śr lis 28, 2007 10:34 |
|
|
|