Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 2:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 222  Następna strona
 Uwagi do moderacji II 
Autor Wiadomość

Ok, zgoda z przepisami odnośnie skinięcia głową. Niemniej jednak podtrzymuję prośbę o zmianę podpisu. - Wyrażasz w nim jedynie niechęć do stosowania dopuszczalnych praktyk przyjmowania Komunii Św. i podawania sobie rąk, a nie faktyczną trosjkę o zdrowie. -

Czy moderator Baranek zna moje intencje lepiej niż ja sam?

Cytuj:
Mnie Twój podpis obraża- moje uczucia religijne jako katolika przyjmującego czasami Komunię na rękę. I nie jestem w tym odosobniona.

Spróbuj udowodnić, że nie ;-)

A mnie obraża podpis Crosisa i nie jestem w tym odosobniony. I co?

Powtarzam - mój podpis nie odnosi się w negatywny sposób ani do jednej ani do drugiej praktyki, natomiast ostrzega przed możliwymi negatywnymi konsekwencjami ich połączenia. Nie ponoszę odpowiedzialności za subiektywne odczucia innych.

Jeśli jednak moderacja uszanuje moije i nie tylko moje subiektywne odczucia i zrobi porządek z podpisem Crosisa ja z chęcią wycofam swój.

Wt lis 27, 2007 15:40

Wg obowiązującychh przepisów liturgicznych
Cytuj:
Znakiem pokoju jest ukłon w stronę najbliżej stojących uczestników Mszy świętej lub podanie im ręki

za
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/42/8.htm

Kolejny raz wybrałeś sobie z przepisu to, co Ci pasuje ...

Nie, to uczestnik Mszy może zaryzykować zdrowiem lub nie...
Jego wybór.

Wt lis 27, 2007 15:42
Jeden obraża religię, drugi nie. Taka jest podstawowa różnica. I będę konsekwentna. Twój wybór- kolejnym etapem będzie usuwanie całych postów bez względu na treść.

Cieszę się, że uznajesz swoją pomyłkę w kwestii przepisów liturgicznych ;)

Wt lis 27, 2007 15:44

Jeden obraża religię, drugi nie.

W którym miejscu podpis o treści:
"W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie w czasie Mszy św. praktyk przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."
obraża RELIGĘ i jaką religię?

Wt lis 27, 2007 15:46

A odpowiedź będzie, czy tylko podpis Baranek zjadła?

Wt lis 27, 2007 15:51
Nowy podpis ani żadne jego odmiany też mnie nie starczą.

Podpis obraża moją religię: katolicyzm.

Jest to zwyczajna agitacja do zwalczania obowiązujących praktyk liturgicznych.
Jak już napisałam- troskę o zdrowie możesz wyrażać w inny sposób. Jeśli tylko o zdrowie Ci chodzi, to zmiana na treść o ciepłym ubraniu nie będzie dla ciebie żadnym problemem :) Masz szansę na pokazanie swoich prawdziwych intencji :)

Wt lis 27, 2007 15:51

baranek napisał(a):
Jeden obraża religię, drugi nie.

W którym miejscu podpis o treści:
"W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie w czasie Mszy św. praktyk przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."
obraża RELIGĘ i jaką religię?

W tej sprawie zgadzam się z m_q i dziwi mnie to jak się tego podpisu czepiłaś, Baranku. Podpis ten w żaden sposób nie obraża religii katolickiej, nie odnosi się do prawd wiary ani obiektów kultu, nie krytykuje nawet konkretnego zachowania, ale ocenia zestawienie dwóch form praktyk - nie same praktyki. Nie przesadzaj więc, bo grożenie że będziesz usuwała posty za taki podpis to zwyczajna paranoja.

Wt lis 27, 2007 15:55
Eee... wg mnie też przesadziłaś, Baranku. Oczywiście, podpis ten odnosi się ewidentnie do praktyk spotykanych w KrK... ale cóż, on nie jest obraźliwy. Stwierdza fakt.

Oczywiście, pytanie brzmi, czy m_q nie mógłby zmienić tego podpisu na coś takiego:
Cytuj:
"W okresie sezonowego zagrożenia grypą i wzmożonego zagrożenia sepsą łączenie wszelkie czynności wymagające osobistego kontaktu, także te występujące w czasie Mszy św. (przekazywania znaku pokoju przez podanie ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę) mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia."

Bo widzisz Zen, interesujące jest to, że m_q podał tutaj akurat przykłady z mszy, a jazdy w komunikacji miejskiej już nie. Jaki jest sens ostrzegania, jeśli ostrzega się tylko o jednym z całej grupy zagrożeń jaką jest przebywanie z obcymi ludźmi i kontakt z nimi?

Crosis

Wt lis 27, 2007 17:29

Zadałam sobie trud, by sprawdzić oryginalny podpis m_q. Niestety, nie ma w nim zastrzeżenia ograniczenia praktykowania podawania sobie ręki, czy przyjmowania komunii na rękę co do pewnych okresów, w których możliwość przekazania wirusa ze względu na szerzącą się epidemię. Jest to arbirtralne stwierdzenie, że takie zagrożenie istnieje.

Jeśli nawet minister zdrowia jest autorem tego, co m_q użył w podpisie, to muszę przynać, że jestem w szoku, jeśli chodzi o zakaz komunii na rękę. Kiedy szalał sars, to w celu prewencji episkopaty wydały zarządzenie o wyłącznym udzielaniu komunii na rękę i to miało sens. Nie uważasz, m_q?

Wt lis 27, 2007 17:45

Sens jest taki, że wszystkie by się nie zmieściły w podpisie, który jest objęty limitem znaków :-)

@Pędziwiatr
M_q nie miał w podpisie nic o zakazywaniu. Podzielasz zdanie Baranka, że popdis M_q jest powodem do usuwania jego postów?

Wt lis 27, 2007 17:48

Rzeczywiście, nie ma zakazu, jest ostrzeżenie, które jak napisałam wcześniej, jest bzdurne, zwłaszcza jeśli chodzi o komunię na rękę.
A podpis m_q uważam za tendencyjny i dlatego może być odebrany jako atak tradycjonalistów przeciw Kościołowi i prawdopodobnie rownież dążyłabym do usunięcia go.

Wt lis 27, 2007 18:15
Pewne przepisy owszem ale nie Kosciol.

Wt lis 27, 2007 20:51

Jeśli nawet minister zdrowia jest autorem tego, co m_q użył w podpisie, to muszę przynać, że jestem w szoku, jeśli chodzi o zakaz komunii na rękę. Kiedy szalał sars, to w celu prewencji episkopaty wydały zarządzenie o wyłącznym udzielaniu komunii na rękę i to miało sens. Nie uważasz, m_q?

A to jest fakt, akurat podawanie komunii na rękę - zostawiając na boku wszelkie argumenty czysto religijne czy moralne, o których nie zamierzam zresztą dyskutować ani tu, ani nigdzie indziej, bo mnie to nie dotyczy - jest znacznie bardziej higieniczne i pod tym względem podpis faktycznie był bzdurny.[/b]

Śr lis 28, 2007 9:51

Heh, ten podpis jest ogólnie bzdurny i całkowicie nieprawdziwy. Łatwiej zarazić się grypą (sepsą) poprzez przyjmowanie Komunii do ust, gdyż niektórzy lubią księdzu przy okazji oblizać palce. Poza tym obiema tymi chorobami można się zarazić przebywając w zatłoczonym kościele i niekoniecznie podając rękę na "znak pokoju", wystarczy sama obecność.

Podpis ten więc nie jest żadnym atakiem, ale wyrazem niewiedzy tego kto go zapodał, a niewiedza chyba śmiertelnym grzechem na razie nie jest :D

Śr lis 28, 2007 10:15

Zadałam sobie trud, by sprawdzić oryginalny podpis m_q. Niestety, nie ma w nim zastrzeżenia ograniczenia praktykowania podawania sobie ręki, czy przyjmowania komunii na rękę co do pewnych okresów, w których możliwość przekazania wirusa ze względu na szerzącą się epidemię. Jest to arbirtralne stwierdzenie, że takie zagrożenie istnieje.

Zmoieniłem podpis po sugestii Baranek i okazało się, że nadal jest źle.

Nie manipuluj więc.

Oryginalny podpis był żartem. Niestety, dla wielu tutaj żartem (czego się łatwo domyślić po formie skopiowanej z napiusów na paczkach papierosów) zbyt wysublimowanym.

Cóż brak poczucia humoru jest ciężim kalectwem (lub w nowomowie - "sprawnością inaczej").

O wiedzy religijnej moderatorki Baranek (zwłaszca w zakresie dogmatów katolickich wymagających podawania ręki w połączeniu w przyjmowaniu Komunii św. na rękę) wypowiadał się nie będę...

Śr lis 28, 2007 10:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 222  Następna strona